Blog
16.03.2023.
Autor: Luka Zlatić

Scars Above - svetsko, a naše!

Da li je ova igra domaćeg studija vredna igranja?

Razvijanje video igara na ovim prostorima polako hvata zamah. Sa jedne strane, strani studiji i izdavači motivisani uspesima Serious Sama i Top Elevena sve više zapošljavaju ljude sa Balkana, ili ovde otvaraju kancelarije, a sa druge strane raste broj domaćih studija. Prošle godine smo igrali Scorn koji je radio Ebb Software, a sada na scenu stupa Mad Head Games (sa kancelarijama u Beogradu, Novom Sadu i Sarajevu). Lude Glave su izdale gomilu vrlo popularnih i uspešnih hidden object igara, koje možete naći i na Steamu i na mobilnim telefonima. Napravili su jedan level up kada su napravili Pagan: Absent Gods, a sada opet idu naviše i predstavljaju vrlo zanimljivu naučno fantastičnu igru Scars Above.

Šest meseci pre početka priče, u blizini Zemlje se pojavljuje misteriozni objekat koji smo nazvali Metahedron. Tim specijalno treniran za prvi susret sa vanzemaljcima SCAR (The Sentient Contact Assessment and Response team) polazi u misiju tokom koje sve kreće potpuno suprotno od plana. Glavna junakinja i članica tima Kejt Vord se budi sama na potpuno nepoznatoj planeti i pokušava da sazna šta se desilo i njoj i ostatku ekipe, a ne bi blo loše ni da odgovori na pitanje - da li je Zemlja u opasnosti?

Scars Above ima kampanju od desetak sati tokom koje će nas priča sasvim lepo provozati (vrlo lep tempo) i koja će dati prilično fine odgovore na većinu bitnih pitanja. Istina je da se u finišu pojavljuju neke nerazjašnjene ideje, ali to zapravo pomaže da utisak misterije traje kroz čitavu igru, pa i otvara prostor za potencijalne nastavke. Atmosfera je baš onakva kakva bi jedna naučno fantastična avantura, sa elementima horora, trebalo da ima. Dakle, priča i atmosfera dobijaju visoku ocenu.

Tehničke karakteristike nisu spektakularne, ali su većinom zadovoljavajuće.

Zvuk je na visokom nivou i u samoj igri i u scenama, a gluma glavne junakinje nas je prilično šarmirala.

Grafika većim delom radi posao, ali povremeno odaje osećaj da je rađena za raniju generaciju konzola/grafičkih karata.

Raznolikost predela i stvorenja koje srećete su taman kako treba da se ne zamorite tokom kampanje, a da se ostetite kao da ste na vanzemaljskom mestu.

Poseban minus, možda i najveći u igri ide na račun iscimanih animacija pokreta likova. Kao da gleate pozorište lutaka, a ne film.

Što se same igrivosti tiče, svet nije nimalo otvoren, već ćete se kretati kroz hodnike i „hodnike“, što je narativno skroz ok. Postoje tu i određene mozgalice da se odmorimo od akcionog dela igre. A akcioni deo igre je zapravo jako dobar. Osnovna mehanika je kao neki lagani Souls, samo sa većinom oružja koja funkcionišu na daljinu. Scars Above manje kažnjava kada Kejt pogine i manje zavisi od stamine igrača nego što su igrači Dark Soulsa i sličnih navikli, što opet može da čini igru zabavnijom većem broju igrača. Jako su nam se dopala rešenja sa četiri elementa i njihovim korišćenjem kada je oružje u pitanju. Odličan je i izbor gedžeta koji pomažu i korišćenje raznih resursa na koje treba obratiti pažnju. Ako vam se učini da je igra preteška, imajte u vidu da je glavna junakinja ipak samo naučnica, a ne akciona heroina i njoj sve ovo i treba da bude teško.

Da zaključimo, Scars Above nije vrhunska hit igra, ali je jako dobra zabava, naročito ako volite ovaj žanr.

Kao svojevrstan prvenac domaćeg studija, možda smo voljni i da joj dodatno progledamo kroz prste za neke manjkavosti i da je apsolutno preporučimo svima. Nadamo se da će Scars Above ohrabriti autore da sledeća igra (na kojoj već rade) bude još bolja, a da će i igrači odlučiti da podrže ovaj naslov, ne samo zato što je domaći, već zato što jeste dobar.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50345
Scars Above je izazovna Sci-Fi akciona avanturistička pucačina iz trećeg lica za PS5. ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Switch igre NSW725
Iskorači preko granica prostranog Hyrule kraljevstva i vini se u nebesa u nastavku jedn...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
18.499,00 RSD
Vrsta
Nova
18.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Switch igre NSW696
Iskorači preko granica prostranog Hyrule kraljevstva i vini se u nebesa u nastavku jedn...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.549,00 RSD
Ušteda 10%
9.499,00 RSD
Vrsta
Nova
9.499,00 RSD
8.549 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Scars Above je izazovna Sci-Fi akciona avanturistička pucačina iz trećeg lica za Xbox....
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Trenutno nema komentara

Slični članci