PC
01.12.2020.

U čemu je draž RGB stolica?

Volimo da svetli...

Šta su RGB stolice i zbog čega su sve popularnije ?

Najbolji način da se opiše RGB gejmerska stolica nekome ko nije gejmer je da kažemo da je to gejmerska stolica koja u sebi ima integrisano LED osvetljenje. Ovakva stolica donosi novu dimenziju igranja. Znamo da finansijske mogućnosti nisu svima iste pa samim tim nije ni ponuda. Od najjeftinijih kojima sumnjamo da svetlo može trajati duže od jedne igre, do onih skupljih koje ne samo da svetle već imaju dodatke za kičmu i izrađene su od materijala koji omogućavaju neometano sedenje satima. Kakvu god da odaberete jedno je sigurno, to će biti najupadljiviji deo vašeg desk seta. Dobra gejming stolica nije statusni simbol. Vaš gejming tron treba da bude ne samo moderan već udoban i ergonomski.

Na našem tržištu je ponuda RGB stolica jako loša. Ako se pitaju distributeri zbog čega je to tako, dobija se odgovor da tržište nije zainteresovano ali posle još jednog pitanja se dolazi do zaključka da se plaše loše prodaje jer je cena malo viša u odnosu na redovne stolice.

Ukoliko uporedite ponudu u regionu, sa ponudama u Srbiji, razlike su drastične.

Prvi koji su se na našem tržištu pojavili sa RGB modelima su White Shark i Genesis. Cene se kreću od 29.999 do 39.999 dinara. Najjeftinija NATEC GENESIS gejmerska stolica TRIT 500 RGB je izdrživosti do 120 kilograma i od eko kože. Stolica poseduje osvetljenje sa RGB i jednobojnim efektom sa dodatnim podešavanjima jačine i brzine osvetljenja. Osvetljenje se napaja putem powerbank-a koji se postavlja u džep ispod stolice. Ima odvojive jastuke za glavu i lumbalni deo kičme.

Malo skuplji model, NATEC GENESIS gejmerska stolica TRIT 600 RGB je malo robusnija i može izdržati do 150 kilograma. Sve ostalo je isto.

WHITE SHARK gejmerska stolica THUNDERBOLT RGB je skupllji model od prethodna dva navedena i stiže od brenda koji poslednjih dve godine sve više ulazi na naše tržište. Plus je što se RGB osvetljenjem upravlja putem daljinskog upravljača i poseduje više efekata osvetljenja. RGB osvetljenje se napaja putem power bank-a koji je standardno smešten ispod stolice. Jastuci za glavu i kićmu su odvojivi.

I ovde je velika zamerka opcija da se powerbank dodatno kupuje.

Sandberg koji je imao par dobrih modela stolica kod nas nije još uvek u Srbiji ponudio Commander model. Paleta boja je velika i ima mogućnost stotinu razniih podešavanja preko daljinskog upravljača. Svetlo se napaja sa powerbanka (iznenađenje -nije priložen uz proizvod) koji se može staviti u džep ispod sedišta. I ovde je u pitanju PU koža i ima odvojive jastuke za vrat i leđa.

Trust je oko Nove godine izašao sa novim modelom stolice GXT 717 koja u sebi ima RGB osvetljenje. Sve količine su odmah rasprodate u celoj Evropi. U pitanju je stolica od eko kože koja je izuzetno lepo dizajnirana, sa svim potrebnim jastucima za glavu i leđa, memorijskom penom, daljinskim upravljačem i verovali ili ne, uključenim powerbankom i USB kablom za punjenje. Sa velikim brojem mogućnosti za setovanje, od boja koje se ne menjaju već samo odaberete onu koja vam je omiljena, izmene određenim tempom pa do toga da vam se boje menjaju u skladu sa muzikom. Sa daljincem menjate jačinu svetla, zvuk i boje. Plus je i što je moguće postaviti je u totalno ležeći položaj. Cena je ista kao kod gore navedenog White Shark modela a dobija se mnogo više.

ASUS je prošle godine na CES-u predstavio svoju RGB stolicu ali u momentu pisanja teksta nismo uspeli da dobijemo informaciju da li će se i kada ova stolica pojaviti u našim radnjama. Očekuje se ASUS Rog RGB Chariot. Njihov dizajn je vrlo jednostavan ali i upadljiv. Osvetljenje će biti Aura RGB llinije okolo i u pozadini ROG loga. Oni koji su je videli i probali kažu da podseća na neki portal. 10,000 mAh baterija se nalazi u džepu ispod stolice (standard) i omogućava 11 sati RGB osvetljenja. Memorijska pena, jastuk za kičmu i materijal koji je prilagođen dugom sedenju.

Acer Predator nije stolica već ceo sistem i nismo dobili informaciju kada i da li se očekuje u prodaji. Ima šesnaest boja i četiri režima i daljinsko upravljanje. Haptika je tu za potpuni fizički povratni efekat. Osećate zvukove iz igre preko vibracija snažnog basa – bilo da je u pitanju pucanje grančice ili raketa ispaljena na demonsku hordu. Cena je stvarno visoka za naše uslove i to je verovatno razlog da je nema u ponudama retailera. Cifra je sedmocifrena.

Kada su u pitanju tržišta u regionu, situacija je drastično drugačija. Veliki broj brendova koji su nam poznati ali nismo u mogućnosti da nabavimo njihove proizvode kod nas, pa i neki brendovi o kojima nemamo mnogo informacija. Ovo je najtraženijih model od početka godine.

Vertagear Racing Serija PL4500

Od kada je Vertagear najavio novu PL4500 RGB stolicu, gejmeri su poludeli za njom. Ona je unapređena verzija prethodnog modela iz Racing serije. Menja boje do 30 sati i ima i svoj komplet boja koji osvetljava logo kompanije. Ono što je čini drugačijom je i da se adaptira NZXT CAM integraciji a to znači da se automatski prepoznaje kada je stolica povezana sa vašom konzolom i omogućava potpunu prilagodljivost boja i efekata. Postiže se bežično preko USB dongle koji se priključuje na vaš PC (ili konzolu). Izuzetno je komforna i napravljena je od vlakana kafe i ima patentiranu tehnologiju. Ovaj materijal ne upija znoj i brzo se suši.

Naša najveća zamerka dobavljačima i brendovima je da se uz stolice ne daje powerbank. Da li je stvarno to toliko skupa usluga kupcu koji će već odvojiti dosta novca za stolicu?

Ukoliko poželite da sami "unapredite" svoju stariju stolicu, evo i predloga kako u priloženom videu.

Šta vi mislite o RGB stolicama?

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
9 termina 150 sati početni nivo
Specifikacija: Visina: 130 cm Visina naslona: 95.5 cm Širina sedišta: ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
36.999,00 RSD
39.999,00 RSD
Vrsta
Nova
39.999,00 RSD
36.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
9 termina 150 sati početni nivo
Potpuno okretno za 360 ° Podesivi nasloni za ruke po visini Gas klase 4 za diza...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
22.999,00 RSD
Vrsta
Nova
22.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
9 termina 150 sati početni nivo
Naslon za ruke podesiv po visini Točkovi prečnika 6 cm izrađeni od ABS plastike Mak...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
33.999,00 RSD
Vrsta
Nova
33.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
9 termina 150 sati početni nivo
Gaming stolica Spawn Champion ruža kompletnu podršku i udobnost za vašu kičmu. Poseduj...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
34.999,00 RSD
Vrsta
Nova
34.999 ,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

24.
Sep.
2021.
Blog
Nintendo se već tradicionalno postarao da izmami osmeh (i novac u najavi) kako svim porodičnim igračima i nostalgičarima, tako i svim ozbiljnijim igračima.
24.
Sep.
2021.
Ova mama je gejmer
Spisak serija i filmova koji su zasnovani na hit video igrama je poduži. I često se postavlja pitanje šta bi još bilo ineresantno za snimanje. ...
23.
Sep.
2021.
Blog
„Hej, da, u ponoć smo totalno online, pa svratite“
23.
Sep.
2021.
Klan RuR
Klan RUR vas zove na novi CS:GO okršaj! Prijava je potpuno besplatna, a najbolji takmičari osvajaju novčanu nagradu od 100€!
23.
Sep.
2021.
Klan RuR
Igrači koji imaju EA Play i Game Pass Ultimate će moći da pristupe kompletnoj igri i igraju deset sati do zvaničnog izlaska.
23.
Sep.
2021.
Vesti/Najnovije
Fortnite: Battle Royale se do daljnjeg neće vratiti na Apple iOS sisteme.
22.
Sep.
2021.
Vesti/Najnovije
Iako su mnogi unapred odbacili ideju o adaptaciji video igara iz World War Z, igra je prerasla svoje licencirano izdanje i postala je jedna od najv...
22.
Sep.
2021.
Nintendo
Svako od nas ima svoje razloge zbog kojih igra određene igre. Mi smo pokušali da navedemo 15 razloga zbog kojih milioni širom sveta igraju Anim...
22.
Sep.
2021.
Playstation
Na internetu se ovih dana pojavila informacija da će PS4 konzole u jednom trenutku prestati da rade usled trošenja baterije sata koji se nalazi u samo...