Vesti/Najnovije
22.08.2023.
Autor: Danica Manojlović

Assassin’s Creed Mirage: Zlatno doba Bagdada

Igra u kojoj učimo istoriju

 

Ubisoft je nedavno objavio interesantan tekst o tome kako su radili na reinkarnaciji Bagdada iz devetog veka, i koliko se može naučiti iz igre osnovno o istoriji ovog grada.

Kada Assassin’s Creed Mirage bude objavljen 12. oktobra, nastaviće tradiciju približavanja igrača istoriji perioda koji se prikazuje u igri, pomoću istorije Bagdada. Njihov rad dodaje istorijski kontekst simulaciji prošlosti u ovoj igri. Deo Kodeksa u igri koji takođe uključuje tutorijale i bazu podataka sa predanjem i Istorija Bagdada će pružiti stručno prenete informacije o istoriji, umetnosti i kulturi Bagdada i Abasidskog kalifata oko devetog veka, praćene slikama koje su obezbedili muzeji sa kojima Ubisoft sarađuje.

Za razliku od obrazovnih režima Discovery koji su predstavljeni u prethodnim igrama Assassin’s Creed kao što su Origins i Odissey, sadržaj Istorije Bagdada neće zahtevati od igrača da uđe u poseban režim Mirage. Umesto toga, ponuda će biti putem kodeksa u igri kako igrač bude napredovao kroz priču, na sličan način kao što je Ubisoft preneo istorijske činjenice u ranijim naslovima Assassin’s Creed.

U skladu sa činjenicom da je Assassin’s Creed Mirage počast ranim Assassin’s Creed igrama, History of Baghdad će biti integrisana u glavnu igru, slično bazi podataka ranijih igara, i vezana je za napredovanje igrača, sa nagradama u igri za Basima kada se završi.

Dok Basim posećuje 66 istorijskih lokacija širom Bagdada, igrači će otključati članke zasnovane na istraživanju koji istražuju informacije o pet tema: Ekonomija; Verovanje & Svakodnevni život; Vlada; Umetnost & Nauka; i Zakon.

Od početka smo imali ambicioznu premisu- da pomognemo igračima da bolje razumeju svet Bagdada iz devetog veka, svet koji je retko zastupljen u popularnoj kulturi,” kaže dr Dr. Raphaël Weyland, istoričar koji radi u Ubisoft Montrealu. “U potrazi za ovim visokim ciljem, dobili smo slobodu da biramo kojim temama želimo da se pozabavimo. Samo smo morali da se uverimo da ono što smo želeli da opišemo postoji u svetu Assassin’s Creed Mirage.”

Na slici: Posuda od duvanog staklasa vučenom cik-cak dekoracijom dobijen ljubaznošću Muzeja islamske umetnosti, kulture Shangri La & Dizajn (Honolulu, Havaji)

Stručnjak za bliskoistočnu istoriju, Weyland se pridružio Ubisoftu da radi na Assassin’s Creed Miragu, a njegov rad uključuje pronalaženje kulturno i istorijski autentičnih elemenata za uključivanje u igru, kao i pregled njenih aspekata radi koherentnosti sa postavkom. Takođe je vodio selekciju i pisanje tekstova iz istorije Bagdada, kao i selekciju slika.

Možda to ne znamo uvek, ali ima malo Bagdada u pričama o životinjama koje čitamo našoj deci i parfemima koje naši ljubavnici nose,” Weyland navodi. “Ovo dolazi iz uloge grada kao globalnog centra koji privlači umetnike, naučnike i trgovce iz celog sveta. Preplićući različite tradicije, stvorili su metode istraživanja i umetničke stilove koji su i danas važni. Ovaj kosmopolitski aspekt, kao i uticaj koji Bagdad ima na nas, u srcu su priče i izgradnje sveta Assassin’s Creed Mirage.”

“Fasciniran sam kreativnošću, dinamikom i intelektualnom radoznalošću ovog perioda istorije,” kaže Dr. Glaire D. Anderson, osnivač Digitalne laboratorije za islamsku vizuelnu kulturu Univerziteta u Edinburgu. “Ljudi širom kalifskih zemalja su eksperimentisali, raspravljali, diskutovali, stvarali nova dela u svakoj oblasti ljudske delatnosti, izgrađene na velikim tradicijama drevne prošlosti, ali su istovremeno bila nova i različita od onoga što došao ranije.”

Na slici: Čaša od bezbojnog stakla sa ugraviranom dekoracijom, ljubaznošću Davidove kolekcije (Kopenhagen, Danska)

Anderson, stručnjak za islamsku umetnost, arhitekturu i istoriju, bio je među spoljnim istoričarima i institucijama koji su pomogli u stvaranju i doprinosu istoriji Bagdada. Slike za istoriju Bagdada obezbedili su partnerski muzeji, uključujući The David Collectionmuzeja u Kopenhagenu sa jednom od najsveobuhvatnijih kolekcija islamske umetnosti u zapadnom svetu; Institut du monde arabe u Parizu, u kojem se nalaze muzej i biblioteka koja je u potpunosti posvećena umetnosti i kulturama arapskog sveta; Zbirke Khalili, koje je sastavio profesor Sir Nasser D. Khalili i koje sadrže oko 35.000 umetničkih dela; i Muzej islamske umetnosti, kulture Shangri La & Dizajn, centar Doris Duke fondacije u Honoluluu za istraživanje islamske umetnosti i kultura.

Muzeji su pružili ilustracije i fotografije raznovrsnog izbora artefakata iz perioda Kalifata – tokom kojeg je radnja Assassin’s Creed Mirage – u rasponu od posuda za piće i skulptura do naučne opreme, kao što su astrolabi.

Gore: Planisferski astrolab, ljubaznošću Khalili Collections (London, Ujedinjeno Kraljevstvo)

Ponosan sam što nismo bežali ni od jedne teme, raspravljajući o osetljivim i pogrešno predstavljenim temama kao što su harem, uloga evnuha i ropstvo na nijansiran način,” kaže Wayland. “Takođe sam srećan što smo uspeli da unesemo malo humora u zapise o ponašanju za stolom ili Tržišni inspektori. Na kraju krajeva, istorija takođe može biti smešna i bezbrižna!

Istoriju razvoja Bagdada vodio je posvećen tim u Ubisoft Montrealu, a njegovo stvaranje je počelo serijom nedeljnih radionica operiodu kalifata, tokom kojih su Anderson i njen tim postavljali pitanja Ubisoftovom timu internih istoričara u Ubisoft Montrealu, a oni su im pružili detaljne istorijske informacije do kojih je možda bilo teško ili bi oduzelo dosta vremena bez pomoći stručnjaka. Sa ovih sesija, Ubisoftovi istoričari – Wayland i direktor svetskog dizajna Maksim Durand – izabrali su teme i zapise koje bi Istorija Bagdada trebalo da pokrije.

Ponosan sam na širok spektar unosa koji se pojavljuju u Istoriji Bagdada i na činjenicu da su oni kreirani u saradnji mog tima i istoričara Ubisofta,” kaže Anderson. „Posebno sam zadovoljan unosima na Abbasid Style i druge palate, gde igrači mogu saznati više o umetnosti i arhitekturi tog perioda. Takođe sam srećan što Istorija Bagdada sadrži nekoliko članaka koji osvetljavaju uloge žena, s jedne strane, i koji govore o nauci – posebno o astronomiji i inženjerstvu – s druge strane. To su teme koje su važne u mom radu kao istoričaru i nadam se da će igrači tu otkriti nešto novo ili iznenađujuće.

na slici, s leva na desno: dvanaestostrani bronzani malter sa panelima sa motivima ptica i povrća, ljubaznošću Muzeja islamske umetnosti Shangri La, kulture & Dizajn (Honolulu, Havaji); i Spheroconical Vessel (Chemistri Vessel), ljubaznošću Instituta du monde arabe (Pariz, Francuska)

Konačno, ne mogu da zaboravim da pomenem unos za Kupolu magarca Dome of the Ass, koji otkriva nešto što je sve iznenadilo od nas: neočekivani značaj u ovom periodu skromnog magarca!” Anderson navodi.

Assassin’s Creed Mirage će biti lansiran 12. oktobra za PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbok One, Amazon Luna i PC preko Epic Games Store kao i Ubisoft Store. Biće uključen u Ubisoft+ pretplatu.

Ubisoft je otkrio treću i poslednju epizodu razvojnog programa Assassin’s Creed Mirage. Ova epizoda Assassin’s Creed Mirage dev dnevnika prodire duboko u Bagdad iz 9. veka i kako je programer ponovo stvorio „izgubljeni grad“. Snimak sadrži uvid od strane programera, kao i nove poglede na svet tako lepog grada Bagdada u Assassin’s Creed Mirage.

Osnovna priča igre je:

Vi ste Basim, lukavi ulični lopov sa košmarnim vizijama, koji traži odgovore i pravdu. Posle čina smrtonosne odmazde, Basim beži iz Bagdada i pridružuje se drevnoj organizaciji – Skriveni. Dok bude učio njihove misteriozne rituale i moćna načela, on će usavršiti svoje jedinstvene sposobnosti, otkriti svoju pravu prirodu i shvatiti novu veroispovest – onu koja će promeniti njegovu sudbinu na način na koji nikada nije mogao da zamisli.

Igru možete poručiti još uvek sa preorder popustima.

Izvor i slike UBISOFT

Preneto sa bloga INDIJANKA DANKA

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41408
Postani najsvestraniji Assassin u istoriji franšize u novom nastavku popularne i...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
18.999,00 RSD
Vrsta
Nova
18.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41406
Postani najsvestraniji Assassin u istoriji franšize u novom nastavku p...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Ušteda 38%
6.499,00 RSD
Vrsta
Nova
6.499,00 RSD
3.999 ,00 RSD
Korišćena
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50292
PS5 Assassin's Creed Mirage - Collectors Edition sadrži Assassin's Creed Mir...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Vrsta
Nova
18.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO943
Postani najsvestraniji Assassin u istoriji franšize u novom nastavku p...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Ušteda 38%
6.499,00 RSD
Vrsta
Nova
6.499,00 RSD
3.999 ,00 RSD

Slični članci

07.
Jun.
2023.
Vesti/Najnovije
Sada imamo trejler, više informacija ali i datum objavljivanja.
09.
Oct.
2022.
Vesti/Najnovije
Ubisoft zapošljava Gameplay Programera (VR) za Red Storm.
28.
Jun.
2021.
Vesti/Najnovije
Iskusni režiser koji je pomogao da se pokrene reboot Assassin's Creed kao vodeći dizajner Origins-a i režiser Valhalle, nakon 16 godina odlazi da bi se p...