Focus on
28.03.2023.
Autor: Luka Zlatić

Umetnost lova

Monster Hunter igre su konačno pokorile zapadni svet

Lovac je do tančina proučio kretanje svoje lovine, njene vrline i mane, pa i okolinu po kojoj će se boriti. Morao je da bude spreman da bi sam savladao leteće stvorenje sa rasponom krila od desetak metara. Postavio je zamku koja će mladog zmaja sputati na nekoliko sekundi i nadao se da će njegov ogromni mač uspeti da za to vreme dovoljno ošteti čudovište. Zadao je prvi udarac, iščupao mač iz krljušti i pomerio se u stranu taman da harpun iz zamke zapuši baš tu rupu. Nastavio je da napada sve sigurniji u sebe. Čudovište je par puta zamahnulo kandžama i promašilo. Ali onda se sklupčalo na trenutak, iz dubine izvuklo novu snagu i krenulo u pravi kontra napad. Zamka se raspala, a naš junak se našao na leđima nekoliko metara dalje. Zmaj je krenuo napred razjapljenih čeljusti, a lovac nije imao vremena da razmišlja gde je pogrešio, već je morao da u magnovenju reaguje...

Ovakav koncept, koji bi gejmerskim rečnikom mogao da se predstavi kao – loviš bossa za bossom, bez gubljenja previše vremena na nebitna čudovištanca, a sve to samostalno ili uz pomoć vernih prijatelja, zvuči kao pobedonosna formula. Za lokalne fanove, u Japanu, je to svakako bila još od kada se prvi Monster Hunter pojavio na PS2 konzoli 2004. godine, ali globalna popularnost je izostajala. Igre iz serijala su napredovale, društvena komponenta (online co-op) je dominirala Japanom, a pojavljivali su se i klonovi. Od klonova svakako treba probati besplatnu igru Dauntless, najbolji način da se u ovaj tip igara uđe, a moramo da spomenemo i Toukiden glavnog Monster Hunter takmaca.

Na zapadu se ništa od toga nije zapatilo. Deo problema bila je kulturološka razlika. Monster Hunter Ultimate je, recimo, dominirao na 3DS-u, a igrači su igrali zajedno u vozovima od kuće do škole ili faksa, ili posla i natrag. Nisu se samo umrežavali da na brzinu savladaju lovinu, već su se trudili da svi zajedno napreduju, podučavali su se, razmenjivali iskustva i to nekako u isto vreme i uživo i online. Na zapadu je tako nešto bilo rezervisano za MMO igrače kojima nije trebalo ništa novo tog tipa.

Capcom nije odustajao. Shvatili su da je potreban dublji lore, priča, da zainteresuje skeptike, a bilo im je jasno da anime počinje svoju dominaciju, pa su izdali Monster Hunter Stories. Ova igra je izgledala vrlo Pokemonasto, imala je razvijenu priču i još jednu promenu u odnosu na ostatak serijala – poteznu borbu umesto prepucane akcije u realnom vremenu. Kritika je bila oduševljena, igrači van Japan opet ne baš toliko.

Bilo je vreme za petu generaciju Monster Huntera i povratak na tada sveže PlayStation 4 i Xbox One i još jedan pokušaj da se osvoji globalno tržište. Odustalo se od numeracije, MMO elementi su još više upeglani, a vratio se i realističniji izgled, ali sa očiglednom anime inspiracijom. Rezultat je bio Monster Hunter World koji je konačno osvojio i igrače van Japana. Međutim, možda to nije uradio sam – vrlo sličan koncept iskoristila je jedna potpuno single player igra i postala jedan od najznačajnijih PS4 naslova. Naravno, u pitanju je Horizon: Zero Dawn. Popularnost Aloyinih avantura, njene borbe protiv gigantskih stvorenja, pa i otvaranje Sonyja kao izdavača koji se ne stidi PC platforme je dodatno pogurao serijal van granica Japana.

Jer, nakon nekog vremena koje je proveo kao konzolna ekskluziva, World je konačno stigao i na PC, postigao veliku popularnost na Steamu i time dokazao da je Monster Hunter svetski serijal. Osokoljen time Capcom je odlučio da se vrati na Nintendo koji je ipak bio platforma na kojoj su ove igre postigle najveći uspeh. Rrezultat toga je Monster Hunter: Rise koji je do sada prebacio 12 miliona igrača širom sveta, na svim aktuelnim konzolama i PC-u.

To je značilo da i ostale srodne igre mogu da se nasele na konzole ili računare van Japana, pa je i Electronic Arts povukao svoj potez i dogovorio saradnju sa studiom Omega Force. Taj studio nije poznat samo po Dynasty Warriors igrama, već i po nešto ranije pomenutim Toukidenom. Rezultat njihove saradnje je igra Wild Hearts koja donosi sopstvenu viziju ovog žanra, smeštenu u zemlju koja se najbolje može opisati kao Japan iz legendi, a takođe donosi i svoja poboljšanja kako u UI, tako i u online komponentu.

Ako niste još probali ovakve igre, preporučujemo da ih isprobate, možete pozitivno da se iznenadite, a ukoliko ste već fan, sigurno znate da je najavljen Monster Hunter Stories 2 koji svi željno iščekujemo.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50307
Razvijen od strane Omega Force, japanskog studija koji stoji iza franšize Dynast...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Monster Hunter Rise: Sunbreak je proširenje originalnog Monster Hunter Rise. DLC...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.999,00 RSD
Vrsta
Nova
8.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Switch Monster Hunter Rise je smešten u živopisnoj zemlji sela Kamura, inspirisa...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.999,00 RSD
Vrsta
Nova
6.999 ,00 RSD
Korišćena
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Razvijen od strane Omega Force, japanskog studija koji stoji iza franšize Dynast...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD

Slični članci

23.
Mar.
2021.
Nintendo
Sa ukupno 62 miliona prodatih primeraka u serijalu, vrlo popularnim ekspanzijama za Monster Hunter World koji se i dalje besno igra širom sveta, kao i...
31.
Aug.
2020.
Vesti/Najnovije
Fatalis je fenomenalan!