Vesti/Najnovije
07.11.2020.

Capcom pod napadom hakera

Čini se da nisu ukradeni podaci korisnika

Japanska firma Capcom poseduje velike franšize kao što su Resident Evil, Street Fighter i Mega Man.  Izjavili su da su neke od njihovih unutrašnjih mreža "suspendovane zbog neovlašćenog pristupa van kompanije". Naveli su i „Trenutno“, što znači nije bilo znakova da je pristupljeno informacijama o kupcima.  

Napad je primećen nakon što su interne mreže počele da imaju problema koji su uticali na e-poštu kompanije i servere na kojima čuvaju svoje datoteke, navodi se u saopštenju.

 "Capcom je izrazio duboko žaljenje zbog neprijatnosti koje bi mogle da izazovu probleme".  Izgleda da napad nije uticao na onlajn igranje i web lokacije, a istraga je u toku. Capcom nije rekao čemu je pristupljeno niti da li je ukraden bilo kakav materijal dok ucenjivači tvrde da imaju 1B ukradenih podata koje će obrisati kada im novac bude isplaćen. Navode da imaju sve bitne finansijske izveštaje, informacije o inelektualnoj svojini, pa čak i emailove i chat razgovore.  Hakovali su, kako tvrde, 2,000 uređaja na Capcom mreži a zahtevaju $11,000,000 USD u bitkoinima.

To je najnovije u nizu nedavnih curenja informacija i hakovanja kompanija u gejming industriji.  

Početkom ove nedelje, objavljeno je da je Ubisoft-ova igra o hakovanju, Watch Dogs: Legion možda hakovana, a njen izvorni kod je ukraden i navodno je objavljen na mrežama.  Ubisoft, međutim, nije potvrdio izveštaje, rekavši samo: "Svesni smo tvrdnje grupe i trenutno istražujemo potencijalni incident u vezi bezbednosti podataka".  Ista hakerska grupa takođe tvrdi da je pristupila internim informacijama programera Crytek.

Bila je ovo loša nedelja za developere -Ubisoft, Crytek i sada Capcom.  Tvrdi se u raznim izveštajima da bi uskoro moglo biti otkriveno još većih hakovanja video igara.  Iako izgleda da su ovde u pitanju neke velike zavere, možda neka vrsta nove hakerske kampanje koja se poklopila sa lansiranjem konzola sledeće generacije, stručnjaci tvrde drugačije. Stručnjaci za kibernetičku sigurnost tvrde da se radi o slučajnim a ne koordiniranim napadima hakera.  

Prve dve su navodno žrtve relativno male bande ucenjivača koja sebe naziva Egregor, a analiza ukazuje na to da je Capcom zbog otkupa napala poznatija grupa Ragnar Locker.  Sve ovo može napraviti problem objavljivanjem, deljenjem i prodajom skupih izvornih kodova novih i starih igara. Nijedna ugledna kompanija za igre ne bi koristila ukradene podatke, ali nezvanične verzije ili pop up nam slede ukoliko hakeri ostanu pri svojim pretnjama.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4901
Doživi dramatične događaje koji su se odigrali u gradu Raccoon u potpuno novom izdanju ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4819
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Korišćena
2.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50020
DMC se vratio i lepši je nego ikad! Brzina akcije i komboa koje možeš da ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD

Slični članci

08.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Da se primetiti da je u poslednje vreme popularnost kolekcionarskih figura sve veća. To se desilo mahom zbog proboja otaku kulture po svetu i samim prihvatan...
07.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Loš kraj filma može da nam pokvari osećaj koji imamo dok ga gledamo. Loš kraj knjige će učiniti da smo uzaludno proveli vreme u čitanju iste. D...
03.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Više od bilo kog drugog oblika medija, video igre poseduju duboku moć da vas uvuku u svoju priču i nateraju vas da postavljate pitanja, prepitujete se...