Vesti/Najnovije
23.06.2021.

FUNKO figure - Ko je najpametniji čarobnjak?

10 najjačih čarobnjaka u serijalu Harry Potter

Danas se igramo sa čarobnjacima i pitanje je:

Ko je rekao da se stvari dešavaju čarobnjacima koji su se igrali sa vremenom i da je čak i u svetu čarobnjaka loš znak kada čuješ druge glasove?

Svaki čarobnjak je drugačiji, i to ne samo po fizičkim karakteristikama. Neki su veoma jaki sa svojim magijama i posledicama koje ostavljaju. Svet čarobnjaka smo svi zavoleli zbog Harry Potter-a i njegovih prijatelja.

 

10. Hermione Granger

Mnogi je smatraju najvećom vešticom njenog uzrasta, a ono što gospođici Granger nedostaje u sirovoj moći nadoknađuje veštinom i vežbanjem. Generalno, snaga je fiksna veličina u svetu Harija Potera. Moć sa kojom ste rođeni je snaga koju zadržavate. Hermiona je, međutim, jedan od retkih likova koji postiže veliku veštinu uglavnom vrednim radom. Ona se izdvaja od mnogih drugih snažnih likova u Harri Potter-u zbog svoje izvanredne radne etike, prijateljstva i sposobnosti da dobije još moćnije prekovremene sate.

 

9. Minerva McGonagall

Minerva nije toliko neobičan čarobnjak kao Voldemort, ali malo je veštica ili čarobnjaka koji su toliko moćni kao ona. Ona izdvaja druge moćne čarobnjake poput Flitwicka, uglavnom zahvaljujući širokom spektru svojih sposobnosti - dovoljno je hrabra da bude u Griffindoru, ali dovoljno pametna da bude i u Ravenclaw-u.  Takođe, ona je Animagus, nešto što vrlo malo likova ikad postigne. Njenu moć zapaža i Dumbledore, koji je čini drugom zapovednicom, i ona je u stanju da bez napora preuzme odgovornost tokom bitke kod Hogwartsa.

8. William Arthur "Bill" Weasley

Često zaboravljeni vunderkind, Bill Weasley je lako jedan od najjačih živih čarobnjaka tokom vremenske linije knjiga o Harrz Potteru. Ne vidimo ga kako dovoljno često koristi svoje sposobnosti, ali je sasvim jasno da poseduje neverovatne magične veštine. O tome svedoči činjenica da on skida prokletstvo Gringott-sa. Koliko god moćni bili učitelji u Hogwarts-u, oni koji ne mogu, predaju. Lako je zamisliti da bi Gringotts, jedna od najmoćnijih institucija u svetu čarobnjaštva, zapošljavala samo najbolje od najboljih da traže blago za svoje trezore. Pored toga, Bil je bio pametan momak, dobijao je više OWL-ova nego čak i Hermione. Mozak i snaga čine Billa neverovatno podcenjenim čarobnjakom. Čini se da jedino što ga sputava jeste nasleđeno nepoštovanje statusa i nedostatak krajnje ambicije što je zaštitni znak porodice Weasley. Međutim, u magičnom svetu, ne želeti moć je nešto što je samo po sebi snaga.

 

7. Bellatrix Lestrange

Bellatrix dobija ovo mesto na listi zahvaljujući svojoj čistoj sirovoj moći. Uznemirena stvarima koje vežu većinu čarobnjaka, poput straha ili ličnog interesa, Lestrange je istinski sledbenik lorda Voldemorta.  Dok većinu Voldemort privlači radi lične koristi, Lestrange veruje u svoju ideologiju i stalno je stavljena na posebnu stranu Voldemorta s desne strane. Iako Voldemore možda ne voli nikoga, da citiramo Dumbledorea, on sigurno više veruje Bellatrix nego bilo kome drugom. Dovoljno da stavi svoj Horocrux pod njenu zaštitu, nešto u šta ne veruje ni Snape-u.  Smatraju je tako "visokim" da se čini da joj se čak i pravljenje grešaka, poput pozivanja Mračnog lorda u Malfoy Manor, samo da bi Harry i banda pobegli, ne diskredituje na način na koji to čini druge. Zanimljiva napomena, Bellatrix je jedina čarobnica ikada viđena sposobna da se sukobi sa Dumbledore-om u bilo kom trenutku, kao što se vidi u The Order of Phoenix.

 

6. Gillert Grindewald

Pre nego što je Voldemort došao, Grindewald je nosio titulu najlošijeg momka u gradu. Naravno, Dumbledore ga je lako potukao, čak i dok je posedovao Elder Wand, što pokazuje da je Dumbledore i tada bio u drugoj ligi. Duplirajući veštine, Grindewald verovatno pobeđuje samo poput Dumbledorea i Voldemorta, ali nedostajalo mu je snage i uvida u magiju koju je Dumbledore imao, kao i dalekosežnog zaranjanja u mračne umetnosti koje su bile zaštitni znak Voldemorta.

 

5. Molly Weasley

Molly koja izlazi iz stolarije da bi vrlo lako pobedila Bellatrix je u najmanju ruku neobična scena. Naročito kada se Bellatrix uvek prikazuje kao jedna od najmoćnijih čarobnjaka na svetu. Međutim, takođe treba uzeti u obzir Rowlingi pogled na moć i kako moć deluje u svetu Harry Potter-a. Dok je Bellatrix imala veliki talenat (vrline koje su se materijalizovale kao moć i umeće njenim štapićem), Molly je imala veću ljubav, a takođe i jednaku prirodnu moć. Međutim, prema pravilima magije u Rowling univerzumu, ljubav pobeđuje talent, dajući joj prednost nad Bellatrix. Kao i ostatak porodice Weasley, Molly  se ne bavi svetovnim ambicijama, tako da njena moć gotovo nikada nije vidna. Međutim, njena kuća je uvek puna čarolije, a njena snaga ide ka podizanju trupe izuzetnih čarobnjaka. Šteta što je Rowling ostavila njenu moć da bude nešto prikazano na kraju knjiga sa malo ubrzanog prikaza.

 

4. Voldemort

Voldemort je verovatno jedan od najjačih čarobnjaka koji je ikada živeo. Činio je magijom stvari koje nikada niko drugi nije radio, a sve te stvari su bile u službi isključivo njemu samom. Iako nije nadareni pronalazač magičnih stvari poput braće Peverall ili Nikolasa Flamela, pomerao je granice mračnih umetnosti na mesta gde su se mračne umetnosti i najjače sile, ljubavi, isprepletale, do njegove sopstvene propasti.  Verovatno je jači suparnik sa više bazne moći od Grindewalda, Voldemort iznova i iznova iznenađuje svojim totalnim nepoštovanjem pravila magičnog sveta i odbijanjem da nauči bilo šta osim mračnih umetnosti. Iz ovog razloga, on je tek četvrti na ovoj listi.

3. Severus Snape

Kao i Molly Weasley, Snape-ova puna snaga zaista se nikada ne prikazuje. Međutim, pravi uvidi u njegovu moć raštrkani su kroz priču. Takođe, Snape se ističe kao zaista jedinstveno moćan čarobnjak i izdvaja Voldemorta zahvaljujući dve stvari: njegovom umeću za mračne umetnosti i neverovatnoj sposobnosti za ljubav.  Morate da zapamtite da je u Čarobnjačkom svetu, svidelo vam se to ili ne, ljubav najmoćnija vrsta magije. I niko ne voli dublje od Snape-a (osim jednog drugog čarobnjaka za dečake do kog ćemo doći kasnije). Kombinovanjem ove dve stvari, Snape je u stanju da igra sa obe strane medalje, što nijedan drugi čarobnjak nije u stanju da uradi. Realno, mislim da je sigurno reći da nijedan drugi čarobnjak nikada nije savladao i tamne veštine i ljubav onako kako je to uspeo Severus. Pa ipak, nekako je Snape u stanju da pročisti tamnu magiju i koristi je ka dobru, nešto što takođe ne vidimo da čine drugi. Nesumnjivo zbog svojih iskustava u mladosti, Snape je u stanju da koristi tamnu magiju, a da ga ona ne pokvari, što čak ni Dumbledore nije u stanju da učini. Pored toga, Snape je veštiji u napitcima od Dumbledore-a, što ga čini moćnim kandidatom za Albusovo mesto na listi. Albus, međutim, uklanja Snapea zahvaljujući njegovoj većoj osnovnoj snazi i dubljem razumevanju složenosti „stare“ magije.

 

2. Albus Dumbledore

Dumbledore-ovo ime je sinonim za magičnu snagu. On je standard po kome je postavljen ostatak sveta čarobnjaka. Sam Harry kaže da je Dumbledore najjači čarobnjak, a samo to izgovaranje je neka vrsta uroka samo po sebi. Dumbledore ima najveću moć bilo kog lika u Harry Potter univerzumu, međutim, sputavaju ga njegove ozbiljne slabosti, slično kao što je i Voldemort onemogućen. Međutim, Dumbledoreove slabosti su veoma različite i on ih savlada dovoljno da na kraju pobedi mračnog čarobnjaka. Za razliku od Snape-a, Dumbledore ne može da koristi mračne umetnosti jer su mu te moći previše primamljive. Uprkos sopstvenom mladalačkom iskustvu mešajući se sa mračnim umetnostima - iskustvima koja su zauvek formirala Snapea, čineći ga potpuno neukusnim od njih - Dumbledore ostaje zanesen idejom moći. Stoga nikada ne sme zauzeti mantiju onoliko snažno koliko je mogao, jer bi ga to uništilo. Ali njegov potencijal bi, u teoriji, bio mnogo veći da je mogao da prevaziđe ovu manu. Ipak, zaklinjanjem moći i mračne magije, Dumbledore je u stanju da sazna više o magiji ljubavi od bilo kog drugog čarobnjaka.

 

1. Harry Potter

Kada se za nekog čarobnjaka kaže da je polukrvan, u opštem slučaju podrazumeva činjenicu da ne pripada čistokrvnoj lozi. To bi opet značilo da mu je jedan od roditelja normalac, ili pak su oba roditelja magijski nastrojena ali imaju bliže ili dalje korene normalaca. Poznati polukrvni čarobnjaci su bili: Hari Poter, Tom Marvolo Ridl (Lord Voldemor), kao i Severus Snejp. U slučaju Hari Potera, i majka i otac su mu posedovali magične moći, međutim Lili Poter je bila veštica koja deo svog života provodi u potpunosti okružena svetom normalaca (roditelji joj nisu posedovali magijske moći, kao ni starija sestra Petunija). Tom Ridl i Severus Snejp, su sa druge strane delili oblik polukrvnosti koji se ogleda u tome da im je jedan od roditelja bio u potpunosti normalan (u oba slučaja očevi), dok se druga polovina savršeno uklapala u čistokrvno čarobnjačko plemstvo. Dakle, termin polukrvan može podrazumevati bilo kakav vid normalno-čarobnjačkih mešavina u porodičnoj istoriji jednog čarobnjaka.

Izgleda sasvim jasno da je Rouling nameravala da Hari Poter bude najveći čarobnjak ne samo njegovih godina, već i čitave serije. Naravno, što se tiče njegove dvoboje, on nije bio na istom nivou kao Voldemort, Dumbledore ili čak Snape. Međutim, možemo zamisliti da se njegove sposobnosti dvoboja povećavaju sa odrastanjem i na kraju postaje šef kancelarije Auror. U knjigama je njegova magija već impresivna, jača od mnogih odraslih čarobnjaka u najboljim godinama. Međutim, u pogledu moći kakva je koncipirana u Rovling svetu, Hari očigledno uzima najbolje. Prvo, tu je njegova moć koju je stekao rođenjem. Hari je neverovatno moćan. Može da izvodi naprednu magiju u ranom dobu na većim nivoima nego što to radi bilo koji drugi čarobnjak (na primer kada minira dementore sa svojom zaštitnicom u trećoj knjizi). Naravno, urođene magične sposobnosti samo su jedan spektar moći u ovom svetu, a Hari je na prvom mestu na listi ostalih. Međutim, čini se da Harijeve urođene magične sposobnosti nadmašuju bilo koju drugu moć osim Dumbledorea, a možda i Voldemora. Što je još važnije, Hari ima najveću sposobnost ljubavi - toliko veliku da Voldemortu izaziva intenzivan fizički bol kad god mu Voldemort padne na pamet. I zapamtite - ljubav je najveća sila u svemiru Hari Poter-a. Iako je Dumbledore proučavao magiju ljubavi i poznaje je sa akademskog stanovišta, Hari je zna prirodno i sposobniji je da veruje drugima više nego Dumbledore ili Voldemort, i to ga čini jačim. Baš kao i u stvarnom životu, u Svetu čarobnjaka, veliki podvizi se lakše postižu kada se skupi više njih, a ne samo kada su sami.  Treće, Harri nije u iskušenju, nema nikakvih nedoumica.

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Bobble Figure Harry Potter POP! - Harry Potter - Yule (91) Veličina figure 9 cm &nbs...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.199,00 RSD
Vrsta
Nova
2.199 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Bobble Figure Harry Potter POP! - Harry Potter with Invisibility Cloak Visina: 9cm Zv...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.199,00 RSD
Vrsta
Nova
2.199 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Bobble Figure Harry Potter - Hedwig 9cm
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.199,00 RSD
Vrsta
Nova
2.199 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Bobble Figure POP! Harry Potter - Hermione Granger 10cm
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.199,00 RSD
Vrsta
Nova
2.199 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Bobble Figure Harry Potter POP! - Harry Potter 10cm
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.199,00 RSD
Vrsta
Nova
2.199 ,00 RSD

Slični članci

21.
Jun.
2021.
Vesti/Najnovije
Iako superheroji nose kostime i imaju maske, tu i tamo vidimo kako neki od njih izgleda. Da li ste primetili koliko je malo heroja sa plavom kosom? Nemamo po...
17.
Jun.
2021.
Vesti/Najnovije
Svi imaju svoje maskote pa i Sony PlayStation. Da li ste sigurni da znate ko je maskota?
15.
Jun.
2021.
Vesti/Najnovije
Nagradno pitanje za danas je Nije Ptica trkačica, nije Tasmanijski đavo ali trči đavolski brzo. On je…?