Vesti/Najnovije
13.10.2023.

Lies Of P: Sophia ubistvo ili život?

Tekst sadrži spojlere

U novoj i odličnoj igri Lies of P,  igrači moraju doneti odluku o Sofijinoj krajnjoj sudbini.

Već je i onima koji tek planiraju da igraju ovu igru poznato da je Sofija pomalo misterija. Ona je otprilike ekvivalentna Plavoj vili Blue Fairy, koja se prvobitno pojavila u Avanturama Pinokija The Adventures of Pinocchio kao Pinokijev najveći saveznik i savetnik. U Lies of P, ona mu pomaže da se izjednači sa Ergom, oživljava ga kada umre i generalno je dobra sila. Tokom većeg dela zapleta, čini se da ona nema svoje skrivene motive, osim istinske želje da pomogne Pinokiju i da ga prati kroz njegovo putovanje. Međutim, kako se igrači približavaju poslednjim momentima igre, shvataju da Sofija želi mnogoviše.

Pinokio ​​i igrač počinju da se oslanjaju na Sofiju dok stignu do ostrva Alhemičara Isle of Alchemists, poslednje tamnice igre. Sasvim neočekivano, Pinokio ​​nailazi na mutiranu Sofiju, samu u praznoj sobi ispod uramljenog plavog leptira. Ona mu otkriva da je to njeno pravo ja! Sofija koja je srela Pinokija ​​na drugim mestima u igri je zapravo projekcija njene bestelesne duše. Ona je eksperimentalni subjekt za okrutne alhemičare, a njihov rad ju je teško povredio.

Ona želi kraj!

Ona želi da izađe.

Ona traži od Pinokija da joj da mir kroz smrt, a u tom trenutku, igrači moraju da odluče da li da je ubiju ili da je puste da živi. Ako je to život!

Ukoliko izaberete spokoj

Ako Pinokio ​​pristane na Sofijine zahteve, ona će umreti nenasilno i potpuno van ekrana. Scena jednostavno prikazuje Sofiju kako Pinokiju nudi svoj Ergo, koji on ugrađuje u sebe plavim sjajem. Pojavljuje se iskačući prozor sa natpisom "Osećate toplinu." Igrači bi već trebali biti upoznati sa ovom frazom, koja se pojavljuje kad god steknu Humanost.

Merilo čovečanstva se prvenstveno modulira kroz mnoge izbore dijaloga istine ili laži, ali aktivnije odluke o pričama, kao što je ova, takođe mogu okrenuti priču u bilo kom smeru. U skladu sa svojim novootkrivenom humanošću, Pinokio ​​se takođe čini izražajnijim nakon što je ubio Sofiju i češće isporučuje glasovne linije.

Ubijanje Sofije ne poništava nikakve prednosti koje je pružila Pinokiju tokom igre. Pinokio ​​i dalje može da napreduje na Stargazers, i tamo će se ponovo pojaviti kada umre. Ideja koji stoji iza svega ovoga je da je Sofija još uvek tehnički prisutna, njena duša je preneta u Pinokia ​​preko Erga, tako da je ona još uvek svesna i aktivno pomaže. U stvari, ona daje nekoliko poklona u poslednjem trenutku a to su Entreat emotikon i "Shadow Flower jedan od 16 kolekcionarskih zapisa u Lies of P.

Šta dalje?

Šta se dalje dešava zavisi u potpunosti od niza izbora koje su igrači napravili tokom igre. Nakon pobede nad Simonom Manusom, imaće sukob sa Đepetom, Pinokijevim kreatorom. Ako odluče da poklone Đepetu Pinokijevo srce, biće počašćeni sa "Pravim dečakom" Real Boy  završetkom u kojem Đepeto pretvara sve preživele iz Kratovog ustanka u marionete pre nego što on i Pinokio ​​odu kao otac i sin.

Međutim, ako im je to prvo igranje, a oni su prvenstveno lagali kada im se pruži šansa, mogu odbiti Đepeta da vidi „Free from the Puppet String.“ Gepeto će pozvati Bezimenu lutku Nameless Puppet da napadne Pinokija, ali će se na kraju žrtvovati da bi spasio svoju kreaciju. Međutim, da bi se video pravi kraj, mnogi uslovi moraju biti ispunjeni. Prvo, igrači moraju biti u programu New Game Plus i da su prikupili i preslušali sve dostupne zapise. Zatim, moraju dobiti "Portret dečaka" Portrait of a Boy tokom linije zadataka Bratstva Crnog zeca Black Rabbit Brotherhood. Takođe moraju lagati tokom cele igre. Konačno, obavezno je da su Sofiji dali mir i pobedili Simona Manusa.

Kada uradi sve ovo, Pinokio ​​se može vratiti u hotel Krat i pregledati svoj portret kako bi dobio jedno od najboljih oružja u Lies of P: Zlatnu laž  Golden Lie. Sa ovim u svom inventaru, igrači mogu da vide jedinstveni epilog, "Rise of P" završetak, u kojem Pinokio ​​koristi Sofijin Ergo da je oživi kao lutku, ako na kraju odbiju Đepeta. Međutim, čini se da Pinokio ​​umire u tom procesu.

 

Ukoliko izaberete život

Ako Pinokio ​​odluči da pusti Sofiju da živi, ona će biti razočarana. Pretpostavlja se da ona ostaje na mestu na Ostrvu Alhemičara, ali je nemoguće tačno reći šta joj se dešava. Ako igrač odluči da se vrati u sobu kasnije, videće da je ona potpuno i neobjašnjivo nestala. U finalu nema odgovora.

Pomalo je dvosmisleno da li ona živi ili umre, ali u svakom slučaju, ishod nije dobar za Sofiju.

Sofija nastavlja da pomaže Pinokiju ako ostane živa, podižući ga i oživljavajući. Pinokio ​​i dalje dobija emociju za molitvu, ali ne dobija rekord od ove odluke. Izvan svoje odaje na Ostrvu, ona izgleda čak ni ne priznaje težak izbor koji je Pinokio ​​napravio. To nije ništa više od propuštene prilike. Opcija Sparing Sophia takođe zaključava ili "Real Boy" završetak ako Pinokio ​​pokloni Đepetu svoje srce, ili "Free from the Puppet String" kraj ako mu je izbor ne.

Ovo su takođe jedina dva kraja dostupna u prvom igranju igre.

 

Život ili smrt nikad nije laka odluka

Humanost se često ogleda u donošenju teških odluka. Biti ljudsko biće nam daje mogućnost da potrebe nekih drugih stavimo na prvo mesto i pravilno donosimo odluke. Život ili smrt... To nije laka odluka, ali Pinokio koji ​​daje Sofiji mir vodi do najbolje serije ishoda u Lies of P.

Prvo, poštovanje njenih želja znači da Sofija prestaje da bude korisna alhemičarima i više nije prinuđena da pomaže njene i Pinokijeve neprijatelje. Nije prijatno, ali ubijanje znači da ona može da izađe pod svojim uslovima i pobegne iz života u zatočeništvu. Plus, na NG+ trci gde je Pinokio ​​zadovoljio sve uslove neophodne za "Rise of P" epilog, Sofija može da živi u srećnom kraju. A sa praktičnog stanovišta, davanje mira Sofiji samo donosi Pinokiju veće nagrade. Emocija Entreat je lepa, ali nepotrebna.

The "Shadow Flower" zapis je vitalna komponenta u otključavanju pravog kraja. Stoga, čak i ako Pinokio ​​odluči da poštedi Sofiju u početnom igranju, moraće da je ubije bar jednom u NG+ da bi je oživeo. Nasuprot tome, pošteda Sofije ne odovodi Pinokija nigde, bez otključanih jedinstvenih nagrada ili završetaka. To nije velika stvar pri prvom igranju, pošto igrači ionako neće moći da vide pravi kraj do NG+. Ali drugi ili treći put, najbolje je učiniti ono što Sofija želi.

Izbor oko Sofijine sudbine je težak, gde najmanje očigledna opcija vodi do najboljeg rezultata. Ali to je par za kurs u moralno narušenom gradu Krat, gde caruju marionete i gde se čovečanstvo određuje lažima. Dok je konačna odluka u Sofijinoj situaciji na kraju na igraču, najbolje je poštovati njene želje i dati joj mir da vidi najbolji mogući kraj u Lies of P.

Kao i u pravom životu!

 

 

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41476
Inspirisana poznatom pričom o Pinocchio, Lies of P je action-soul igra smeštena ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.499,00 RSD
Vrsta
Nova
7.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41406
Postani najsvestraniji Assassin u istoriji franšize u novom nastavku p...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Ušteda 38%
6.499,00 RSD
Vrsta
Nova
6.499,00 RSD
3.999 ,00 RSD
Korišćena
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Bobble Figure Disney POP! - School Bound Pinocchio Veličina figure 9 cm   Dola...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.199,00 RSD
Vrsta
Nova
2.199 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS5178
Inspirisana poznatom pričom o Pinocchio, Lies of P je action-soul igra smeštena ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.499,00 RSD
Vrsta
Nova
7.499 ,00 RSD
Korišćena
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBSX0063
Inspirisana poznatom pričom o Pinocchio, Lies of P je action-soul igra smeštena ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.499,00 RSD
Vrsta
Nova
7.499 ,00 RSD

Slični članci

14.
Sep.
2023.
Vesti/Najnovije
11.
Sep.
2023.
Ova mama je gejmer
Video igre su daleko više od puke zabave, one predstavljaju moćan alat za razvoj logičkog razmišljanja i veština kod dece. Kroz pravilan izbor igara i aktivn...
20.
Aug.
2023.
Ova mama je gejmer
Zabrana nikada nije dobar izbor, uvek birajte razgovor. Video igre mogu biti korisno sredstvo za učenje i zabavu, ali važno je postaviti granice i ravno...