Blog
16.03.2023.
Autor: Luka Zlatić

Scars Above - svetsko, a naše!

Da li je ova igra domaćeg studija vredna igranja?

Razvijanje video igara na ovim prostorima polako hvata zamah. Sa jedne strane, strani studiji i izdavači motivisani uspesima Serious Sama i Top Elevena sve više zapošljavaju ljude sa Balkana, ili ovde otvaraju kancelarije, a sa druge strane raste broj domaćih studija. Prošle godine smo igrali Scorn koji je radio Ebb Software, a sada na scenu stupa Mad Head Games (sa kancelarijama u Beogradu, Novom Sadu i Sarajevu). Lude Glave su izdale gomilu vrlo popularnih i uspešnih hidden object igara, koje možete naći i na Steamu i na mobilnim telefonima. Napravili su jedan level up kada su napravili Pagan: Absent Gods, a sada opet idu naviše i predstavljaju vrlo zanimljivu naučno fantastičnu igru Scars Above.

Šest meseci pre početka priče, u blizini Zemlje se pojavljuje misteriozni objekat koji smo nazvali Metahedron. Tim specijalno treniran za prvi susret sa vanzemaljcima SCAR (The Sentient Contact Assessment and Response team) polazi u misiju tokom koje sve kreće potpuno suprotno od plana. Glavna junakinja i članica tima Kejt Vord se budi sama na potpuno nepoznatoj planeti i pokušava da sazna šta se desilo i njoj i ostatku ekipe, a ne bi blo loše ni da odgovori na pitanje - da li je Zemlja u opasnosti?

Scars Above ima kampanju od desetak sati tokom koje će nas priča sasvim lepo provozati (vrlo lep tempo) i koja će dati prilično fine odgovore na većinu bitnih pitanja. Istina je da se u finišu pojavljuju neke nerazjašnjene ideje, ali to zapravo pomaže da utisak misterije traje kroz čitavu igru, pa i otvara prostor za potencijalne nastavke. Atmosfera je baš onakva kakva bi jedna naučno fantastična avantura, sa elementima horora, trebalo da ima. Dakle, priča i atmosfera dobijaju visoku ocenu.

Tehničke karakteristike nisu spektakularne, ali su većinom zadovoljavajuće.

Zvuk je na visokom nivou i u samoj igri i u scenama, a gluma glavne junakinje nas je prilično šarmirala.

Grafika većim delom radi posao, ali povremeno odaje osećaj da je rađena za raniju generaciju konzola/grafičkih karata.

Raznolikost predela i stvorenja koje srećete su taman kako treba da se ne zamorite tokom kampanje, a da se ostetite kao da ste na vanzemaljskom mestu.

Poseban minus, možda i najveći u igri ide na račun iscimanih animacija pokreta likova. Kao da gleate pozorište lutaka, a ne film.

Što se same igrivosti tiče, svet nije nimalo otvoren, već ćete se kretati kroz hodnike i „hodnike“, što je narativno skroz ok. Postoje tu i određene mozgalice da se odmorimo od akcionog dela igre. A akcioni deo igre je zapravo jako dobar. Osnovna mehanika je kao neki lagani Souls, samo sa većinom oružja koja funkcionišu na daljinu. Scars Above manje kažnjava kada Kejt pogine i manje zavisi od stamine igrača nego što su igrači Dark Soulsa i sličnih navikli, što opet može da čini igru zabavnijom većem broju igrača. Jako su nam se dopala rešenja sa četiri elementa i njihovim korišćenjem kada je oružje u pitanju. Odličan je i izbor gedžeta koji pomažu i korišćenje raznih resursa na koje treba obratiti pažnju. Ako vam se učini da je igra preteška, imajte u vidu da je glavna junakinja ipak samo naučnica, a ne akciona heroina i njoj sve ovo i treba da bude teško.

Da zaključimo, Scars Above nije vrhunska hit igra, ali je jako dobra zabava, naročito ako volite ovaj žanr.

Kao svojevrstan prvenac domaćeg studija, možda smo voljni i da joj dodatno progledamo kroz prste za neke manjkavosti i da je apsolutno preporučimo svima. Nadamo se da će Scars Above ohrabriti autore da sledeća igra (na kojoj već rade) bude još bolja, a da će i igrači odlučiti da podrže ovaj naslov, ne samo zato što je domaći, već zato što jeste dobar.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50345
Scars Above je izazovna Sci-Fi akciona avanturistička pucačina iz trećeg lica za PS5. ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Iskorači preko granica prostranog Hyrule kraljevstva i vini se u nebesa u nastavku jedn...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.499,00 RSD
Vrsta
Nova
9.499 ,00 RSD
Korišćena
6.999 ,00 RSD

Slični članci

11.
Sep.
2023.
Ova mama je gejmer
Video igrice sa temom košarke su popularne već dugo. Od realističnih simulacija do zabavnih igara u arkadnom stilu, a ovo su možda najbolje od njih..
24.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
Video igre su uvek oslikavale trendove a najnoviji su - igrači žele moderne krpice na glavnim likovima. Kako je danas Dan džinsa, hajde da se malo viš...
23.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Vidimo da vas Read Dead Redemption još uvek jako interesuje i pošto su nas neki pitali o cheat kodovima, hajde da se malo pozabavimo istima.