E Sport
17.03.2021.
Autor: Predrag Ciganović RUR

Intervju sa Darkom ”Daut” Dautovićem

Veteran Age of Empires II profesionalne scene

Kada igrači napune određen broj godina, kao i u tradicionalnom sportu, tako i u esportu, mnogi odluče da je vreme za penziju. Dok se neki posvete nekim drugim zanimanjima, neki ostanu u svetu esporta, te preuzmu različite trenerske ili menadžerske uloge.

Darko ”Daut” Dautović nije jedan od tih igrača, pošto se nakon 19 godina duge karijere i dalje veoma uspešno takmiči na Age of Empires II profesionalnoj sceni. Darko će ove godine napuniti 36 godine, što ga nikako ne sprečava da se takmiči, pošto je u januaru uspeo da osvoji jedan od najvećih turnira u svojoj karijeri, Red Bull Wololo III, na kojem je osvojio $8,000. Samim tim, mi smo kontaktirali Darka kako bi mu postavili nekoliko pitanja, na koja je on sa zadovoljstvom odgovorio.

 

 

 

Pozdrav Darko! Za početak nam reci nešto o sebi i čime se baviš?

Pozdrav! Zovem se Darko Dautović, imam 35 godina, srećno sam oženjen i imam dvoje male dece. U svet video igara sam ušao još kao dete preko komodora 64 i u tom svetu sam i dan danas. Oduvek sam bio veliki ljubitelj strateških igara. Prvo sam zavoleo šah, a kasnije i kompjuterske igre. Trenutno sam profesionalni igrač za organizaciju GamerLegion, kao i strimer na Twitch platformi.

Opiši nam svoj ulazak u svet video igara i kako si zavoleo Age of Empires?

Kao što sam već pomenuo, počeo sam kao i većina ljudi mog godišta sa komodorom 64. Kada su se pojavili računari devedesetih godina, odmah su mi se svidele strateške igre, kao što su Command and Conquer, Age of Empires i Warcraft 2. Sve dok nisam krenuo u srednju školu, nisam ni znao da postoji online zajednica i opcija igranja sa igračima širom sveta. Tada sam upoznao drugara koji me je uveo u taj svet.

Kada si shvatio da ovu igru možeš da igraš i na profesionalnom nivou, a ne samo kežual?

Oduvek sam imao takmičarski duh i želju za pobedom, zbog čega sam se jako brzo probijao kroz rang liste i za samo godinu dana sam krenuo da igram sa najboljim igračima na svetu. U to vreme je esport tek počinjao, tako da ne mogu da kažem da je to bio neki profesionalni nivo. U suštini, profesionalni nivo u smislu da od toga može da se živi je relativno nov u Age of Empires igri.

Karijeru si počeo 2002. godine? Kako bi nam ti najbolje opisao tvoju karijeru? Koja je razlika između turnira tada i danas?

Prvi turnir sam odigrao 2002. godine. Iako sam izgubio u finalu, bio sam i dalje prezadovoljan rezultatom. Nagradni fond, koji je drastično porastao, najbolje opisuje razliku u turnirima tada i sada, zbog čega je i sama konkurencija porasla. Ranije je to bilo opuštenije i igrači su se takmičili za prestiž, da se vidi ko je ”najbolji”, dok je danas to postao ozbiljan biznis.

 

Ostatak pročitajte na rur.rs

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PC
Slušalice HSL00274
Vreme je da zvučiš i čuješ kao profesionalac sa Logitech PRO X gejmerskim...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
17.999,00 RSD
Vrsta
Nova
17.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Tastature HTA00201
Razer Tartarus PRO gming tastatura sa Analog Optical Switch-evima Razer Analog Optic...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
19.999,00 RSD
Vrsta
Nova
19.999 ,00 RSD

Slični članci

04.
Feb.
2021.
E Sport
Jedan od najuspešnijih fudbalskih klubova iz Belgije i trenutni šampion, Klub Briž  je rešio da uđe u esports vode i predstavl...
11.
Aug.
2020.
E Sport
Nije roditeljima baš lako! Naročito kada dete nađe karticu i provali pin kod.