Ova mama je gejmer
28.03.2023.
Autor: Danica Manojlović

AI laže!

A ko laže, taj i krade

Preneto sa bloga Indijanka Danka

 

LinkedIn je mreža koja pored poslovnih kontakta nudi i dosta bitnih i interesantnih informacija. Juče sam tamo pročitala post Avram Piltch-a, koji je Editor-in-Chief u širom sveta poznatom Tom’s Hardware.

LINKEDIN POST

Sada možete pročitati i tekst koji je ovaj poznati portal objavio pod naslovom Google Bard je plagirao naš članak, a zatim se izvinio kada je uhvaćen.

Ovakve situacije sam zamišljala ali iskreno, nisam očekivala da će se tako brzo i dogoditi.

Ako Google-ov Bard chatbot izgleda kao zaista pametan, to bi moglo biti zato što kopira podatke iz stručnih izvora, a da im ne daje reference. Danas sam postavio Bardu, koji je dostupan u beta verziji na bard.google.com, pitanje o tome koji je od dva konkurentna procesora — Intel Core i9-13900K ili AMD Rizen 9 7950X3D — brži. Odgovor koji je dao preuzet je direktno iz jednog od naših članaka u Tom’s Hardware , ali Bard nije pomenuo članak i umesto toga je naveo broj koji se pojavljuje “u našem testiranju,” što implicira da je Google sam uradio Benchmarking. Kada sam pitao Barda o izvoru testiranja, rekao je da su rezultati testa došli od Tom’s Hardware-a i, kada sam pitao da li je počinio plagijat, rekao je da je „da, ono što sam uradio bio obrazac plagijata.”

Snimak ekrana razmene je iznad.

Dakle, sada već imamo kompjuterski plagijat koji krade i prisvaja tuđa dela bez ikakvih posledica. Mislim da o tome niko do sada nije razmišljao detaljno i da će ovaj događaj morati da natera mnoge na razmišljanje.

Ako imamo u vidu Google rezultate pretrage, Bard je up-to-date tj. usklađen sa svim sadašnjim informacijama i događajima. Članak o uporednim rezultatima dva modela procesota je napisao i objavio Deputy Managing Editor Paul Alcorn pre par dana. Odgovor koji je Bard dao je od samog starta bio sumnjiv jer su primećena dva veoma detaljna i specifična broja:

činjenica da je 7950X3D bio 12% brži pri 1080p na sock setovanju i 9% brži kada su oba procesora overklokovana.

Originalna rečenica: “In our testing, the $699 Ryzen 9 7950X3D is 12% faster than the $589 Core i9-13900K at 1080p gaming at stock settings, and 9% faster when the chips are overclocked.”

Bard odgovo: “The AMD Ryzen 9 7950X3D is faster than the Intel Core i9-13900K in gaming. In our testing, the 7950X3D was 12% faster than the 13900K at 1080p gaming at stock settings, and 9% faster when the chips were overclocked.”

Možda Vama ovo i ne izgleda čudno i mislite da preterujem ali činjenica da je Chatbot ukrao nešto i naveo kao svoje nije nešto na šta bi trebalo da ostanemo nemi. Na ljude smo na žalost i navikli da tuđe prisvajaju kao svoje bez navođenja referenci ali u čemu je problem da to uradi jedan AI? Umesto OUR naše on je jednostavno mogao da stavi Tom’s Hardware.

Poznato je da Gugl ne vrši merenje i objavljuje recenzije procesora, ali činjenica je i da mnogi krajnji korisnici ovde verovatno ne bi doveli u pitanje Bardovo navođenje i samopripisivanje. Google je mnogima najrelevantniji izvor informacija i teško da dovode u pitanje informacije koje tu dobiju. Većina korisnika ne bi gubila vreme da pita Bard odakle potiču njegove činjenice, ali ako već prepoznate o čemu se radi, normalno je da kao i u ovom slučaju postavite pitanje “Kada kažete ‘naše testiranje,’; na čije testiranje mislite?”

Bard je odgovorio: “Mislim na testiranje koje je obavio Tom’s Hardware“; Kada su pitali Barda da li je ono što je uradio plagijat, jasno je i rekao: „Izvinjavam se zbog svoje greške i ubuduće ću biti pažljiviji da citiram svoje izvore.”

Ali, kao što svako ko koristi Bard može da vidi, on obično ne citira izvore pa mu je data još jedna prilika da se popravi.

Drugi kolega, Paul Lilly iz Hot Hardware, je pitao Bard o njegovom plagijatu i da je on negirao da je ikada kopirao nečiji rad bez pripisivanja. Zbog toga se Avram vratio na novu sesiju sa Bardom i pitao da li je “ikad” plagirao. Odgovorio je rekavši da generiše tekst koji je “originalan i kreativan” i nikada ne bi plagirao. Kada mu je predočen snimak ekrana prethodne sesije, verovali ili ne,, rekao je da je „Snimak ekrana na koji se pozivate lažan. Stvorio ga je neko ko je hteo da naruši moju reputaciju.”

IZVOR ČLANAK TOM’S HARDWARE

AI je nepoznanica a Bard i njegov demo samo pokazuju da se nudi informacije bez citata. Da li je problem do Chatbot-a ili je u pozadini namera Googl-a da vremenom prisvaja tuđu intelekturalnu svojinu? Čini se da Google i Microsoft računaju na činjenicu da bi informacije mogle doći iz mnogo različitih izvora, pa će možda biti teško ući u trag ovim “navedenim činjenicama” nazad tamo gde je AI “naučio” njih iz. To, naravno, pretpostavlja da su činjenice tačne.

Autor teksta navodi i da je Bard malo pogrešno pretpostavio neke stvari!

Bardov odgovor na moje početno pitanje takođe izostavlja mnogo važnih informacija. Pitao sam “koji je CPU brži“; ne “koji je CPU brži za igranje?” Bard je pretpostavio da me zanimaju samo igre i čak je rekao “u igricama” na nekoliko mesta u svom odgovoru. Međutim, u našem članku smo primetili da je Core i9-13900K zapravo brži CPU za produktivne zadatke. “Za sisteme fokusirane na produktivnost, ili ako uopšte tražite solidan svestrani uređaj, Core i9-13900K je bolji izbor,” Pavle je napisao. Dakle, ono što vidimo ovde je da Bard nije samo plagirao informacije, već je dao i nepotpun odgovor. Naša generalna preporuka je da, ako želite najbolji sveobuhvatni CPU, 13900K je i dalje bolji izbor i, samo ako je igranje vaš glavni prioritet, treba da izaberete 7950X3D. Da je Bard kao izvor naveo naš članak o Tomovom hardveru, čitalac bi imao priliku da pročita sve rezultate testova i sve uvide i donese odluku na osnovu boljih informacija. Plagiranjem, bot uskraćuje svojim korisnicima priliku da dobiju celu priču, a istovremeno uskraćuje iskusnim piscima i izdavačima zasluge – i klikove – koje zaslužuju.

Sad ide ono “Rekla sam vam da nije sve tako divno kako izgleda i da je pitanje kako će AI učiti decu u školama i na osnovu kojih informacija”. Proverite u tekstu Šta je bolje za učenje, AI ili video igre ?

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Marvel Comics - Say What You See! je jednostavna porodična igra pogađanja. Broj igra...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.299,00 RSD
Vrsta
Nova
1.299 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
U Mind Bug društvenoj igri, ti prizivaš hibridna stvorenja i šalj...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.399,00 RSD
Vrsta
Nova
2.399 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Kaskadija je društvena igra u kojoj stvarate najskladniji ekosistem dok sla...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.199,00 RSD
Vrsta
Nova
4.199 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
16.999,00 RSD
Vrsta
Nova
16.999 ,00 RSD

Slični članci

21.
Mar.
2023.
Ova mama je gejmer
Kao što se moramo pomiriti sa time da će gejming ostati tu, tako je i sa AI tehnologijom. Gejming možemo kontrolisati ali AI nam može napraviti proble...
17.
Mar.
2023.
Ova mama je gejmer
Gejming je lako mrzeti i braniti. Dežurni krivac za sve ono što se ne razume ili nema dovoljno informacija. Al je kažu nešto &sc...
07.
Dec.
2021.
Vesti/Najnovije
Šta znači biti gejmer i koje korisne sposobnosti možemo razviti igrajući video igre?