Ova mama je gejmer
11.09.2023.
Autor: Danica Manojlović

Košarka u video igrama

Da li je sve samo NBA kada su u pitanju video igre?

Živimo u digitalnom dobu, i video igre su postale neizostavan deo zabave i kulture. O tome već odavno pričamo, čitamo a i pišemo. Među mnogim žanrovima igara, sportske simulacije, a posebno one posvećene košarci i fudbalu, izdvojile su se kao izuzetno popularne. Da li ste ikada razmišljali o tome kako su nastale prve video igre o košarci i kada, njihov uticaj na popularnost stvarnog sporta i razlozima zbog kojih su postale toliko privlačne igračima širom sveta.

 

Pioniri i Evolucija

Početak košarkaških video igara datira iz 1978. godine, kada je izdana prva igra pod nazivom “Basketball” za arkadne automate. Iako je ta igra bila jednostavna s osnovnim grafikama, postavila je temelje za budući razvoj košarke u video igrama. Tokom godina, tehnologija je napredovala, omogućavajući realnija i imerzivnija sportska iskustva.

Najpopularnije Video Igre o Košarci

Dve glavne serije dominiraju svetom košarkaških video igara: NBA 2K i NBA Live. Prva igra iz serije NBA 2K pojavila se 1999. godine i brzo osvojila srca igrača širom sveta. Snažan fokus na simulaciji stvarnog NBA iskustva, impresivna grafika i duboka igračka mehanika čine ovu seriju izuzetno popularnom.

NBA Live serija, koja je počela 1994. godine, takođe je privukla veliku publiku svojim arkadnim pristupom košarci. Konkurencija između ove dve serije stvorila je zdravu dinamiku i podstakla inovacije.

Osim ovih serija, postoje i druge igre poput “NBA Jam” i “NBA Street,” koje su pružile jedinstvena košarkaška iskustva i imaju poseban status u svetu video igara.

Jedna od najlošije ocenjenih igara bila je “NBA Elite 11,” koja je trebala biti konkurencija NBA 2K seriji, ali je izbačena s tržišta zbog problema s igračkom mehanikom i animacijama.

Uticaj Košarke na Video Igre

Košarkaši iz stvarnog sveta igraju ključnu ulogu u popularizaciji video igara o košarci. NBA liga i njeni igrači pružaju licencu i autentičnost ovim igrama. Mogućnost igranja s omiljenim NBA zvezdama privlači mnoge igrače, dok se njihovi karakteristični stilovi igre precizno prenose u virtuelni svet.

Mnogi igrači iz bivše Jugoslavije i Srbije su se pojavljivali u NBA igrama. Na primer, Dražen Petrović je bio deo “NBA Live” serije, a Vlade Divac, Toni Kukoč, i drugi su se pojavljivali u raznim izdanjima NBA igara. Ovih nedelja se dosta polemiše o izostanku Jokića sa omota 2K24, a 2K22 je ukrasio Luka Dončić.

Popularnost Košarke u Video Igrama

Zašto je košarka toliko popularna u video igrama?

Brzina igre, dinamičnost, timski rad i mogućnost postizanja spektakularnih poena čine je atraktivnom za igrače. Košarka se može brzo igrati u kratkim sesijama, što je savršeno za savremeni način života.

Osim toga, internacionalna priroda košarke i globalna popularnost NBA lige omogućavaju igračima širom sveta da se povežu s ovim sportom. Kroz video igre, ljudi iz različitih kultura i zemalja mogu zajedno igrati i takmičiti se.

A o poistovećivanju sa zvezdama u igri je nepotrebno i pisati.

Uticaj Video Igara na Stvarni Sport

Video igre o košarci nisu samo zabava; one su takođe uticale na popularnost stvarnog sporta. Mladi ljubitelji košarke često se inspirišu igrajući video igre i postaju strastveni navijači stvarnih NBA timova. Ovo je doprinelo rastućoj globalnoj privlačnosti košarke. Dosta se u poslednje vreme piše o mladim igračima koji su odrastali uz igranje NBA na svojim konzolama. Podsećam Vas i da Košarkaški Savez Srbije stoji iza domaćeg eSport tima a da je Bogdan Bogdanović veliki obožavalac ove igre.

Najbolje arkadne o košarci

Mario Hoops 3 On 3

Mario Hoops 3 na 3 podeljeni ekran igranja na ledu i mape iznad glave Iako bi Mario i košarka mogli izgledati tipični sada s obzirom na obilje sportskih igranja sa vodoinstalaterom, to je bio prilično nov koncept čak i 2006. godine. Ovo je posebno istinito s obzirom na malo verovatan studio koji stoji iza ove šarene arkadne sportske igre, Square Enix.  Ali dok prijem nije bio baš sjajan u celini (uglavnom zahvaljujući nedostatku bežičnoj mreži), mnogi su uživali u zabavnim elementima zabave i glavnim likovima iz franšize koji su igrali na raznim terenima. Iako su zahtevale malo učenja, DS kontrole na ekranu osetljivom na dodir i prevlačenje olovkom pokazali su se prilično oštrim i inventivnim. Funkcija mape drugog ekrana donela je još jednu dimenziju igri, omogućavajući igračima da bolje planiraju svoje napade.

Arch Rivals

Prvobitno pušten za arkadne igre, a kasnije prenet na nekoliko konzola, Arch Rivals je izdržao test vremena uprkos svojoj piksel umetnosti. Na tipičan način 90-ih na Midveju, igra je takođe donela divlju mehaniku za borbe, čineći ionako brzi sport ludilom. Igrači ne samo da su mogli da se izvuku sa faulovima, već su u stvari ohrabreni da izvuku loptu od protivnika, pa čak i da ih udare u lice. Ovaj agresivniji stil ulične košarke donosi uzbuđenje i haos koji nije lako izvesti sa mečevima dva na dva prikazanim sa 8-bitnom grafikom. Ova nepredvidljivost je dodatno motivisana uključivanjem podnih opasnosti kao što su omoti slatkiša i limenke sode.

NBA Hangtime

Kada sam počela da se više bavim igrama, sredinom 90-ih, bilo je teško izdvojiti se kada su u pitanju košarkaške utakmice, sa nizom sličnih, direktnih pokušaja koji su se pojavili na sceni igara. Midvay NBA Hangtime, je doneo nešto luđi pogled na formulu NBA Jam-a, čineći da se ovo izdanje iz 96. godine ističe. Iako je slična prethodno pomenutom favoritu fanova, ova igra je omogućila igračima da kreiraju sopstvenog igrača i unesu kodove, da se poigraju vizuelnim prikazima ili mehanikom. Ovi elementi, koji su nudili podešavanja poput velikih glava i hiper-brzine, doneli sudosta divlji senzibilitet u arkadnom stilu od NBA Džema. Igrači su takođe mogli da se kreću kroz pet članova za dodatnu dubinu. Iako nije veliki skok u odnosu na svog duhovnog prethodnika, NBA Hangtime je donosio neke zabavne dodatke kako bi formula ostala zanimljiva.

Pat Riley Basketball

Nazvan po cenjenom treneru Lejkersa, Niksa i Hita Petu Rajliju, ovaj naslov iz 1990. bila je omiljena među fanovima Genesisa, sa svojim lepim spojem jednostavne mehanike i relativne dubine. Igrači su mogli da izaberu jedan od osam jedinstvenih timova, uključujući živopisna imena kao što su Denver Jammers i Houston Rebels, i da igraju brze egzibicije ili detaljniji turnir. Igrači su takođe mogli da podese vreme svake četvrtine, omogućavajući maratonske sesije od neverovatnih dvadeset minuta po četvrtini ako tako žele.

Tecmo NBA Basketball

Svi pamte Tecmo Bowl kao zlatni standard ranih fudbalskih igara dok je njegov manje poznati rođak Tecmo NBA Basketball. Ovo izdanje iz novembra 1992. bila je jedna od najranijih igara koja je izgledala kao prava liga. Pratila se je statistika i povrede na načine koji ranije nisu viđeni. Tecmo NBA Basketball je takođe bio jedan od prvih koji je uključio bioskopske scene, dajući joj realističan osećaj. Bilo je tu stvari koje su mogle biti bolje ali je dobio podsticaj od prve igre koja ima i NBA i NBPA licence. To je značilo da su igrači mogli da krenu na teren kao pravi NBA timovi sa pravim NBA igračima.

Kobe Bryant In NBA Courtside

Sa temom koja je fokusirana na sve oko pokojne velike NBA superzvezde Kobija Brajanta, NBA Courtside je bio redak košarkaški dragulj na N64. Popunio je preko potrebnu nišu u biblioteci konzole i održao se sa mnogim PlayStation i Dreamcast košarkaškim hitovima u to vreme. Samo solidna, klasična NBA košarka koja se i dalje drži dovoljno brzog tempa da zadrži svoj faktor zabave. Iako se njegovi vizuelni elementi možda ne drže previše dobro, igranje je ostarilo mnogo bolje, sa prilično nijansiranim igrama pet na pet, kampanjama za sezonu i plej-of, kao i nekim zgodnim varalicama i mogućnostima za otključavanje. Poprilično grubu grafiku nadoknađuju neke iznenađujuće detaljne animacije, koje su dizajnirane uz pomoć snimanja pokreta.

NBA Ballers

Objavljen 6. aprila 2004. godine, NBA Ballers je kombinovao dva najpopularnija brenda ovog sporta. Trebalo je profesionalne NBA zvezde i staviti ih u AND-one streetball okruženje gde su mogli da se suoče jedan sa drugim 1 na 1. Režim glavne priče omogućio je igračima da odvedu nepoznatog novajlija od krpa do bogatstva protiv najboljih zvezda na svetu. Kako su napredovali kroz priču mogli su da nadograde i kupe blistavu odeću i nakit. Taj koncept je korišćen u kasnijim franšizama. Plus, bilo je to dosta zabave.

Jordan vs. Bird: One On One

Daleke, daleke 1988. godine, ova igra „jedan na jedan“ stigla je na scenu pre nego što su date zvanične dozvole. Da bi ih zaobišli, Electronic Arts je odlučio da se fokusira na dve najveće zvezde u ligi, Majkla Džordana i Larija Birda. Igrači su mogli da ih stavljaju u beskrajne igre jedni protiv drugih. Ali ovo je bila daleko od ograničene igre. Jordan vs. Bird: One On One je takođe omogućio igračima da iskoriste Džordana u nadmetanju zakucavanja i izaberu Birda u raspucavanju za tri poena. U to vreme, ovo je bilo na neki način revolucionarno. Spektakl dvojice velikana bio je nešto neverovatno interesantno za posmatranje.

Bulls vs. Blazers And The NBA Playoffs

Bulls vs. Blazers And The NBA Playoffs su promenili igru. Kao što je navedeno, Tecmo NBA Basketball nam je dao nešto novo u pogledu vođenja statistike. Ali ovo je bila igra koja nam je pružila nešto potpuno novo u smislu igranja. I nije li to uvek najvažnija stvar? Stigavši 1992. godine, ova igra je dobila nazive po timovima koji su se takmičili u finalu NBA lige. Uprkos vizuelnom izgledu, više je ličilo na pravo NBA iskustvo koje se gleda na TV-u nego na druge igre iz tog doba. To je uključivalo davanje igračima njihovih “maker udaraca” uključujući Jordanovo zakucavanje sa linije slobodnih bacanja.

Bitno je napomenuti da se ova igra sponosno odlikuje time što je prva uključila logo EA Sports.

NCAA March Madness 2003

Košarka na fakultetu? Uvek su nudili nešto jedinstveno i često donosili kvalitetno iskustvo bez upotrebe profesionalnih igrača. EA Sports’ NCAA March Madness iz 2003. godine je verovatno bio najbolji deo te franšize. Objavljena u novembru 2002. godine, a na naslovnoj strani je bio bivši Kanzas igrač Jayhawk Drew Gooden. Igra se igrala slično uspešnim NBA Live unosima iz tog doba, ali je uključivala dovoljno razlika i nadogradnji da bi se igrači vratili. Posebno je zabavno osvrnuti se na ovu igru kada se uzme u obzir talentovani spisak koji je bio dostupan.

Double Dribble

Ovo je jedna od najstarijih igara na listi. Double Dribble je objavljen za arkadne igre 1986. i Nintendo Entertainment Sistem 1987. Ideja da nečiji igrači mogu da zakucavaju bila je nešto nečuveno novo u ovom trenutku. Ljudi su bili oduševljeni time u arkadi. Ako bi neko igrao dovoljno često, mogao bi da pronađe savršeno mesto za šutiranje tako da nikada ne promaši nijedan udarac. Bilo je sjajno pokušati to prevazići. Grafika i igra bili su na drugom nivou i ne bi bili dirani nekoliko godina. Ovo je otvorilo novu eru.

NBA 2K

Jedina serija na ovoj listi koja je i danas aktivna. Originalni NBA 2K stigao je na police 10. novembra 1999. i bio je dostupan samo za Sega Dreamcast. To je igračima dalo nešto novo da probaju i označilo je neku jaku konkurenciju za NBA uživo, što je u to vreme bio standard. Trebalo je da bude najrealističnija simulacija NBA lige. Recenzije su bile fantastične, sa 9,2 na IGN-u i 9/10 od Game Informer-a. Ono što je najvažnije, postavilo je pozornicu za to kako će izgledati budućnost košarkaških igara. NBA 2K franšiza je od tada dominirala tim pejzažom. Iako igrači to mogu iskoristiti da sami donesu odluku.

NBA Live 95

Za mnoge igrače iz 90-ih, ovo je bio vrhunac košarkaških video igara. Izdat za Sega Genesis i Super Nintendo 1994. godine, NBA Live 95 je u ovom svetu uveo gomilu elemenata. Na primer, izometrijska kamera je bila nešto što nikada ranije nismo videli. Postojao je i “T” merač oblika koji se koristi za pucanje slobodnih bacanja, turbo dugme i mogućnost kreiranja sopstvenih timova ili igrača. Mnogi tvrde da je ovo najbolja košarkaška igra ikada napravljena u tom trenutku. Bila je toliko popularna da je nova verzija uključena u izdanje NBA Live 06.

NBA Street Vol. 2

EA Sports BIG je izbacio ovaj nastavak NBA Street 29. aprila 2003. i poboljšao se u skoro svakom aspektu. U igri ne samo da je učestvovao svaki NBA tim, već i gomila legendi. Igrači su mogli da se mešaju i uparuju da formiraju sopstveni trio za igre 3 na 3. Igrači su mogli da biraju između ekipe superzvezda Lebrona Džejmsa, Kobija Brajanta i Majkla Džordana, što je luda zamisao. Igra je bila neverovatna. Omogućila je beskrajnu zabavu i bila naglašena spektakularnim “game-breaker” potezima. Postojalo je više načina da stvari budu drugačije pa imamo i jedan od najzanimljivijih zvučnih zapisa u istoriji igara. NBA Street Vol. 2 je naišla na široko priznanje i ostaje jedna od najboljih košarkaških igara ikada napravljenih.

Space Jam

Ovo je na listi iz sasvim ličnih razloga. To je bila moja prva recenzija igre u emisciji CD Byte na TV politici.

“Space Jam” je franšiza koja kombinuje elemente animiranog filma i košarke. Prvobitni film, “Space Jam,” iz 1996. godine, bio je mešavina animacije i stvarnih glumaca, s Michaelom Jordanom u glavnoj ulozi. Video igra pod nazivom “Space Jam” koja je izdana 1996. godine za različite platforme, uključujući Sega Genesis, Super Nintendo, i druge je bila arkadna sportska igra koja je omogućavala igračima da igraju košarku s likovima iz “Looney Tunes” sveta, poput Duška Dugouška i Patka Dače.

Godine 2021. izdat je nastavak filma pod nazivom “Space Jam: A New Legacy,” u kojem je LeBron James igrao glavnu ulogu. Ovom filmu je takođe prethodila video igra, “Space Jam: A New Legacy – The Game,” koja je dostupna za razne platforme.

NBA Jam

Iako je igra prepravljena 2010. godine, teško je nadmašiti legendarni original. NBA Jam iz 1993. je bio sve što se moglo tražiti u pogledu arkadnih igara. Uključio je svaki NBA tim i omogućio je utakmice 2 na 2. Ovo je kultna igra.

Fraze poput “Boomshackalaka” i “He’s on fire” popularizovani su zbog NBA Jam. Ovaj naslov je postavio ton za svaku sportsku igru prepunu akcije i preterivanja. To je postalo glavni način na koji je Midvay kreirao svoja sportska dela. Još uvek postoje arkade sa ovim kao fokusnom tačkom. NBA Jam je postao izuzetno popularan, premašivši prihod od milijardu dolara tokom godina, što ga čini arkadnom igrom sa najvećom zaradom svih vremena.

Najbolje NBA igre

NBA 2K19

Ovo bi mogla biti jedna od najlošijih i zato je na listi. Kada serija o igricama postoji tako dugo, sigurno će naići na zamke istovetnosti, pa čak i ustajalosti u nekim tačkama. To je ono što se desilo sa NBA 2K19 jer kritike sigurno nisu bile loše, ali je promašio cilj u poređenju sa nekim drugim unosima. Igra je uglavnom zakucala sve što je imala u prošlosti, ali je bilo mnogo toga što su navijači očekivali i znali. Bilo je potrebno nešto da podmladi stvari a to se nije desilo.

NBA 2K12

2K Sports je pratio veličinu NBA 2K11 tako što su uzeli su ono što je radilo i dodali tome novitete. Džordanu su se pridružili Medžik Džonson i Leri Bird kao sportisti sa naslovne strane, pokazujući da se serija duboko bavi klasičnim timovima i odaje počast zvezdama iz prošlosti. Mnogi recenzenti su smatrali da je to najbolja košarkaška simulacija u istoriji jer je izgledala realističnije od prethodnih utakmica. MiPlaier režim je dobio veliku nadogradnju, što je pomoglo da postane jedan od najpopularnijih režima u bilo kojoj sportskoj igrici. Upotreba ažuriranih spiskova bila je dobrodošla jer početnici nisu prvobitno bili uključeni zbog NBA blokade te godine.

NBA 2K13

Još jednom, serija je ostala jaka jer je NBA 2K13 nastavila sa zamahom iz prethodna dva unosa. Ovog puta, fokus se pomerio sa prošlosti na budućnost, a naslovnicu su delili Kevin Durant, Derik Rouz i Blejk Grifin. Uprkos tome, igra je i dalje razvijala klasične timove, uključujući i fenomenalnu ideju da imaju olimpijske timove Sjedinjenih Država 1992. i 2012. godine. Jay-Z je bio producent, pomažući da se doda jedinstveni osećaj. Igra je takođe sadržala režim Shoe Creator sa legitimnim brendovima i All-Star Weekend režim.

NBA 2K17

NBA 2K16 je dobio mnogo pohvala za režim MyLeague, koji je igračima omogućio da rade stvari poput premeštanja franšiza. NBA 2K17 je to podigla na viši nivo. Ovog puta, svih 30 postojećih timova moglo je biti premešteno i timovi za proširenje dodati. Realno, neko bi mogao da stvori sopstvenu potpuno jedinstvenu ligu sa svojim timovima, gradovima i još mnogo toga. Mogli su i da kontrolišu i menjaju pravila lige, što je bilo nezapamćeno. Igranje, prezentacija i drugi uobičajeni aspekti su takođe bili jako hvaljeni. All-Star Pol Džordž je bio na naslovnoj strani.

NBA 2K1

Malo je čudno smatrati da su najbolje ocenjene igre u istoriji franšize izdate tako davno. To pokazuje da su ove igre pomogle da se promene stvari, iako ovi unosi nisu imali mnogo prilagodljive opcije ili detaljne karakteristike kao one buduće. Prvobitni NBA 2K imao je solidne kritike, ali je NBA 2K1 poboljšao stvari. Igranje je poboljšano i prvi je imao onlajn multiplayer. Osim toga, dodao je ikone terene za streetball kao što je Rucker Park za uživanje ako želite nešto drugačije od tradicionalnih arena.

NBA 2K2

Kada je ova serija počela, bila je ekskluzivna za Dreamcast pošto ju je napravila Sega. To se promenilo izdavanjem NBA 2K2, pošto je izašao za PlayStation 2, Xbox i Gamecube, otvarajući ga široj publici. Taj potez se pokazao vitalnim za seriju. Ovaj unos je bio važan po tome što je prvo uveo realistične sposobnosti igrača, tako da je pucanje na pravom mestu na terenu bilo važno za određene igrače. To bi pomoglo da se rađaju stvari poput ličnosti igrača u kasnijim serijama. Ova igra je takođe dodala modove, poboljšala odbrambenu stranu stvari i unela legende.

Fenomen koji nastavlja da nas oduševljava

Košarka u video igrama nije samo igra, već i fenomen. Kroz evoluciju tehnologije, autentične sportske simulacije i prisustvo stvarnih igrača, košarka se integrisala u svet video igara i postala neizostavni deo pop kulture. Njena popularnost nije samo odraz atraktivnosti sporta već i sposobnosti video igara da povežu ljude i inspirišu ih. Košarka i video igre su spoj koji će sigurno ostati prisutan u budućnosti, terajući nas da neprestano pratimo ovu dinamičnu simbiozu sporta i tehnologije.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50390
Izaberi svoj tim i iskusi prošlost, sadašnjost i budućnost NBA ko&s...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Korišćena
2.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Izaberi svoj tim i iskusi prošlost, sadašnjost i budućnost NBA ko&s...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO1003
Izaberi svoj tim i iskusi prošlost, sadašnjost i budućnost NBA ko&s...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD

Slični članci

07.
Sep.
2022.
Vesti/Najnovije
Za svakoga po nešto uz neko iznenađenje.
10.
Nov.
2021.
Vesti/Najnovije
Svi znakovi  ukazuju na to da se EA i FIFA razilaze, što stvara perfektnu priliku za 2K i novi serijal.
09.
Sep.
2021.
Vesti/Najnovije
Čini se da će ovo biti odlična igra a vi još samo danas možete dobiti poklone ukoliko izvršite preorder igre.