Ova mama je gejmer
21.05.2024.

Medicina u video igrama

Napredak tehnologije kao alat medicinskih radnika

Preneto sa bloga Indijanka Danka

 

Toliko puta smo čitali o današnjem modernom svetu koji se pod uticajem tehnologije konstantno razvija. U tom modernom svetu su se video igre pokazale kao odličan lek. Gejming nudi jedinstvene i jednostavne mogućnosti za inkluziju i društveno učešće, za bolesne ali i za osobe sa invaliditetom. Ova povezanost neverovatno napredne tehnologije i video igara definitivno ruši barijere i tako omogućava svima da u potpunosti uživaju u slobodnom vremenu. Za osobe sa invaliditetom je igranje igara postaje sredstvo uključivanja. Igrači sa različitim sposobnostima mogu da se povezuju, takmiče i sarađuju bez ograničenja. I nisu samo osobe sa invaliditetom te koje mogu da osete neka poboljšanja jer je pandemija dokazala da gejming pomaže boljem mentalnom zdravlju. Dosta je istraživanja urađeno o ovome i sve je više dokaza o benefitima igranja.

Aktivne video igre ili AVG mogu biti korisne za promovisanje fizičke aktivnosti u terapeutske svrhe, uključujući ravnotežu, rehabilitaciju i upravljanje bolešću.

I sada kada postavimo dve jako uspešne industrije dobijamo video igre u medicinske svrhe i to je oblast koja se neverovatno brzo razvija. Medicina je ogromna mreža medicinskih stručnjaka i pacijenata koji se oslanjaju na najbolje moguće alate kojim treba da pomognu u poboljšanju i spasavanju života. Godinama lekari i istraživači traže nove načine za primenu inovacija u oblasti digitalne zdravstvene zaštite (iako kod nas sestre brojeve kartona flomasterom pišu na digitalnu zdravstvenu knjižicu) i medicine. Poslednjih godina je došlo dovelikog pomaka u oblasti digitalne medicine i otkrivaju se nekonvencionalni načini da se pomogne ljudima kroz igre i gejmifikaciju.

Video igre sada modernizuju zdravstvo i postaju napredni alati koji transformiše način na koji profesionalci pružaju negu pacijentima.

Sada su zdravstvene igre digitalni alati dizajnirani za kliničku upotrebu kao podrška medicinskim radnicima i pomoć pacijentima. Mehanika, dizajn i ciljevi ovih igara se baziraju oko poboljšanja ukupnog zdravlja i dobrobiti igrača. Mogu se primenjivati na razne načine, od obrazovanja, preko obuke i istraživanja, do rehabilitacije i dijagnoze. Ove igre imaju za cilj da optimizuju negu i zdravstvene rezultate kroz opuštenu igru.

Igre za zdravlje spadaju u širom žanr igara poznat kao ozbiljne igre. Ove igre prevazilaze čistu zabavu jer je njihova svrha da promene ponašanje, izazou jaka emocionalna sećanja ili daju rezultate i iskustva iz prve ruke kroz neverovatnu moć igre.

Svaka zdravstvena igra ima svoje prednosti, a neki od befita su:

Simulacija omogućava eksperimentisanje da se ponovo kreiraju scenariji iz stvarnog života kako bi omogućili eksperimentisanje. Programeri su ti koji imaju kontrolu nad virtuelnim okruženjem i kontrolnim promenama. Igrači mogu da uče na pokušajima i promašajima uz iskustvo i posledice svojih odluka.

Studenti medicine i profesionalci mogu da vežbaju veliki broj veština bez straha da će povrediti sebe ili pacijenta. Naučene veštine mogu se preneti u aplikacije u stvarnom svetu. Igre su merljive pa mogu da koriste rezultate zasnovane na podacima kako bi doneli odluke sa boljim informacijama.

Modernizacija medicine igrama je bitan korak na putu dostupnije i pristupačnije nege. Igre su otvorile put za inovativniji hardver i softver u zdravstvu. Veliki broj pacijenata je spreman da deli svoje zdravstvene podatke ukoliko imaju digitalni zdravstveni sistem. Video igre zato mogu pružiti personalizovani, ličniji tretman pacijentima sa raznim bolestima kako bi se postavila bolja dijagnoza i način lečenja.

Tipovi medicinskih igara

Zdravlje i dobrobit – Ove vrste igara mogu da koriste i pacijenti i oni koji nisu bolesni, Napravljene su sa ciljem za poboljšanje načina života, kao što su vežbanje, san i ograničavanje upotrebe štetnih supstanci alkohola ili pušenja.

Dijagnoza – Ovo su veoma specifične funkcionalne igre koje gejmifikuju postavljanje dijagnoza i omogućavaju otkrivanje određenih neuroloških problema, kao što je ADHD. Ovde imamo dostaigaranamenjenih maloj deci koja ne umeju daobjasne svoje problemei uz igru se dolazi do neverovatno tačnih rezultata.

Obuka i simulacija – Ove igre se uglavnom mogu naći u bolnicamaiklinikama a koriste se za izvođenje usavršavanja i obuke za zdravstvene radnike.

Lečenje i rehabilitacija – Specifične i ponekad prilagođene igre koje se prepisuju ljudima nakon operacije ili dijagnoze čine da proces postaje bolji i zanimljiviji. Dosta sam pisala i o igrama za vid koje se igraju uz lekarski recpt..

Obrazovanje – Postoje neke zdravstvene igre posebno dizajnirane da obezbede ništa više od zanimljivog i naprednog učenja.

Ali, koje su neke od najpoznatijih a ne baš najnovijih igara ovog tipa?

Ring Fit Adventure Nintendo

Wii konzola je napravila revoluciju u igrama koje poboljšavaju kondiciju. Motion kontroler nas je naterao da jurimo za teniskom lopticom, trčimo i znojimo se na Fit board-ui igramo kao ludi. Nintendo je uvek bio pionir u kombinovanju zabave sa svrhom kako bi podstakli igrače da ustanu i budu aktivni u udobnosti svog doma. Ring Fit Adventure je igra igranja uloga u kojoj igrač koristi Ring Con i Log Strap kako bi kontrolisao kretanje u igri. Igrači mogu da čuče, pritiskaju ring i savijaju se kroz izazove dizajnirane za razne tipove tela i nivoe kondicije. Prolazise kroz svet pun neprijatelja, džogira u mestu, rade trbušnjaci, napadaali i opušta uz joga poze, i sve to kako bi se povratilo ili održalo zdravlje. Intenzitet se može podesiti a možete i da ponesete Ring Con sa Joy-Con priključcima u prirodu.

CogCubed i Groundskeeper

Dečji psihijatar Monika Heler je uvidela potencijal zdravstvene gejmifikacije i stvorila novu vrstu alata za otkrivanje hiperaktivnog poremećaja deficita pažnje. Iako postoje kompjuterski i pismeni testovi, većina dece ili roditelja često odustane na pola puta. Bude im previše dosadnih testova a lažne dijagnoze su bilečestapojava. CogCubed je imao za cilj da stvori gejming platformu za otkrivanje ADHD-a kroz jednostavne igre i nadgledanje čula potresanja, naginjanja i dodirivanja od kockica.

Igra Groundskeeper zahteva od igrača da dodirne Mallet kocku sa Groundhog kockama bez ometanja okolnih kockica. Igra je bila dovoljno stimulativna da otkrije ADHD senzibilitet dece koja igraju igru. The Games for Health Journal je objavio obećavajuće rezultate 2013. godine pokazujući da je Groundskeeper potvrdio dijagnozu od 70% u svim kategorijama ADHD-a, kod svih ispitanika. ‍

MindMaze – MindPod

MindMaze je osnovan 2012. godine sa ciljem napretka neurotehnologije i pronalaženje načina kako se može koristiti u zdravstvu, pored drugih industrija. Digitalna terapija je način na koji su pomogli pacijentima sa Alchajmerovom, Parkinsonovom bolešću i demencijom sa veoma zanimljivom animacijom.

MindPod je neurobihejvioralna platforma koja se nalazi na listi FDA i sa oznakom CE jer je zasnovana na dokazima i propisanim protokolima razvijenim na Medicinskom fakultetu Univerziteta Džon Hopkins. MindPod oživljava delfine za pacijente koji oporavljaju motoričke i kognitivne veštine, poput onih koji pate od akutnog moždanog udara. Ovi pacijenti su zakačeni na antigravitacioni prsluk koji smanjuje težinu ruke i omogućava neurološke puteve za preobuku motornih pokreta. Pacijenti pomeraju ruke kako bi kontrolisali kako delfin pliva a to je efikasan i privlačan način za obnavljanje kognitivnih funkcija. MindPod Dolphin se i dalje koristi kao rana intervencija za ratne veterane od strane Ministarstva odbrane SAD i u bolnicama u Oklandu na Novom Zelandu kao rana obuka za pacijente sa moždanim udarom.

Vital Signs

Breakaway Games je lider u razvoju igara za zdravstvenu zaštitu a Vital Signs: Emergency Department je medicinska igra koja oživljava stres i konfuziju odeljenja za hitne slučajeve. Igrate kao lekar hitne pomoći. Vi ste zaduženi za rukovanje teškim slučajevima traume. U ovoj igri, sobe za ispitivanja će se brzo napuniti pacijentima a igrači se suočavaju sa svakodnevnim izazovima lekara. Oni moraju pregledati pacijente, biti u toku sa svim pitanjima pacijenata i voditi kancelariju. Igrači proveravaju svoju listu obaveza sa zadacima koje treba da završe, uključujući razgovor sa osobljem radi prikupljanja informacija, istraživanja medicinskih uslova, interakciju sa javnošću i donošenje nekada teških odluka.

Touch Surgery

Verovali ili ne, ova igra je izašla 2013. godine. U pitanju je digitalni alat koji se koristi za obuku hirurga a kao rezultat imate spasavanje života korišćenjem veštačke inteligencije, podataka i vizuelizacije. Interaktivni hirurški simulator Touch Surgery pruža realističan vodič za hirurške procedure. On omogućava polaznicima medicinske simulacije da nauče procedure, testiraju svoje znanje i uvežbaju za operaciju.

U samom startu je bilo preko tri miliona globalnih korisnika.

Pain Squad

Nakon Touch Surgery, godinu dana kasnije izlazi  Pain Squad. Bolnica za bolesnu decu u Ontariju i iOUCH Pain Lab razvili su Pain Squad, igru koja pomaže deci da kontrolišu bol tokom lečenja raka, uključujući stvari kao što su hemoterapija, operacije i ponovljena ubadanja iglom za test krvi i drugim testovima.

Bol je jedan od problema koji zabrinjava kod tretmana i negativno utiče na njihov svakodnevni život. Deca mogu svakodnevno da prijavljuju svoj bol kroz igru, a pre su morali da odgovaraju na formulare o svom bolu prethodne nedelje ili meseca, a kao rezultat imaju nepouzdane izveštaje. Ovde pratite karakteristike bola, njegove uzroke i šta ga čini slabijim ili ljačim i daje nagrade za redovno korišćenje aplikacije. Deca su imala svoj grafikon bola koji prati nivoe bola, uzroke i efekat na dnevne aktivnosti. Korišćenjem igranja Pain Squad je arhivirao 90% usklađenosti sa završenom procenom bola. Nakon nekoliko nedelja pacijenti su imali pouzdanu tabelu bola kao uvid u to šta njihov bol čini slabijim, a šta ga pogoršava i različite vrste bola koje su osećali. Lekarima je bilo lakše da prate promene bola kako bi doneli bolje odluke tokom lečenja.

Ovo su neke od starijih igara a novim naslovima ću se pozabaviti u nekom od sledećih tekstova.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41117
U  Two point Hospital - Jumbo Edition izdanju se pored osnovne igre dobija i četir...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
999,00 RSD
Ušteda 50%
1.999,00 RSD
Vrsta
Nova
1.999,00 RSD
999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS41540
Animal Hospital je igra veterinarske simulacije. Saznajte koliko zabavno može biti vete...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Izgradite zajednicu ispočetka na opustošenom ostrvu prepunom mogućnosti • ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.499,00 RSD
Vrsta
Nova
8.499 ,00 RSD
Korišćena
5.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Switch Dr Kawashima's Brain Training
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.499,00 RSD
Vrsta
Nova
4.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Figure HFI7893
Doctor Sleep - Danny Torrance - Handmade by Robots - Knit Series Proizvođač: Ha...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD

Slični članci

31.
Mar.
2023.
Ova mama je gejmer
Pošto video igre mogu imati i pozitivne i negativne efekte na mentalno zdravlje, proverite kod sebe pre i posle igranja. Važno je da prepoznate svoja ...
26.
Oct.
2022.
Ova mama je gejmer
Pre dva dana objavljena studija me je više nego obradovala. Ja sam dobila link sa sajta NIH nacionalnog Instituta za zdravlje u Americi. Iako o...
13.
Dec.
2021.
Vesti/Najnovije
Sve ima svoje dobre i loše strane, pitanje je kako naći pravu meru i šta uraditi da se stvari isprave ili ne dogode.