Ova mama je gejmer
22.09.2023.

Nikola Tesla kao inspiracija za video igre

Još uvek ga nema dovoljno

Postoje geniji, i postoji Nikola Tesla! Čini se da tek sada svet postaje svestan veličine ovog genija i svega onoga što je uradio. Misterije oko njegovih uređaja i rada postaju neiscrpna inspiracija maštovitih kreatora. Dok sam pisala tekst o Srbiji u video igrama, shvatila sam da je broj igara u kojima se ovaj genije spominje dosta dugačak.

 

Ko je Nikola Tesla?

Sigurna sam da znate sve osnovno o ovom naučniku ali hajde da se podsetimo. Nikola Tesla, rođen 1856. godine, bio je srpsko-američki inovator i pronalazač poznat po svojim brojnim izumima i doprinosima električnoj tehnologiji. Njegovi izumi, uključujući izmeničnu struju, Teslin transformator i bežičnu komunikaciju, uneli su revoluciju u svetu i postavili temelje modernog elektroinženjeringa. Teslina genijalnost i vizija bili su ispred svog vremena, što ga čini intrigantnim subjektom za video igre.

Teslina kao inspiracija

Zašto je Tesla toliko inspirisao stvaraoce video igara? Pre svega, njegovi izumi i eksperimenti pružaju bogat izvor naučnofantastičnih elemenata. Teslina tehnologija, poput Teslinog transformatora i beskrajne energije, često su korišćeni kao osnova za fantastične naprave u igrama. Njegova fascinantna ličnost i ekscentrično ponašanje često su poslužili kao inspiracija za karaktere u igrama. Njegov genijalni um čoveka koji je toliko ispred svog vremena pruža neverovatno mnogo inspiracije developerima.

Kako je Tesla prikazan u igrama?

Tesla se pojavljuje u video igrama na različite načine. U nekim igrama, igrači mogu da preuzmu ulogu Tesle i eksperimentišu sa njegovim izumima. On se pojavljuje i kao ključni sporedni lik u priči igre, često kao mentor ili podrška protagonisti. U pojedinim igrama Teslina tehnologija čini osnovu fantastičnih oružja i moći.

U igri Command and Conquer Red Alert, Nikola Tesla Nikola Tesla je naučnik koji radi u Sovjetskom Savezu, a “Tesla” je naziv tehnologije koju Sovjetski Savez koristi za proizvodnju električne energije i oružje zasnovano na munjama. Možda najpoznatiji primer je odbrambena struktura Teslinog kalema, koja može da prenosi kratke električne lukove ka suprotnim silama. Takođe u njihovom arsenalu je Teslin vojnik koji nosi ručno oružje zasnovano na Teslinoj zavojnici i Teslin tenk sa velikom svetlećom plavom kuglom. Ispaljuje ogromnu eksploziju električne energije (verzija Red Alert 2 je malo guseničarsko vozilo sa jednim malim Teslinim kalemom okrenutim napred u kupoli).

Nikola Tesla Nikola Tesla je takođe jedan od likova u igrici Origin kompanije Martian Dreams, deo Worlds of Ultima series iz 1991. godine.

Teslase pojavljuje u The Order: 1886, pomaže protagonisti u igri smeštenoj u alternativnu istoriju 1886.

Tesla je protagonista igre Dark Void, gde je zarobljen u alternativnom univerzumu, poput međuuniverzalne “kože” to mu omogućava da putuje kroz Bermudski trougao. Koristeći svoju superiornu inteligenciju, on gradi džinovski svemirski brod nazvan Ark Kovčeg, koji se nalazi u alternativnom tropskom svemiru nalik Zemlji pod nazivom Void Praznina. Kovčeg koriste drugi koji su nasukani u drugom svetu da poraze AI robota nakon singularnosti koja se pojavljuje kao antropomorfna robotska legija. Nakon što su pobedili pretnju robota, Tesla i ostali protagonisti se vraćaju u “Skins” univerzum. Tesla ostaje tu, čuvajući mladost i izum.

U igri kompanije Rockstar Games iz 2018. godine pod nazivom Red Dead Redemption 2, Tesli je odata počast likom po imenu “Marco Dragić”. U igri, upoznaje Dragića u gradu Saint-Denis, gde pokazuje svoj čamac na daljinsko upravljanje dok ubeđuje investitore da ulažu u istraživanje elektromagnetnih talasa. U kasnijoj misiji, igrač pomaže Dragiću da instalira niz gromobrana, pomaže u aktiviranju aktivira automat, i vraća se u laboratoriju da pronađe mrtvog Marka Dragića, nagrađujući igrača nagradom “Veštačka inteligencija” dostignuće ili trofej.

Tesla je protagonista Tesla vs. Lovecraft, u kojoj se bori protiv čudovišta koje je prizvao Lovecraft.

Tesla je saveznik Assassin’s Brotherhood u Assassin’s Creed serijalu.

U Fate/Grand Order, Tesla se pojavljuje u London Singularity ali i na kratko u E Pluribus Unum Singularity kao Archer-class sluga. Noble Phantasm “System Keraunos” je snažan elektromagnetni napad koji nanosi dodatnu štetu Slugama atributa Zemlje ili Neba.

Zen Studios je razvio virtuelni fliper sto o Teslinim istraživanjima i eksperimentima. Postao je jedan od prva četiri stola u Zen Pinball, prvoj fliper igri objavljenoj 2009. Ova tabla se takođe pojavila u narednim portovima igre i dostupna je kao dodatna funkcija. Što se tiče sadržaja nastavka igre, samog Nikolu Teslu glumi glasovni glumac i nevidljivi je spiker za stolom.

Tesla: The Weather Man iz 2011. godine i nevreme. Trijumf naizmenične struje doveo je Edisona u stanje užasnog besa. Na vama je, Nikola Tesla, da zaustavite njega i njegovu vojsku robota na jednosmernu struju. Izbegavajte metke i rešavajte zagonetke zasnovane na fizici u apsurdnoj istorijskoj parodijskoj platformi.

Teslagrad 2013. godine kao i Teslagrad 2 objavljen ove godine donose puno iznenađenja kao akciona avantura o devojci čije elektromagnetne sposobnosti menjaju mnogo toga.

Teslapunk Review je čudan naziv igre koju je objavio Nintendo. Preuzimate kontrolu nad Nikolom Teslom i morate da upravljate topom kako biste se borili protiv talasa marsovskih osvajača koje šalje zli car Zangorax (koji je takođe DJ na Marsu).

Avanturistička igra Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure iz 2014. sadrži mnoge Tesline izume, uključujući radio-stative, Teslina jaja, zrake smrti i rekreacijuWardencliffe tornja. Takođe uključuje organizaciju pod nazivom “Tesla Legacy Society” posvećenu rešavanju problema čovečanstva kroz Tesline kreacije i inspiraciju.

2014. nam je donela i platformer igru Tesla Breaks the World!

#C.O.M.P.A.S.S. (skraćeno od COMbat Providence AnalysiS System) je besplatna mobilna igra iz 2016. godine, a napravili su je NHN Playart i DWANGO/Nico Nico Douga. Nikola Tesla je ime lika koji se opisuje kao radoznali i energični mladi pronalazač, ljubitelj nestašluka, najmlađa je od 5 braće i sestara. Svaki lik ima svoju pesmu pa i ona. Romaji: Tesla wa Yume no Naka ili na engleskom Tesla In A Dream.

2016. godine smo dobili još jednu igru u kojoj je pojavljuje Tesla među likovima, a to je mobilna igra Science Kombat. Postoji 8 igrivih naučnika i jedan glavni boss u igri a vi birate vama nainteresantnijeg. Ideja igre je da napravi vezu između “moći” svakog lika i njegovih ili njenih otkrića i izuma.

Asimetrična horor igra iz 2018. za više igrača Identity V koju je razvio Netease objavila je lik po imenu Luca Balsa (poznat i kao “Zatvorenik”) koji ima isti rođendan kao Tesla. U igrici, Balsa je okarakterisan kao mlad i ambiciozan pronalazač koji radi kao šegrt kod Alve Lorenca, koji svoje ime deli sa srednjim imenom Tomas Edison. Njih dvojica su radili zajedno sve dok se nisu posvađali, što je rezultiralo Lorencovom nesrećnom smrću i Balsinim zatvorom.

2018. godine se igrala i igra Another Sight prepuna zagonetki a na osnovu njih se moglo naučiti dosta iz Tesline biografije.

Tesla se pojavljuje u avanturističkoj horor video igrici iz 2019. Close to the Sun, glas mu daje Yannick Archer. Postavljen u alternativnu realnost 1897, osniva kompaniju Wardenclyffe i vodi tehnološki rat protiv američkog pronalazača po imenu Thomas Edison.

Godine 2020. igra Iron Harvest, mehanika ili automati, kako ih zovu, su izumi koje je stvorio Tesla da poboljša kvalitet ljudskog života, ali su umesto toga koristile razne svetske sile u Prvom svetskom ratu. to je učinjeno. Razočaran što je njegov izum korišćen u ratovanju, otuđio je sebe i svoju ličnu fabriku od ostatka sveta. Tesla i njegove fabrike igraju važnu ulogu u celoj kampanji igre.

Steam nudi interesantnu interaktivnu knjigu Nikola Tesla: War of the Currents. na vama je da promenite istoriju pomoću bežične energije širom sveta, kontakta sa vanzemaljcima, zraka smrti i pametnih mašina! Interaktivni naučno-fantastični roman Dore Klindžić od 225.000 reči. U potpunosti je zasnovan na tekstu, bez grafike ili zvučnih efekata, i podstaknut ogromnom, nezaustavljivom snagom vaše mašte.

Bez Tesle sa Teslom

Žao mi je što nema još više igara sa Teslom. Prisustvo Nikole Tesle u video igrama pomaže širenju njegovog nasleđa na nove generacije. Igrači dobijaju priliku da se upuste u svet Teslinih izuma i eksperimenata, čime se promoviše interesovanje za nauku i tehnologiju. Takođe, igre koje koriste Teslinu tehnologiju često donose originalan i intrigantan element u igru, što privlači pažnju igrača i doprinosi raznolikosti video igara.

Nikola Tesla ostaje živ u svetu video igara kao inspirativni lik i izvor naučnofantastičnih elemenata. Njegova genijalnost i izumi dodaju dubinu i originalnost mnogim igrama, istovremeno promovišući nauku i tehnologiju. Kroz svoje prisustvo u video igrama, Tesla nastavlja da inspiriše stvaraoce i igrače širom sveta, ostavljajući neizbrisiv trag u svetu zabave i edukacije.

Fajlovi sa Teslinim izumima su navodno zašečaćeni i tajni ali pripadam onima koji misle da neko tamo koristi te njegove patente na način na koji on svakako to ne bi želeo. Ali o tome više u teksto o tome šta sju stvaraoci igara naučili o Tesli dok su radili na igrama.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Switch Teslagrad
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD

Slični članci

20.
Sep.
2023.
Vesti/Najnovije
Pošto smo pisali o video igrama koje se prave u Srbiji, možda je pravi momenat da se pozabavimo video igrama u kojima se spominje Srbija. Spisak sigur...
19.
Sep.
2023.
Ova mama je gejmer
Sada, više nego ikada, svet gejminga postaje bogatiji i raznovrsniji, zahvaljujući doprinosima različitih delova sveta. Hajde da prestanemo da se pla&...
14.
Mar.
2023.
Ova mama je gejmer
Gejming polako dobija pažnju na pravi način.