Vesti/Najnovije
24.09.2022.

VREMEPLOV RECENZIJA IGRE Mario Strikers Charged Football

Arhiva SVET KOMPJUTERA

Mario Strikers Charged Football

 

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
 

1. septembar 2007.

 

 

Gledajući jednom prilikom video recenziju igre Mario Strikers: Charged Football, nekoliko članova naše redakcije izjavilo je uglas: „Ovo bih voleo da igram!” Oduševljenje petominutnim odlomkom koji prikazuje osnovne gameplay elemente pretvorilo se u buru toplih emocija kada se u redakcijskoj konzoli zavrtela ova neobična arkadna simulacija fudbala. Reka uspomena na „zlatne devedesete” i igre koje su nas doživotno opredelile za elektronsku zabavu u trenutku je sprala loše raspoloženje i otvorila vrata za jedno istinski relaksirajuće iskustvo.

Šta ovu, naizgled neozbiljnu igru, čini toliko privlačnom? To su frenetična atmosfera, živopisni likovi i kvalitetne tehnikalije, ali i apstraktan osećaj ispunjenosti i zadovoljstva kojim se završava svaka utakmica, bez obzira na ishod. Utisak koji je delom možda obojen ličnim afinitetima autora teksta izvesno neće prevariti ni mlađe igrače, naviknute na imperativ realizma i megalomanske konstrukcije savremenih sportskih simulacija. Zaboravite na trenutak verodostojnu fiziku, položaj Bekamove noge nakon šuta i način na koji je ošišana trava na „Kamp Nou” i usredsredite se na to kako da sprečite džinovsku kornjaču da vam izrešeta mrežu dok nezaustavljivo hrli prema golu. Vatromet gole zabave koja atmosferu diže do ushićenja i nimalo naivna taktička kombinatorika koja podjednako upošljava reflekse i sive ćelije kombinuju se u igru koju ne smete propustiti.

Ne dajte se zavarati „nintendolikom” spoljašnjošću Mario Strikersa. Igra je daleko kompleksnija nego što to prvi utisak nagoveštava i pruža dostojan izazov kako casual igračima, tako i prekaljenim veteranima koji traže predah nakon osvojenog kupa šampiona u PES-u. Utakmice se odvijaju u specijalno konstruisanim arenama, gde osam igrača - po četiri na svakoj strani, ne biraju način na koji će napuniti protivničku mrežu. U ekipama se nalaze popularni likovi iz Nintendovih igara, na čelu s braćom Mario. Junaci imaju jasno izražene osobenosti u snazi i stilu igre koji preferiraju i na osnovu kojih se smeštaju u zonu odbrane ili napada: neki koriste brzinu, a drugi specijalne moći koje se aktiviraju dugim pritiskom na taster za pucanje.

Golovi se lakše postižu nakon višestrukih kombinacija, a najefikasniji način za brzu nadoknadu deficita su combo šutovi, koji su isključiva privilegija kapitena tima. Uspešno izveden combo u jednom cugu može da napuni mrežu protivničkog golmana do vrha i potpuno preokrene rezultat. Po terenima su rasuti dodaci koji igraču daju specijalni moći, ali i brojne prepreke. Treba računati i na ometajuće faktore sredine u kojoj se utakmica odvija - krava u vrtlogu tornada koja se kotrlja po terenu i ruši sve pred sobom je vrhunac urnebesa. Fer-plej ne postoji ni kao pojam, pa se nemojte ustručavati od grubosti kad god je potrebno, iako će publika negodovati. U igri postoji još sijaset fazona i komičnih detalja koje ćete otkrivati danima.

Naročitu pohvalu Mario Strikers zaslužuje i kao prva online igra za Wii. Za igranje preko Interneta, međutim, potreban je poseban kôd, različit od onog koji se koristi za pristup Mreži preko konzole. Sve u svemu, vankuverski studio Next Level Games - zanimljivo, stacioniran u komšiluku kanadskog ogranka EA Sportsa (autori FIFA serijala) - odradio je izvanredan posao. Uprkos manjim propustima na tehničkom planu, pre svega u domenu AI rutine, Mario Strikes: Charged Football nominujemo za jedno od najviših mesta na top-ten listi ovogodišnjih hitova.

 

Platforma:
Wii
Veličina:
1 DVD
Adresa:
wii .nintendo .com /site /mariostrikerscharged
Kontakt:
Virtual Master
88

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Lampe MOS040
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Switch igre NSW590
Mario + Rabbids Sparks of Hope je saga o Mariu i Rabbids-ima, koji se udružuju u n...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
11.499,00 RSD
Vrsta
Nova
11.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Switch igre NSW554
Spremite se za Strikes, Nintendovu verziju fudbala gde se dva tima od po 5 igrača bor...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.999,00 RSD
Vrsta
Nova
7.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Switch igre HAC1482
Set uključuje: • Kart x 1 • Kapije x 4 • Oznake strelica x 2 • USB ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
15.999,00 RSD
Vrsta
Nova
15.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Accessories HAC1368
Deluxe Travel Case Super Mario Odyssey Nintendo Switch
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.299,00 RSD
Vrsta
Nova
3.299 ,00 RSD
Trenutno nema komentara

Slični članci

07.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Hogworts Legacy je objavio video zapis u stilu iza scene videa koji dokumentuje neke od kompozitora i njihove misli i metode u pravljenju magi...
06.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Ažuriranje Witcher 3 sledeće generacije je kao povratak u svet koji poznajete, samo što sve izgleda još bolje nego što pamtite.
05.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Dok je prethodni naslov serijala na listi razočarenja u 2022. godini, najnoviji ima odlični početak.