Ova mama je gejmer
28.10.2021.

Par saveta za kupovinu gejming zvučnika

Da li ste razmišljali o tome šta treba proveriti pre nego kupite gejming zvučnike?

Zvučnici su od vitalnog značaja za gejmere. Ako niste u mogućnosti da čujete zvuk tenkova koji eksplodiraju ili krike vaših saigrača, nema smisla igrati. Igrači uvek biraju dobre slušalice da čuju ono što treba da čuju. Ali slušalice nisu baš tako zabavne kada igrate uživo sa prijateljima. Ako ima drugih ljudi u vašoj  sobi, a vi ste jedini sa slušalicama, oni se neće zabavljati na isti način. U ovom scenariju, zvučnici su neophodni, zar ne?

Da li ste želeli da poboljšate svoj audio setup? Niste sigurni kako odabrati set zvučnika za igranje? Šta je bitno kod zvučnika? Evo par saveta o tome kako da izaberete zvučnike za gejming.

UZMITE U OBZIR VELIČINU SVOJE SOBE

Veličina vaše sobe diktira opcije broja kanala gejming zvučnika koje možete staviti. Ako živite u malom prostoru okruženi susedima koji vam kucaju na vrata i na najmanji jači zvuk, tj. koji su senzibilni na zvuk, ne bi trebalo da koristite zvučnike 5.1 ili više. Stereo, odnosno 2.1 bi trebalo da budu dovoljni. Možda vam neće dati surround zvuk koji očekujete, ali to je već veliki skok u odnosu na ugrađene zvučnike vašeg računara. Priznajte, sve je bolje od zvuka sa monitora. Veličina vaše sobe takođe utiče na tip zvučnika. Ako nemate sobu samo za gejming, možda ćete želeti da nabavite zvučnik iz jednog dela kao što je soundbar. Ovo će vam uštedeti dosta prostora a neće ugroziti kvalitet zvuka koji očekujete. Veličina sobe će vam takođe usloviti da li da nabavite eksterni sabwoofer ili ne.

PROVERITE SPECIFIKACIJE SVOG RAČUNARA

Nisu svi računari u mogućnosti da podrže 5.1 surround set zvučnika. Ukoliko matična ploča vašeg računara podržava 5.1 sistem, prednji kabl vaših zvučnika treba da ide u port označen linijskim izlazom, zadnji kabl u zadnji izlaz, a kabl subwoofera u izlaz za subwoofer. U suprotnom, moraćete da koristite druge portove kako bi mogli da uživate u 5.1 sistemu. 

Prednji kabl će u tom slučaju morati da ide do linijskog izlaza, zadnji do linijskog ulaza, a subwoofer do ulaza mikrofona. Zatim konfigurišite PC softver tako da podesite izlaz zvučnika na 6-kanalni režim. Morate biti sigurni da će zvučna kartica vašeg računara biti kompatibilna. Stariji računari nisu napravljeni za rad sa više od 2.1 kanala. Takođe, nisu svi računari digitalno kompatibilni. Možda ćete morati da kupite poseban uređaj za zvučnike kako bi radili sa računarom. Ali zapamtite da iako je vaša zvučna kartica kompatibilna sa vašim zvučnicima, možda neće moći da pokreće ove poslednje modele bez pojačala. Idealno je ukupno harmonijsko izobličenje ne više od 2%. Ali opet, ako dobijate surround zvuk, uverite se da prostor u vašoj sobi i vaši susedi to mogu da podnesu.

 

BUDITE SIGURNI DA TRAŽITE SPECIFIKACIJE KOJE SU VAM POTREBNE

Dva kanala, levi i desni zvučnik, obično su dovoljni ako želite samo poboljšanje u odnosu na ono što vam je u sklopu računara. Međutim, ukoliko želite da čujete, ili još bolje da osetite, najniže ili najviše frekvencije, razmislite o nabavci subwoofera. Imajte na umu da eksterna pomoćna jedinica zauzima prostor, pa ponovo proverite koliko možete da zatrpate prostor.

Proverite napajanje. Snaga zvučnika je direktno proporcionalna jačini koju vaši zvučnici mogu dati. Ako želite da ugušite spoljašnju buku, izaberite zvučnike veće snage. Ali, ako vam je želja da čujete samo uobičajene pucnje, udarce i orkestar koji svira u vašim igrama, dovoljno će vam biti zvučnik od 40 vati. Imajte na umu da postoji dodatno podešavanje jačine zvuka i frekvencije na zvučnicima. Prvo može biti dato za sve zvučnike ali bolje je da zvučnici dolaze sa daljinskim upravljačem, tako da možete podesiti jačinu zvuka čak i kada su zvučnici uključeni i daleko od vašeg domašaja. Takođe, proverite da li se bass, visoki tonovi i druge frekvencije mogu podesiti tako da možete uskladiti muziku po svom ukusu.

 

KOLIKO PARA… TOLIKO I MUZIKE

Stara narodna ali istinita. Kada rešite koliko novca ste spremni da potrošite, proverite sve gore navedeno, pogledajte ponude u radnjama. Neke kompanije imaju sezonske ili akcije vezane za neka dešavanja, sa velikim popustima, pa redovno pratite šta se kod njih dešava. Ukoliko ste nestrpljivi, proverite ponude u radnjama i online i odaberite proizvod koji ima najbolji odnos cene i kvaliteta. Zapamtite da je veći broj kanala=veća cena.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PC
Zvučnici HZV00009
Redragon - Adiemus GS560 ima dubok moćan zvuk u kompaktnom dizajnu i prelepom LED osve...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Zvučnici GAD181
Zvučnici: 2x 3W Napajanje: USBAUX  Veličina: 8,1cm x 5,8 cm x 18,6 cm  ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Zvučnici GAD123
Razer Nommo Chroma 2.0 Stereo PC zvučnici sa zvukom punog opsega Gaming zvučnici&nbs...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
16.999,00 RSD
Vrsta
Nova
16.999 ,00 RSD

Slični članci

05.
Apr.
2021.
PC
Ako planirate da igrate PC igre na velikom 4K televizoru, pretvaranje gejming kontrolera u računarski miš može vam olakšati postupak. 
14.
Feb.
2021.
Playstation
PlayStation 5 je impresivna konzola i to ne samo zbog svoje procesorske snage i grafičkih mogućnosti već i zbog DualSense kontrolera koji predstavlja ve...
01.
Dec.
2020.
PC
Miševi, tastature, zvučnici, podloge i stolice. Sve je lepše kada svetli.