Ova mama je gejmer
21.02.2024.

Recenzija predstave PRIJATELJI

Vredi li odlaska u pozorište?

Svi smo mi (malo i malo više starije generacije) vezani za seriju PRIJATELJI. Većina od nas poznaje skoro sve dijaloge ali se uvek zadržimo na kanalu koji je reprizira. I dalje ta serija ima neki svoj šmek. I baš bog toga je dosta nade polagano u predstavu PRIJATELJI.

Prvobitno je najavljeno da će seriju režirati Isidora Goncić, dok je na kraju sve odradila Nataša Radulović.

Džoi je promenio glumca pa smo umesto Radeta Ćosića videli Andriju Kuzmanovića.

Ros je prvobitno zamišljen u izvođenju Nikole Rakočevića ali ga je odradio Ognjen Nikola Radulović.

Priča je najavljena rečima: 

Prijatelji su ovog leta došli na odmor u Beograd, kako bi razrešili svoje ljubavne igrice… Ko će na kraji biti sa kim, ostaje misterija…Iako su mnogi gledali seriju, predstava dokazuje da nije baš ipak sve isto.

Ali… Šta je pošlo po zlu?

Obećano - isporučeno

Nekako smo se navikli na klik bejtove kada su u pitanju šokantni naslovi u novinama i portalima.Dešava se to i kod serija i filmova koji navodno prikazuju jednu priču a vidimo nešto sasvim drugačije. Ovo mi je definitivno prvi put da opis predstave nije tačan!

Možda je prvobitno i bila ideja da se priča promeni i ponudi nešto malo drugačije od serije ali je, bar meni, veliko razočarenje što smo dobili prepričanu seriju sa sve fast forward opcijama. Svakako bih odgledala predstavu i da je najavljena kao kratka priča o Prijateljima ali kada vidite sve promene, razočarenje je neizbežno!

Friends je sitkom koji su napisali David Crane i Marta Kauffman,a koji se emitovao na NBC od 22. septembra 1994, do 6. maja 2004, i to čitavih deset sezona. Glumačku ekipu su činili Jennifer AnistonCourteney CoxLisa KudrowMatt LeBlancMatthew Perry i David Schwimmer, dok je priča napravljena oko šest prijatelja u njihovim dvadesetim i tridesetim godinama. Oni žive na delu Manhattan, New York City. Seriju je producirao Bright/Kauffman/Crane Productions i Warner Bros. Television.

Sama činjenica da je serija tako dug emitovana, uz obilje tema, mogla je biti iskorišćena na bezbroj načina.

Ko je na kraju rešio da dobijemo sažetak serije u predstavi, nije baš na najbolji način odabrao kako da se to i sprovede u delo.

Zvezde predstave

Možda je predstava razočarala na neki način, ali su glumci pretežno oduševili! Vidi se da su dali sve od sebe da uđu u svima znane likove, i većini je to savršeno pošlo za rukom.

Bila sam sigurna da će Arsenije Tubić, koji je bio jedan od mojih kandidata za neku od uloga, biti odličan. On kao Čendler je definitivno najbolji u celoj predstavi!

Najveće iznenađenje mi je Marija Bergam kao Fibi. Svaki dijalog, pokret, mimika… sve je odrađeno tako da imate utisak kada da gledate Lisu Kudrou.

Naravno, jedna od meni omiljenih mladih glumica, Matea Milosavljević, bila je savršena Rejčel.

Najveći šmeker Džoi je nekako izgubio onaj svoj osvajački šarm u izvođenju Andrije Kuzmanovića, ali to ne znači da Andrija nije bio dobar. Jednostavno, odudara od onoga kako je to radio Matt LeBlanck.

Milica Stefanović kao Monika mi nije bila ni malo uverljiva. Od svih likova je nekako najmanje ličila na original, od glume do kostima.

Sve ostale uloge je verovatno mogao da bude bilo ko i to ništa ne bi promenilo.

Kostimi, scena i adaptacija

Adrijana Pajić kao kostimograf je odradila sjajan posao. Njena jedina greška je možda Monika dok su svi ostali likovi neverovatno verno kostimirani. Čizmice koje je nosila Fibi su od svih koje poznajem dobile neverovatne komplimente i mislim da bi mogle da se prodaju kao ekskluziva.

Milica Đurov nam je na scenu donela legendarni trosed, ljubičasta vrata i sve ono po čemu je serija bila prepoznatljiva. Korišćenje rama i video materijala koji prikazuje scenografiju mesta na kome se neke bitne stvari dešavaju je savršeno uklopljeno.

Nina Džuver je uradila adaptaciju teksta. Mislim da je to moralo da bude mnogo bolje odrađeno. Pojedine scene su dobile repeat ili slow motion dok su druge zaslužile fast forward, a neke od najbitnijih u celom serijalu su jednostavno samo prepričane. Stiče se utisak da je predstava jednostavno morala da bude završena za sat i trideset minuta pa se seklo gde se moglo. Kao kada pišete neki tekst koji vam oduzme par dana a onda vam dosadi i rešite da sve završite za 5 minuta.

Nina Džuver i ja očigledno nemamo isto mišljenje o najbitnijim scenama u seriji.

Treba li pogledati predstavu?

Da!

Predstavu svakako treba odgledati i doneti svoje mišljenje o njoj.

Na stranu obećano i isporučeno, tu su glumci koji su dali sve od sebe da uživamo u predstavi i nije do njih što će većina biti pomalo razočarana. Sasvim je očekivano da bude pozitivih i negativnih komentara jer se radilo na seriji koja je obeležila naše živote i koju mnogi znaju napamet.

Ukoliko niste gledali seriju Prijatelji, mislim da vam se predstava neće svideti jer je neophodno poznavanje materije.

Ako ste veliki fan Prijatelja, budite spremni da ovo pogledate kao podsetnik na seriju i dokaz da imamo odlične glumce.

Ko zna… možda se u hodu neke stvari poprave kada je u pitanju predstava Prijatelji.

 

 

 

Slike MTS dvorana.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Karte BG454
Waddingtons No. 1 - Friends - How you doin? - 55 karata sa snimcima ekrana iz omiljenih...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
699,00 RSD
Vrsta
Nova
699 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Puzzle MPZ079
- Broj komada: 1000 komada  - Materijal: karton  - Uzrast: 10+ - Zvanično lic...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
799,00 RSD
Ušteda 50%
1.599,00 RSD
Vrsta
Nova
1.599,00 RSD
799 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Puzzle MPZ078
- Broj delova: 1000 - Uzrast : 10+  - Zvanično licencirani Friends proizvod
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.599,00 RSD
Vrsta
Nova
1.599 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Kišobrani MK142
Kišobran - Friends Idealan sve fanove serije Zvanično licencirani proizvo...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
799,00 RSD
Ušteda 47%
1.499,00 RSD
Vrsta
Nova
1.499,00 RSD
799 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Privezak za ključeve ili idealan ukras za tvoj ranac. Lep mali poklon za ljubitelje le...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
999,00 RSD
Vrsta
Nova
999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ostalo MOS525
Paket sadrži 110 vodootpornih i uklonjivih nalepnica za gadžete Dimenzije pakovanja:...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
599,00 RSD
Vrsta
Nova
599 ,00 RSD

Slični članci

30.
Oct.
2023.
Ova mama je gejmer
Da li je svaka generacija imala ovakve momente suočavanja sa odlaskom idola i heroja mladosti uz koje je odrastala, ili nas ovi napuštaja mnogo mlađi ...
27.
Jul.
2023.
Ova mama je gejmer
Piše da je ovo parodija o prijateljstvu i ja se samo nadam da neće otići u onu krajnost da sve izgubi neki smisao. Komedija je uvek OK, parodija ume l...
09.
Feb.
2023.
Vesti/Najnovije
Omiljene igre sa kartama su sada dobila poznata lica uz omiljene trenutke najuspešnije TV serije na svetu.  Prijatelji su ponovo među nama.