Ova mama je gejmer
18.05.2024.
Autor: Danica Manojlović

Najbolji muzeji u video igrama

Svetski dan muzeja

Prvi Međunarodni dan muzeja održan je 1977. godine u koordinaciji ICOM-a. ICOM je International Council of Museums.

IMD je osnovan nakon usvajanja rezolucije ICOM-a o stvaranju godišnjeg događaja sa ciljem daljeg objedinjavanja kreativnih težnji i napora muzeja i skretanja pažnje svetske javnosti na njihovu aktivnost. Svake godine, međunarodni muzeji su pozvani da učestvuju na IMD-u kako bi promovisali uloga muzeja širom sveta. Oni to čine kroz događaje i aktivnosti vezane za godišnju temu. Godišnja tema ovog događaja je prvi put usvojena 1992. Međunarodni poster ICOM-a je prvi put razvijen 1997. godine i te godine je adaptirano od strane 28 zemalja. U 2009. IMD je privukao učešće 20.000 muzeja koji su bili domaćini događaja u više od 90 zemalja. U proslavi je 2010. učestvovalo 98 zemalja, 2011. 100 zemalja, a 2012. 30.000 muzeja u 129 zemalja. 2011. godine zvanični IMD poster je preveden na 37 jezika. 

 

A koji su neki od najboljih muzeja u video igrama?

 

Musée Champignon - Paper Mario: The Origami King

U igri Paper Mario: The Origami King, moguće je otključati Musee Champignon. To je muzej koji će ugostiti sve vaše kolekcionarske predmete iz odigrane avanture. Ovaj muzej nije odmah dostupan. Prvo morate da spasite kustosa muzeja ispod rupe za održavanje u blizini pristaništa u Toad Town. Nakon toga, odmah će se otvoriti muzej ali neće biti mnogo eksponata. Na vama je da ih sve otključate. Završavanje muzeja je odličan način da utrošite vreme posle završetka glavnu priču.

 

The Observatory - Outer Wilds

U ovoj igri, jedno od prvih mesta koje morate posetiti je opservatorija. Pre nego što krenete u istraživanje svemira, morate da razgovarate sa Hornfelsom da biste dobili kodove za lansiranje vaše letilice. Tokom posete kustosu, imate savršenu priliku da obiđete muzej opservatorije i vidite sve od dd drevnih vanzemaljskih tekstova do kristala koji menja gravitaciju. Ove postavke nagoveštavaju razne misterije o kojima ćete saznati više u svojoj avanturi. Morate da ih sve proverite pre nego što krenete u solarni sistem.

 

Museum Of The Mythic Dawn / The Dwemer Museum - The Elder Scrolls: Skyrim

U igri postoje dva muzeja koja možete posetiti. Jedan je Museum Of The Mythic Dawn i on je odlično mesto ako ste ljubitelj The Elder Scrolls 4: Oblivion. Mitska zora je bila glavni antagonist igre, grupa obožavalaca Daedre željnih da prizovu svog gospodara Mehrunesa Dagona. Muzej posvećen ovom kultu zla vodi Silus Vesuius, koji je  ponosan što su njegovi potomci pripadnici kulta. Muzej je takođe njegov dom i pun je odeće mitske zore, pa čak i stranice iz Misterijuma Xarxes.

 

Druga muzejska destinacija koju treba posetiti je Dwemer Museum. Ovde možete saznati više o misterioznom Dvemeru. Nalazi se u Understone Keep u Markarth, a njegovi prikazi uključuju deaktivirane patuljke centurione, pauke i druge drevne artefakte. Mesto je jako dobro čuvano pa budite oprezni ako nameravate da uzmete predmete sa ovog mesta.

 

Pelican Town Museum - Stardew Valley

Svi znamo da je dosta toga što treba uraditi u Stardew Valley da biste bili zauzeti igrom. Jedna koja će vam verovatno oduzeti najviše vremena je pomaganje u gradskom muzeju. Ovo mesto počinje svoj život prilično prazno, ali kako nađete predmete u rudnicima i drugim mestima možete donirati artefakte da popunite izložbene police. Ali, treba da pazite da stvar koju donirate ne bude presudna za neki drugi zadatak pre nego što je trajno poklonite. Kada se ove stavke prikažu, možete kliknuti na njih da biste saznali više o njihovoj svrsi. Naći ćete neke fascinantne predmete tokom svog boravka u dolini, kao i knjige sa korisnim savetima za čitanje. Što više donirate kustosu Gunteru,  to ćete više nagrada dobiti.

 

Blathers' Museum - Animal Crossing: New Horizons

Muzej je  ključna komponenta skoro svake Animal Crossing igre. U Animal Crossing: New Horizons ono što počinje samo kao šator, ubrzo postaje velika i ogromna zgrada sa nekoliko krila za vaše istraživanje. Muzej vodi sova po imenu Blathers i onauvek ima neke zanimljive činjenice koje želi da podeli sa vama. Mnogo je divnih stvari koje treba uraditi u muzeju, poseta izložbi buba, akvarijumu, umetničkoj izložbi ili divljenje ogromnim dinosaurusima. Pronalaženje svake bube, fosila i ribe u igri bi moglo potrajati a uvek možete da posetite muzejski kafić sa svojim prijateljima da biste se tiho i opušteno družili. Kada muzej bude u potpunosti uređen, ništa bolje od obilaska sa vodičem.

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41256
The Elder Scrolls - Skyrim Anniversary Edition  poseduje poboljšanu grafiku...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.499,00 RSD
Vrsta
Nova
3.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
The Outer Worlds je novi naučnofantastični RPG Single player. Dok istražuješ&nb...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.999,00 RSD
Vrsta
Nova
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Napravi farmu iz snova, kreni od temelja na jednoj od pet ponuđenih mapa koje ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Izgradite zajednicu ispočetka na opustošenom ostrvu prepunom mogućnosti • ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.499,00 RSD
Vrsta
Nova
8.499 ,00 RSD
Korišćena
5.999 ,00 RSD

Slični članci

15.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
U jednom od prethodnih tekstova smo se bavili umetničkim delima u video igrma, ali sada je vreme da se pozabavimo igrama koje istražuju umetnost.
23.
Aug.
2023.
Vesti/Najnovije
Ove igre imaju značajan uticaj na edukaciju dece u vezi sa istorijskim događajima i kontekstom. Kroz simulaciju, igrače uvode u prošle periode i pomaž...
22.
Aug.
2023.
Vesti/Najnovije
Ubisoft je nedavno objavio interesantan tekst o tome kako su radili na reinkarnaciji Bagdada iz devetog veka, i koliko se može naučiti iz igre osnovno o...