Ova mama je gejmer
26.01.2024.
Autor: Danica Manojlović

Igre koje nisu za decu

Čak ni da budu sa vama u istoj sobi

Pisala sam o PEGI oznakama i o tome koliko je bitno da ih roditelji poštuju. Ono o čemu nisam pisala je, da li postoje igre koje ne biste trebalo da igrate u prisustvu dece. Dakle. koje su to igre koje vaša deca ne bi smela da Vas vide da igrate?

Odmah da napomenem da sam ja pristalica porodičnog igranja!

Ne postoji ništa tako intereantno i zabavno kao malo porodičnog vremena za igranje igara koje bi vam pomoglo da se povežete sa svojom decom zbog zajedničke ljubavi prema video igricama, sve dok igrate igru u kojoj svi mogu da uživaju. Mala deca nikako ne treba da igraju nasilne igre već treba da im je fokus na Super Mario igrice, đuskanje i pevanje. Većina tinejdžera misli  je sposobna da se nosi sa nasiljem i drugim sadržajem za odrasle u igricama i nekako mi se čini da su se roditelji pomirili sa time. Ako je vaše dete mlađe od 12 godina, verovatno mu ne biste dozvolili da igra GTA 5 ili Call of Duty.  Ali šta je sa dopuštanjem njima da gledaju Vas dok igrate? Iako nije dokazana veza između nasilnih video igara i ponašanja dece, pomislite da su premladi da bi razumeli šta vide i potrudite se da dvaput razmislite pre nego pokrenete ove igre pred svojom decom.

 

Five Minutes to Kill (Yourself)

Five Minutes To Kill Yourself je kao jedan od najnnovijih opasnih trendova koji štetedeci, poput izazova Plavi kit ili drugih smrtonosnih izazova.To je fleš igra koja je bila dosta promovisana na televizijama u kasnim satima. Ovaj naslov je bio jedan od najpopularnijih igara ovog tipa.  

Igra, koja se danas može naći u različitim reinkarnacijama na mreži i na mobilnim uređajima ima jasnu premisu: izvrši samoubistvo što je pre moguće.

Prilično minimalna igra pretvara prosečnu kancelariju u polje ubijanja gde bilo šta može biti smrtonosno oružje, od heftalice, drobilice, do kante za smeće ili zen peska na stolu. Oglašavanje takve igre je bio loš potez. Čak i pokušaj Google varijante ove igre iznedrio je mnogo preusmeravanja na telefonske linije za samoubistvo.  Igra koja se vodi kao NE NIKAKO!

 

Grand Theft Auto V

Nikada neću shvatiti roditelje koji mlađoj deci daju da igraju ovu igru uz komentar da je "moje dete drugačije". 

Grand Theft Auto serijalu nisu nepoznate kontroverze, Od "Hot Coffee Mod" iz Grand Theft Auto: San Andreas o kojem smo već pisali a koji je omogućio igračima da iskoriste datoteke igre kako bi otključali skrivenu scenu seksa. Dok je ta greška izvornog koda koštala Rockstar Games i matičnu kompaniju Take-Two milione dolara za rešavanje tužbi i opoziv originalne verzije igre, GTA serija je i danas jednako neprikladna za decu kao što je bila i 2004. godine.

Sada već daleke 2013. godine franšiza se vratila na svoje izmišljene terene u San Andreasu za Grand Theft Auto V.  Ova igra otvorenog sveta daje igračima dublji pogled u podzemlje grada kriminala, seksa i droge preko tri lika, protagonista između kojih se prebacujete dok igrate. U jednoj posebno nasilnoj sceni, vi mučite drugog lika vađenjem zuba, davljenjem i nekim još gadnijim metodama o kojima je teško i pisati. Zajedno sa tradicionalnim režimom priče zasnovanom na misijama, fokusiranim na izvršenje zločina i izbegavanje vlasti, režim za više igrača na mreži uključuje brojne nasilne opcije za solo misije ili zajedničku i timsku igru u borbi na smrt. Iako će vaši tinejdžeri verovatno biti majstori GTA V mnogo pre nego što napune 18 godina, ovo je definitivno jedna igra koju ne želite da igrate kada su mlađa deca okolo. Ima nešto i u onome da treba da dajete primer pravog ponašanja svojoj deci.

 

Hatred

Pokušavam da se setim, ali nisam sigurna da se mnogo pričalo o ovoj igri. Hatred je idealna igra za one koji mrze ceo svet i obožavaju ekstremno nasilje.Ova shoot 'em up igra iz 2015. godine prikazuje glavnog lika psihopatu koji odlučuje da mu je dosta svega. On natovaren oružjem započinje masovno ubijanje u Njujorku, a zatim počinje da izvrši genocid masovnih razmera. Njegovi motivi su prepušteni tumačenju, ali oa igra je izuzetno uznemirujuća čak i ako glavnom liku ne daje pravu pozadinu ili zaplet. Igra vas čak podstiče da ne pokazujete milost prema ljudima koje naiđete na putu! Jedini način da povratite zdravlje u igri je brutalno pogubljenje onih koje ste onesposobili. Nije iznenađujuće da je Hatred izazvala dosta kontroverzi od svog objavljivanja.

Igru je prvobitno povukao Steam pre nego što je ponovo dodata na Greenlight platformu. Izvršni direktor i animator Hatred igre se suočio sa optužbama da ima neonacistička i antiislamska uverenja. Ako ipak rešite da uživate u prepuštanju svom unutrašnjem sociopati igrajući Hatred uverite se da vaša deca nisu tu da vas vide kako se radosno smejete dok ubijate nevine civile.

 

Heavy Rain

Prvi deo filma Strava u ulici brestova mi je doneo nemir i strah od spavanja. Dan danas se sećam onoga One, two Freddie is coming for you... 

Ova igra isto tako može da itiče na Vaše dete ako Vas gleda dok igrate Heavy Rain. Ova interaktivna akciona avantura iz 2010. Vam omogućava da saznate više i uđete u trag brutalnog Origami ubice. To je serijski ubica koji davi svoje žrtve na kiši. Iako je stil igre više porodična interaktivna slagalica, zaplet definitivno nije prikladan za decu. Postoji mnogo eksplicitnog nasilja, seksa, vulgarnosti i upotrebe droga, najgore od svega,  ti aspekti nisu ono što čini Heavy Rain tako lošom idejom da se igrate pred svojom decom. Nisam Vas još rekla da su sve žrtve Origami ubice deca! 

Mračna igra od početka do kraja a iako postoji više od 20 mogućih ishoda na osnovu vaših akcija tokom igre, samo jedan od njih je pozitivan. Druge završnice će vas  i svakoga ko vas gleda kako igrate ostaviti depresivnim i pod uticajem viđenog danima.

 

 

Manhunt 2

Rockstar igre su poznate po ekstremnim nivoima nasilja i krvi, ali je njihova horor igra preživljavanja iz 2004. izazvala kontroverze širom sveta. Ta kontroverza je dostigla vrhunac nakon što je Manhunt povezan sa ubistvom u Velikoj Britaniji, zabranjenm u Australiji, i konfiskovan od strane vlasti u Nemačkoj.

Ako je ova jeziva igra bila užasna sa svojim nasiljem, njen nastavak Manhunt 2 iz 2007. je još gori.  

Igrate jednog od dva lika u Manhunt 2, mentalnog pacijenta sa amnezijom Daniela Lamba ili psihopatu ubicu Lea Kaspera. Igra je u početku dobila retko korišćenu opciju "Samo za odrasle", rejting od strane ESRB što je efektivno zabranilo njegovu prodaju u SAD. Da bi izašao Manhunt 2, Rockstar je morao da ublaži neke od njegovih detalja tako što je zamaglio ekran tokom pogubljenja i uklonio originalni sistem bodovanja u igri. Taj sistem bi Vas nagradio za izvršenje posebno groznih i brutalnih ubistava. Čak i uz cenzuru, Manhunt 2 je i dalje najgora igra svih vremena.  

Ako ne želite da Vam deca doživotno imaju traume, igrajte ovu igru dugo nakon što odu u krevet i kada budete sigurni da spavaju.

 

Mortal Kombat

Pre nego je izašao Mortal kombat 1, moj prijatelj, poznati youtuber je dobio kod za Early Access i nepromišljeno izjavio kako će snimiti igru dok igra sa sinom. Da je znao kako ću reagovati, dva puta bi razmislio! Možemo mi deci pričati i pričati, i to je dobro i od toga ne treba odustajati, ali surova grafika ove igre nikako nije za mlađe igrače. Ko smo mi da se pravimo pametniji od psihologa koji tvrde da ih ne treba izlagati nasilnim scenama odmalena!

Mortal Kombat postoji više od 25 godina i nikada nije bila baš najprikladnija igra za porodicu. Tokom 90-ih, roditelji su se nadmetali u prosipanju krvi, ali je igra bila bezbedno zatvorena za igranje na arkadama. Kada je opasnost zapretila upadanjem u domove kroz ranije pogodne konzole za porodice kao što su Sega i Nintendo, onda je moralna panika eksplodirala. Uključio se Kongres, a Mortal Kombat se može označiti kao jedna od igara koje su stvorile Odbor za ocenjivanje softvera za zabavu.

 

Što je grafika bila bolja, Mortal Kombat je postajao grafički napredniji. Od otkidanja sopstvene glave do vertikalnog presecanja na dva dela, nije dobar osećaj biti gubitnik u Mortal Kombat meču. Mortal Kombat X je podigao stvari na potpuno novi nivo i pružio igračima uvid u krv iznutra, pokazujući pucanje kostiju i oguljenu kožu. Mortal Kombat 11 nastoji da nastavi tradiciju povećanja grafičke prednosti dok je Mortal Kombat 1 sve podigao na jedan novi i suroviji nivo.

 

Outlast

Horor je horor rekao bi neko. Dobar horor može biti prikladan za sve uzraste, ali užas Outlast-a sigurno nije prikladan čak ni za najstrastvenije ljubitelje horora.

Ova igra nema ni malo razumevanja prema onima koji pate od problema sa mentalnim zdravljem. Radnja se odvija u etički upitnom azilu, a čudovišta ove priče su mentalno bolesna. Ali su i duhovi, očigledno. Osim natprirodnih elemenata, ono što igrač doživljava u azilu Mount Massive kao istraživački novinar Majls Apšur nije ništa drugo do ozbiljno kršenje ljudskih prava. Igra je puna krvi i jezivih likova koji žele da ubiju pa pojedu, ili obrnuto,igrača. Kanibalizam u kojem Blizanci,  dve ogromne figure, mirno razgovaraju dok grickaju Majlsa. Da li da napomenem da su pored svega još i goli. Ima tu još nekoliko golih zatvorenika, ali je vrhunac scena nekrofilije. Nema adekvatne terapije da vam posle toga pomogne!  DLC Whistleblower donosi sadistu Edija Gluskina. On je poznat drugim zatvorenicima kao "Mladoženja" The Groom jer se otmeno oblači i uporno traži ženu. U svojoj radionici on sakati muškarce kako bi stvorio svoju savršenu mladu. Dalje ne želim da Vam pišem o tome. Ako imate cd sa igrom, polomite ga!

 

Saints Row IV

2013. godina neće ostati upamćena samo kao godina kada je izašao GTA 5. Grand Theft Auto V nije bila najneprikladnija igra za decu te godine. Ta titula zapravo pripada igri Saints Row IV, akcionoj avanturi otvorenog sveta.

Pre ste bili samo vođa svetaca 3rd Street Saints iz 3. ulice. Sada ste predsednik Amerike, imate supermoći, a na vama i vašoj bandi je da se borite protiv invazije vanzemaljaca koja preti da potamani svet. Saints Row IV donosi vrhunsku satiru koju su igrači očekivali od franšize, uz ogromnu dozu nasilja, seksa, droge i drugog sadržaja za odrasle. Ima verujte mi dosta vulgarnosti i kofa punih  krvi, ali Saints Row IV se tu ne zaustavlja. Igra takođe uključuje kreativno zamućenu golotinju spreda, pa čak i vanzemaljsko oružje oblika analne sonde. U svakoj zemlji osim u Australiji, možete koristiti ovu spravu da napadnete neprijatelje ili civile s leđa i lansirate ih u vazduh. Međutim, gejming regulatori Australijeodlučili su da je ova igra otišla predaleko i odbili su da joj daju ocenu i dozolu. Nakon toga, stvaralac igre Volition je morao da cenzuriše igru, čineći ovu verziju nekompatibilnom sa međunarodnim kooperativnim modovima. Ali, ni jedna verzija nije prikladna za igranje sa decom u okolini.

 

 

Silent Hill

Australija je i kod igre Silent Hill imala neke svoje kriterijume. Ovaj survival horror iz 2008. je naišao na probleme sa australijskim vlastima kada je prvi put objavljena.  Silent Hill: Homecoming  se fokusira na priču o bivšem vojniku Aleksu Šepardu, koji se vraća i otkriva da je njegov rodni grad neprepoznatljiv, a njegov voljeni mlađi brat je nestao. Dok istražuje nestanak svog brata i senkoviti kult koji bi mogao biti odgovoran za sve, stvari postaju prilično zastrašujuće. I još gore, suviše slikovite da bi bilo koje dete to trebalo da vidi.  

Silent Hill: Homecoming  nudi igračima sav užas horor filma blokbastera: krv, grozote, raskomadane leševe, obezglavljivanja, mučenje, pa čak i eksplicitni seksualni sadržaj. Australijski odbor za ocenjivanje rekao je programerima Double Helix Games da se ratosiljaju tih gluposti ako žele da prodaju igru tamo. Programeri su povinovali traženom cenzurišući neke od  grafički najupečatljivijih delova kako bi dobili MA15+ ocenu. Ali... čak ni ublažavanje krvoprolića nije bilo dovoljno za Klasifikacioni odbor u Nemačkoj koji je naredio da se svi uvezeni primerci igre zaplene i unište.

 

 

 

The Forest

Ovo je igra traumatična svakako za roditelje jer ste u igri baš to, roditelj!

Gledate kako njegovog sina, Timija, razvlače okolo u avionskoj nesreći, a zatim ga uzima nešto što se možda može opisati kao odrani čovek. Igrač tada mora da izađe iz prepolovljenog aviona i preživi dok otkriva tajne ostrva u potrazi za svojim nestalim sinom. Ostrvo na kojem igrate je naseljeno kanibalima koji su radoznali, ponekad neprijateljski raspoloženi prema igraču dok grade svoju bazu. Oni su goli i mogu napasti u svakom trenutku. Igrači mogu da grade ograde i zamke, ali ako su voljni da žrtvuju malo razuma, drugi način da se ljudožderi drže podalje je pravljenje likova od delova njihovih tela.  

Ispostaviće se da kanibali nisu najstrašnija stvorenja. Mutanti napravljeni od velikog broja ruku ili previše nogu žive u najmračnijim pećinama. Ostrvo je stvorilo ova stvorenja eksperimentima sa drevnim artefaktima koji su trebali da vaskrsnu mrtve, ali ih je mogla aktivirati samo smrt ljudskog deteta. Timi je iskorišćen da vrati Megan, ćerku naučnika, ali ona nije baš ona sama. Delujući kao poslednji boss, ona mutira u krvavu masu ruku i nogu. Poražen, igrač ostaje pred strašnom odlukom: da li će srušiti još jedan avion da bi pronašli dete koje će biti žrtvovano za Timija?

 

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS441248
Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition sadrži remastere: Grand Theft...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.199,00 RSD
Ušteda 20%
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999,00 RSD
3.199 ,00 RSD
Korišćena
2.599 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4383
Suoči se sa svojim strahovima iz detinjstva u mračnoj priči smeštenoj u impresiv...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Najluđi period Saints Row sage na tvom dlanu. Borba kreće u Steelportu, gradu koji se d...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Little Nightmares 1 & 2 - Compilation edicija sadrž obe igre iz ove horor puzzle ig...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition sadrži remastere: Grand Theft...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.999,00 RSD
Vrsta
Nova
7.999 ,00 RSD
Korišćena
5.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
PC igre PC8881
Novi nastavak popularnog Saints Row serijala pucačina iz trećeg lica Novi grad, novi li...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.499,00 RSD
Vrsta
Nova
7.499 ,00 RSD

Slični članci

19.
Oct.
2022.
Vesti/Najnovije
Šta igrati ukoliko volite da se dobro uplašite ali ne verujete u vanzemaljce, poludele životinje ili duhove?
08.
Jun.
2022.
Vesti/Najnovije
Jedan od najpouzdanijih izvora tajnih informacija je otkrio naslov za projekat horor igre Hidea Kojime o kojem se pričalo, kao i jednog od glumaca vezanih za...
02.
Jun.
2022.
Ova mama je gejmer
Posle ovog ludila oko korone, čovek bi pomislio da ćemo se baviti samo lepim stvarima i uživanjima. Trend video igara i filmova ove godine ipak pokazuje da v...