Vesti/Najnovije
25.04.2023.

Grand Theft Auto 6 pikanterije

Da li će nešto naučiti na greškama?

Grand Theft Auto 6 se jako dugo očekuje. Samim tim, uspeh prethodnika mu daje veliki i težak zadatak da opravda očekivano kada konačno bude objavljen mesecima i godinama od sada.

GTA 5 ostaje neverovatno popularna igra, koja je na vrhu liste prodaje nakon što je prodata toliko dugo nakon svog prvobitnog izdanja 2013. Vidite i sami da mi i dlaje imamo akcije sa ovom igrom redovno, i svaki put je prodavana kao da nije toliko stara. Uprkos tome, ova franšiza ima neke nedostatke koje bi nastavak trebalo da reši, zar ne? Svi znamo da veliki deo uzbuđenja za Grand Theft Auto 6 potiče od kontinuiranog uspeha njegovog prethodnika tokom poslednje decenije. Da li je šestica dovoljno jaka Rockstar tek treba da zvanično pokaže, a curenja koja su se desila prošle godine bila su za rani razvoj. Međutim, jedan ključni detalj koji je ohrabrujući je navodni povratak Grand Theft Auto 6 u Vice City. Ako Rockstar održi korak sa svojim prepoznatljivim kvalitetom, sasvim je moguće da GTA 6 nadmaši GTA 5, ali to će biti teško.

Ipak, dve ključne stvari bi ga mogle izdvojiti.

Osnovna prednost otvorenog sveta GTA 5 je to što omogućava igračima da rade skoro sve. Igrači mogu da obaraju sve na šta naiđu, da lete mlaznjakomi uzimaju šta hoće. To je kao pucačina iz trećeg lica, akciona RPG igra, trka i simulator leta spojeni u jednu igru. Dizajniranje i razvoj širokog spektra mehanike je noćna mora pa su tako kontrole na kraju bile nezgrapne. Pucanje može biti neprecizno, automobili mogu biti teški za rukovanje, i iako je sve izvodljivo, uvek postoji blagi osećaj trzanja, ponekad na najbolji način. Nastavak ne mora da ima baš preciznu i aerodinamičnu igru oružja PUBG-a ili opsežne kontrole aviona Microsoft Flight Simulatora. Samo treba da olakša igračima da kontrolišu svoje likove. Ako kampanja o kojoj smo pisali, u stilu Bonnie i Clide, u Grand Theft Auto 6 uspe da ovo poboljša uz uvođenje novih elemenata, to će uveliko doprineti tome da dobije sličan put kao prethodni.

Zaplet GTA 5 nudi uzbudljiv pogled na kriminalno podzemlje Los Santosa dok on zapravo nema mnogo toga da ponudi osim glavne priče. GTA 4 je bio malo drugačiji. Njegova glavna radnja istražuje korumpiranu prirodu pohlepe, nasilja bandi i eksploatacije radnika imigranata u Americi, a zatim se igra dalje proširuje na ove teme u svojim DLC-ovima The Lost and the Damned i The Ballad of Gay Tony. Priče ekspanzija su povezane, tako da igrači mogu da vide sukob između bande izgubljenih bajkera ​​i Anthony “Gay Tony” Prince iz dve različite perspektive. Nažalost, igrači nisu mogli da pronađu tako impresivnu ekspanziju iza GTA 5, jer je sav sadržaj nakon lansiranja samo za onlajn igru. Ali ovo je nešto što GTA 6 može i treba da ispravi. GTA 6 će navodno imati nove gradove kao DLC, što bi trebalo da otvori nove tačke zapleta. Rockstar ima snage da napravi odličan DLC za jednog igrača, što znači da bi trebalo da ide sa ovim eventualnim nastavkom.

Sada možda i o najbitnijem, protagonistima.

Može se reći da je Grand Theft Auto 5 unosio revolucionarne promene na IP na mnogo načina, ali način na koji je igra pristupila svojim protagonistima je verovatno bio najuticajniji. Ono što je najvažnije, GTA 5 je imao tri centralna protagonista u svojoj glavnoj priči. Sva tri lika su u direktnoj interakciji jedni sa drugima tokom naracije.  Igrači su mogli slobodno da se prebacuju između ova tri lika u istraživanju slobodnog lutanja, kao i u sekvencama misija koje su u velikoj meri ponudile neke nezaboravne momente. Svaki od tri protagonista GTA 5 imao je isti značaj u priči. Svaki lik je predstavljao različite aspekte polarizirajuće karikature Amerike u Grand Theft Auto.

Michael De Santa i Trevor Phillips su dva kriminalca koji su iskusili veoma različite krajeve kriminalnog životnog spektra. Majkl smatra da je njegov život u luksuzu nepodnošljivo monoton, dok je Trevorova neobična ličnost savršena za život ubogog i bezobzirne okrutnosti. Franklin Clinton predstavlja mladića koji se okreće kriminalu kao sredstvu da izbegne socioekonomsku deprivaciju. Frenklin vidi Majkla kao uzor kriminala u njegovom najisplativijem obliku. Tri protagonista GTA 5 bili su složeni i jedinstveni, ali su međusobno komunicirali na tako intrigantan i prirodan način da nije ni čudo što su ih obožavaoci toliko obožavali.

GTA 6 se definitivno trenutno ne zna mnogo u zvaničnom svojstvu u pogledu osnovnih detalja, iako postoje opravdane glasine u vezi sa igrom već neko vreme. Naravno, mnoge od ovih glasina su nedavno potvrđene zahvaljujući opsežnom curenju informacija o GTA 6 iz septembra 2022.  Mnogo ovih informacija se odnosi na protagoniste Grand Theft Auto 6 i čini se da bi Rockstar mogao da vrati stvari na dva protagonista u Grand Theft Auto 6. Priča se da će ova dva protagonista biti muškarac i žena, što bi učinilo GTA 6 prvi put u franšizi Grand Theft Auto da se pojavljuje ženski protagonist. Navodno su im imena Jason i Lucia a igrači ih već sada oslovljavaju sa Boni i Klajd, jer su oni romantični par koji zajedno čini zločine velikih razmera. Ovo je fascinantna potencijalna dinamika koja će otvoriti neku vrstu narativa koju franšiza nikada ranije nije istraživala. Ostaje činjenica da će biti teško postati nezaboravniji od protagonista Grand Theft Auto 5, i to će biti veoma težak zadatak.

Očekujemo uskoro sve više informacija o GTA 6.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition sadrži remastere: Grand Theft...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.999,00 RSD
Vrsta
Nova
7.999 ,00 RSD
Korišćena
5.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO841
Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition sadrži remastere: Grand Theft...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Korišćena
2.599 ,00 RSD

Slični članci

24.
May.
2024.
Vesti/Najnovije
Kolektorska izdanja su već problem u najavi.
17.
May.
2024.
Vesti/Najnovije
Promocija grupe GIFT i njihovog koncerta u mts Dvorani je bila idealna prilika da proverimo šta članovi grupe igraju.
17.
May.
2024.
Vesti/Najnovije
RockStar Games vredno radi na GTA 6, i kako Finansijski izveštaj Take Two navodi, igra izlazi na jesen 2025. godine.