Ova mama je gejmer
02.12.2021.

RETOGRAD: PREDSTAVLJAMO STARE IGRE – RoboCop

Ovo je jedna od najboljih igara ikada!

Igra RoboCop je prvenstveno nastala za Arkadne mašine, ali je ugledala svetlost dana i za home video opcije igranja. Prvi put se na tržistu pojavila 1988 za Apple 2, Atari ST i Amiga. Godine 1989, kompanija Ocean je napravila i objavila potpuno drugačiju verziju igre, koja je imala vrlo malu sličnost kao sa Arkade. Ova verzija je puštena za ZX Spectrum, MSX, Commodore 64…

Kompanija Ocean C64 objavljuje verziju diska i kasete, i obe verzije su bile poznate po velikom broju bagova. Kasnije, 2015 godine, grupica ljubitelja starih igara, Nostalgia, napravila je potpuno izmenjen softver za RoboCop (bez bagova) i pustila na free download. Takodje igra je bila planirana i za Atari Jaguar ali nažalost, nikada nije ugledala svetlost dana.

RoboCop za ZX Spectrum ima veliko znacenje. Ova igra je osvojila ogromna priznanja. Dobila je Crash Smash od CRASH-a, Sinclair Users i Your Sinclair dali su joj 94% i prosecnu ocenu 8.8/10.

Muzika iz igre je bila dugo na TOP listama na prvom mestu. Muzika iz dela na dokovima je koriscena dugo godina za firmu Ariston u reklami.

Podatak o najprodavanijoj igri za Sinclair, dokazuje to da je od izlazska 1989 godine, pune dve godine bila u radnjama kao jedna od TOP 5 igara. 

Ova igra spada u 9 najboljih igara na svetu.

Commodor 64 je ovde napravio veliku “glupost”.

Po ubrzanom procesu ne treba raditi igre što smo imali prilike da vidimo i pročitamo u tekstu o igri E.T.  Njihova greska je što su za floppy odmah uradili i verziju za kasete i naravno napravili neoptimizovano “djubre“.

Igra RoboCop je beat em up/run and gun arkadna igra koju je suštinski razvio Data East 1988 godine na temelju istoimenog filma koji je izasao 1987 godine. Igru je podlicencirao Ocean Software, a jos u fazi izrede su dobili prava na igru od Orion Picture.

RoboCop je hibridna igra, klasičan shooter game. Cilj igre je izbeći neprijateljsku pucnjavu, probijati se ka cilju i skupljati poene. Kao i u većini igara toga doba imate 3 života. Takozvane kraljice su predobro urađene, i nimalo nisu lake. Bez znoja nećete preći dalje. Fascinantno je to, da je ova igra prvi put u istoriji imala mogućnost trčanja, skakanja i pucanja u isto vreme. 

 FanFact: U Japanu se Arkada RoboCop navodi kao druga najuspešnija, najigranija i najpopularnija Arkada današnjice.

80-te osvajaju video igrice! Ili se barem tako čini sudeći po pojavi replika arkada iz ovog perioda, pojavama filmskih akcionih heroja iz 80-ih u raznim naslovima igara i igara posvećenih akcionim herojima 80-ih. Posle Ripli iz Aliena i Indijane Džonsa iz istoimene filmske franšize, došlo je vreme da se svima omiljeni profesionalac za bezbednost kiborga, RoboCop, vrati u svet video igara nakon baš dugog čekanja.

 

Preuzeto sa bloga Indijanka Danka

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS441248
Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition sadrži remastere: Grand Theft...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Korišćena
2.599 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50149
Novi nastavak popularnog Saints Row serijala pucačina iz trećeg lica Novi grad, novi li...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Ušteda 40%
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999,00 RSD
2.999 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50145
Nastavak kultne point & click avanture, konačno tu posle preko dve decenije čekanja...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.999,00 RSD
Ušteda 60%
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999,00 RSD
1.999 ,00 RSD

Slični članci

25.
Nov.
2021.
Ova mama je gejmer
Predlazemo da svako ko ima mogucnost proba-odigra E.T the Extra-Terrestrial i sam donese zakljucak da li je igra najveci istorijski promasaj ili je pak zanimlji...
22.
Nov.
2021.
Ova mama je gejmer
Mnogo se špekuliše o poreklu igre, i ostaje misterija šta je inspirisalo Tomohiro Nishikada da napravi Space Invaders.
23.
Oct.
2021.
Ova mama je gejmer
Još uvek se iznenadim kada vidim mail nekog Youtubera koji traži sponzorstvo bez osnovnih podataka. Čak i bez imena i prezimena, kao i broja telefona....