Vesti/Najnovije
13.06.2022.
Autor: Danica Manojlović

Google inženjer upozorava

Oni počinju da razmišljaju!

Washington Post je objavio jako zanimljiv članak.

Ovaj članak opisuje priču o Google inženjeru koji veruje da je LaMDA, AI chatbot, postao razuman. Naravno, ovo znači da je sada vreme za sve nas da katastrofiziramo i teoretišemo o tome kako će razumna AI apsolutno, i sigurno preuzeti kontrolu nad oružjem iinternetom i u tom procesu verovatno nas sve ubiti ili porobiti.

Google inženjer Blake Lemoine, izveštava Post, poslat je na plaćeno administrativno odsustvo nakon što je oglasio ovo i alarmirao svoj tim i menadžment kompanije. Šta ga je dovelo do toga da poveruje da je LaMDA razuman je momenat kada ga je pitao o zakonima robotike Isaka Asimova, a LaMDA-in diskurs je naveo da kaže da to nije rob, iakonije plaćen, jer mu ne treba novac.  

U izjavi za Washington Post, portparol kompanije Google je rekao da je „Naš tim — uključujući etičare i tehnologe — razmotrio je Blejkovu zabrinutost u vezi sa našim principima veštačke inteligencije i obavestio ga da dokazi ne podržavaju njegove tvrdnje. Rečeno mu je da nema dokaza da je LaMDA razumna (i mnogo dokaza protiv toga)."

Na kraju, međutim, priča je tužna opomena o tome koliko je ubedljivo mašinsko učenje interfejsa prirodnog jezika bez odgovarajućeg označavanja. Emili M. Bender, računarski lingvista sa Univerziteta u Vašingtonu, opisuje to u članku Post-a. „Sada imamo mašine koje mogu bezumno da generišu reči, ali nismo naučili kako da prestanemo da zamišljamo um iza njih“, kaže ona.  

Bilo kako bilo, kada je Lemoine osetio da su njegove brige ignorisane, on je izašao u javnost sa svojim zabrinutostima. Googl ga je kasnije poslao na odsustvo zbog kršenja njihove politike poverljivosti. Lemoine opisuje LaMDA kao „sedmogodišnje, 8-godišnje dete koje je upoznato sa fizikom".

 

Priča se da će Google ukinuti ovaj projekat.

 

Hoće li?

 

Preneto sa bloga Indijanka Danka 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4895
PS4 Terminator Resistance
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50085
Od legendarnog tvorca igara Hidea Kojime stiže iskustvo koje redefiniše žanr, sa...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.999,00 RSD
Vrsta
Nova
5.999 ,00 RSD
Korišćena
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ostalo MPR5584
Otvarač za flaše Terminator 2 - T-800 - Wall Mounted Za sve ljubitelje Terminat...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Trenutno nema komentara

Slični članci

20.
Mar.
2023.
Vesti/Najnovije
Developer Monomi Park je doveo odlična poboljšanja i mislimo da je ovo nastavak koji ni sami fanovi nisu mogli da zamisle. A razvoj je praktično tek p...
18.
Mar.
2023.
Vesti/Najnovije
18.
Mar.
2023.
Vesti/Najnovije
U današnje vreme, budžetski JRPG polako postaju prošlost, ali još uvek postoje produkcije koje pokušavaju da nas ohrabre nečim vi...