Ova mama je gejmer
17.12.2022.
Autor: Danica Manojlović

Najbolje ocenjene igre u 2022. godini

Da li se podudaraju sa mišljenjem igrača?

2022. je bila čudna godina!

Mnogo smo očekivali a dosta toga nismo dobili. Neke igre su nas razočarale, pojedine su nas iznenadile a ima onih koje nismo ni dočekali. Usponi i padovi sa ponekim iznenađenjem. 

Moje iznenađenje i igra za koju sam osećala da će biti hit čim sam čula za nju, dok mi mnogi nisu verovali, je STRAY. Ova godina je bila posebno dobra za indie naslove, jer postoji samo nekoliko AAA igara koje su uspele da se probiju u prvih 10. Ako stavimo na stranu DLC, rimejkove, remastere i kolekcije koje su bile u prvih 10 ostaju nam naslovi koji će se možda i poklopiti sa ukusima igrača širom sveta. Ovoga puta smo proverili situaciju na OpenCritic, a Metacritic ostavljamo za neki sledeći tekst.

 

  • Elden Ring - 95

  • God of War Ragnarok - 93

  • Chained Echoes - 91

  • Freshly Frosted - 91

  • Norco - 91

  • Not for Broadcast - 89

  • Neon White - 89

  • Hyper Demon - 89

  • Rogue Legacy 2 - 89

  • Immortality - 88

Hmm... Neke igre mi se čini da nismo ni primetili, a evo ih na listi.

 

 

Ono što nije iznenađenje, i igra oko koje nema podeljeniš mišljenja je Elden Ring koji zauzima prvo mesto sa impresivnim ukupnim prosekom od 95. Ne samo da ovo Elden Ring čini najbolje ocenjenim novim izdanjem video igara 2022. godine, već ga takođe čvrsto postavlja kao jednu od najbolje ocenjenih video igara svih vremena. Elden Ring je dobio nagradu za igru godine na The Game Awards, a to bi u kombinaciji sa njenim komercijalnim uspehom trebalo da osigura da će igra ostaviti dugotrajan uticaj na industriju.

 

 

God of War Ragnarok, igra koja se suočila sa Elden Ringom na dodeli nagrada The Game Awards i koja je zapravo došla i osvojila više nagrada, druga je najbolje ocenjena igra u 2022. sa ukupnom ocenom 93. God of War Ragnarok je dočekan i ocenjen kao dostojan nastavak ambiciozne igre iz 2018. godine. Zaslužuje posebne pohvale za glumačku ekipu i emotivnu i pametno napisanu priču.

 

 

Na trećem mestu je nedavno objavljeni Chained Echoes, okretni RPG klasičnog stila koji služi povratku na JRPG iz SNES ere koji ima ukupnu ocenu 91. Chained Echoes je iga o kojoj ovde nismo pisali a kako vidimo zaslužuje priznanje kritike, uz posebne pohvale iako je dostupan na Xbox Game Pass-u, tako da pretplatnici mogu da ga isprobaju bez potrebe da ga kupe. A oni koji nemaju ovu opciju... sačekaće. Da li smo Vam rekli da nismo ljubitelji ovih konzolnih ekskluziva?

 

 

Još jedna igra sa ukupnom ocenom 91 je puzzle igra Freshly Frosted. Dok su prve tri igre akcione igre sa elementima fantazije, Freshly Frosted je igra o organizovanju pokretnih traka zamrznutih krofni. Kritičari su bili impresionirani jednostavnim, ali izazovnim konceptom Freshly Frosted, muzikom i generalno pozitivnim vibracijama. Iskreno, nismo je odigrali ali verovaćemo im na reč.

 

 

Peta najbolje ocenjena igra u godini takođe ima ukupnu ocenu 91, ali ne funkcioniše kao Freshly Frosted. Norco je avanturistička igra point and click koja je smeštena u futurističku verziju Luizijane. Ima čudan i oštar smisao za humor, mračne teme i nezaboravnu priču koja će ostati sa igračima dugo nakon što je završe. Kao i prethodno pomenuti Chained Echoes, Norco je dostupan za igranje na Xbox Game Pass-u, i iako je nekada bio ekskluzivan za PC, sada je stigao i do konzola.

 

 

PC igrači su jedini koji mogu da provere sledeću igru na listi, takozvani propagandni simulator igru Not for Broadcast. Prvobitno objavljena kao early access 2020. godine, potpuno izdanje Not for Broadcast stiglo je početkom 2022. Kritičari su pohvalili političku satiru i pametno korišćenje video snimka u punom pokretu. Dobio je ukupnu ocenu 89 na OpenCritic.

 

 

Odmah iza Not for Broadcast nalazi se Neon White, jedinstvena pucačina iz prvog lica koja koristi sistem karata da primora igrače da budu selektivni u akcijama koje preduzimaju dok se bore protiv neprijatelja i ispunjavaju izazove platforme. Neon White je zadatak u tome da što je brže moguće prođe kroz nivoe, ali kada igrači ne uklanjaju demone, mogu da provode vreme u interakciji sa drugim likovima i učenju o svačijoj pozadinskoj priči.  Neon White nije bio jedini FPS koji je impresionirao kritičare 2022.

Ljubitelji FPS-a bi takođe mogli da obrate pažnju na Hyper Demon, igru koja koristi bizaran, neodoljiv umetnički stil da bi udarila igrače jarkim svetlima i beskrajnom akcijom. Hyper Demon ima izuzetno pozitivne kritike na Steam-u a i kritičari se slažu, podržavajući indie kao jedno od najboljih novih izdanja 2022. godine.

 

 

Rogue Legacy 2 je još jedan indie koji je impresionirao kritičare 2022. Dugoočekivani nastavak je pružio više od onoga što se fanovima dopalo kod originalnog Rogue Legacy, ali je uveo važna poboljšanja kvaliteta života i generalno poboljšao iskustvo širom sveta.

 

 

Immortality je takođe u 10 najbolje ocenjenih novih izdanja video igrica u 2022. godine, sa ukupnom ocenom 88. Najnovija igra reditelja Her Story, Sem Barlou-a, Immortality, nudi igračima da klikću kroz filmske isečke kako bi rešili misteriju. Recenzije o Immortality pohvalile su jedinstvenu narativnu strukturu igre, koja donosi priču koja je daleko zlokobnija nego što se čini na površini.

 

Nama je iskreno ova lista bila iznenađenje ali nam je dala ideju koje sve igre bi trebalo da proverimo i odigramo. Šta vi mislite o ovih 10 najboljih u 2022?

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41148
Elden Ring je nova igra tvoraca popularnog Dark Souls serijala Napravljena u saradnji s...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.499,00 RSD
Vrsta
Nova
7.499 ,00 RSD
Korišćena
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50202
Nastavak God of War 2018 je stigao, God of War Ragnarok u prodaji za PS5 konzole. Prid...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.999,00 RSD
Ušteda 40%
9.999,00 RSD
Vrsta
Nova
9.999,00 RSD
5.999 ,00 RSD
Korišćena
6.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50083
Elden Ring je nova igra tvoraca popularnog Dark Souls serijala Napravljena u saradnj...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.499,00 RSD
Vrsta
Nova
7.499 ,00 RSD
Korišćena
5.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO770
Elden Ring je nova igra tvoraca popularnog Dark Souls serijala Napravljena u saradnji s...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.499,00 RSD
Vrsta
Nova
7.499 ,00 RSD

Slični članci

11.
Sep.
2023.
Ova mama je gejmer
Video igrice sa temom košarke su popularne već dugo. Od realističnih simulacija do zabavnih igara u arkadnom stilu, a ovo su možda najbolje od njih..
18.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
Pandemija je pokazala da ne moramo da izlazimo iz stana da bismo ostali u formi. Sa druge strane, naterala nas je da shvatimo koliko je vežbanje bitno.
15.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
U jednom od prethodnih tekstova smo se bavili umetničkim delima u video igrma, ali sada je vreme da se pozabavimo igrama koje istražuju umetnost.