Ova mama je gejmer
18.12.2023.
Autor: Danica Manojlović

Kako na pravi način postati kolekcionar video igara?

Igranje kao hobi

Svako od nas je u nekom momentu života imao hobi, strast kojoj se posvetio u potpunosti. Osamdesetih su to bile značke, salvete ili markice. Prošle godine smo bili svedoci neverovatno skupih video igara koje su se prodavale na aukcijama. Znamo da su neki neverovatno profitirali na svojim starim kolekcijama novčanica, markica ili igrica. Ali, da li bi uspeli toliko da zarade da nisu na pravi način počeli i nastavili da kompletiraju svoje kolekcije?

Svaki ozbiljan kolekcionar će Vam reći da je najbitnije da skupljate ono što volite, plannirate nabavke i vodite evidenciju.

Igrali ste video igrice od detinjstva i sada razmišljate da počnete da sakupljate neke od onih igara kojih se tako rado sećate. Možda ste tek ušli u svet video igara, on Vas je osvojio i želite da probate dobre igre.

Kako počinjete da sakupljate video igrice?

Gde tražite najbolje ponude?

Kako ćete znati koliko vredi vaša kolekcija?

Nije Vam uopšte nije potrebno mnogo da postanete kolekcionar video igrica, a verovatno već imate neke igre u kući. To su prvi koraci ka vašoj kolekciji. Mnogi igrači odlučuju da počnu sa svojim omiljenim sistemom koji su igrali kada su bili mlađi, možda NES ili Super Nintendo ili čak Atari 2600. Drugi se pak, fokusiraju na neke konzole sa dosta retkih igara kao što su Sega Saturn ili Atari Jaguar. To čak ne mora ni da bude jedna konzola.

Možda želite da počnete da sakupljate video igre određenog žanra, one za igranje uloga ili platformere Postoje hiljade i hiljade video igara koje možete izabrati, tako da je važno imati neki pravac kada prvi put počnete da se bavite kolekcionarstvom.

Kada izaberete platformu, žanr ili možda lika iz neke igre, vreme je da znate gde da ih pronađete. Prvo što ljudima ovde pada na pamet je sajt Kupujem Prodajem, ili Najlon pijaca u Novom Sadu. Moje iskustvo je i da se na Kalenić pijaci vikendom, posle 13h mogu pronaći dobre, stare i očuvane igre. Ima i onih koji vole da licitiraju na eBay platformi. Oni imaju veoma širok izbor dostupnih video igara, tako da ako znate određene igre koje tražite, to je odlično mesto za početak. Čak se i na ovom Games sajtu mogu pronaći i korišćene igre po nižim cenama. 

Kaži da se u Pančevu mogu pronaći retke igre na pijaci, ali iskreno, nekada je to moguće i na orvorenim marketima na kojima se razmenjuju ploče. Sve je potencijalno mesto na kojem možete pronaći neki dragulj. Cene će nekada biti neverovatno niske jer prodavci ne shvataju da u rukama možda imaju nešto vredno, jer... gejming je ovde i dalje nepoznanica mnogima.

Nekada nećete pronaći ono pto tražite dugo, ali čekanje se uvek isplati.

Kako da znate da ste pronašli nešto dobro i koliko vrede vaše video igre?

Jedan od najlakših načina je korišćenje sajta sa cenama video igrica na mreži kao što je VideoGamePriceCharts.com ili čak i Amazon može da se koristi za pronalaženje cene po kojoj drugi ljudi prodaju igru. Možete potražiti igru koju želite na mreži i ako je prodavnica prodaje za manje od one na listi na mreži, verovatno ste pronašli dobar posao. Nakon što započnete kolekciju video igara, ovi sajtovi su od pomoći da saznate koliko sve vredi.  

Trebalo bi da imate prilično dobru ideju kako da pokrenete svoju kolekciju video igara, gde da pronađete igre i kako da odredite cenu za svoje video igre. 

Naravno, osmislite kako ćete ih čuvati i kako ćete ih obeležavati i klasifikovati. Što su igre bolje očuvane, to im je cena veća.

A šta ako ne nađete neki dragulj i zaradite brdo novca? Imajte na umu da ćete uvek imati svoje omiljene igre očuvane i spremne da ih prenesete na svoje naslednike i da se nikada ne yna koliko će šta vredeti... bar emotivno.

 

Trend u svetu su aukciije sa starim konzolnim igrama. Ove konzole za video igre iz detinjstva i njihove igre postaju sve popularnije kako postignute cene nastavljaju da rastu. Već sam napisala da može biti teško znati šta je vredno, a šta nije u svetu video igara. Novine navode da aukcijske kuće često dobija upite od građana koji žele da znaju da li bi njihova igra mogla da im donese nešto novca.  Stručnjaci predlažu da se u tom slučaju ništa ne odlaže. Dajte ih na aukciji, možda vas očekuje prijatno iznenađenje.

Dok su video igre koje obaraju rekorde o kojima pišu vesti često neobičan i zapečaćen primer, vaše to ne mora biti slučaj. Od Nintenda do Sege, od Sony-ja do Atarija, svi će oni imati vrednost čak i bez kutija u mnogim slučajevima. Prema ekspertima, najvrednije igre obično dolaze iz Nintenda kasnih 1980-ih i 90-ih.  Ali, čak i ako nemate jedan od najređih predmeta, uvek možete zaraditi novac na raznim retro igrama. Par stotina eura nije malo za par prašnjavih starih igrica koje ste našli na tavanu ili Kalenić pijaci. Uvek, stvarno uvek postoji vrednost u retro igrama. Evo informativno i liste igara koje su trenutno najvrednije. 

1. Super Mario Bros - 1985 - £1.6m

Predvodnik liste je originalni Super Mario Bros, objavljen 1985. godine, a prvi put u Velikoj Britaniji 1987. godine. Bio je naslednik arkadne igre Mario Bros iz 1983. i prva igra u seriji Super Mario. Još 2021. godine jedan igrač je uspeo da sakupi neverovatnih 2 miliona dolara za retro dodatak igrici i tako je oborila rekord za najskuplje prodatu video igaru ikada. Igra je bila neotvorena od prvobitne kupovine i napravljena je za Nintendo-ovu prvu konzolu.

2. Super Mario 64 - 1997 - £1.29m

Super Mario 64 je prvi put objavljena 1996. u Americi pre nego što je došla u Evropu 1997. i bila je prva u seriji koja je imala 3D igranje. Dodatak ove igre iz 1996. prodat je za fantastičnih 1,56 miliona dolara na aukciji još leta 2021.  Prodaja je postavila rekorde u to vreme pre nego što je pregažena prodajom Super Mario Bros. kasnije iste godine.

3. Legend of Zelda - 1987 - £725,000

Meni omiljena Zelda! Igra koju je razvio i objavio Nintendo a koja je prodata u preko 6,5 miliona primeraka, čime je pokrenuta velika serija franšiza. Jedna od "klasičnih" Nintendo igara koje su stavljene na aukciju poslednjih godina. Najviša cena je neverovatnih 725.000 funti.  Još jedna kopija Legende o Zeldi prodata je za 870.000 dolara takođe.  U to vreme ovo je bila najveća prodaja video igre, pre nego što ju je igra Super Mario 64 oborila sa pijedestala.

4. Sonic the Hedgehog - 1991 - £350,000

Sonic the Hedgehog je prepoznatljiv crtani lik za mnoge generacije. Ali, pre nego što je mali plavi jež imao filmske franšize i akcione figure, serija je počela sa video igricom. Pokrenuta je 1991. za SEGA, a igra je brzo postala jedna od najprodavanijih video igara svih vremena, prodavši se u ogromnih 24 miliona primeraka. Ako imate neki komad u kutiji u potkrovlju ili podrumu, mogli biste dobiti neverovatnih 350.000 funti.

5. Mike Tyson’s Punch-Out - 1987 - £260,000

Ovo je  bokserska video igra iz 1987. koju je razvio i objavio Nintendo za NES konzolu.Bila je deo serije Punch-Out, i adaptacija je arkadne igre Punch-Out (1984).  Ovaj dodatak igri je predstavljao šampiona u teškoj kategoriji u poslednjoj rundi. Stručnjaci su ovu igru opisali kao retrospektivno jednu od najvećih video igara svih vremena.  Ako je imate, to bi vam moglo doneti prilično pozamašan novac od oko 260.000 funti.

6. Resident Evil - 1996 - £220,000

Igra je prvi put objavljena za Sony PlayStation 1996. godine i originalna je igra u franšizi Resident Evil.  Do decembra 1997. prodata je u oko 4 miliona primeraka širom sveta i zaradila je stotine miliona eura. Jedna od ovih igara iz godine izdavanja mogla bi da dobije 220.000 funti na aukciji.

7. Final Fantasy - 1987 - £170,000

Video igra igranja uloga koju je razvio i objavio Square 1987.  Ona je takođe pokrenula sopstvenu seriju igara i prvobitno je objavljena za NES pre nego što je dorađena i za druge konzole. Od 1994. godine igra je prodata u ogromnih 1,3 miliona primeraka širom sveta.Smatra se da bi jedan od ovih kertridža mogao da vredi 170.000 funti na aukciji.

8. Super Mario Bros 3 - 1991 - £130,000

Ovako nešto bi moglo da se nađe kod nas imajući u vidu koliko je zaljubljenika u lik Super Maria. Treći deo igre je Nintendo objavio 1991. godine u Velikoj Britaniji nakon što je izašao u Japanu i SAD. To je treća najprodavanija NES igra, sa više od 17 miliona prodatih primeraka širom sveta.  Ako slučajno naiđete na neku od ovih igara, najbolje je da je zadržite.

 

Srećno sa sakupljanjem video igara!

Slični članci

11.
Sep.
2023.
Ova mama je gejmer
Video igrice sa temom košarke su popularne već dugo. Od realističnih simulacija do zabavnih igara u arkadnom stilu, a ovo su možda najbolje od njih..
26.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
Vanzemaljci i bića iz svemira su oduvek bila "vruća tema" za video igre.
24.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
Video igre su uvek oslikavale trendove a najnoviji su - igrači žele moderne krpice na glavnim likovima. Kako je danas Dan džinsa, hajde da se malo viš...