Ova mama je gejmer
29.11.2023.
Autor: Danica Manojlović

Najbolje igre 2023. godine

Do sada!

Znamo da će 2023. godina ostati upamćena u svim enciklopedijama gejminga. I kada pomislite kako Vam nije bilo lako da odaberete onu koju biste igrali, pomislite samo koliko je sve to bilo naporno za ljude koji prave igre, distributere pa i nas prodavce. Na žalost, ova godina će se zapamtiti i po stotinama programera igara koji su ostali bez posla zbog neprekidnog talasa otpuštanja. Turbulentna, iznenađujuća i bogata godina u svakom slučaju.

Ovo su neke od najboljih igara koje smo pokrenuli ove godine.

 

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom igra je dorasla neverovatnom zadatku koji je imala a to je nastavak jedne od ključnih igara žanra otvorenog sveta. Fascinantno je koliko je u tome uspela!

Od jasnih poboljšanja u odnosu na nedostatke Breath of the Wild do fantastične građevinske i fizičke mehanike, kao i besprekorne mape koja obuhvata nebo, zemlju i podzemlje. Čak i na Switch-u, igra je neverovatno impresivna, do te mere da će Vas ponekada zbuniti. Igra je takođe postala hit na forumima i platformama, sa igračima koji grade i otkrivaju nove stvari jedni pored drugih i dele priče na mreži. Svačije iskustvo je drugačije, ali je postalo zajedničko iskustvo za sve da igraju zajedno.

Dosta igrača je čak kupilo Nintendo konzolu kako bi mogli da igraju ovu fascinantnu igru.

 

Diablo IV

Nikada dovoljno pominjanja ove igre kod nas na blogu. Diablo IV ima sjajnu petlju igranja koja je istovremeno zadivljujuća i nagrađujuća. Sve je jednostavno. Učitajte u Sanctuari, ubijte Hellspawn, uzmite plen i ponovite.

Ali ciklus je toliko lak i strukturiran da ne možete a da ne izgubite vreme ubijajući horde demona u svojoj potrazi da sprečite kraljicu Lilit da uništi svet igre. Tu je i ubedljiva priča o generacijskim sudbinama i kontroli kao obliku lečenja koji elementarni ciklus čini još privlačnijim. Ovo je neopozivo bila nezaobilazna igra za ljubitelje akcionih RPG ovog leta.

 

Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon

Šteta je što ova igra ne može da se igra na drugim platformama.

Neki obožavaoci su bili pomalo umorni od igranja Bayonetta 3, spin-off prequel-a koji je spojio magično poreklo titularnog heroja sa prelepim izgledom knjige priča u kojem su uživali. Bio je to nešto kao malo izvinjenje onima kojima se nije dopao kraj treće igre. Ima novu premisu, koristeći Joy-Con kontrolere da pomeri i mladu verziju heroine i njenog demonskog pratioca Cheshire-a da se bore protiv čudovišta i rešavaju zagonetke. 

 

Lies of P

Soulslike su ovih dana svuda. Od izdanja sa velikim budžetom kao što je Nioh franšiza do malih indija. Međutim, dok mnogi pokušavaju da iscrtaju sopstveni put, retko je da se programer ugleda na FromSoft die-try-die recept, noseći njegov uticaj otvoreno obeležju igre, istovremeno primenjujući jedinstveni obrt koji ga razlikuje od ostalih.

Neowiz Games i Round8 Studio sa Lies of P su uradili upravo to!

Igra koja je tako FromSoftvare, a ipak ima nešto svoje. Lies of P uzima ono što FromSoft najbolje radi,  brutalne borbene susrete, zadivljujuće detalje okoline, odličnu raznolikost oružja i zamršen dizajn nivoa. Zatim sve  to pojačava za nekoliko nivoa. Ipak, najbolji deo igre je njeno pripovedanje.Dosta smo pisali o ovoj igri pa proverite neke od prethodnih tekstova. 

Lies of P je u suštini igra FromSoftvare sa stvarnim narativom koji možete pratiti od početka do kraja. To je mali Bloodborne a ima i neke elemente Sekiro: Shadows Die Twice. Ispod ovih uticaja imamo igru koja je mnogo veća od onoga od čega se sastoji.

 

Assassin’s Creed Mirage

Evidentno je da poslednjih par godina  Assassin's Creed igre postaju sve veće i veće. I dok je ovim ogromnim otvorenim svetovima zabavnojuriti i skakati, oni nude toliko vrednih stvari tokom 100+ sati, mnogi obožavaoci su čeznuli da se serija vrati svojim korenima sa manjom mapom i većim fokusom na prikrivenost.

U 2023, Ubisoft je konačno pružio fanovima ono što su želeli: Assassin's Creed: Mirage!

Mnogi akcioni RPG elementi otvorenog sveta iz najnovijih igara su nestali, zamenjeni dugo nedovoljno iskorišćenim parkurom i stelt mehanikom. Više se ne borite protiv 20 vojnika velikim štitom i vatrenom sekirom, već se šunjate oko stražara i oblačite se da biste tiho izvršili misije i uklonili mete. Lepo je konačno opet imati igru Assassin's Creed u kojoj ste pravi ubica koji radi podmukle stvari.

 

Disney Illusion Island

Poznat svom izazovu, Metroidvania žanr može biti dezorijentišući ako ne obraćate pažnju na mapu koja se kreće sa strane kroz koju putujete. Diznijevo ostrvo iluzija je jedan od privlačnijih primera žanra, a veliki deo toga dolazi od njegove decentralizovane borbe u korist istraživanja, saradnje i sveobuhvatnih dobrih vibracija.  

Porodična igra koju možete da igrate sa decom ili sa velikom grupom prijatelja, jer podržava saradnju sa četiri igrača. Disney Illusion Island je jedna od retkih igara koja uspeva da izbalansira sve tako da i odrasli koji nisu Diznijevi fanovi će uživati u brzoj akciji, igranju sa niskim ulozima, prekrasnim vizuelnim prikazima i kooperativnim smicalicama.

 

 

Super Mario Bros. Wonder

Ako ste ikada igrali Super Mario Bros. 3, biće vam poznat „nivo pokretanja“, gde možete da uskočite u zelenu Goomba cipelu koja izgleda da ima neku vrstu ključa za navijanje na poleđini. Ovo pojačanje se pojavljuje samo u jednom nivou igre, 5-3, i omogućava Mariju da hoda preko šiljaka ili skače na neprijatelje poput biljaka pirana. Nezaboravno je upravo zato što to možete da uradite samo jednom.  Više od tri decenije kasnije, tim koji stoji iza Super Mario Bros. Wonder,  od kojih je nekoliko zapravo radilo na originalnim NES igrama,odlučio je da napravi Mario igru u kojoj je svaki nivo „nivo pokretanja“. O ovome smo nedavno pisali. Od raspevanih biljaka do veverica na rolerima i nilskih konja koj iizbacuju gasove, svaki nivo u Super Mario Bros. Wonder-u ima zaista jedinstven trik.

Ako uđete u detalje, rizikujete da pokvarite zabavu, ali poželećete da nastavite da igrate samo da biste videli koje će vam čudne, divne ideje Nintendo sledeće baciti na put dok igrate. Najnovija Mario 2D igra je iskustvo prilagođeno početnicima koje je samo čista zabava za celu porodicu.

 

Final Fantasy XVI

Final Fantasy XVI ima mnogo problema. Glumačka ekipa je čudno nekako isprana, njen tretman ropstva je haos, a igra zaista prlja svoje ženske likove. Čak i sistem opreme i sporedne misije, stvari koje bi trebalo da budu najlepša osnova masivnog RPG-a, čudno nedostaju. Ali sa svim tim nedostacima, ovaj najnoviji unos u dugotrajnoj seriji o magičnim kristalima i palim svetovima uzdiže se do veličine zahvaljujući besprekornom sistemu borbe i blistavim borbama sa bosovima.  

Final Fantasy XVI je podsetnik da ponekad igra treba da uradi samo nekoliko stvari veoma dobro da bi bila odlična. Kinematografsko pripovedanje i snažna centralna glumačka ekipa stvaraju neke nezaboravne scene, dok radnja u stilu Devil May Cry čini Final Fantasy XVI teškim za odbacivanje.

 

Star Wars Jedi: Survivor

Star Wars Jedi: Fallen Order je bio odličan, iako povremeno nespretan, spoj dizajnerskog senzibiliteta podignutog iz igara u rasponu od Uncharted do Dark Souls. Sve upakovano u upečatljivu, jasnu Star Wars priču o pronađenoj porodici i političkom progonu.  Njegov nastavak, Star Wars Jedi: Survivor podiže seriju do novih impresivnih visina. Borba je značajno poboljšana i proširena svim vrstama novih stavova svetlosnih mačeva i moći sile. Svet se oseća mnogo življim i reaguje na vaš napredak, delom zahvaljujući kantini koja služi kao vaša baza i postaje sve ispunjenija galaktičkim izopštenicima tokom vašeg igranja. Izgled heroja Kala Kestisa može se prilagoditi na razne načine. On može biti obučen kao svečani  Džedaj, skitnica, ili šta poželite. Tu su i drugi likovi od kojih svaki ima svoj lični stil.  

Najbolje od svega, igranje je jednostavno fantastično. Kalova agilnost ga čini podjednako osetljivim kao i najbolji protagonisti platforme, a vaše stalno sticanje novih sposobnosti daje istraživanju sveta ogroman nivo zadovoljstva. 

 

Marvel’s Spider-Man 2

Ova igra ponosno nosi „2“, dajući nam do znanja da smo u nastavku divljeg putovanja našeg dvojca koji plete mrežu. Ali dok je najnovija akciona igra otvorenog sveta kompanije Insomniac Games definitivno nastavak sa velikim N, ona ne upada u ideološku zamku koja pretpostavlja više je bolje.

na stranu što je ove to više je bolje tačno, pogotovo jer se ono što je bilo tako dobro u vezi sa Marvelovim Spajdermenom vraća u ovom nastavku, Spider-Man 2 priča još dirljiviju i bolniju priču, usredsređenu na žrtve koje dajemo da bismo postali heroji. Podstiče na razmišljanje u jednom dahu.  Jurite Njujorkom vrtoglavom brzinom, sprečavate nasilnike da kidnapuju ljude i pljačkaju prodavnice, skupljate tu i tu stvar, borimo se sa hordama loših momaka dok otključavamo veštine i odela. Slikamo grad i radimo normalne Spajder stvari. Međutim, Spider-Man 2 ne samo da vam daje dva junaka za prebacivanje između, od kojih oba imaju svoje jedinstvene sposobnosti, već uvodi i neke zastrašujuće negativce koji dodaju nove i iznenađujuće borbe u priču i igru.  Igra je poput rolerkostera za igranje.

 

Resident Evil 4 Remake

Rimejk Resident Evil 4 nije samo lep primer onoga što bi rimejk trebalo da bude. On je mnogo više!

Pažljivo razmatranje njegove publike uravnoteženo sa posvećenošću originalnoj igri, potpomognuto predivnom grafikom koju dopuštaju godine koje prolaze,– već i podsećanje na to koliko je sama igra vanvremenska.  Zanimljivo glupi dijalog i zabavni, ali složeni odnosi između glavnog junaka Leona S. Kenedija i dama u njegovom životu i dalje privlače igrače nakon skoro dve decenije.  Neobuzdana snaga neprijatelja mutanata u igri, koji pokazuju koliko groteskno sebična ljudska pohlepa može biti kada se ne obuzda, takođe nastavlja da zastrašuje. Nije mnogo igara koje se osećaju tako sveže nakon 20 godina. Ovo je redak klasik koji morate igrati!

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50384
Skači i koristi novi Web Wings za putovanja kroz Njujork i biraj između Peter Parker il...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.999,00 RSD
Vrsta
Nova
9.999 ,00 RSD
Korišćena
6.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS5178
Inspirisana poznatom pričom o Pinocchio, Lies of P je action-soul igra smeštena ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.499,00 RSD
Vrsta
Nova
7.499 ,00 RSD
Korišćena
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50361
Nova igra u okviru Final Fantasy serijala označava mračni preokret za RPG franši...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.999,00 RSD
Vrsta
Nova
9.999 ,00 RSD
Korišćena
5.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Pridruži se Mikiju i prijateljima u potrazi za istraživanjem misterioznog ostrva Monoth...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.399,00 RSD
Ušteda 20%
5.499,00 RSD
Vrsta
Nova
5.499,00 RSD
4.399 ,00 RSD

Slični članci

20.
Aug.
2023.
Ova mama je gejmer
Zabrana nikada nije dobar izbor, uvek birajte razgovor. Video igre mogu biti korisno sredstvo za učenje i zabavu, ali važno je postaviti granice i ravno...
30.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Znamo da zvuči čudno, naročito ako imamo u vidu da kod nas postoji čitaj jedan pokret roditelja koji su protiv gejminga. Problem je što neki od njih n...
20.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Iako vam se možda ne čine kao način da provedete vreme sa svojom porodicom, sada je na raspolaganju obilje video igara koje će se svideti celom vašem ...