Vesti/Najnovije
03.10.2023.

Štrajk glumaca i u video igrama

AI kao ozbiljna pretnja za opstanak

Poslednjih nekoliko meseci, Udruženje filmskih glumaca – Američka federacija televizijskih i radio umetnika Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists  (aka SAG-AFTRA) je u štrajku. Nada ovih aktera, slično kao i kod istovremenog konkurentskog štrajka WGA  je da otvore dijalog sa velikim holivudskim kompanijama o boljim platama i jasnijoj regulaciji sadržaja proizvedenog od strane veštačke inteligencije, između ostalih odredbi.

Iako se čini da se štrajk WGA bliži kraju, štrajk SAG-AFTRA se nastavlja nesmanjenom jačinom, u suštini stavljajući akcdenat na sve veće holivudske produkcije za sada, i izgleda da će se glasovni glumci iz video igara uskoro pridružiti ovoj grupi.

Prošle nedelje su članovi SAG-AFTRA  velikom većinom glasali za odobrenje štrajka za svoje članove zaposlene u industriji video igara. Od 34.687 glasačkih listića, 98,32% spremno je da izađe na ulicu i zahteva bolje uslove rada.  "Između eksploatatorske upotrebe veštačke inteligencije i zaostalih plata, oni koji rade u video igricama suočavaju se sa mnogim istim problemima kao i oni koji rade na filmu i televiziji," objasnio je SAG-AFTRA glavni službenik za ugovore, Rej Rodrigez.

"Ovo odobrenje za štrajk daje jasan stav da moramo postići sporazum koji će pravično nadoknaditi ove talentovane izvođače, obezbediti zdravorazumske mere bezbednosti i omogućiti im da rade dostojanstveno." 

Ovo glasanje ne znači da će sindikat video igrica 100 posto štrajkovati. Umesto toga, deluje kao znak da ovi izvođači misle na posao, slično kao 2016. godine, kada su glumci video igara doveli do štrajka. Svrha ovog glasanja je da deluje kao alat za pregovaranje, dajući do znanja uključenim kompanijama da će ovi akteri štrajkovati ako pregovori ne prođu dobro.

U izjavi objavljenoj na zvaničnom sajtu saveza, predsednik SAG-AFTRA Fran Drescher je rekao: „Vreme je da kompanije za video igre prestanu da igraju igrice i postanu ozbiljne u postizanju sporazuma o ovome ugovoru... sada je vreme da ove kompanije, koje zarađuju milijarde dolara i raskošno plaćaju svoje izvršne direktore daju našim izvođačima sporazum koji će nastaviti da omogućava glumcima u video igrama da od toha žive kao od profesije".

U slučaju potpunog štrajka, veliki broj velikih kompanija za video igre će se suočiti sa njegovim uticajem na predstojeće projekte. S obzirom na to koliko dugo ciklusi proizvodnje video igrica traju, efekti štrajka verovatno ne bi bili odmah očigledni. Međutim, vredi napomenuti da je veliki broj velikih holivudskih izdanja odložen zbog drugih štrajkova koji se dešavaju ove godine, tako da ne bi bilo van domena mogućnosti da video igrice slede njihov primer.  

Sledeće kompanije su navedene u saopštenju za javnost o odobrenju štrajka: "Activision Productions Inc, Blindlight LLC, Disney Character Voices Inc., Electronic Arts Productions Inc., Formosa Interactive LLC, Insomniac Games Inc., Epic Games, Take 2 Productions Inc., VoiceWorks Productions Inc., i WB Games Inc.

Prema sindikatu, SAG-AFTRA je aktivno pregovarala sa ovim kompanijama nešto manje od godinu dana, ali one nisu uspele da postignu dogovore o značajnim preprekama "uključujući plate koje idu u korak sa inflacijom, zaštitu oko eksploatatorske upotrebe veštačke inteligencije i osnovnih mera predostrožnosti."

Do sada su odgovori na glasanje SAG-AFTRA uglavnom bili pozitivni na društvenim medijima, a posebno su strimeri i pisci bili solidarni sa sindikatom. Na X, ranije poznatom kao Twitter, "Marvelov Spajdermen 2" i "iZombie" pisac Rob Forman je objavio, "Tako ponosan na članove Sagaftra što su nastavili da se bore i zahtevaju fer ugovor, ne samo u nasleđenim/tradicionalnim medijima, već i u interaktivnim medijima kao što su video igre." Pored toga, neki kreatori sadržaja već obećavaju da neće emitovati nijedan sadržaj povezan sa štrajkom dok se pregovori ne završe.

Još 2014. godine, SAG-AFTRA je ušla u pregovore sa više kompanija za video igre kako bi postigla nove sporazume o platama, merama predostrožnosti koje sprečavaju nepotrebno oštećenje glasa i novom nivou transparentnosti kada je u pitanju prihvatanje novih uloga. Jedna od glavnih tačaka zastoja u ovom trenutku bila je to što se glumcima video igara ne isplaćuju zaostaci na isti način na koji su pregovarali mnogi drugi izvođači. Drugim rečima, glumac bi mogao da bude u najprodavanijoj igri godine, ali da bude plaćen samo za svoje sesije snimanja. SAG-AFTRA se takođe nadao da bi kompanije mogle da daju glumcima više detalja o njihovim likovima prilikom potpisivanja novih ugovora, što bi im omogućilo da bolje pregovaraju o cenama i odluče da li žele da preuzmu određenu ulogu.

Pregovori su nastavljeni do 2016. godine, ali su na kraju propali, što je dovelo do štrajka koji je trajao neverovatnih 340 dana!

Najduži štrajk glumacau istoriji.

Tokom tog vremena, pogođene kompanije za video igre uglavnom su ćutale o tome na koje specifične produkcije je to uticalo, iako su neke igre, uključujući "Life Is Strange: Before the Storm" završiloe prepravljajući uloge ili ukidanje sadržaja kada su uključeni glumci odbili da učestvuju. Kada je štrajk konačno okončan 2017. godine, SAG-AFTRA je pristala na trogodišnji ugovor koji je rešavao neka, ali ne sva pitanja saveza. Iako glumci video igara još uvek nisu plaćeni, uveden je novi sistem bonusa koji se prilagođava ciframa prodaje igre.

U industriji video igara, mogućnost korišćenja postojećih digitalnih glasova mogla bi se pokazati jednako lakom, ili potencijalno lakšom, nego angažovanje glasovnih glumaca za njihove likove. I, ako bi industrija video igara uložila malo novca u tehnologiju, mogla bi postati još bolja. Prema tome, ovaj štrajk bi mogao da se okrene protiv aktera. To bi moglo da podstakne studije da istraže efikasnost glasova veštačke inteligencije kako bi nastavili razvoj svojih igara. Ako otkriju da je jednako dobar ili bolji od glasovnih glumaca, mogli bi pokazati da njihove usluge više nisu potrebne.

Neke igre će uvek trebati i koristiti odgovarajuće glasovne glumce, međutim, za mnoge produkcije, digitalni glasovi bi mogli da završe posao.

A kada smo već spomenuli AI i krađu glasova i likova od strane veštačke inteligencije, imamo i najnoviji primer poznatog glumca Tom Henksa. Tom Henks je upozorio fanove da je oglas za stomatološki plan za koji se čini da koristi njegov imidž zapravo lažan i da je napravljen korišćenjem veštačke inteligencije.  U poruci koju je postavio za njegovih 9,5 miliona pratilaca na Instagramu, glumac je rekao da je njegova slika korišćena bez njegove dozvole. "PAZITE!! Postoji video koji promoviše neki stomatološki plan sa AI verzijom mene. Nemam ništa s tim“, napisao je Henks preko snimka ekrana kompjuterski generisane njegove slike iz klipa.

Šta Vi mislite o ovoj temi?

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41487
Dobrodošao na Motorfest, vrhunsko iskustvo vožnje! Istraži živahni otv...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.499,00 RSD
Ušteda 50%
8.999,00 RSD
Vrsta
Nova
8.999,00 RSD
4.499 ,00 RSD
Korišćena
5.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41406
Postani najsvestraniji Assassin u istoriji franšize u novom nastavku p...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Ušteda 38%
6.499,00 RSD
Vrsta
Nova
6.499,00 RSD
3.999 ,00 RSD
Korišćena
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS5178
Inspirisana poznatom pričom o Pinocchio, Lies of P je action-soul igra smeštena ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.499,00 RSD
Vrsta
Nova
7.499 ,00 RSD
Korišćena
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO994
Dobrodošao na Motorfest, vrhunsko iskustvo vožnje! Istraži živahni otv...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.499,00 RSD
Ušteda 50%
8.999,00 RSD
Vrsta
Nova
8.999,00 RSD
4.499 ,00 RSD

Slični članci

23.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Vidimo da vas Read Dead Redemption još uvek jako interesuje i pošto su nas neki pitali o cheat kodovima, hajde da se malo pozabavimo istima.
21.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Dugo očekivani DLC Elden Ring, pod nazivom Shadow of the Erdtree je naterao igrače da nestrpljivo odbrojavaju vreme do objaljivanja. Igra godine 2022. objavl...
19.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Čak i kada je neka igra stara kao Read Dead Redemption 2, uvek ima neki novi trik u rukavu.