Vesti/Najnovije
22.01.2024.

Assassin's Creed Red raskida sa tradicijom!

Kraj tradicije protagonista

Assassin's Creed franšiza uvek izaziva interesovanje igrača. Svaki nastavak je dobijao neke pohvale.  Assassin's Creed Origins, Odyssey i Valhalla su bili pomalo podložni podelama, barem među fanovima. Dugogodišnji fanovi AC-a koji su više voleli akcije/avanture manjeg obima iz starih vremena imali su šta da kažu.

Ubisoft je čini se uzeo u obzir ovu kritiku, isporučivši Assassin's Creed Mirage krajem prošle godine. Ovaj naslov je posebno bio napravljen da privuče ljubitelje originalne formule. Budućnost Assassin's Creed sada izgleda sjajno, ali je pomalo neizvesna. Ubisoft trenutno ima najmanje četiri Assassin's Creed projekta u radu,  od mobilnog naslova do potpunog RPG-a preko platforme za onlajn usluge uživo. Uskoro će biti mnogo više Assassin's-a, i iako će to sigurno zaokupiti fanove, takođe će biti mač sa dve oštrice zbog  rizika od ponovnog prezasićenja franšizom.

Predstojeći Assassin's Creed Red bi mogao biti nešto novo ako su glasine oko njegovog protagoniste koji krši tradiciju istinite.

Krajem prošle godine, Tom Henderson iz Insider Gaming je napisao članak u kojem je tvrdio da će jedan od protagonista Assassin's Creed Red-a biti zasnovan na afričkom samuraju po imenu Yasuke, istorijskoj ličnosti iz stvarnog života sa malo misterije koja okružuje njegov život. Ovaj izveštaj je došao samo nekoliko meseci nakon što je Insider Gaming tvrdio da će Assassin's Creed Red imati dvojicu protagonista, jednog Šinobija Shinobi i jednog Samuraja Samurai, pri čemu će prvi biti ženski protagonist, a drugi muškarac. Insider Gaming je jasno stavio do znanja da nije siguran da li će Ubisoft nazvati svog protagonistu Yasuke, ili će jednostavno koristiti figuru iz stvarnog sveta kao inspiraciju za sopstvenu izmišljenu verziju lika.

Ko je Yasuke?

Kao istorijska ličnost, Yasuke i njegov život su obavijeni velom misterije i povremenog rasizma. Prema različitim izveštajima, pismima i zapisima u dnevniku datiranim otprilike u isto vreme, Yasuke je rođen u Africi a prvi put je ušao u Japan 1579. godine, kao službenik italijanskog misionara po imenu Alessandro Valignano.

Nije jasno da li je Yasuke bio Valignanov rob u to vreme, ali je pratio Italijana na većini njegovih putovanja po Japanu. 1581. godine Yasuke prati Valignana u glavni grad Japana, Kjoto, gde upoznaje daimyo Oda Nobunaga. Prema istorijskim izveštajima, Nobunaga nije verovao da je njegova koža zapravo crna i navodno ga je naterao da se skine i opere, verujući da je to mastilo. Pošto je saznao da mu je koža zaista crna, Nobunaga je očigledno ubedio Valignana da mu dozvoli da uzme čoveka u svoju službu, i tada je dobio ime Yasuke.  Sledeće godine je Yasuke radio kao Nobunagin paž, primajući doslednu platu i prateći ga širom Japana. Godine 1582, Nobunagu je napao njegov kolega gospodar Akechi Mitsuhide i naterao da izvrši samoubistvo u sukobu koji je usledio. Zapisi tog vremena tvrde da se Yasuke borio u ovoj bici, ali se predao Akečijevim snagama. Dok se u jednom dokumentu tvrdi da je Yasuke preživeo posledice bitke, ne postoje istorijski zapisi o tom čoveku posle 1582.

Šta će promeniti Yasuke?

Poznato je da u svakoj igrici Assassin's Creed do sada, igrač preuzima kontrolu nad potpuno izmišljenim likom. Iako je radnja zasnovana na istoriji, često se dešavaju neka ukrštanja sa velikim istorijskim događajima, a lik igrača se uvek susreće sa mnoštvom istorijskih ličnosti iz stvarnog života. Sve ono što se može igrati u Assassin's Creed-u je preko protagonista koji su originalni. Likovi su u najboljem slučaju bili malo inspirisani istorijskom figurom iz stvarnog sveta, iako je to obično na manjem nivou. Ako su curenja tačna, onda bi Assassin's Creed Red mogao da prekine tu tradiciju i potencijalno otvori put za više istorijskih protagonista u budućnosti.

Sve se menja pa i igre i zato nećemo biti iznenađeni ako Ubisoft povuče ovaj potez.

Slični članci

23.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Vidimo da vas Read Dead Redemption još uvek jako interesuje i pošto su nas neki pitali o cheat kodovima, hajde da se malo pozabavimo istima.
21.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Dugo očekivani DLC Elden Ring, pod nazivom Shadow of the Erdtree je naterao igrače da nestrpljivo odbrojavaju vreme do objaljivanja. Igra godine 2022. objavl...
19.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Čak i kada je neka igra stara kao Read Dead Redemption 2, uvek ima neki novi trik u rukavu.