Ova mama je gejmer
30.07.2021.

STEELSERIES ARCTIS PRIME SLUŠALICE - Recenzija

Uz recenziju ide i promo kod za 15% popusta

Proverite kod za 15% popusta na ovom linku.

 

SteelSeries je brend za koji sam na neki poseban način vezana jer sam zaslužna za njihov dolazak na tržište Srbije. Čak sam i povetila i jedan tekst na ovom blogu. Ipak, to ne znači da ne mogu da budem objektivna i realno sagledam sve dobre i loše strane njihovih proizvoda. Zbog toga napominjem da je ova recenzija urađena realno, bez uticaja uvoznika na to šta u njoj piše, niti je plaćena. U pitanju su moja lična iskustva i komentari.

SteelSeries Prime je najnovija linija perifernih uređaja fokusiranih na eSport. To je linija za profi igrače i napravljena je sa namerom da performanse stavi iznad svih ostalih karakteristika, pa i dizajna koji je vrlo minimalistički. Slušalice izgledaju dosta slično drugim modelima iz SteelSeries ponude uz jedistvene trake za glavu. Na njima su kapice, ili kako neki kažu čašice za uši, sa poznatim Steel logom. Ukoliko želite da skinete logo, taj deo može da se skine sa slušalica. Izbor je vaš. Prime za sada dolazi samo u crnoj boji. Dok tri gejming miša iz ove serije nesumnjivo imaju solidne performanse, slušalice Arctis Prime dodatno ističu svojim karakteristikama.

Arctis Prime pozajmljuje dizajn traka za glavu od serija Arctis 7, 9 i Pro, i prirodno uključuje isti sistem koji se nalazi na tim slušalicama. Bez dodatne težine, svaka komponenta je napravljena od lakih metalnih komponenti od legure aluminijuma i čelika kako bi izdržale najintenzivnije habanje tokom vremena. Kao rezultat, slušalice ostaju savršeno udobno na vrhu glave zahvaljujući ravnomernoj raspodeli težine. Druga stvar koju pozajmljuju su upravljački programi za Hi-Fi zvučnike iz porodice Arctis Pro koji nude prošireni opseg frekvencijskog odziva.  

Ukoliko izuzmemo logo koji je dosta upadljiviji u odnosu na ostale modele, ovo su vrlo jednostavne slušalice odličnih karakteristika.

Imaju žičanu vezu, koriste Steel-ov čudni konektor na kraju slušalica, drugi standardni port od 3,5mm koji radi za ulaz i za deljenje zvuka sa prijateljem ili saigračem,  sa kombinovanim priključkom od 3,5mm, kao i razdelnikom za mikrofon/slušalice. Kontrole su na ušima sa točkićem za jačinu zvuka i prekidačem za isključivanje mikrofona. Nemaju svetlo koje vidljivo pokazuje kada je mikrofon isključen.

Ovaj model iako ima pristojnu stabilnost nije za upotrebu tokom fizičkih aktivnosti i može zadržati toplotu. Zbog toga se vremenom možete znojiti, a ukoliko mnogo mašete glavom, mogu vam odleteti sa iste. Međutim, nema primetne razlike i problema ako sedite ispred svoje konzole i igrate se. Udobnost im obezbeđuju jastučići od veštačke kože, odlični za izolaciju buke. i na kraju, tu je ClearCast mikrofon sa Discord sertifikatom.

SteelSeries Arctis Prime nisu baš naidealnije za nošenje na putovanja jer imaju glomazan dizajn i iako se kapice za uši mogu okretati kako bi položile ravno, ne mogu se sklopiti u kompaktniji oblik. Ono što ja mnogim brendovima i modelima zameram je i ovde prisutno, nemaju kutiju koja bi ih zaštitila u toku puta. Nikada mi neće biti jasno zbog čega se to nekako zaboravlja a dosta je bitno, ne samo profi igračima. Ipak, Arctis Prime imaju dobar kvalitet izrade i trebalo bi da budu u stanju da izdrže većinu udaraca ili padova bez prevelike štete.

Ove slušalice imaju prilično neutralan profil zvuka. Dovoljno je izbalansiran za većinu audio sadržaja, iako su vokali i glavni instrumenti pomalo prikriveni. Nažalost, nedostaje im prateća softverska podrška, pa ne možete prilagoditi njihov zvuk svom ukusu.  Ono što ćete ponekada morati isto da prilagodite je da ih dobro namestite na glavi za konzistentniji zvuk ukoliko nosite naočare ili imate gustu kosu jer je u tim situacijama pomalo primetan pad bass-a. Većina možda ne bi ovo ni primetila, ali sam zamolila i profi muzičare da mi kažu svoje mišljenje o ovom modelu. Za razliku od većine SteelSeries slušalica, ove nisu kompatibilne sa softverom SteelSeries Engine i nemaju grafički ekvilajzer ili unapred podešene postavke koje bi im pomogle da prilagode zvuk. Nedostaju im i robusnije kontrole a to će neke korisnike razočarati. Tačnost basa je velika. Prilično je ravan, mada pomalo podvučen u niskim do srednjim basovima.  Srednji tonovi su veoma dobro izbalansirani i neutralni, pa su vokali i vodeći instrumenti prisutni i jasni. Reprodukcija visokih tonova je dobra. Ukratko – imaju čistu audio reprodukciju. Izolacija buke je odlična ako posmatramo razgovor oko nas, uređaje u stanu i slične zvukove. Nisu u stanju da kompletno ponište zvuk motora ali će zato odlično poništiti vaše propuštanje zvuka ka okolini pa nema razloga za brigu da će drugi moći da čuju isto što i vi. Čak i kada dosta jako slušate, šta već slušate!

I dok smo još kod zvuka, definitivno mislim da će u ovim slušalicama najviše uživati i iz njih izvući maksimum FPS igrači i PC gejmeri, ali daleko od toga da loše rade na konzolama sa kojima su kompatibilne jer imaju analognu vezu.

Preporuka su ako želite dobru zvučnu izolaciju, jasan i sveden dizajn i iskustvo igranja sa preciznim zvukom. Nemaju blistava svetla ili uzbudljive funkcije poput surround zvuka, ali su i dalje pouzdan alat za igre.  Ako vam je Arctis serija želja, Prime je ekonomičniji izbor. Koristi iste upravljačke programe sa istim podešavanjem kao i u ostale Arctis Pro, ali su jeftinije. Možda bi moglo da se kaže da bi bilo dobro da nude malo više u pogledu kontrola, ali ove koje ima, rade savršeno. Točkići i komande koji se nalaze na slušalici rade glatko, bez stajanja, ili bilo kakvih problema. Kako neki kažu, klize. Mikrofon je bez greške za zvuk ili uklanjanje šuma, a stereo je dobar za mnoge tradicionalne esport igre. Ovaj model se razlikuje od ostalih Arctis slušalicama po tome što odustaje od komfornih materijala koji dišu AirWeave fabric i koristi kožni finiš koji izoluje buku mnogo bolje.  Dok su jastučići napunjeni i mekani, unutrašnjost kapica nije pa ima dovoljno prostora. Iz iskustva sa drugim slušalicama koje sam koristila, preporučujem vam da čistite ove jastučiće nekim blagim sredstvom i negujete ih jer se može desiti da nakon izvesnog vremena materijal počne da se ljušti i osipa. Inače, ovi jastučići mogu da se skidaju pa ih možete povremeno zameniti nekim ineresantnijim dezenima i bojama. Takve stvarčice se teško nalaze u našim radnjama ali ako ih primetite, kupite.

Preporučujem vam da čistite jastučiće od kože i eko kože na vašim slušalicama nekim blagim sredstvom i da ih negujete ih jer se može desiti da nakon izvesnog vremena materijal počne da se ljušti i osipa.

ZA

  • Unapređeni drajveri
  • Izolacija buke
  • Udobne za nošenje
  • Preporuka za FPS

PROTIV

  • Nema propratni softver
  • Nemaju torbicu
  • Bolji mikrofon

Arctis Prime su ugodne za nošenje, a žičani dizajn osigurava gotovo nikakvo kašnjenje u igranju. Mikrofon odlično snima vaš glas, čak i u umereno bučnom okruženju. Slušalice dobro izoluju zvuk i odličan su izbor za sve zaljubljenike u SteelSeries koji nisu u mogućnosti da kupe Pro modele.

Slični članci

28.
Jun.
2021.
PC
Radi se o sjajnom mišu koji zaslužuje više pažnje i definitvno možemo reći da spada među bolje miševe sa žicom. Donosimo vam recenziju k...
27.
May.
2021.
PC
SteelSeries je svakako jedan od najpoznatijih brendova u carstvu eSporta, i ukoliko ste mislili da nije moguće napraviti nešto profesionalnije od onog...
15.
Jan.
2021.
PC
Trendovi su trendovi i iako mislite da su svi miševi koji na sebi imaju rupice )saće dizajn)  isti, grdno se varate. Nije svejedno koji re&scaron...