Klan RuR
17.03.2021.
Autor: Predrag Ciganović RUR

Intervju sa Darkom ”Daut” Dautovićem

Veteran Age of Empires II profesionalne scene

Kada igrači napune određen broj godina, kao i u tradicionalnom sportu, tako i u esportu, mnogi odluče da je vreme za penziju. Dok se neki posvete nekim drugim zanimanjima, neki ostanu u svetu esporta, te preuzmu različite trenerske ili menadžerske uloge.

Darko ”Daut” Dautović nije jedan od tih igrača, pošto se nakon 19 godina duge karijere i dalje veoma uspešno takmiči na Age of Empires II profesionalnoj sceni. Darko će ove godine napuniti 36 godine, što ga nikako ne sprečava da se takmiči, pošto je u januaru uspeo da osvoji jedan od najvećih turnira u svojoj karijeri, Red Bull Wololo III, na kojem je osvojio $8,000. Samim tim, mi smo kontaktirali Darka kako bi mu postavili nekoliko pitanja, na koja je on sa zadovoljstvom odgovorio.

 

 

 

Pozdrav Darko! Za početak nam reci nešto o sebi i čime se baviš?

Pozdrav! Zovem se Darko Dautović, imam 35 godina, srećno sam oženjen i imam dvoje male dece. U svet video igara sam ušao još kao dete preko komodora 64 i u tom svetu sam i dan danas. Oduvek sam bio veliki ljubitelj strateških igara. Prvo sam zavoleo šah, a kasnije i kompjuterske igre. Trenutno sam profesionalni igrač za organizaciju GamerLegion, kao i strimer na Twitch platformi.

Opiši nam svoj ulazak u svet video igara i kako si zavoleo Age of Empires?

Kao što sam već pomenuo, počeo sam kao i većina ljudi mog godišta sa komodorom 64. Kada su se pojavili računari devedesetih godina, odmah su mi se svidele strateške igre, kao što su Command and Conquer, Age of Empires i Warcraft 2. Sve dok nisam krenuo u srednju školu, nisam ni znao da postoji online zajednica i opcija igranja sa igračima širom sveta. Tada sam upoznao drugara koji me je uveo u taj svet.

Kada si shvatio da ovu igru možeš da igraš i na profesionalnom nivou, a ne samo kežual?

Oduvek sam imao takmičarski duh i želju za pobedom, zbog čega sam se jako brzo probijao kroz rang liste i za samo godinu dana sam krenuo da igram sa najboljim igračima na svetu. U to vreme je esport tek počinjao, tako da ne mogu da kažem da je to bio neki profesionalni nivo. U suštini, profesionalni nivo u smislu da od toga može da se živi je relativno nov u Age of Empires igri.

Karijeru si počeo 2002. godine? Kako bi nam ti najbolje opisao tvoju karijeru? Koja je razlika između turnira tada i danas?

Prvi turnir sam odigrao 2002. godine. Iako sam izgubio u finalu, bio sam i dalje prezadovoljan rezultatom. Nagradni fond, koji je drastično porastao, najbolje opisuje razliku u turnirima tada i sada, zbog čega je i sama konkurencija porasla. Ranije je to bilo opuštenije i igrači su se takmičili za prestiž, da se vidi ko je ”najbolji”, dok je danas to postao ozbiljan biznis.

 

Ostatak pročitajte na rur.rs

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PC
Slušalice HSL00274
Vreme je da zvučiš i čuješ kao profesionalac sa Logitech PRO X gejmerskim...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
19.499,00 RSD
Vrsta
Nova
19.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Tastature HTA00201
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
18.999,00 RSD
Vrsta
Nova
18.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Mikrofoni GAD191
Digitalno USB povezivanje; trenutno brzo povezivanje na sve PC i laptop računare Top...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
17.499,00 RSD
Vrsta
Nova
17.499 ,00 RSD
Trenutno nema komentara

Slični članci

04.
Feb.
2021.
Klan RuR
Jedan od najuspešnijih fudbalskih klubova iz Belgije i trenutni šampion, Klub Briž  je rešio da uđe u esports vode i predstavl...
11.
Aug.
2020.
Klan RuR
Nije roditeljima baš lako! Naročito kada dete nađe karticu i provali pin kod.