Ova mama je gejmer
01.08.2023.

Najbolji roboti u video igrama

Volite li Vi robote?

Roboti su već neko vreme poznati prizor u video igrama. Volimo ih i mrzimmo ih.

Roboti dolaze u svim oblicima i veličinama, od nezaboravnih pojava u klasičnim naslovima kao što je Half-Life do topovskog mesa u nekim drugim igrama. Dok mnogi više vole da budu na kraju okidača igrača, neki su stali uz igrače i pratili ih i kroz dobro, i kroz zlo.  Bilo je misterioznih robota sa ličnošću kauboja,  podlih zlikovaca koji pokvare dan, ali i nekih zaista odličnih robota. Teško je osporiti nasleđe koje su neki od ovih suštinskih robotskih likova ostavili za sobom.

 

MACK ReCore - Odan do poslednjeg pokreta

Mack je izuzetno simpatičan robot kojeg je lako voleti, nalik psu koji prati vas i asortiman drugih robotskih pomoćnika u akcionoj zagonetki iz trećeg lica, ReCore. Imate pristup njemu i njegovoj sposobnosti njuškanja od samog početka, što ga čini lojalnim saputnikom kao što je Pikaču Ešu.  Ono što Meka čini tako nezaboravnim, van njegovog slatkog i prilagodljivog dizajna, su dirljivi trenuci između njega i protagoniste igre, Džoul Adams Joule Adams.

Mek se bori sa njom u borbi i pomaže joj da reši zagonetke Far Eden. Čak i protiv najvećih i najmoćnijih neprijatelja, Mek je uvek tu za Džul kao njenog glavnog Corebota, pokazujući se dopadljivijim od većine ljudi koje Džul sreće. Takođe, bez Meka, Džoul nikada ne bi dovršila svoju potragu jer je Makova sposobnost njuškanja koja je vodi do odredišta.Takođe se savršeno uklapaju u post-apokaliptični svet, istovremeno se osećaju otrcano i čvrsto. Dakle, iako ReCore možda nije najzapamćenija video igra, Mek je nesumnjivo nezaboravna i šarmantna komponenta.

 

BD-1 -Star Wars Jedi: Fallen Order - bolji od R2-D2

Još jedan preslatki i mnogima omiljeni saveznik koji je slučajno droid je BD-1 iz  Star Wars Jedi: Fallen Order.

Njegova glavna funkcija je da vodi nasukanog Padawan Cal Kestis kroz podmukle pejzaže i skenira artefakte. Takođe može da izleči Džedaja koji obećava brzom injekcijom Kalu. U okviru setova, programer Respawn Entertainment uspešno čini BD-1 jednako divnim kao BB-8 sa besprekornom animacijom i kvalitetom modela. Uprkos tome što nema glas koji govori engleski, BD-1 nosi gomilu harizme i šarma, zahvaljujući svojoj komunikaciji gestama.

Ono što čini BD-1 tako hrabrim je njegova spremnost da učini sve što je potrebno da pomogne Calu, iako takvi rizici mogu ugroziti čitavu misiju. Čak je otkriveno da je BD-1 bio voljan da mu se izbriše celokupno pamćenje da bi zaštitio svog prethodnog saveznika, a to se moglo otkriti samo kada je osetio pravo prijateljstvo sa Cal-om.

Ukratko, BD-1 je verovatno najodaniji pratilac u svemiru Ratova zvezda.

 

808 - Hi-Fi Rush - mac....mac

Možda je ovo najslađi robot na listi!

808 iz Hi-Fi Rush je životinjski, ali robotski saputnik koji prati Chai u njegovim avanturama. Iako ne mora nužno da pomaže u borbi, može se pretvoriti u različite oblike poput sfere da pojača Chai-ovu muziku. Tokom setova, njegove oči takođe menjaju boju u zavisnosti od toga ko govori u razgovoru preko zvučnika 808. Na primer, kada Peppermint dođe sa oštrom primedbom o Chai, njegove oči postaju plave.

To je jednostavan a tako životan dodatak i daje 808 puno ličnosti. Na kraju, između misija, Chai može pomaziti 808 na najslađi mogući način.

Loader Bot - Tales From The Borderlands - samo bez suza

Pisci Telltale Games su uzeli bezličnog neprijatelja iz duge linije Borderlands igara i pretvorili ga u jednog od najsimpatičnijih likova epizodne avanturističke igre.

U Tales From The Borderlands, jedan od miliona Loader Botova iz Hiperiona pridružuje se Risu i Fioni u njihovoj avanturi da zaustave zlu korporaciju.  Dok se događaji mogu razlikovati u zavisnosti od izbora igrača, Loader Bot je osvojio srca navijača Borderlandsa zbog svoje šteneće odanosti igraču. Kao rezultat toga, Loader Bot na kraju nanosi najveću fizičku štetu jer je to njegova funkcija, ali to vremenom uzima svoj danak. Na kraju, igrač ne može a da ne bude tužan zbog hrabrog robota, čak i ako je ponosan što je njihov avangarda.

 

Claptrap - Borderlands - šaljivdžija

Ima onih koji mrze Claptrapa, ali on je verovatno jedan od najsmešnijih likova u istoriji igara. Šaljivi humor koji se poklapa sa njegovim šašavim ludorijama u seriji Borderlands čine ga harizmatičnim. Postoje neki nezaboravni gegovi u celoj seriji, kao što je to što on ne može da se popne stepenicama i užasnut je time, i što je bog nekim banditima sa moćnim šeširom na vrhu. Često ćete se smejati kada on kuka i muči se u igri.

 

Mega Man - Mega Man Franchise - on je promenio sve!

Mega Man je robot u igricama, jedna od najvećih ikona NES biblioteke.  Ovaj hrabri dečak robot brani svet od zlobe dr Vilija od svoje prve igre 1987. Od tada je serijal Mega Man proizveo preko pedeset naslova, a plavi dečak je jedna od Capcomovih maskota sa potpisom.

Naoružan svojim Mega Busterom, Mega Man je tipičan mladi heroj, uvek spreman da uskoči u akciju kako bi spasio dan od dr Vilija. To je deo onoga što Mega Man igre čini tako legendarnim, bilo da se radi o ogromnim robotskim polarnim medvedima ili Vilijevim desetinama robotskih generala, Mega Man nikada ne odustaje od borbe i uvek je spreman da se suoči sa svojim rivalom. On je u suštini kibernetički superheroj.

Čak i ime Mega Man zvuči kao herojski naslov iz DC stripa, a lik više nego odgovara toj slici.

 

Nick Valentine - Fallout 4 - detektiv

Nick Valentine je jedan od mnogih prijatelja u Fallout 4 i dobro je poznat po tome što je najbolji privatni detektiv u celom Diamond City-ju. On je suštinski deo celokupnog narativa igre, ima veze sa Institutom i ima značajniju ulogu u igrici DLC: Far Habour.  Nick je sintetički detektiv koji uvek rešava svoje slučajeve, iako Fallout univerzum mrzi njegovu vrstu zbog masovne histerije.

Nik je možda najupečatljiviji po svom zanimljivom podzapletu i opštem držanju. On otelotvoruje egzistencijalnu prirodu Fallout 4 sveta i učvršćuje njegove korene naučne fantastike. Pored toga, njegove živahne reči i nezaboravni citati čine ga zabavnim likom i izuzetno smelim robotom. Kada igrač regrutuje Nick-a kao svog pratioca, on nikada ne odstupa od borbe. U stvari, on je impresivno hladan, čak i kada se bori protiv džinovskih čudovišta Commonwealth-a.  

Pošto je Nick Valentine postao miljenik obožavalaca zahvaljujući njegovom kultnom stavu, Bethesda ga je vratila kao ključnu ulogu u DLC-u za Fallout 4. 

 

Legion - Mass Effect 2 & Mass Effect 3 - individualista

Slično kao Nick u Fallout 4, Legion je predstavljen tako da pokaže da nije sve crno-belo u Mass Effect univerzumu.

Geth nije bezumna trka mašina ubica. Oni imaju slobodnu volju i mogu da biraju u zavisnosti od sopstvenih želja i uverenja, uprkos njihovoj spoljašnjosti bez emocija. Legion se pridružuje posadi iz Normandije u Mass Effect 2 i, kao i svi ostali članovi posade,Shepard može da uspostavi vezu sa njima. Legion se pokazao kao vredan član tima koji je dobrovoljno preuzeo Reapers i umro u Mass Effect 3, pokušavajući da zadrži svoju individualnost i obezbedi bolju budućnost za svoj narod.

 

Clank - Ratchet & Clank - jedan i jedini

Prijateljstvo između titularnih Ratchet i Clank čini relativno jednostavan 3D platformer tako simpatičnim.

Ratchet-ova duhovitost i stav pomešani sa Clank-ovom naizgled bezosećajnošću stvaraju partnerstvo koje ostaje snažno, čak i sa najnovijim izdanjem Ratchet & Clank: Rift Apart. Clank počinje kao jednostavni robot koji pomaže Ratchetu, ali njihova veza raste. Clank od pratioca sa više uređaja postaje prijatelj koji će učiniti sve da zaštiti i/ili spasi Ratcheta iz bilo koje situacije. Clank se čak udružuje sa Rivetom i putuje kroz multiverzum samo da bi se ponovo ujedinio sa svojim prijateljem, a za to je potrebna prava hrabrost.

Clank ima urnebesne dosetke i oni su pametan dvojac, koji smišlja pametne planove i rešava probleme svojim brzim razmišljanjem. Clank vam takođe nudi da rešavate zagonetke dok igrate kao on, čineći neophodnu pauzu od haosa u pucanju u trećem licu koji donosi Ratchet. On je simpatičan lik koji je savršen heroj u čuvenoj platformskoj franšizi Insomniac.

Clank je iz tog razloga jedan od najboljih robota u igrama.

 

GLaDOS - Portal - nepredvidljiva

GLaDOS jedan od najboljih robota u igricama. Legendarni antagonist obe igre Portal visoko je cenjena u zajednici video igara zahvaljujući svojoj pretećoj i podrugljivoj ličnosti.  Uprkos tome što izgleda kao crno-beli negativac, GLaDOS postaje moral na kraju Portala 2, gde je konačno oslobađa Chell i umesto toga sprovodi eksperimente na dva robota koje je sama kreirala.

Sarkastičan ton i zanosno pisanje iza njenih redova su vrhunski. Mračna komedija je na mestu dok ona izlaže svoje replike u mračnom tonu vođenom veštačkom inteligencijom. Način na koji GLaDOS pokušava da vas sruši do samog kraja je izuzetno ubedljiv. A onda su zagonetke koje postavlja igraču i kako vas ona ismejava samo uživanje.

GLaDOS je jedan od najboljih robota u igricama jer je zadovoljstvo zaustaviti je na putu i ​​nadmudriti je na kraju. Ona je jedan od najboljih antagonista u igricama i čudesno zla dok pokušava da vas zbuni.

I da ne zaboravimo pesmu Still Alive.

 

Siren  - Xenoblade Chronicles 2 - branilac

Siren je džinovski robot, nazvan Artifice, koji predsedava svetom Xenoblade Chronicle 2, Alrestom.

To je jedan od mnogih Alrestovih branilaca i direktno je povezan sa Mythra. Iako je u početku bilo mnogo drugih veština, Sirena je i dalje jedna od retkih koja je preostala da zaštiti World Tree i Trinity Processor. Sirena se pojavljuje više puta u celoj priči, obično tokom intenzivne krize jer je to JRPG, i nema ništa bolje od džinovskog mehanizma koji spašava dan i može da napravi ogromnu štetu. Siren možete koristiti u borbi, iako je za to potrebno malo truda. Nakon što pokrenete Novu igru Plus i stavite Pneumu u svoje vreme, možete da udarite svoje neprijatelje ogromnim snopom svetlosti tokom Level IV Blade Special. To je prilično neverovatan spektakl za posmatranje i vredan energije koja je potrebna za korišćenje.

 

Pascal - NieR Automata - pacifista

Pascal je voljeno srce NieR Automata i pacifistički robot koji otvara oči 2B i 9S na činjenicu da su mašine više od bezumnih plovila. Sa nežnim načinom govora i gotovo roditeljskom brigom za svoj narod, prvi put kada igrač sretne Paskala u prikladno nazvanom Paskalovom selu je nezaboravan.  

Pascal je dizajniran na ovaj način posebno da bude još užasniji kada se čitava njegova zajednica uništi. U razorno tužnom trenutku, on zahteva da ga igrač ili ubije ili izbriše njegova sećanja. Nijedna opcija nije dobra, pa čak i ako Paskal ostane živ da sam odlučuje o svojoj sudbini, nikada više neće biti viđen.

Sigurno je zaslužio bolje od sudbine koju je dobio, a njegovo postojanje će živeti u sećanjima igrača dugo nakon završetka igre.

 

Connor - Detroit: Become Human

Iako igre Quantic Dream mogu biti pogodak ili promašaj kada su u pitanju njegovi likovi, Connor je jedan robot koji zaista blista u Detroit: Become Human.

Igra se bavi budućnošću u kojoj roboti vođeni veštačkom inteligencijom mogu da preuzmu istrage i rade na drugim poslovima koje ljudi obično obavljaju. U Detroit: Become Human dolazi do sukoba oko prava robota i načina na koji se prema njima treba ponašati. Conor je simpatičan i intrigantan lik u ovom univerzumu jer razmatra odnos između ljudi i robota. Njegove odluke između ispravnog i pogrešnog uglavnom su na igraču, a ono što proizilazi iz toga je nezaboravan nastup Bryan-a Decharta dok se lik bori da shvati svoju pravu svrhu.

Ova fascinantna priča sa likom čini ga jednim od najboljih robota u igricama.

 

Thunderjaw - Horizon Zero Dawn/Forbidden West - užasan

Thunderjaws su strašni robotski neprijatelji u seriji igara Horizon, koji se pojavljuju kao pretnje koje izazivaju strah i u Horizon Zero Dawn i Forbidden West.

Slično nemilosrdnom gospodinu X iz Resident Evil 2, Thunderjaws će vas odmah ubiti ako ga napadnete nepripremljeni. Postavljanje zamki, pripremanje vaše posebne municije i strpljivo praćenje kretanja najbolji su načini da se uništi ovaj ogromni robot. Međutim, njihovo zastrašujuće prisustvo u apokaliptičnom pejzažu je nesumnjivo dovoljno da uplaši svakog lovca. 

 

Tallnecks - Horizon Zero Dawn - veliki

Tallnecks su među mnogim robotima predstavljenim u hvaljenoj video igrici Horizon Zero Dawn.

Oni su briljantno dizajnirane zveri koje lutaju očaravajućim svetom igre, podsećajući vas koliko se možete osećati malim u poređenju sa ovim glomaznim i strašnim robotima.  Penjanje na Tallnecks je uzbudljivo iskustvo koje zahteva planiranje, strpljenje i mnogo vere. Ali čak i njihovo gledanje izdaleka može biti očaravajuće iskustvo koje će sigurno ostati za većinu igrača čak i nakon završetka igre. Pošto ih je malo i daleko između njih, susret sa jednim može biti zaista nezaboravan susret.

Ovi impresivni roboti možda nemaju dubinu i gravitaciju drugih robota za video igre, ali su svakako impresivni po dizajnu i uticaju.

 

Guardians - The Legend Of Zelda: Breath Of The Wild - misteriozni

Guardians su neverovatni u Breath of the Wild!

Njihovi zarđali ostaci ostaju raštrkani po bojnim poljima, razbacana po ratom razorenom Hayrle, dok preostali Guardians besciljno lutaju u potrazi za svrhom. Ta svrha, nažalost, ima tendenciju da vas raznese. Iako nisu posebno zabavni, ovi roboti nalik pauku sa vretenastim nogama su pravi prizor za posmatranje. Gledati ih kako jure kroz zelenu dolinu u potrazi za novom metom je očaravajuće i čini istraživanje još intenzivnijim. Možda je ono što čini Guardians u ovoj igri tako interesantnim jeste velika količina znanja koja ih okružuje. Od priča koje su vam ispričali mnogi preostali stanovnici Hyrule do vizuelnih pokazatelja prošlog doba, istorija ovih fascinantnih robota je svuda oko vas.

Otkrivanje i učenje o ovim zastrašujućim mašinama jedno je od najvećih zadovoljstava u Breath of the Wild.

 

Inquisitor - Marvel's Guardians Of The Galaxy - uznemirujuć

Marvel's Guardians Of The Galaxy  je zabavna i luda video igrica o njenom protagonisti,Peter Quill, i njegovoj ekipi koja putuje preko šarenih planeta da bi spasila univerzum. Međutim, kao što je tipično za Čuvare u njihovim različitim inkarnacijama, spasavanje univerzuma nije lako.

Inkvizitorski roboti im se često ispreče na putu. Prvi put kada vidite ove ogromne mase fleksibilnog čelika, izgledaju manje zastrašujuće. Oni nose velike, elegantne, religiozne haljine koje im daju gotovo dostojanstven izgled. Međutim, u kasnijem delu, kada otkriju svoja tela nalik vanzemaljcima, ovi roboti postaju noćna mora. Oni su odličan dodatak već neverovatnoj igrici i lako su jedan od najimpresivnijih neprijatelja u video igrama.

 

Aigis - Persona 3 - slatkica

Aigis je mnogo više od robota u Personi 3; ona je prijatelj, poverenik i odan zaštitnik. Aigis je jedan od mnogih likova u Persona 3 i kasnije se pojavljivala u drugim video igrama i medijima vezanim za Personu. Dovoljno je reći da je ona neverovatno poznat lik u svetu Persone.

Njena cela društvena veza zasniva se na njenoj težnji da postane humanija i razumevanju da čak i ako njeno srce postane ljudskije, njeno telo neće. Ona je kanonski jedan od najbližih saveznika protagonista, ako ne i njihov najbliži prijatelj, i najviše pati nakon njihove smrti.  Priča u Personi 3 je izuzetno gorko-slatka, čak i po standardima Persone, a i sama Aigis je veliki deo toga. Njena i sudbina protagonista su mnogo više isprepletene nego što veruju, što dovodi do mnoštva ispovesti u suzama i srceparajućih trenutaka. Aigis, uprkos svom statusu robota, dodaje mnogo topline napetoj igri.

Jedna od stvari po čemu će je fanovi verovatno zapamtiti je njena odanost protagonisti igre i njen pomalo zabrinjavajući nedostatak društvenih veština.  Međutim, njena dubina karaktera i razvoj u igri čine je nezaboravnim i neverovatnim robotom. Njene egzistencijalne krize i zavidno ponašanje prema prijateljima čine je simpatičnom i, povremeno, bliskim likom. Manji, intimniji trenuci sa njom dok otkriva svoju ljudskost su zaista dirljivi.

Nema sumnje da je Aigis daleko jedan od najboljih robota u igrama.

 

Poppi α - Xenoblade Chronicles 2 - neshvaćena

Poppi α je prijateljska, dobronamerna robotska oštrica čija je naivnost i lojalnost čine neverovatno simpatičnim i ubedljivim likom. Zahvaljujući Poppi α u njenimnajupečatljivijim trenucima, Tora ostaje ugodan lik za igranje u Xenoblade Chronicles 2. .

Njen luk u dugačkoj priči za jednog igrača je jedan od najzanimljivijih, a ona se ističe kao jedna od bolje oblikovanih out blades u pogledu razvoja karaktera.  Iako se verovatno ne smatra svima omiljenim robotom u video igricama, Poppi α zaslužuje svoje mesto pored najznačajnijih likova. Njeni odnosi sa drugim likovima, postepeni rast i razumevanje emocija čovečanstva su uzbudljiva i ponekad srceparajuća iskustva.

Ona možda nije najistaknutiji robot u video igrama, ali je jedna od najupečatljivijih.

 

Bastion -Overwatch - snagator

Bastion je verovatno jedan od najjačih likova u seriji Overwatch, i neverovatno je zadovoljstvo igrati kao on.

Pored svoje neobične ličnosti, Bastion može uliti strah u srca svojih neprijatelja. Mini pištolj na leđima kada se koristi može naneti ogromnu štetu, a njegov krajnji napad ga dovodi do pucanja artiljerije. Iako ga mnogi igrači Overwatch-a mrze zbog toga koliko DPS mogućnosti ima, on je i dalje jedan od najboljih likova robota, zahvaljujući svojoj sposobnosti da uništi sve ispred sebe. Čak ima i kožu nalik LEGO-u u igri.

 

Slični članci

11.
Sep.
2023.
Ova mama je gejmer
Video igrice sa temom košarke su popularne već dugo. Od realističnih simulacija do zabavnih igara u arkadnom stilu, a ovo su možda najbolje od njih..
15.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
U jednom od prethodnih tekstova smo se bavili umetničkim delima u video igrma, ali sada je vreme da se pozabavimo igrama koje istražuju umetnost.
14.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
Danas se slave divni delfini ali se priča i o lepotama gajenja biljaka. Hajde da vidimo koje igre su idealne za današnji dan!