PC
27.02.2021.

Spartan Gear - Ksifos

Kompatibilan sa PC i PS3

Ponuda gamepad-ova u regionu i svetu je velika. Boje, materijali, šare, žični, bežični, skupi i jeftini. U Srbiji je nekako uvek izbor to što ograničava krajnjeg kupca. Tu su ili skupi modeli poznatih brendova, ili izuzetno jeftinije opcije masovne kineske proizvodnje. Pojedinci su se čak i navikli da na par meseci kupuju nove jer "su jeftini". Sa novim tendencijama na tržištu ne samo periferija, već i sveukupne IT i gejming ponude, ništa više neće biti "baš jeftino". Zbog toga vam predlažemo da istražite malo ponude pre nego rešite da kupite novi gamepad.

Spartan Gear je grčki brend poznat po odličnom odnosu cene i kvaliteta. U našoj ponudi imamo par modela a ovo je prvi koji vam predstavljamo. Ono što je potrebno da odmah napomenemo je da postoji žična i bežična varijanta a na vama je da odaberete ono što preferirate. Oplon je žičana verzija, a Ksifos vam omogućava udobne šetnje dnevnom sobom.

Svi volimo da iako sada najčešće kupujemo online, vidimo proizvod u dobrom pakovanju i osetimo onaj miris novog proizvoda u rukama. Ksifos stiže u standardnom Spartan pakovanju koje je na prednjem delu providno i u prvi plan stavlja sam gamepad, dok su veliki displej sa odgovarajućim imenom i prirodom kontrolera (žični ili bežični) takođe na vidnom mestu kako bi se izbegli nesporazumi po pitanju opcija.

Kada otvorite kutiju pored proizoda je mini CD sa softverom za upravljanje i ništa više. Na zadnjem delu kutije postoji napomena o pojedinačnim funkcijama, ali ništa više. Pomislićete možda da više podataka možete pronaći na Spartan Gear zvaničnoj stranici i nećete se prevariti. Dosta pitanja i odgovora za one koji žele da dodatno saznaju još nešto se nalazi na ovom linku Link

A šta tačno dobijate kada proizvod izvadite iz kutije. Prednja strana ima mekanu gumenu prevlaku koja nekako daje prijatan osećaj u rukama. Donja strana ima uobičajenu plastiku pa je donekle na prvi pogled upitno da li bolje leži u ruci. Sam oblik definitivno pruža vrlo dobro prijanjanje jer drške Ksifosa daju osećaj neke punoće na dlanu. Čak i onima koji imaju malo veće šake.

Ksifos, moramo da napomenomo, otklanja neke greške starijih modela ali na žalost, i dalje nema podršku za PS4 i ostaje na PS3 i PC varijantama. PS3 igrača je sve manje i Spartan, pa i ostali brendovi, bi morali da se okrenu novijim opcijama. Gamepad poseduje bateriju koja jako dugo traje i brzo se puni, i punjenje vas ne sprečava u igranju.

Ksifos ima prave analogne okidače, a ne one od pola metra poput Spartan Gear PS3 bežičnog Bluetooth kontrolera. Osnovni ugao pod kojim se nalaze dugmići i razdaljina za vaše prste su dobri i omogućavaju igraču da iskoristi međupoložaje ove rute ako želi, na primer u vožnjama. Osnovni dugmići mogu biti malo bučniji i nezgodniji  za pritiskanje ali ne stvaraju nikakve probleme igračima. Sa druge strane, ukrštanje smera je funkcionalno ali ne i najbolje moguće jer je pritisak svakog smera toliko blag da igraču ostavlja čudan osećaj. U situacijama kada velike brzine i apsolutna jasnoća nisu potrebne, nećete imati problema. U 2D borbama možda ćete odabrati neki drugi model. Analogna palice rade savršeno i bez problema. Na njihovom vrhu se nalazi mala rupica kako bi vaš palac mogao što bolje da se namesti. Tvrdi su baš onoliko koliko je potrebno da omoguće lagane i fine pokrete. Donji deo im je obojen u crveno i lepo izgleda i malo odskače od klasike. Plastika je tamo nešto tanja od ostatka kontrolera, a to znači da svaki put kada se aktiviraju male crvene LED diode na kontroleru, crveni deo analognih poluga postaje blago osvetljen iznutra.

Šta je ono "malo više" što Ksifos ima u odnosu na konkurenciju?

Dva dodatna tastera sa oznakom "Turbo" i "Clear". Oba se nalaze iznad Select i Start i malo su drugačijeg oblika kako bi bilo odmah jasnije i na dodir, čak i ako ne gledate u gamepad. Sva četiri gore navedena tastera su napravljena od istog gumenog materijala koji nosi cela prednja strana kontrolera, dok je na dodir mekan kao i kod D-podloge. Bez uputstva za upotrebu koja podsećamo nisu uključena u paket, sigurno ćete biti zabrinuti kako da aktivirate Turbo i Clear. Na sreću, to je jako jednostavno.

I na kraju, dodatne opcije Xinput i Dinput podrška. Obe funkcije modernizuju kontroler kako bi olakšali upotrebu kontrolera na računaru bez uključivanja u remapping tastera za svaku igru. Budući da je Xinput noviji protokol od Dinput-a, teoretski ste pokriveni za svaki scenario. Ali ovde se takođe pojavljuje mala i čudna razlika između dve kontrole. Na zadnjoj strani je mali dvopolni prekidač. Dva položaja prekidača su označena "Off" i "On" za Dinput i Xinput. Sa "On" Uključeno kontrole imaju sasvim normalan i nesmetan rad. Sa druge strane, levi položaj prekidača "Off" Isključeno ostavlja kontroler potpuno mrtvim. Ksifos se nije čak ni potpuno isključio jer je njegovo osvetljenje normalno bilo uključeno. Dakle, čini se da, s jedne strane, Xinput generalno pobeđuje ali ne znamo tačno zašto se to dešava. 

Ksifos se direktno povezuje i radi automatski i, sa izuzetkom ukrštanja smera u određenim scenarijima, savršeno će vam odgovarati. Prijatno iznenađenje solidne konstrukcije koje radi bez problema i daje bolje rezultate nego što biste mogli očekivati od klasičnog third-party kontrolera.

A cena... 3.499 dinara za bežični kontroler!

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Trust GXT 1230 MUTA - bežični gamepad za PC i Nintendo Switch, sa kontrolama pokreta i ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.499,00 RSD
Vrsta
Nova
4.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Gamepad Spartan Gear Ksifos - bežični kontroler za PC i PlayStation 3 Bežična veza s...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.799,00 RSD
Vrsta
Nova
3.799 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Otkri svoju takmičarsku stranu sa Logitech F710 džojstikom. Veoma moćan i isto toliko p...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.499,00 RSD
Vrsta
Nova
5.499 ,00 RSD

Slični članci

06.
Mar.
2023.
Nintendo
Nekako nam je ovo bio inspirativan početak za ovaj tekst pa se zahvaljujemo Duletu Axe na ideji od pre par godina. I dalje je u pravu.
14.
Feb.
2021.
Playstation
PlayStation 5 je impresivna konzola i to ne samo zbog svoje procesorske snage i grafičkih mogućnosti već i zbog DualSense kontrolera koji predstavlja ve...
25.
Aug.
2020.
PC
Nekada su najbitnije perifrije bili miševi i tastature. Pridružile su im se slušalice a sada je i mikrofon ušao na listu "must have...