Vesti/Najnovije
28.04.2022.

Igre za one koji vole da rešavaju zagonetke

Ukoliko ste voleli Portal, ili Portal 2, ovo je tekst za vas.

Kažu da je dobre puzzle igre teško napraviti. Pravljenje dobrih igara po uzoru na Portal je teško.

Portal, i njegov nastavak Portal 2 su toliko inteligentni, tako intuitivni, tako prijatni i, što je najvažnije, toliko zabavni da je preuzimanje formule sve samo ne lak zadatak. Očigledne kopije nisu ni blizu njihovog izvornog materijala, dok varijacije na temu verovatno nisu ni dovoljno blizu onome što čini OG igre sjajnim.

Ipak, postoji mnoštvo sličnih igara kojima vredi dati šansu. Javite nam da li vam se neka od ovih igara dopala.

 

Antichamber

Ono što čini Portal toliko drugačijim je uzrokovano time koliko su njegova pravila čvrsta: rešenja su logična, a kada jednom shvatite kako da rešite zagonetku, samo je pitanje da radite stvari u pravom redosledu. Antichamber pokazuje nešto od te logike, posebno kada postavljate kocke koristeći obojene puške, a najbolja je kada krši zakone stvarnosti. Apstraktne zagonetke ove igre spajaju optičke iluzije sa zadivljujućom fizikom koja zahteva jednake delove eksperimentisanja i slepe vere. Skočite sa izbočina, trčite kroz smrtonosne pukotine i zagledajte se u ponor, nadajući se da će se nešto zanimljivo dogoditi: i češće nego ne.

 

 

 

The Talos Principle

Svemogući pripovedač, snopovi energije koji se mogu preusmeriti, ploče za pritisak i sve teže zagonetke izolovane u sopstvenim diskretnim oblastima.

Zvuči poznato?

Talos principle uzima najbolje delove mnogih slagalica, uključujući portale, i oblikuje ih u nešto sasvim svoje. Koristeći grede, ventilatore, blokove i električne ometače otvorićete vrata i otkriti tajne, sve vreme upijajući njegovu filozofsku priču. Njegov narativ vas vuče ka centralnom tornju, ali ono što se dešava oko ivica navodi vas na razmišljanje. Njegovi monolozi o prirodi čovečanstva i mašinske inteligencije su duboki, ali dostupni, i zaustavljaće vas u vašim tragovima jednako često kao i fizičke zagonetke. Ako želite da ignorišete sve reči, dobro funkcioniše kao jednostavna logička igra, sa teškim testovima koji će vas naterati da se češete po glavi pola sata ili više.

 

 

Q.U.B.E. 2

Originalni Q.U.B.E je privukao dosta poređenja sa igrom Portal  zbog svoje perspektive iz prvog lica i zagonetki u jednoj sobi. Koristeći magičnu rukavicu, izvlačili ste obojene blokove iz okruženja na unapred određenim tačkama tako što ste kliknuli na njih, stvarajući platforme i rampe da biste prošli nivo. Nažalost, izgledalo je sterilno i nikada nije izgrađeno na svojoj obećavajućoj premisi. Nastavak Q.U.B.E 2 je isporučio taj potencijal, sa prekrasnim okruženjima i nizom novih alata za rešavanje zagonetki koje kombinujete na inventivne načine. Za razliku od Q.U.B.E običnih belih odaja, svet nastavka je podeljen na različite stilske zone, kao što su šuma i laboratorija. Povrh osnovnog povlačenja blokova iz prve igre, aktivirate magnete, postavljate mrlje od ulja, uključujete ventilatore da lebdite i palite zapaljiva vrata. Na kraju, žongliraš sa četiri ili pet različitih sistema i osećaš se veoma samozadovoljno zbog svog ogromnog i prepametnog mozga.

 

 

 

The Swapper

Sa svojim titularnim Swapper-om, jednim klikom stvarate svoj klon, i u sekundi pakujete svoju svest u taj klon. Možete da generišete do četiri klona, i svi će tačno oponašati vaše radnje, što je zgodno za guranje blokova i povlačenje poluga. Prebacivanjem između njih možete se baciti preko čitavih soba i hodati sa svojim kreacijama po oštrim ivicama ako je potrebno, sve u ime dostizanja sledeće slagalice. Zapušteno okruženje svemirskog broda i stalna pretnja gubljenja života, kako pravog vas tako i vaših klonova, ako uopšte možete da se setite koji ste “pravi vi”, pružaju tešku pozadinu zagonetnosti i teraju vas da razmislite o prirodi svesti . Sve vreme, zagonetke postaju sve teže, sa lampama u boji koje blokiraju vašu sposobnost kloniranja i sobama koje obrću gravitaciju.

Teška je, promišljena, a kontrole su i dalje glatke.

 

 

Quantum Conundrum

Koja je bolja igra za igranje nakon Portala od one koju je napravio glavni dizajner Portal-a, Kim Swift? Quantum Conundrum je bila prva igra koju je objavila nakon što je napustila Valve, a njeni izazovi dele veliki deo sjaja Portala.  

Kao mladi nećak profesora Fitz Quadwrangle, rešavate zagonetke prebacujući se između alternativnih dimenzija, od kojih svaka utiče na objekte na različite načine. Jedna dimenzija čini sve laganim i pahuljastim, omogućavajući vam da sa lakoćom pokupite teške predmete ili razbijate metalne blokove lepezama. Još jedan usporava vreme, dozvoljavajući vam da bacite kutiju, otrčate na drugu stranu sobe i pripremite se da je uhvatite pre nego što stigne. U najboljem slučaju, ove dimenzije se sudaraju na neočekivane načine. Priča nije patch na Portalu, ali platforma za slagalice na nekim mestima dostiže isti kvalitet.

 

 

 

Portal Stories: Mel

Serija Portal je iznedrila mnogo projekata koje su napravili obožavaoci, od kojih su neki prerasli u kompletne igre.

Portal Stories: Mel, koji je ogroman besplatni mod za Portal 2, je najbolji izbor. To je nezvanični osmočasovni nastavak Portala 2 prepun izazovnih soba za slagalice koje su dobre kao bilo šta što je napravio Valve. Pretpostavlja se da ste igrali osnovnu igru i da se ne zamarate sa tutorijalima, tako da ste od početka u igri, obojenim gelovima i ostalim poznatim stvarima. Deluje slobodnije nego Portal 2 na pojedinim mestima, a vi zapravo morate da utvrdite gde je moguće postaviti portale, kao i kako da ih najbolje iskoristite da biste otkrili slagalicu koja vam je pri ruci. Smešten u objektu Aperture Science 50-ih, može se pohvaliti potpunom glumom i ranim prototipom portalnog pištolja koji izgleda kao da je napravljen od osnovnog kancelarijskog materijala. Probajte!

 

 

The Turing Test

Ova igra nije tako teška kao Portal, ali vas ipak tera na razmišljanje. Njegove pametne zagonetke uglavnom traže od vas da otvorite vrata pomoću prekidača, utikača i plutajućih plavih kuglica. One nude dovoljno otpora da ih učine zadovoljavajućim da zaintrigiraju, ali ne i dovoljno da vas zaokupe. Kao Ava Turing, istraživač na ledenom Jupiterovom mesecu, morate da se krećete hodnicima svemirske stanice dok vas vodi Mašina za tehničke operacije (TOM), veštačka inteligencija sa sumnjivim motivima. Vredi se motati okolo zbog velikog obrta zapleta na dve trećine puta, koji menja način na koji razmišljate o ispitivanju slobodne volje u igri i menja način na koji pristupate svakoj slagalici.

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50152
Kreativni first person psihološki horor sa ludačkim zagonetkama, jedinstvenim bo...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Ušteda 40%
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999,00 RSD
2.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50035
Omiljena japanski serijalpuzzle igara Puyo Puyo i svetski poznata franšiza igara...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD

Slični članci

23.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Vidimo da vas Read Dead Redemption još uvek jako interesuje i pošto su nas neki pitali o cheat kodovima, hajde da se malo pozabavimo istima.
21.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Dugo očekivani DLC Elden Ring, pod nazivom Shadow of the Erdtree je naterao igrače da nestrpljivo odbrojavaju vreme do objaljivanja. Igra godine 2022. objavl...
19.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Čak i kada je neka igra stara kao Read Dead Redemption 2, uvek ima neki novi trik u rukavu.