Vesti/Najnovije
17.05.2024.
Autor: Danica Manojlović

Joca Ajkula je RAZBIO GTA!

Od retro igara do Counter Strike-a

Krajem maja, konkretno 30. maja. grupa GIFT će sa simfonijskim pop-rock orkestrom „Strings ’n’ roses“ (koji čine istaknuti muzičari Beogradske filharmonije) održati specifičan koncert. 

Govoreći o muzičkom “projektu” koji će premijerno biti održan u mts Dvorani, Joca Ajkula nije krio svoje ushićenje što se bendu dešava nešto što izlazi iz okvira u kojima je sastav do sada nastupao. Poručuje u startu da je jedino osećanje koje ga obuzima u toku pripema upravo sledeće: “Ja ću se pred koncert u bekstejdžu osećati kao gospodin u filmu Vima Vendersa “Nebo u Berlinu” , kada u svojoj glavi izgovorio misli koje je čuo anđeo “I want tell you about the girl, I` ll tell you about the girl” i time nasmejao prisutne.

Dejan Timotijević ispred Simfonijskog pop rok benda kaže da je do saradnje sa Giftom došlo lako, jer su im se energije brzo prepoznale i poklopile “Uvek kada se desi sudar nekih ideja i energija , to bude fenomenalno. Naravno, treba da se sklope sve zvezde u tom trenutku. Mi sviramo jako dugo sa mnogim svetskim zvezdama kako domaćim, tako i stranim, a onda smo došli na ideju da bi bilo idealno da spojimo BEND sa SIMFONIJSKIM ORKESTROM, koji bi svirao najpoznatije hitove iz pop rok sveta. Ovo je naša vizija i mislimo da je jako dobro, zato pozivamo sve da dođu 30.maja, jer jedno je sigurno, NEĆETE POGREŠITI“, ističe Timotijević.

Ovaj poseban projekat nastaje sa željom da se mnoga popularna muzička dela 80-ih godina upakuju u novo ruho današnje bogate i raskošne produkcije. Realizuje se pod producentskom rukom Predraga Cvetkovića (Rock Opera, Disco Opera), koji donosi ove čuvene hitove u svežim i obogaćenim simfonijskim aranžmanima violončeliste Dejana Timotijevića, koji je i sam  član Beogradske filharmonije.

Dejan Timotijvić nam je otkrio kako je kao mlad dosta igrao igrice. Bio je ponosni vlasnik komodora, dok mu je najbolja igrica ikada Ghost and Goblins. Sada više nije zainteresovan za svet igara već je okrenut samo muzici.

Ghosts 'n Goblins, poznata kao Makaimura (japanski: 魔界村, bukvalalno Demon World Village) u Japanu, je platformska video igra koju je razvio Capcom i objavljena za arkadne igre 1985. To je prva igra u franšizi Ghosts 'n Goblins od tada je portovana na brojne kućne platforme. Bio je to veliki komercijalni uspeh u svim arkadama i kućnim sistemima. Ghosts 'n Goblins je bila među deset najboljih arkadnih igara 1986. godine u Japanu i SAD, šesta najprodavanija kompjuterska igra u Velikoj Britaniji, a verzija za NES prodala je preko 1,6 miliona kertridža širom sveta. U početku je dobio uglavnom pozitivne kritike od kritičara. Često se navodi kao jedna od najtežih igara svih vremena, a retrospektivno se smatra jednom od najvećih video igara ikada napravljenih.

 

Igrač kontroliše viteza po imenu ser Artur, koji mora da pobedi zombije, divove (koji se nazivaju "veliki ljudi"), demone, kiklope, zmajeve i druga čudovišta da bi spasio princezu Prin- Prin. Nju je oteo Astaroth (koji se naziva i Đavo ili Veliki Satana, da bi se razlikovao od drugog glavnog demona po imenu Satana), kralj Demonskog sveta. Igrač može usput pokupiti novo oružje, bonuse i dodatna odela oklopa koji mogu pomoći u ovom zadatku. Pravilo je da igrač može biti pogođen samo dva puta pre nego što izgubi život, što rezultira ponovnim pokretanjem nivoa ili početkom na kontrolnoj tački ako je igrač dostigao. Štaviše, igrač će izgubiti život ako nivo ne završi u određenom vremenskom roku. Nakon što pobedi konačnog bossa Đavola, igrač mora da ponovi celu igru na višem nivou težine da bi došao do pravog konačnog kraja.

Joca Ajkula nam se pohvalio da je prvi u svojoj školi imao Sinclaire Spectrum. Podsetićemo vas da je to ZX Spectrum +2 koji je označio Amstradov ulazak na tržište Spectruma ubrzo nakon njihove kupovine Spectrum asortimana i Sinclair brenda 1986.

 

Tada su mu omiljene igre bile Manic Miner i Chuckie Egg. Manic Miner je platformska igra koju je za ZX Spectrum originalno napisao Matthew Smith, a objavio je Bug-Byte 1983. Kasnije je ponovo objavio Software Projects. To je prva igra u seriji Miner Willy i među ranim je naslovima u žanru platformskih igara. Sama igra je inspirisana Atari 800 igrom Miner 2049er. Brojni kućni računari i konzole za video igre su ugostile ovu igreu. Istaknute karakteristike ove igre su uključivale muziku i zvučne efekte u igrici, odličnu mogućnost reprodukcije i šarenu grafiku, a koja je bila dobro dizajnirana za grafička ograničenja ZX Spectruma. Ovo bila prva igra sa muzikom u igri na Spectrumu, a čije je igranje zahtevalo stalni rad procesora što se smatralo nemogućim. To je postignuto stalnim naizmeničnim CPU vremenom između muzike i igre. Ovo je rezultiralo muzičkim štucavo mucavim ritmom. Muzika u igri je bila raznolika,  od In the Hall of the Mountain King iz muzike Edvarda Griga do drame Peer Gint Henrika Ibsena. Napominjemo da je muzika koja svira dok gledate u početni ekran okom naslovnog ekrana je aranžman Blue Danube.

Chuckie Egg je jedan od najvećih 8-bitnih platformera svih vremena. Originalno ga je napisao šesnaestogodišnji Najdžel Alderton za Sinclaire. Za ovog tinejdžera, Spectrum je otvorio put ka novom svetu stvaranja igara. U tadašnjim intervjiimaNejdžel je izjavio da mu je prvi računar bio standardni ZX81 sa 1K RAM-a. Roditeljima je ubrzo dosadilo da ga koristi na porodičnom TV-u pa su mi nabavili prenosivi crno-beli televizor. Jako je voleo Spectrum. Za programera je to bio tako jednostavan uređaj za korišćenje jer ste mogli da zaobiđete operativni sistem i direktno kontrolišete hardver. Njegove slabosti bile su blokirana boja zasnovana na karakterima i nedostatak procesora zvuka ili pouzdanog medija za skladištenje.

Kako je požleo da sam počne da zarađuje, počeo je da radi u radnji. Opsluživao je kupce, umnožavao trake, donosio sendviče programerima i menadžmentu...  i samo pomažem uopšte. Radioje tamo nekoliko meseci kada im je rekao da i sam piše igru i pitao ih da li bi je pogledali. Svi programeri tamo su sami objavili igrice, a on je bio klinac koji je kuvao čaj, tako da su bili blago zabavljeni zahtevom. Ali, verujući u sebe, pokazao je jednom od programera svoju nedovršenu igru 'Eggy Kong' i dobio neverovatnu reakciju. Odjednom je razgovarao sa mnom na nivou – postavljajući pitanja i interesujući se. Nikada nije pomislio da igru ponudi bilo kome drugom osim A+F. A+ F Software su osnovali Dag Anderson i Majk Ficdžerald 1981. objavljujući naslove za Acorn Atom i BBC Micro, a bili su odgovorni za igre kao što su Polecat i Early Warning. Međutim, Eggy Kong koji je A+F Softvare preimenovao u Chuckie Egg je lansirao kompaniju u centar pažnje i zaradio bogatstvo. Prvobitni naziv igre govori da je inspiracija bio Shigeru Miyamoto sa Donkey Kong tako da je igra kombinacija negde na pola puta izmešu Space Panic i Donkey Kong.

 

Joca ne krije svoje oduševljenje serijom Fallout i Fallout igricama jer obožava naučnu fantastiku. Seriju je odgledao celu u samo dva dana i toplo je preporučuje.

 

Pored casual igrica, o kojima možete dosta toga pročitati kod nas na blogu, Joca voli da se opusti uz GTA. Složili smo se da iako to nije igra za mlađe od 18. godina, idealan je način da se posle napornog i stresnog dana opustimo.

A mlađi članovi benda?

Njih potražite u igri Counter Strike, nick NEO.

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50274
Proslava Atari godišnjice vodi igrače na interaktivno putovanje kroz 50 god...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Proslava Atari godišnjice vodi igrače na interaktivno putovanje kroz 50 god...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Ušteda 40%
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999,00 RSD
2.999 ,00 RSD
Korišćena
2.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition sadrži remastere: Grand Theft...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.999,00 RSD
Vrsta
Nova
7.999 ,00 RSD
Korišćena
5.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Code In A Box - Igra dolazi u vidu digitalnog koda i preuzima se preko Nintendo Game Sto...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD

Slični članci

30.
Aug.
2023.
Ova mama je gejmer
Muzika ulepšava svaki momenat naših života i čini ih nezaboravnim, veseli ili tužni. Svaka emocija ima svoj ton.
24.
Aug.
2023.
Vesti/Najnovije
Muzika govori više od reči
10.
Oct.
2021.
Ova mama je gejmer
Idealna akcija za sve obožavaoce Duran Duran.