Vesti/Najnovije
05.05.2021.

RETURNAL

Kakvi su komentari?

29. april je bio dan kada je Housemarque skinuo embargo za objavljivanje recenzija i davanje ocena njihovoj igri Returnal. Toga dana smo dobili dve recenzije, jednu je uradio Play!Zine a drugu IGN Adria. Dan kasnije su naši poznati youtuberi krenuli sa strimovanjem igre. Jedno je sigurno, ovu igru morate probati.

Play!Zine (jedini u Srbiji sa metacritic ocenom)

Nakon par meseci, došlo je vreme da PS5 dobije svoju prvu potpunu konzolnu ekskluzivu, kako je Demon’s Souls samo rimejk, dok su ostale sve multiplatform igre. Returnal je delo simpatičnog studija Housemarque iz Finske koji je poznat po fantastičnim naslovima poput Resogun i Nex Machina. Ovde po prvi put deluje kao da ovaj studio ima potpuno odrešene ruke po pitanju budžeta, pa svoje bullet hell elemente prenose u mistični sci-fi šuter roguelite sa primesama metroidvania elemenata. Da, znam – vrlo nezgodna rečenica, mada ubrzo će sve biti pojašnjeno.

 

IGN Adria 

Uvek je ta prva godina od izlaska novog sistema malo klimava, a ovoga puta tu je i pandemija, nestašice, odlaganja mnogih igara i drugi užasi koji su nas zadesili, pa je situacija još gora nego obično. Zbog toga smo izuzetno srećni sa svime što zapravo dođe do nas ovih dana. Svemirski rogue-lite Returnal kao prva ekskluzivna igra za PlayStation 5 ove godine? Zašto da ne?

Baš kao što sam pisao u svojim prvim utiscima, ono što odmah skreće pažnju je koliko je ovaj naslov dobro prilagođen novoj konzoli. Sjajna grafika i efekti, stabilan fps, momentalno brza SSD učitavanja, fantastična podrška za skroz novi tip vibracija i adaptivne trigere na DualSense kontroleru, kao i imerzivni 3D audio, od starta će učiniti da Returnal deluje kao pravo pravcato next-gen iskustvo i nešto što ćete da pokazujete prijateljima kada vas pitaju kakva je ono svemirska bela sprava pored televizora. Returnal je upravo igra kakvu očekujete da igrate na sistemu koji tako izgleda.

Tu je naravno i veoma interesantna priča koja će vas momentalno uvući u misteriozni svet igre.

Play!zine Igrate ulogu Selene, američke marinke/astronauta koja ostaje zaglavljena na nepoznatoj vanzemaljskoj planeti. Ukratko, otkrivate da ste ovo iskustvo već proživeli. Posle tumaranja kroz kišovitu i mračnu šumu ginete kako biste otkrili da se ponovo nalazite na mestu olupine vašeg broda. Konkretno, Returnal uzima neke vrlo zanimljive inspiracije i ideje od raznoraznih sci-fi klasika, igrajući se sa idejom vremenske petlje u kojoj se Selena nalazi. Iako je igra klasifikovana kao horor, bolje bi joj stajao opis trilera, mada postoje momenti kada kamera prelazi iz trećeg u prvo lice, gde se odlike ambijentalnog horora svakako pojavljuju, pogotovu sa opštom mračnom atmosferom igre. Naravno, pri svakom prolazu, kako budete napredovali, više ćete otkrivati o rasi koja je obitavala i ostavila ruševine na dotičnoj planeti, kao i o vašoj ulozi i izlasku iz vremenskog fenomena. Generalno, priča je veoma zanimljiva i intrigantna, servirana kroz dosta zanimljivih načina kroz ambijent, natpise, arhive i glavne sekvence.

IGN Adria Returnal ne nudi nikakav izbor težine, niti svoje komplikovanije mehanike nešto posebno objašnjava igraču, kako igra funkcioniše saznaćete uglavnom na teži način, umiranjem i ponavljanjem svega ponovo i ponovo ali svaki put malo drugačije. Akcija je inače maksimalno utegnuta, pucanje i kretanje je sličnije Controlu nego uobičajenim shooterima iz trećeg lica, a Housemarque nasleđe vrlo brzo dolazi na videlo sa gomilom particle efekata, HDR vatrometom boja i naravno onim prokletim kuglica-projektilima koje će protivnici sejati ka vama.

Nema sumnje da će Returnal vrlo brzo očarati većinu igrača svojom prezentacijom, akcijom i misterioznom atmosferom. Ginućete dosta ali to vam neće mnogo smetati jer će vas priča vući dalje - šta kriju ove vanzemaljske ruševine, otkud Selenina kuća odjednom tu...? Svakim sledećim ciklusom otkrivaćete malo više. Međutim, skok težine koji se dešava nakon ne toliko teškog prvog bossa će vam dati jedan ozbiljan reality check šamar. Ovo jeste rogue tip igre, u svakom smislu, ono LITE je tu malo da vam zamaže oči na početku. Vaš medeni mesec sa igrom trajaće otprilike koliko i prvi biom, nakon kog ćete pomisliti da ste ušli u foru ne shvatajući da prava patnja tek počinje. Kao što Jeff Goldblum reče u filmu The Lost World “uuuu aaaa (oduševljenje), tako uvek počinje, a onda dolazi bežanje i vrištanje.”

 

Play!Zine Naravno, borba je iz trećeg lica, sa mogućnostima dashovanja i snažnijeg i višeg skoka uz pomoć odela. Platformerska i bullet hell priroda Returnala se najviše odlikuje u implementaciji protivnika, čiji napadi na daljinu najviše podsećaju na naslove kao Nier: Automata i Furi, pa i sam Housemarque-ov Resogun. Već u prvom (a pogotovu u kasnijim) biomu postoji više nego pristojna raznolikost u neprijateljima, pa će postojati i protivnici koji koriste različite tipove udaraca izbliza i sa razdaljine. Na kraju prvog, kao i narednih bioma vas čeka boss protivnik sa više različitih faza i dosta dobro dizajniranih poteza i mehanika koje zahtevaju dobre reflekse i platformisanje. Iako se u prvih par sati Returnal može učiniti relativno lakim, kasniji biomi kao i dodatni izazovi drastično povećavaju nivo težine i iziskuju dosta od igrača. Što se tiče različitih oružja, pored katane za borbu izbliza, postoji još nekoliko različitih daljinskih tipova, primarno pištolj, automatska puška, pumparica i još jedno koje ne bih da spojlujem.

 

IGN Adria Returnal je jedna pakleno teška igra, do te mere da sam ubeđen da će je završiti izuzetno mali broj najupornijih igrača. Ovo nije Dark Souls u fazonu - "naučiću šta sve boss radi pa će vremenom postati lakše", ovo je jedan bezobrazno teški rogue, kog bih pre uporedio sa The Binding of Isaac nego sa Souls-like igrama. Vaš kasniji napredak u igri zavisiće uglavnom od toga kako vam se u kom pokušaju posreći sa random predmetima koje možete pronaći usput i konstantnog procenjivanja rizika.

Dešavalo mi se da imam dobar run i da sam pukom srećom tu i tamo dobro opremljen ali umesto da krenem ka bossu odlučim da ipak pogledam šta ima iza onih alternativnih kapija koje su uvek čista lutrija, možda se iza njih krije soba soba puna korisnih dodataka sa kojima ću ostvariti veće šanse da napravim neki progres ili će unutra uslediti area lockdown uz stvaranje teških protivnika od kojih ću se izvući u još gorem stanju. Takvo kalkulisanje rizikom i nasumično kockanje sa srećom čine srž Returnala.

Da li postoji neki algoritam u pozadini koji je tu da vam stvari nekada olakša, a nekada da vas troluje, ne mogu da znam zasigurno, ali često mi je delovalo kao da igra zna šta se desilo u prethodnom pokušaju pa da shodno tome pokušava da mi da bržu sledeću šansu ili pošalje poruku da iskuliram malo i nabudžim se više. Ono što sam siguran je da će mnogi nabaviti ovu igru povučeni lepom grafikom i PS5 mogućnostima ne znajući u šta se zapravo upuštaju.

Play!Zine Returnal je sa time definitivno i među prvim igrama koje stvarno izgledaju i osećaju se kao next-gen naslovi. 60 slika po sekundi u 4K rezoluciji sa apsolutno svim bajnim aspektima ray tracinga je ovde u potpunosti ostvareno, dok su sami vizuelni efekti u kombinaciji sa nenormalnom količinom interaktivnog okruženja na najvišem mogućem nivou. Količina detalja definitivno doprinosi atmosferi koju Returnal tako čvrsto želi da prenese, što uspeva i sa korišćenjem novog hardvera u vidu haptičkog fidbeka i adaptibilnih dugmića, po prvi put unoseći nove mehanike. Naime, ako prilikom nišanjenja nežno pritisnete L2 taster, nišanićete primarnim modom vašeg oružja, dok ako pritisnete do kraja pri osećaju otpora samog dugmeta, ispalićete alternativni mod vašeg oružja. Ovo sve deluje relativno površno na papiru, ali osećaj pod prstima, kao i u samoj borbi je stvarno maestralan.

Zvučna podloga je vrhunska, sa manjkom muzičke (koja se i dalje odlično uklapa), gde Soni po prvi put reklamira moć svog 3D audio sistema – i to sasvim uspešno.

 

Play!Zine ocena 9.7

ZA:

  • Prezabavna borba
  • Next-gen audio-vizuelno iskustvo
  • Zanimljiva i intrigantna priča

PROTIV:

  • Roguelite žanr će se teško dopasti onima koji ga već ne vole ili su fanovi gušćeg narativa

 

IGN Adria ocena  8

Za

  • Veoma atraktivna grafika i efekti
  • Sjajna podrška za DualSense i ostale PS5 next-gen mogućnosti
  • Jeziva atmosfera i priča će vas prosto uvući u svet igre

Protiv

  • Kvalitet grafike varira od nivoa do nivoa
  • Brutalna rogue težina (može biti i plus ako ste skloni mazohizmu)

Zaključak

Returnal je pravi kosmički horor koji će vas naterati da vrištite, ali ne zbog jezivih scena već situacija kada poginete nakon sati mučnog napretka i budete šutnuti ponovo na početak igre. Postoji određena demografija igrača koja pronalazi zabavu u mučnim i frustrirajuće teškim izazovima, ali dok u Souls igrama taktike i strpljenje mogu da se nauče, DOOM Eternal na najvećoj težini može da se uvežba, čak i Cuphead nije nemoguć ako izoštrite reflekse i tryhardujete kao pravi nolifer, u Returnalu ipak ne postoji formula koja garantuje uspeh. Pored svega spomenutog, trebaće vam i element sreće, da u nasumičnoj generaciji nivoa i predmeta naiđete na pravu kombinaciju stvari koja će vam samo dati šansu da možda napravite trajni progres malo po malo. Ako se rešite da igru prelazite, spremite se za gomilu frustracije i treniranja živaca, veoma brzo nakon blagog uvoda. Pored svoje brutalne težine Returnal ovako predstavlja veoma lep showcase mogućnosti nove konzole, samo nakon stote smrti ćete već i zaboraviti na sve to.

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41124
BIOMUTANT je open-world akcioni RPG smesten u post-apokaliptični svet, sa jedinstv...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50039
Nakon prinudnog sletanja na planetu koja menja oblik Selena mora da istraži opusto&scar...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Korišćena
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50033
DEATHLOOP je inovacioni FPS koji je za PlayStation 5 napravila kompanija Arka...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Korišćena
2.999 ,00 RSD

Slični članci

11.
Apr.
2022.
Ova mama je gejmer
Ovih dana mnogi krive gejming zbog loših ocena svoje dece. Da li je stvarno gejming pravi ili dežurni krivac za sve?
01.
May.
2021.
Vesti/Najnovije
Returnal već izaziva žestoke polemike po forumima ali se svi slažu da je Housemarque napravio pravo gejmersko remek delo.
07.
Apr.
2021.
Vesti/Najnovije
Deathloop i Returnal imaju likove zaglavljene u vremenu, ali njihove sličnosti možda neće biti važne u poređenju sa njihovim snagama.