Ova mama je gejmer
23.10.2021.

Kako tražiti sponzorstvo

Prvi utisak je najbitniji

Devedesetih su mediji od domaćih distributera tražili komponente i proizvode za testiranje. To se tada na neki način smatralo sponzorisanjem medija koji nisu uvek mogli dovoljno brzo da dođu do proizvoda, a neki od tih proizvoda su unapred bili rasprodati. Sećam se neverovatno skupe grafičke karte koja je stigla iz Singapura, već kaparisana, pa je distributer imao 2 dana da svima pokaže kako izgleda i radi pre nego je preda kupcu. Naravno, kupac je o tome bio informisan a neki od novinara su ga i slikali kako ponosno drži karticu vrednosti automobila. 

Imali smo novinare, imali smo TV emisije a prvi iskorak ka nekim novim tendencijama su bila gostovanja na onim veselim televizijama u nedeljnim popodnevima gde se jelo i pilo, i gde su neki vlasnici firmi predstavljali svoje proizvode.

Zatim su krenula snimanja gledanih serija i uvoznici su pokušali da pronađu nove načine da približe proizvode široj grupi korisnika. Nisam sigurna da su rezultati bili dobri a neki producenti su pokušavali da “oderu” brendove i uvoznike. 

Poslednjih par godina su svi i dalje iznenađeni neverovatnom popularnošću Youtube zvezda i pojmom influenser. Odjednom se čini da svi mogu da reklamiraju sve i da je novac tu u vazduhu, i da ga samo treba pokupiti.

Teško da svi mogu sve, a za pare se malo treba potruditi.

Posao influensera ili youtubera je posao kao i svaki drugi. Možete biti i najplaćeniji, ali je vrlo jasno definisano šta se i kako radi. Popularne najčešće jure drugi, a dok ne postanete popularni, tražite sponzore i posao. Sem ako niste bogati iz nekog razloga pa vam je snimanje i strimovanje hobi. U tom slučaju, potrudite se da budete poslovni. 

Na žalost, pismenih i pravilnih ponuda za saradnju je jako malo. Verujte mi da sam se svega nagledala, a neke sam arhivirala pod naznaku “ne predlažem saradnju“. Osoba koja se ne potrudi na uradi bar najosnovnije stvari jedne ponude neće uraditi ni dobru prezentaciju. Ali, hajde da krenemo od početka.

1. Osnovno pravilo poslovne komunikacije

Kada pišete mail kompaniji sa kojom želite da sarađujete koristite uzdržane i poslovne izraze. To nisu vaši prijatelji, nemate pojma ko čita a još manje želite da pomisle kako nemate osnovnu kulturu. Mail mora da ima subject i trudite se da ima bitne reči SPONZORSTVO – pa ime vašeg kanala. Mail uvek počinjete sa Poštovani. Nikakvo Ćao! ili Hej! ili i bez osnovnog pozdrava. Kada završavate mail, koristite poslovniju komunikaciju tipa Srdačno ili U očekivanju vašeg odgovora uz vaše ime i prezime, Nick ako je vezano za kanal i broj telefona.

Još uvek se iznenadim kada vidim mail nekog Youtubera koji traži sponzorstvo bez osnovnih podataka. Čak i bez imena i prezimena, kao i broja telefona.

Danica Manojlović

2. Ko ste vi?

Verovali ili ne, 80% poruka koje sam videla sa upitima za sponzorisanje nema ni najosnovnije podatke. U mailu se pošalje link do kanala ili naloga na nekoj platformi uz rečenicu Želim da mi pošaljete neki proizvod ili malo pristojnije Želite li da mi budete sponzor. Da li stvarno mislite da će tamo neko ko je primio mail da ide da vam gleda nalog, proverava brojke ili pregledava ceo sadržaj. Ako ste se vi toliko “potrudili” da se predstavite, mogu samo da zamisle kako ćete se potruditi da na pravi način predstavite njihove usluge ili proizvod. Osnovno je da u mailu navedete

  • Vaše ime i prezime
  • Naziv kanala ili profila sa posebnim linkovima ako navodite više stvari
  • Koliko imate pratilaca po svakoj platformi
  • Kada ste krenuli da radite
  • Šta je specijalnost vašeg kanala tj. naloga

  • Vaše ime i prezime
  • Naziv kanala ili profila sa posebnim linkovima ako navodite više stvari
  • Koliko imate pratilaca po svakoj platformi
  • Kada ste krenuli da radite
  • Šta je specijalnost vašeg kanala

3. Zbog čega baš vi?

Šta je to što vas čini dobrim kandidatom za sponzorstvo? Koliko poznajete sve što kompanija ili brend nude? Šta je to što vaš način rada i sadržaj mogu da ponude i koliko je to interesantno vašim pratiocima. Da li znate ko su vaši pratioci i kako biste im predstavili proizvod? Na ovo morate imati odgovor.

4. Šta im nudite?

Ovde i veliki broj firmi koje se bave prodajom usluga imaju problem. Dešavalo mi se da se pojave bez ikakve ponude na sastanku uz komentare tipa Došli smo da vidimo koliko para želite da potrošite pa da vam napravimo ponudu. Te kompanije odmah odbacujem jer ako nisu odvojili bar pola sata da upoznaju onoga kome nude saradnju, i napravili bar ponudu primer da pokažu šta prodaju, da li i oni sami imaju ideju šta je najbolje za firmu kojoj se bude ili je u pitanju prvo uzimanje para. Ako niste u stanju da definišete šta nudite i prodajete zapitajte se kako ćete to onda stvarno i prodati.

5. Kako definisati ponudu?

Prvo, da li tražite proizvod ili novac? Koliko je proizvod vredan? Da li želite samo da testirate i vratite uvozniku ili brendu, ili želite da proizvod zadržite?  Neophodno je osnovno od navedenog staviti u preliminarni mail kako bi kompanije znale u kom pravcu da razmišljaju. U slučaju daljeg dogovora pravite pravu ponudu koja će vas obavezati da uradite dogovoreno.

6. Koliko čekati na odgovor?

Ukoliko pošaljete pravilno napisan mail i na pravu adresu, velika je verovatnoća da će vam neko odgovoriti i potvrditi da je mail primljen i da će vam se javiti uskoro. Ja imam naviku da odmah pošaljem mail čak iako možda ta osoba ne odgovara za brend za koji se prijavila, zahvalim na ponudi i uputim na neki drugi brend kome bi sadržaj više odgovarao. Nemojte biti navalentni i svakodnevno pisati sa pitanjima Da li ćekada će i slično. Naročito na društvenim mrežama tih istih kompanija jer osoba koja održava mreže nije zadužena za to i nema informacije koje vam trebaju.

7. Koliko dugo sponzor treba da čeka vaš odgovor?

Dešavalo se da odaberemo influensera, od onih koji su se nudili, i kada im pošaljem mail sa dodatnim pitanjima i zahtevom za finalnu ponudu dobijem odgovor Super! Hvala! Ide! i da se ništa ne dešava mesecima jer nije se našlo vremena da se to uradi. Mogu misliti koliko bi vremena trebalo da sse uradi dobar materijal a o tome da je kasno za kampanju da i ne govorim.

8. Držite se dogovora i rokova

Poznati ili ne, držite se dogovorenih rokova i onoga što ste obećali. Vreme objave, način, linkovi, postovi… Sve obećano mora da bude ispoštovano uz kvalitet koji ste obećali. Na žalost, sve je češća pojava da se rokovi ne poštuju ili se sve zbrza za poslednji dan i nadam se da su domaći influenseri toga svesni i da će to uskoro promeniti. Potrudite se da ispoštujete sve stavke!

9. Dajte povratnu informaciju

Kada izbacite materijal, nemojte očekivati da tamo neko u marketingu kompanije sa kojom sarađujete klikće na refresh kako bi video da li ste ispoštovali dogovor. Pošalite im link ka kanalu i društvenim mrežama čim materijal objavite. Takođe, kako kompanije moraju da predaju brojke do 5. u svakom mesecu za prethodni mesec, pošaljite im do tada mail ili prezentaciju sa onim što je urađeno i brojkama koje su se dostigle. Kada dogovorite i novčane iznose, šaljete račun i dokaze o tome šta ste uradili.

10. Zahvalite se

Kada odradite dogovoreno, predlažem vam da pošaljete mail u kome ćete se zahvaliti onome ko vas je sponzorisao i ukazao vam poverenje. Naravno, uz napomenu da se nadate da ćete i ubuduće sarađivati. Mislim da to nekako uvek ostavlja otvorena vrata za sledeću ponudu ili preporuku.

 

Napisano za Blog Indijanka Danka gde možete pisati za više informacija i sugestija.

Slični članci

11.
Apr.
2023.
Ova mama je gejmer
Godinama se govori o tome da je gejming industrija budućnosti ali u Srbiji je mnogima to i dalje teško da shvate. Najnoviji potez kompanije Hissense ć...
05.
Apr.
2022.
Ova mama je gejmer
U praistoriji su se igrali kamenčićima kako prikazuju neki nađeni crteži. Kamenčići su unapređeni u platnene lopte, platnene lopte u klikere a klikeri u prav...
24.
Nov.
2020.
Ova mama je gejmer
Nekada su u modi bili lekari, advokati i sportisti. Danas su youtuberi i gejmeri. I to nije ništa strašno ukoliko ih pravilno usmeravate.