PC
07.10.2021.
Autor: Danica Manojlović

SteelSeries Prime Mini - i sa kablom i bez kabla

Samo što ne poleti!

Vrhunski eSport miševi su do skoro bili veliki i teško prenosivi. Prvo su ubačene bežične opcije a sada im se polako oduzima i veličina. Iako ovo možda zvuči čudno, i do skoro niste ni mogli da pomislite sa eSport miš bude mali, SteelSeries je rešio da nas iznenadi. SteelSeries Prime Mini uzima lagani ergonomski dizajn Prime Wireless miša i skraćuje ga kako bi stvorio miša za igre koji nije samo manji, već je i lakši. Iskreno, nismo očekivali da će Steel tako brzo nakon lansiranja Prime serije ubaciti dodatno Prime Mini, i to u žičnoj i bežičnoj varijanti. 

Prime Mini je dizajniran za pucačine iz prvog lica, što znači da nema svestranost višenamenskog miša. Lagan je sa ukupno pet tastera; levi klik, desni klik, klik mišem i dva bočna dugmeta.

Prime Mini poboljšava neke od ergonomskih bolnih tačaka originala, dok nudi nešto lošiji ukupni profil. Način na koji je Prime smanjen znači da dobijate FPS miš za igre koji jednostavno radi ono što je radio original, ali bolje. 

SteelSeries nije ukinuo neke karakteristike kako bi postigao tanak oblik. Mini i dalje ima isti senzor, optičke magnetne prekidače i dugmad kao i njegov imenjak u punoj veličini. Manji od SteelSeries Prime, Mini nije manji od nekig bežičnih gejming miševa pa je Logitech G Pro Wireless kraći i tanji a Razer Viper Ultimate je i kraći i tanji od oba navedena modela. Razlika je u dužini, gde Prime Mini pobeđuje za oko 5 mm miševe sličnog kalibra. Promena visine ne smeta mnogima ali dužina i širina da. Mini zadržava udobni dizajn, sa udubljenjem na levoj strani koja deluje malo izraženije od standardnog modela. To može biti jednostavan nusproizvod nove veličine, ali nudi daleko prirodnije mesto za palac. Dva dodatna bočna dugmeta i dalje su iste veličine na Prime Mini-ju. Iako je ovo mali minus u odnosu na originalni model, manji faktor oblika opet čini ove tastere mnogo lakšim za pristup. PTFE nožice su prisutne i na Prime Mini i na Prime Mini bežično opciji, što je korak napred od standardnog klizanja na originalnom Prime.

Prime Mini ima potpuno crnu mat spoljašnjost sa tamno sivim SteelSeries logom nalepljenim na donjoj polovini miša. Svaki deo ove periferije je crn. To je jednostavan izgled, ali će se svideti onima koji preferiraju jednostavnost u dizajnu. Podjednako je ograničen u RGB opcijama i  samo točak miša poseduje podesivi efekat osvetljenja. Ovo se može namestiti sa unapred podešenim bojama, uključujući narandžastu, plavu, ljubičastu, žutu i ​​crvenu. U suprotnom, možete slobodno koristiti birač boja da pronađete savršenu nijansu za točak miša.

Sa dva dodatna programabilna dugmeta koja se nalaze duž leve strane miša i jednostavnim dugmetom za pomeranje na vrhu, ovde je ograničen prostor za makroe. Prime Mini ne pokušava da bude super prilagodljiv uređaj jer je dizajniran za brzinu i jednostavnost a ističe se u ovim oblastima. Posebno sada kada je malo lakši. CPI ide od 50 to 18,000 i CPI dugme na Prime Mini nalazi se na dnu miša, što ga čini nedostupnim tokom igranja.Ovo bi moglo biti pozitivna karakteristika za one koji se plaše da će ga slučajno pritisnuti usred igre, ali je ovo onima koji programiraju CPI dugme sa alternativnom funkcijom, mana. Na primer, ako ste na SteelSeries Rival 5 programirali dugme za recimo isključivanje mikrofona na platformi Discord, sada biste morali Prime Mini da okrećete. SteelSeries navodi da Prime Mini dolazi sa „crispy“ klikovima. Svakim pritiskom dolazi do glasnog, zadovoljavajućeg snap zvuka zahvaljujući optičkim magnetnim prekidačima Prestige OM. Razer Basilisk V3 takođe ima optičke prekidače, ali se ne osećaju tako oštro kao kod Prime Mini.

Prime Mini radi čim se priključi, ali ćete morati da preuzmete aplikaciju SteelSeries GG da biste koristili svaku funkciju. Ova aplikacija koja se lako koristi je ono što čini SteelSeries brend tako posebnim, jer softver brzo otkriva moj Prime Mini i omogućava vam da  uredite postavke u roku od nekoliko sekundi. Slično kao i kod drugih SteelSeries miševa, ubrzanje, usporavanje, podešavanje ugla i polling rate mogu se slobodno menjati. Osim ako niste stručnjak za konfiguraciju miša ili sledite uputstva, ove postavke treba zadržati na podrazumevanim vrednostima.  SteelSeries GG omogućava korisnicima da slobodno programiraju svako dugme za izvršavanje jedinstvenog zadatka. Ovo je posebno korisno kada igrate igru kojoj nedostaju sopstveni tasteri. Pomoću ovog sistema mogu se napraviti profili koji koriste specifične veze tastera. Ne morate čak ni potpuno pokrenuti aplikaciju SteelSeries GG da biste promenili profile, jer se to može učiniti sa vašeg toolbar-a desnim klikom na logo.  Takođe ćete moći da menjate RGB miša, iako SteelSeries Prime ima samo jednozonsko osvetljenje. Nema mnogo zabavnih načina da se petljate sa bojama na mišu jer zapamtite, osvetljenje je ograničeno na točkić za pomeranje.

Prime Mini dolazi sa Quantum 2.0 bežičnom tehnologijom, koja nudi „performanse koje se osećaju baš kao žičane“, prema SteelSeries -u. Bežični model ima vezu od 2,4 GHz i bateriju jako dugo traje. SteelSeries tvrdi da je to 100 sati trajanja baterije, verovatno samo zbog RGB trake osvetljenja oko točkića za pomeranje. Da nije RGB-a, zaboravili biste na bateriju u potpunosti. Osim toga, miš podržava brzo punjenje preko USB-C porta.Oba modela koriste USB-C port za povezivanje, a bežični i USB-C punjenje. To je funkcija koju čak i neke od najboljih opcija bežičnih miševa za igre još uvek pokušavaju da dostignu. Bežična veza je odlična ali navedeni port za povezivanje će nekima biti problem. Kako koristi USB-C umesto USB-A a većina matičnih ploča dolazi samo sa jednim USB-C portom, savet je da proverite i razmilite ako vam ploča nije od novijih koji imaju taj problem rešen. I da, dongle bi svakako mogao biti manji jer ga ne možete smestiti u miš kada putujete, kao kod nekih modela. SteelSeries uključuje adapter tako da ga možete priključiti na računar pomoću USB-A. Ovo jednostavno ne izgleda kao najbolje rešenje ali šta je, tu je.

Optički magnetni prekidači Prestige procenjeni su na 100 miliona klikova. Pretpostavljajući prosečno 10.000 klikova dnevno, to je nešto više od 27 godina pre nego što se miš istroši. U osnovi, trajaće sve dok ne odlučite da je vreme za nadogradnju, ili se ne pojavi neko novi model koji ćete poželeti da imate. Po nekim istraživanjima, miševe menjamo na tri godine i to jer nam dosade.

Sve u svemu, SteelSeries Prime Mini Wireless je miš za igre visokog kvaliteta, izuzetno udoban, ali je premalen, a optički magnetni prekidači su odlični sa senzorom koji ne zaostaje za konkurencijom. SteelSeries Prime Mini je dobar miš za one kojima je potreban dizajn fokusiran na preciznost u FPS igrama. Njegovo labavije držanje može postati neprijatno tokom dugih sesija igara. Mala i lagana građa omogućava da brzo klizite po podlozi za miša i prebacujete između desnog i levog klika velikom brzinom.  Zbog malog broja opcija i dugmića, Prime Mini možda neće postati nekima primarni miš za igranje na računaru, ali će definitivno biti kec iz rukava za takmičarske pucačine.

 

ZA

Izuzetno precizan i brz

Komforniji od svog prethodnika

Neverovatno lagan

 

 

PROTIV

Mali broj opcija

Nije za igrače sa većim šakama

 

Ovo je idealno rešenje za sve gejmere, i one koji nisu gejmeri, a koji imaju manje šake.

 

 

 

Slični članci

28.
Jun.
2021.
PC
Radi se o sjajnom mišu koji zaslužuje više pažnje i definitvno možemo reći da spada među bolje miševe sa žicom. Donosimo vam recenziju k...
27.
May.
2021.
PC
SteelSeries je svakako jedan od najpoznatijih brendova u carstvu eSporta, i ukoliko ste mislili da nije moguće napraviti nešto profesionalnije od onog...
15.
Jan.
2021.
PC
Trendovi su trendovi i iako mislite da su svi miševi koji na sebi imaju rupice )saće dizajn)  isti, grdno se varate. Nije svejedno koji re&scaron...