Ova mama je gejmer
22.11.2023.
Autor: Danica Manojlović

Zavisnost od gejminga

Proverite da li ste u rizičnoj grupi

Gejming je tu, i činjenica je da i dalje nismo sigurni u to koliko je dobar ili loš, i kako se prema njemu postaviti.

Osnovna konstatacija, iako je dokazano da je Svetska Zdravstvena Organizacija loše uradila, ili nije ni uradila, ispitivanja i objavila tvrdnje koje se sve više u poslednje vreme obaraju, je da je gejming bolest zavisnosti.

Nekim roditeljima je i pola sata igranja zavisnost dok se drugi ne uzbuđuju ni kada je dete satima online u igrici jer su sigurni da je kod kuće i ne brinu o lošem društvu.

Sve je više testova koji su napravljeni kako bismo videli da li smo u problemu, a ovaj je jedan od napoznatijih. Na Vama je da samo iskreno odgovorite na pitanja.

  1. Da li provodite mnogo vremena razmišljajući o igricama čak i kada ne igrate, ili planirate kada ćete sledeće moći da igrate? Igre postaju dominantna aktivnost u vašem svakodnevnom životu.
  2. Da li se osećate nemirno, razdražljivo, neraspoloženo, ljuto, uznemireno, dosadno ili tužno kada pokušavate da smanjite ili prestanete da igrate igre, ili kada ne možete da igrate?
  3. Da li osećate potrebu da igrate sve duže, igrate uzbudljivije igre ili koristite moćniju opremu da biste dobili istu količinu uzbuđenja koju ste dobijali?
  4. Da li ste osećali da bi trebalo da igrate manje, ali niste u mogućnosti da smanjite količinu vremena koje provodite igrajući igrice?
  5. Da li ste zbog igranja izgubili interesovanje – ili ste smanjili učešće – za druge rekreativne aktivnosti?
  6. Da li ste nastavili da igrate igru iako ste znali za negativne posledice, kao što su nedovoljno spavanje, kasnjenje u školu/na posao, trošenje previše novca, svađanje sa drugima ili zanemarivanje važnih obaveza?
  7. Da li ste lagali porodicu, prijatelje ili druge o tome koliko igrate? Ili ste pokušali da sprečite svoju porodicu ili prijatelje da saznaju koliko igrate?
  8. Da li igrate da biste pobegli ili zaboravili na lične probleme, ili da biste se oslobodili neprijatnih osećanja kao što su krivica, anksioznost, bespomoćnost ili depresija?
  9. Da li ste rizikovali ili izgubili značajnu vezu, posao, mogućnost obrazovanja ili karijere zbog igranja igara?

Odgovori su jednostavni, DA ili NE.

 

 

 

1 do 2 DA odgovora znače da niste u opasnosti da gejming postane zavisnost.

3 do 4 DA odgovora prikazuje rizično igranje igara i vredi ga dalje istražiti kako bi se izbegli ozbiljniji problemi

4 i više – IMATE problem!

 

Ukoliko ste u prvoj grupi, nastavite pametno da igrate i odaberite najbolje igre za vas.

Druga grupa je ono što se zove ispunjenje kriterijuma za rizično igranje. Možda igrate igrice nekoliko sati dnevno, ali to počinje da utiče na različite oblasti vašeg života kao što su škola, posao, higijena i odnosi. Skloni ste da želite da igrate sve više i više dok ulažete manje napora da budete produktivni, a kada ne možete da igrate osećate se razdražljivo i neraspoloženo. Počinjete, ili ste već krenuli da gubite interesovanje za druge hobije i aktivnosti i postajete sve više izolovani od fizičkih prijatelja i porodice. Duboko u sebi možete se osećati kao da počinjete da se gubite u virtuelnom svetu, a možda i ne razumete zašto.

Treća grupa je ona koja definitivno označava bolest zavisnosti od igranja!

 

Uskoro više tekstova o ovoj temi.

 

Izvor slika Canva Pro

Slični članci

11.
May.
2023.
Ova mama je gejmer
Video igre nisu neprijatelj. Sve je u tome kako ih koristite. Čak i više od tradicionalnih medija, oni vam omogućavaju da doživite svet očima drugog. ...
07.
Apr.
2022.
Ova mama je gejmer
Protiv gejminga ne treba voditi bitke. Gejming je tu i sigurno je da se neće povući. Na nama je da nađemo način da se pravilno postavimo prema ovom fenomenu....
05.
Apr.
2022.
Ova mama je gejmer
U praistoriji su se igrali kamenčićima kako prikazuju neki nađeni crteži. Kamenčići su unapređeni u platnene lopte, platnene lopte u klikere a klikeri u prav...