PC
15.05.2022.
Autor: Miloš Hetlerović

Razer Viper Ultimate Recenzija

Ultimativni miš

Razer svoj portfolio gejmerskih miševa plasira dosta široko, od sada već nekih i povoljnijih modela, pa sve do Ultimate modela koji nude sve što ova kompanija može da smisli. Tako i Viper miš postoji od Mini, preko standardnog, do Ultimate, bežične varijante koja nam je stigla na test. 

Razer Viper Ultimate

Viper serija miševa kod Razera ima jednu vrlo bitnu osobinu – u pitanju su modeli simetričnog oblika, što znači da pogoduju i levorukim igračima. Čak i ono što se kod većine modela zanemari, a to je da tasteri koji treba da stignu ispod palca uvek nekako završe prilagođeni desnorukim igračima jer su tu pozicionirani. Viper ovaj problem rešava tako što se dva forward/back dugmeta nalaze i sa jedne i sa druge strane. Na taj način dobijate još dva dodatna tastera koje možete, a i ne morate, koristiti zavisno od preferencija i podešavanja koja namestite u softveru.  Bez obzira na to mogu reći da miš odlično leži u ruci iako realno spada u nešto malo manje modele na šta treba da obrate pažnju oni sa većim šakama. Površine sa strane obezbeđuju jako dobro prijanjanje šake nevezano za to kojom rukom ga koristite. Sam uređaj je i dosta lagan, sa 74 grama težine možda nije najlakši na tržištu bežičnih miševa, ali objektivno nije ni preterano daleko. Sa donje strane se nalaze PTFE klizači koji obezbeđuju maksimalne performanse i zaista trenutno predstavljaju najudobnije i najefikasnije rešenje. Malo čudno je izveden poklopac ispod koga se nalazi USB risiver, u smislu da je od neke polu-providne plastike pa kada ga skinete deluje šašavo, ali osim toga je sam izgled i kvalitet izrade miša zaista na vrhunskom nivou. 

Sa donje strane uređaja se mogu primetiti i dva zlatna konektora a koji zapravo služe da ga povežete na priloženi Chroma Dock. Dock naravno služi punjenju interne baterije miša ali moram priznati da je izveden stvarno spektakularno. Prvo sa donje strane se nalazi neka vrsta gume koja ga drži jako čvrsto na stolu i nećete imati nikakvih problema da se pomeri prilikom stavljanja ili skidanja miša sa njega. Drugo na samom obodu je Razer Chroma RGB osvetljenje koje em što služi da vam olakša vizuelno gde se dock nalazi na stolu em izgleda zaista spektakularno. Ja lično nisam toliko ljubitelj RGB osvetljenja ali ovo izgleda zaista lepo. Inače na samom mišu je samo Razer logo sa zadnje strane prosvetljen i to izgleda dosta diskretno, tako da sa te strane ima sve pohvale od mene. Sam dock realno nije neophodan ali u svakodnevnom životu dosta olakšava korišćenje uređaja jer možete miša staviti da se puni kad god završite sa nekim poslom ili igranjem i onda ga samo podići s njega kada vam treba opet. Mana ovog pristupa jeste da miš ne možete koristiti dok je na docku, ali je činjenica da ako ga redovno punite nećete ni doći u problem da vam se baterija potpuno isprazni. Ukoliko se to pak desi uvek možete kabl iz docka samo preusmeriti u miša i nastaviti sa normalnim radom i korišćenjem. Pritom je kabl takozvanog Speedflex tipa tako da je vrlo prijatan čak i prilikom korišćenja na tradicionalni način. 

Kada govorimo o tehnologijama koje su upotrebljene u ovom uređaju tu je slična priča kao i sa Razer Basilisk Ultimate, svakako spadaju u sam vrh – tu je HyperSpeed Wireless koji omogućava i do 25% brži protok informacija u odnosu na druga wireless rešenja, a u praksi znači da je korišćenje preko bežične konekcije isto iskustvo kao i ono preko kabla. Zatim je tu Focus+ optički senzor osetljivosti od čak 20.000 DPI. Sam senzor ima podešavanja za različite tipove podloga koja možete sprovesti kroz softver, a osim podešavanja lift-off distance postoji i takozvani asimetrični cut-off pa se može podesiti i kada miš ponovo kreće da hvata podlogu prilikom spuštanja. Tu su i optički svičevi za dva glavna dugmeta koji omogućavaju brže registrovanje klika ali i izbegavanje neželjenih klikova. Optički svičevi su takođe sertifikovani na čak 70 miliona klikova. U memoriji uređaja ima prostora za pet različitih korisničkih profila koje nosite uvek sa sobom. Kada govorimo o performansama baterije očekuje se da ona izdrži oko 70 sati rada, što je recimo manje nego na Basilisk Ultimate mišu, ali je to verovatno posledica nešto manjih dimenzija i težine uređaja uz zadržavanje istih performansi. Međutim sa priloženim dockom cenim da praktično nikada nećete ni doći u situaciju da bateriju u potpunosti istrošite. 

Zaključak

Razer Viper Ultimate je jedan od retkih simetričnih miševa koji ima maksimalne performanse a opet dobro leže u ruci. Dodatak docka je stvarno lepa stvar jer vam omogućava da mnogo manje razmišljate o punjenju bežičnog uređaja i s obzirom da je relativno mala razlika u ceni u odnosu na samo miš preporuka je da se uzme i taj dodatak u paketu. S druge strane sama cena uređaja jeste visoka ali je to i za očekivati kada govorimo o top modelu vrhunskog proizvođača. 

Karakteristike:

Model Razer Viper Ultimate
Tip Bežični Optički miš
Povezivanje USB, Wireless
Senzor 20.000 DPI
Dodatno DPI prebacivanje, podešavanje osvetljenja, Optički svičevi, HyperSpeed Wireless, dock za punjenje

 

Više recenzija na www.rur.rs

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PC
Miš HMI00373
Senzor: optički, do 20000 dpi Broj programabilnih tastera: 8 Težina: 71g Orijentacija: ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
12.799,00 RSD
Vrsta
Nova
12.799 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Miš HMI00324
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
21.999,00 RSD
Vrsta
Nova
21.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Miš HMI00322
Veličina miša M Priključak USB Tip senzora Optički Rezolucija senzora 8.500...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.499,00 RSD
Vrsta
Nova
6.499 ,00 RSD

Slični članci

07.
Oct.
2021.
PC
Mali i lagan beskompromisni FPS gejming miš.
16.
Sep.
2021.
Blog
Prošli su dani kada ste za loše odigran nivo „Candy Crush Sage“ mogli da krivite znojave dlanove i klizav ekran telefona.
07.
Sep.
2021.
Blog
Strpljenje se isplati, poručuju nam prijatelji iz SONY-ja, i uz reči zahvalnosti za podršku još jednom pozivaju da prisustvujemo spektaklu kaka...