Vesti/Najnovije
24.05.2024.
Autor: Danica Manojlović

Sve što znamo o Assassin’s Creed Shadows

Prava istorija u video igri

Nekada najavljen pod radnim imenom Assassin’s Creed Red, sada znamo da je naslov igre Assassin’s Creed Shadows.

Priča je smeštena u Japan u 16. veku, a pratimo dva protagonista, Naoe i Iasuke dok se bore rame uz rame. Trejler ima mnogo toga što će vam privući pažnju, i sigurni smo da ćemo sa nestrpljenjem očekivati sledeći Ubisoft Forward 10. juna.

Assassin’s Creed Shadows izlazi 15. novembra 2024. i to samo za PS5, Xbox Series X|S) i PC. Xbox One i Nintendo Switch nemaju sreće. Ali… kako je novi Switch na putu, možda će uskoro imati najavu i za tu platformu ali svakako ne za novembar.

Pretplatnici Ubisoft+ koji kupe unapred Ultimate Edition dobiće Early Access tri dana ranije, jer će AC Shadows njima biti dostupan za igru 12. novembra.

Šta je Assassin’s Creed Shadows?

Assassin’s Creed Shadows je zvanični naziv igre koju smo znali pod radnim naslovom Assassin’s Creed Red. To je nova velika RPG igra u franšizi Ubisoft Quebec, nakon uspeha koji je 2020. postigla igra Assassin’s Creed Valhalla. Opisujući Shadows, Programer Marc-Alekis Cote (koji je služio i kao kreativni direktor i producent u nekim od najboljih igara Assassin’s Creed), opisao je Shadows kao sledeći premium vodeći naslov Ubisofta navodeći da je to “budućnost naših RPG igara otvorenog sveta za Assassin’s Creed.”

Assassin’s Creed Shadows edicije i pre-order

Poručivanje unapred za Assassin’s Creed Shadows je aktivno.

Primetno je da nema PC opcije koja se čuva za online prodaju u Ubisoft store ili Stream. Verzije za PS5 i Xbox SeriesX koštaju 9.999 dinara, ali uz preorder popust plaćate 9,499 dinara. Ako želite Early Acess tri dana ranije, kao i sezonsku propusnicu, Gold izdanje košta 14.999 dinara ali uz preorder imate popust na 14.249. Collectors izdanje je 34.999 i na njega nema popusta zbog već sada najavljenih nedovoljnih količina.

Preorder Assassins Creed Shadows – Special Edition sadrži: bonus quest – Thrown to the Dogs

Preorder Assassins Creed Shadows – Gold Edition sadrži: bonus quest – Thrown to the Dogs i mogućnost igranja 3 dana pre izlaska igre

Preorder Assassins Creed Shadows – Collectors Edition sadrži: bonus quest – Thrown to the Dogs i mogućnost igranja 3 dana pre izlaska igre 

Pakovanje za Assassins Creed Shadows – Special Edition sadrži: Igra i Sekiryu Character Pack: Sekiryu oklop, Sekiryuzver, katana Claw of The Dragon, Dragon tooth trinket.

Assassins Creed Shadows – Gold Edition sadrži Igru i Sezonsku kartu (uključujući bonus potragu sa dodatnim sadržajem koji se može otključati, kao i dve predstojeće ekspanzije) uz raniji pristup 3 dana pre izdanja igre.

Najbitniji a najteži za nabavku (i uz preorder) Assassins Creed Shadows – Collectors Edition sadrži:

  • Osnovna igra
  • Season Pass: dve ekspanzije 
  • Sekiryu Character Pack: Sekiryu oklop, Sekiryuzver, katana Claw of The Dragon, Dragon tooth trinket
  • Naoe i Yasuke figura (40cm)
  • SteelBook 
  • Collectros art book (84 stranice)
  • Naoe’s katana tsuba
  • Mapa sveta
  • Creed wall scroll – poster 70 x 30cm
  • Dva litografa

Igra nas vodi u Japan

Konačno nas ova dugotrajna serija vodi u Japan. To je nešto što su fanovi tražili više od jedne decenije zbog činjenice da stealth i nindže nekako idu ruku pod ruku. Nakon nekoliko prošlih iteracija franšize i Ubisoftovu posvećenost istorijskoj tačnosti, neverovatno je teško ostati hladan i ne pokazati uzbuđenje zbog očekivanog. Sigurno je da će Ubisoft tim ponuditi briljantnu verziju Japana samo za naše istraživanje. Znate i sami koliko smo pisali o trudu koji je uložen u stvaranje Bagdada za Assassin’s Creed Mirage, tako da smo sigurni da će stvoriti tačnu sliku Japana iz 16. veka.

Assassin’s Creed Shadows se odigrava u Azuchi-Momoyama periodu Japanske istorije. Ova priča počinje 1579 i traje do početka 1580-tih. Ovaj period nam ukazuje da se po prvi put u igri ovog serijala pojavljuju Asesini i Templari u klasičnoj formi viđenoj u Assassin’s Creed Syndicate. Istorijske ličnosti su uvek bitne za kampanje a ovde ćemo imati i poznatog ujedinitelja Oda Nobunaga, uz Fujibayashi Nagato, majstora nindže Iga klana.

Open world

Ovo je prvi Assassin’s Creed naslov koji će omogućiti igračima da kontrolišu osobu iz stvarnog života. Yasuke je nedavno bio centralni lik u istoimenoj Netfliks emisiji, a Ubisoft je koristio tog čoveka kao deo svoje multikulturalne ekipe. Verovalo se da su pravog Jasukea Portugalci ukrali iz njegove rodne zemlje i doneli u Japan gde je postao samuraj.

U igri ćemo imati smenu godišnjih doba jer je Ubisoft napomenuo da igra sadrži sezone koje prolaze. Naglasili su da će leti Naoe moći da se sakrije u visokoj travi koja će polako izumirati kako svet prelazi u zimu. Ona neće moći da se stalno krije u drveću posle jeseni jer će se lišće prorediti i opasti. Imaćemo veoma dinamičan vremenski i sezonski sistem uz nagoveštaj da bi se događaji mogli odvijati tokom nekoliko godina kako priča bude napredovala.

AI

Ubisoft je napomenuo da će AI NPC i neprijatelji reagovati na životniji i živopisniji način. Dali su primer sezonskih promena u igri gde će se tokom leta neprijatelji slobodnije šetati kroz područja kojima patroliraju, dok je zimi veća verovatnoća da će se okupljati oko vatre, što ih otežava za gašenje. Dinamička veštačka inteligencija je uvek povezivana sa Assassin’s Creed s obzirom na obrasce koje igrači moraju naučiti za atentate, tako da će biti zanimljivo videti kako se ovo razvilo.

Dual protagonisti

Dvostruke protagoniste koji se bore rame uz rame nismo imali još od Assassin’s Creed Syndicate. Ubisoft nam sada vraća ovu funkciju!

Znamo da ćemo moći da kontrolišemo Naoe, ženu japanskog šinobija i zamišljenu ćerku Fujibayashi Nagato (otac ju je obučio da postane izuzetno dobar shinobi).

Kontrolisaćemo i Jasukea, samuraja koji potiče iz Afrike i kako smo rekli, pravu istorijsku ličnost. Jasuke je došao u Japan sa Portugalcima 1579. i ubrzo je postao samuraj u službi lorda Ode Nobunage. Shadows je prva Assassin’s Creed igra koja će nam omogućiti da igramo kao stvarna osoba iz prošlosti.

Kako će ovo biti strukturirano je još pod znakom pitanja. Sigurno je da će Ubisoft u junu objasniti na Ubisoft Forward da li ćemo moći da se slobodno prebacujemo između likova ili ćemo dobiti pravi karakter za svaku misiju. Ovo je igra otvorenog sveta, pa je sigurno da ćemo moći da slobodno prelazimo između njih tokom većeg dela igre, van misija zasnovanih na pričama.

Stelt i akcija

Par interesantnih protagonista navodi na ideju da će novi Assassin’s Creed Shadows imati mešavinu stilova igre. Naoe je odgajana kao šinobi i oslanja se na skrivenost. Ona takođe ima mnogo manji health pool i zbog toga će biti krhka i osetljiva i moraće da se drži senki. To je svakako nešto što podseća na osnove franšize.

Jasuke je, bio poznat kao veliki čovek i u trejleru ga vidimo kako rukuje sa nekoliko oružja za mele, uključujući toljagu sa šiljcima. On je lik koji će uskočiti kada stvari treba da postanu prljavije. Jasuke može da koristi svoje oružje kako bi blokirao dolazeće napade i izvodi pariranja.

Naoe će biti u stanju da se uključi u borbu, ali ne ida blokira ili parira, već će umesto toga odbijati neprijateljske udarce. Jasuke i Naoe imaju individualna stabla veština i opremu, uz zajednički XP, prikupljeno oružje i resurse.

Senka iz naslova nas navodi da pomislimo da će svetlo i tama biti glavni deo stelt sistema ove igre. Zna se da sistem osvetljenja stvara dinamično svetlo i senke koje utiču na vid neprijatelja, a igrač se može sakriti u senke, napraviti mrak recimo uništavanjem fenjera ili na neki drugi način.

Svetlomer na korisničkom interfejsu će pokazati da li ste i koliko dobro sakriveni, od potpuno vidljivog do potpuno skrivenog.

Naoe ima kuku za hvatanje koja se može pričvrstiti za ivicu svakog krova uz niz drugih tačaka za pričvršćivanje. Njen konopac koristi simulaciju fizike da bi prikazao dinamičko ljuljanje koje će pomoći u borbama.

Vraća nam se Eagle vision, Orlov vid omogućavajući da se uoče siluete NPC-a kroz zidove. Ali, moraćete da obavite izviđački posao sami.

Kako je igra zasnovana na istorijskim činjenicama, a u ovom periodu se nisu koristili štitovi, ni vaša oprema neće uključivati nikakve odbrambene opcije osim vašeg oklopa.

Svako oružje ima svoje stablo veština i znamo da će uloženo vreme u korišćenje određenog oružja poboljšati vaše znanje o njemu. Bićete u stanju da napravite sopstvenu katanu od prikupljenih komponenti i napravite je tako da to bude samo vaša verzija. Katane će ostavljati neverovatno tačne tragove sečiva. Pored katana imate i kanabo ratni klub, jari koplja , šuriken, kunai i kusarigama…

Pred kraj trejlera, vidimo najpoznatije oružje serijala a to je ručni nož. Sada izgleda malo drugačije. Dok Naoe pruža ruku kako bi ubila, sečivo se okreće na sredini metala i okreće se u stranu, omogućavajući joj da ubode neprijatelja u stranu vrata.

Informacije o ovome konstantno pristižu pa ću svakako biti još tekstova.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50543
Postani ubica šinobija i moćni legendarni samuraj dok istražuješ prelepi...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Vrsta
Nova
34.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50542
Postani ubica šinobija i moćni legendarni samuraj dok istražuješ prelepi...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
13.299,00 RSD
Ušteda 5%
13.999,00 RSD
Vrsta
Nova
13.999,00 RSD
13.299 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50541
Postani ubica šinobija i moćni legendarni samuraj dok istražuješ prelepi...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.499,00 RSD
Ušteda 5%
9.999,00 RSD
Vrsta
Nova
9.999,00 RSD
9.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Postani ubica šinobija i moćni legendarni samuraj dok istražuješ prelepi...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.499,00 RSD
Ušteda 5%
9.999,00 RSD
Vrsta
Nova
9.999,00 RSD
9.499 ,00 RSD

Slični članci

22.
Aug.
2023.
Vesti/Najnovije
Ubisoft je nedavno objavio interesantan tekst o tome kako su radili na reinkarnaciji Bagdada iz devetog veka, i koliko se može naučiti iz igre osnovno o...
09.
Oct.
2022.
Vesti/Najnovije
Ubisoft zapošljava Gameplay Programera (VR) za Red Storm.
06.
Oct.
2022.
Vesti/Najnovije
Igra nas vodu u IX vek, u Bagdad u kome upoznajemo mladog Basima.