Vesti/Najnovije
08.04.2024.
Autor: Džoni Kvid

Da li je sakupljenje figura postala normalna stvar?

Kratki uvod o kolekcionarskim figurama

Kolekcionarske figure su predmeti koji se često sakupljaju zbog njihove umetničke, istorijske, sentimentalne ili novčane vrednosti. Postoji nekoliko različitih vrsta kolekcionarskih figura, uključujući:

Figurine: Ovo su obično male, trodimenzionalne reprezentacije ljudi, životinja ili objekata, često napravljene od materijala kao što su keramika, porcelan ili plastika. Figurine su često dekorativne i mogu biti korišćene u različitim hobijima kao što su kolekcionarstvo ili stoni igre1.

Action Figures: Ove figure predstavljaju likove iz TV emisija, video igara, filmova i stripova. Ono što ih čini jedinstvenim je njihov ljudski izgled, što ih čini privlačnim korisnicima različitih uzrasta. Prva action figura napravljena je ranih 1960-ih, ali su postale popularne 80-ih i 90-ih godina.

Statue i Statuette: Ovo su skulpture koje predstavljaju ljude, životinje ili likove. Za razliku od figura, statue su često postavljene na postolja, što ih čini nešto težim. Proces proizvodnje obično uključuje livenje smole i polistona.

Busts / Biste : Ovo su skulpture koje prikazuju samo glavu ili gornji deo tela neke osobe ili lika. Busts su često detaljni i mogu biti izrađeni od različitih materijala.

Diorame: Ovo su modeli koji prikazuju scenu, često sa više figura i detaljnim okruženjem. Diorame su popularne među ljubiteljima istorije i vojnih modela.

Kolekcionarske figure su postale izuzetno popularne u poslednje vreme, a među najtraženijim su Funko Pop! i anime figure.

 

Funko Pop Figure

Funko Pop figure su prepoznatljive po svom jedinstvenom stilu sa velikim glavama i malim telima. One obuhvataju širok spektar likova iz filmova, serija, stripova, video igara i više. Neki od trenutno najpopularnijih Funko Pop figura uključuju likove iz  Star Wars , kao što je Mandalorian, likove iz  Harry Potter  serijala poput Albusa Dumbledorea, kao i figure iz Naruto i Demon Slayer serijala.

Anime Figure

Anime figure su detaljne i često prikazuju likove iz popularnih anime serija i manga. One dolaze u različitim oblicima, uključujući statične figure, akcione figure sa pokretnim delovima, i visoko detaljne statuete. Popularne anime figure uključuju likove iz Dragon Ball, One Piece, Demon Slayer, JJK. Ove figure su cenjene zbog svoje umetničke vrednosti i vernosti originalnim dizajnima likova.

Obe vrste figura su postale ključni deo pop kulture i otaku zajednice, sa kolekcionarima koji ih traže zbog njihove estetske vrednosti, kao i zbog njihove povezanosti sa omiljenim franšizama. Funko Pop i anime figure su takođe popularne kao pokloni, suveniri i kao dekorativni predmeti.

Što se tiče proizvodjača pored pomenutih Funko pop-a tu su još specijalisti za anime figure Sega, Taito, Good smile company, Kotobukiya, Bandai, dok se na zapadu ističe Hot Toys, McFarlane, Neca.

Dolazimo do omiljenog pitanja: koja je cena figure?

To zavisi od velikog broja faktora proizvodjač, veličina da li je ofarbana ili nije , da li je scale figura ili nije kog lika predstavlja i iz koje zemlje potiče odnosno koja firma je prizvodjač.

Cena zapadnih proizvodjača se formira po licenci proizvodjaču i po veličini u Japanu (anime figure) imaju malo drugačiju podelu.

Najskuplje su scale figure odnosno skalirane figure što znači da se rade po stvarnim promerima tako da immao 1:7 , 1:8 i tako dalje. Ove figure odgovaraju skaliranoj verziji originalnog lika tako da figure po veličini zavise od veličine samog lika po kojem je pravljena figura. Ove figure su prepune dobro odradjenih detalja i odlične farbe.

Non-scale figure su figure koje nisu dužne da prate skaliranje originalng lika (što ne znači da su izopačene samo im to nije prioritet), one spadaju u srednju kategoriju figura i one su pristupačnije uglavnom su sve lepo obojene a veličina im varira u zavisnosti od serije i proizvodjača.

Poslednja podela je Prize figure koje se koriste u crane game aparatima u japanu ali su vremenom postale toliko popularne da se krenulo u masovnu proizvodnju tih figurica. Ova vrsta figura je najjeftinija ali ne razlikuje toliko po kvalitetu, da gleda se da se uštedi malo na bojenju i plastici ali većina primeraka je impozantna.

 

Kao što znate ili možda ne ali u GameS-u možete da nađete sve gore navedene figure tako da ako ste mali, veliki ili hobi kolekcionar u svakoj našoj radnji će se naći figura za Vas.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Funko POP! - Mystery Box je set od tri Funko POP! figurice iznenađenja.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.499,00 RSD
Vrsta
Nova
3.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.199,00 RSD
Vrsta
Nova
2.199 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Bobble Figure POP! Naruto Shippuden - Naruto 10cm
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.199,00 RSD
Vrsta
Nova
2.199 ,00 RSD

Slični članci

18.
Mar.
2024.
Nintendo
Amiibo tek sada kod nas postaje popularan, dok se su svetu mnogi bore da dođu do najređih figura iz Amiibo kolekcije.
28.
Dec.
2023.
Ova mama je gejmer
Ovog vikenda sam posetila Milano sa ćerkom. Kako je ona zaljubljenik u manga i anime, rešili smo da posetimo par specijalizovanih  radnji. I tek ...
14.
Nov.
2023.
Vesti/Najnovije
Funko Pop figurice postale su pravi hit među kolekcionarima i ljubiteljima pop kulture širom sveta poslednjih godina dok Manga, japanski strip, i...