Ova mama je gejmer
16.08.2023.
Autor: Danica Manojlović

Da li je isto igrati igre ili gledati serije i filmove?

Nije isto!

Da li ste se zapitali zbog čega je nekima normalno da na primer satima gledaju i bindžuju seriju The Witcher, a da se zamera igraču koji istu igru igra? Reč bindžovati je odmah u startu negativan pojam, ali ako bindžujete Netflix ito je ok. Igra je loše, serija je dobro.

U modernom digitalnom dobu, i igranje video igrica i gledanje TV emisija postali su popularni oblici zabave. Iako obe aktivnosti imaju svoje prednosti, pozabaviću se razlozima zašto se igranje video igrica može smatrati superiornijim od gledanja TV emisija. Dok kritičari mogu tvrditi da su video igre često povezane sa negativnim efektima, kao što su zavisnost i nasilje, važno je prepoznati pozitivne aspekte i kognitivne prednosti koje igranje nudi.  

Aktivno angažovanje i kognitivna stimulacija

Za razliku od gledanja TV emisija, koje pasivno troše našu pažnju, igranje video igrica zahteva aktivno angažovanje. Igračima se često postavljaju složeni izazovi, zagonetke i scenariji donošenja odluka koji stimulišu kognitivne funkcije. Strateške igre, na primer, zahtevaju kritičko razmišljanje, rešavanje problema i strateško planiranje. Ove aktivnosti pomažu u poboljšanju kognitivnih veština, poboljšavaju zadržavanje pamćenja i podstiču kreativno razmišljanje, čineći igranje igara mentalno zanimljivim iskustvom.  

Razvoj veština i mogućnosti učenja

Mnoge video igre su dizajnirane sa namerom da nauče igrače novim veštinama ili da ih urone u istorijski tačna podešavanja. Obrazovne igre mogu efikasno preneti znanje dok omogućavaju igračima da praktično primenjuju koncepte. Na primer, istorijske simulacije mogu pružiti uvid u različite epohe, dok igre rešavanja zagonetki promovišu logičko rezonovanje i deduktivne veštine. Ovaj aspekt razlikuje video igre od TV emisija, koje često imaju ograničenu obrazovnu vrednost.  

Društvena interakcija i saradnja

Igranje video igrica često uključuje režime za više igrača koji podstiču društvenu interakciju i saradnju. Igrači mogu da se povežu sa prijateljima ili da steknu nove preko onlajn platformi, podstičući osećaj zajednice. Kooperativne igre promovišu timski rad i komunikacijske veštine dok igrači kreiraju strategiju i rade zajedno.Nasuprot tome, gledanje TV emisija je usamljena aktivnost kojoj nedostaje isti nivo međuljudskog angažmana.  

Prilagodljivost i fleksibilnost

Video igre nude različite stepene interaktivnosti i prilagodljivosti, omogućavajući igračima da oblikuju svoja iskustva. Igrači mogu birati različite puteve, donositi odluke koje utiču na priču, pa čak i modifikovati ili prilagođavati igre prema svojim željama. Ovaj nivo fleksibilnosti ovlašćuje igrače da kontrolišu svoje narative i podstiče osećaj delovanja koji je odsutan u pasivnom činu gledanja TV emisija.  

Koordinacija ruku i očiju i motoričke veštine

Mnoge video igre zahtevaju preciznu kontrolu i koordinaciju između ruku i očiju. Akcije i sportske igre, na primer, zahtevaju brze reflekse, fine motoričke veštine i koordinaciju ruku i očiju. Redovno igranje igara može pomoći u poboljšanju ovih veština, koje mogu imati primene u stvarnom svetu izvan virtuelnog carstva. TV serije, s druge strane, ne nude isti nivo fizičkog angažovanja.

Postavljanje ciljeva i uspeh

Video igre često predstavljaju igračima ciljeve, izazove i dostignuća kojima treba da teže. Ovaj aspekt podstiče osećaj postignuća i motivacije dok igrači rade na prevazilaženju prepreka i napredovanju u igri. Nasuprot tome, gledanju TV serija nedostaje isti osećaj ličnog dostignuća, pošto su gledaoci pasivni posmatrači, a ne aktivni učesnici. Sem ako ne gledate reality pa učestvujete sms porukama.

Iako igranje video igrica i gledanje TV emisija imaju svoje prednosti, aktivno angažovanje, kognitivna stimulacija, razvoj veština, društvena interakcija, prilagodljivost i razne kognitivne i fizičke prednosti koje nude video igre čine ih ubedljivo boljim oblikom zabave. Video igrice pružaju mogućnosti za učenje, rast i društvenu interakciju koje prevazilaze pasivnu potrošnju televizijskog sadržaja. Kako tehnologija nastavlja da se razvija, pozitivni aspekti igranja igara su sve očigledniji, što daje jak argument za njegovu superiornost u odnosu na gledanje TV emisija.

Šta vi birate, igre ili serije?

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4118
PS4 The Witcher 3 - The Wild Hunt
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Korišćena
2.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50221
Doživi emocionalno pripovedanje i nezaboravne likove Eli i Džoel  u The Last of Us...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.999,00 RSD
Vrsta
Nova
9.999 ,00 RSD
Korišćena
6.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.499,00 RSD
Vrsta
Nova
7.499 ,00 RSD
Korišćena
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Pridruži se Mariu, Luigiu i prijateljima za zabavu za jednog igrača ili više igr...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.499,00 RSD
Vrsta
Nova
8.499 ,00 RSD
Korišćena
5.999 ,00 RSD

Slični članci

28.
Dec.
2022.
Ova mama je gejmer
Spisak serija i filmova koji su zasnovani na hit video igrama je poduži. I često se postavlja pitanje šta bi još bilo ineresantno za snimanje. ...
20.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Najmanje 15 AAA igara očekuje uskoro svoju adaptaciju na Netflix striming platformi.
06.
Nov.
2020.
Vesti/Najnovije
Šta podrazumeva konstatacija "Ova igra je teška"? I koje su to teške igre?