Vesti/Najnovije
05.03.2023.
Autor: Danica Manojlović

FUNKO nije čuo za snižnje cena

Da li je bacanje robe vredne preko 30 miliona pravo rešenje?

Kompanije širom sveta su se poslednjih godina suočavale sa raznim problemima. Mnoge su podizale cene jer su se uvećali troškovi transporta ali i života. Ovih dana smo saznali da postoji još toliko toga što može a utiče na prodaju, troškove ali i finansijske probleme jedne kompanije.

Funko, kompanija koja je sa svojim proizvodima veoma zastupljena kod nas,  objaviola je svoje finansijske rezultate za 2022. godinu i oni nisu baš sjajni. Dok je prošle godine kompanija ostvarila zdrav profit od 17,4 miliona dolara, ove godine su ostvarili gubitak od skoro 50 miliona dolara. U razgovoru sa investitorima, izvršni direktor, Brian Mariotti je okrivio makro faktore i probleme specifične za Funko za gubitak i potvrđena otpuštanja. Naravno, tu su i druge mere koje se preduzimaju u cilju smanjenja troškova kako bi se zaustavilo ovo loše poslovanje.

Kotaku je pisao da je još jedan faktor koji je pomenut u Funkovom izveštaju za 2022. godinu bio zaj da imaju zalihe koje premašuju operativni kapacitet kompanije. Jednostavno, Funko ima više tih pop figura nego što može da uskladišti, a da bi uštedeo novac na iznajmljivanju, moraće da se otarasi proizvoda vrednosti najmanje 30 miliona dolara.  

"Zalihe na kraju godine iznosile su 246,4 miliona dolara, što je povećanje od 48% u odnosu na pre godinu dana," napisala je kompanija. "Ovo uključuje zalihe koje Funko namerava da eliminiše u prvoj polovini 2023. kako bi smanjili troškove tako što će upravljati nivoima zaliha u skladu sa operativnim kapacitetom našeg distributivnog centra. Očekuje se da će ovo rezultirati otpisom u prvoj polovini 2023. od približno 30 do 36 miliona dolara."  

Njihov fenomenalni i prepametni plan je baciti gomilu Funko Popsa na deponiju!!

Funko je prošle godine otvorio distributivni centar za koji se u izveštaju navodi da je imao visoke naknade za iznajmljivanje za skladištenje viška zaliha u transportnim kontejnerima. Takođe je morao da angažuje više osoblja da se bavi svim tim stvarima, koji će verovatno biti prvi na poslovnom planu i spisku za ona otpuštanja koja su spomenuta.  Pretpostavlja se da će najverovatnija lokacija za te neželjene Funko Pops biti deponija negde u Arizoni.

Da li je ovo pravo rešenje?

Sigurna sam da bi smanjenje cena proizvoda i možda specijalna ponuda u kojoj bi možda distributeri i retaileri platili troškove transporta bilo bolje rešenje. Gde je tu možda neki humanitarni deo u kome bi Funko ponudio taj lager na licitaciju i davanje onima kojima je najpametnije? 

Funko, ubeđena sam da to može bolje!

 

P.S. Trenutno je na raznim portalima glasanje da li Funko treba da izbaci novu Eurovision kolekciju figura i koje izvođača staviti.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Bobble Figure Pokemon POP! - Flareon Veličina figure 9 cm   Dolazi u kuti...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.199,00 RSD
Vrsta
Nova
2.199 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Bobble Figure Rocks POP! - The Notorious B.I.G. with Fedora (Gold) Veličina figure 9...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD

Slični članci

23.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Vidimo da vas Read Dead Redemption još uvek jako interesuje i pošto su nas neki pitali o cheat kodovima, hajde da se malo pozabavimo istima.
21.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Dugo očekivani DLC Elden Ring, pod nazivom Shadow of the Erdtree je naterao igrače da nestrpljivo odbrojavaju vreme do objaljivanja. Igra godine 2022. objavl...
19.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Čak i kada je neka igra stara kao Read Dead Redemption 2, uvek ima neki novi trik u rukavu.