PC
07.03.2021.
Autor: Danica Manojlović

Najjače do sada - Logitech G Pro X Slušalice

Izbor profesionalaca

Slušalice su moje omiljene periferije. To je definitivno nešto što je najnoviji modni dodatak i dopunjuje svaki outfit. Žične, bežične, male i velike, raznih boja. Cveće, slatkiši i nakit po meni nikada nisu tako dobar poklon kao slušalice. Mislim da sam u rukama držala stotine i stotine modela od kojih su neki bili prijatno iznenađenje a neki veliko razočarenje. Logitech spada u one brendove kod kojih su dve stvari nekako predvidive: kvalitet i viša cena. Inovativnost je takođe specifičnost ovog brenda. To je verovatno jedan od razloga za više cene. Verovali ili ne, dešava se da se neki proizvodi dizajniraju i razvijaju i po par godina a konstantan razvoj uključuje i akvizicije nekih specijalizovanih kompanija čije tehnologije ugrađuju u proizvode. Pravi znalci će svakako primetiti Blue Vo!ce logo na kutiji. Pripada kompaniji Blue Microphones koja se preko 20 godina bavi proizvodnjom profesionalnih mikrofona. Imena kao Bob Dylan ili Imagine Dragons su snimali na njihovim modelima.

 

Pre nego krenemo sa recenzijom, moram da se prisetim da sam daleke 2009. godine imala želju da dovedem ovog proizvođača u Srbiju. Blue Microphone je 2009 godine dobio RetailVision nagradu za najbolji proizvod i pregovori su trajali od tog eventa u Berlinu, do sledećeg u Londonu 2010. godine, ali na žalost, naše tržište nije bilo spremno za njih. Šteta, jer su imali odličnu organizaciju i predsednika marketinga koji totalno razumeo naš mentalitet.

Krećemo od kutije, kao i uvek.

Standarno crna kada je u pitanju gejming sa plavim Logitech G znakom. Na kutiji se vide slušalice i iznijansiranim sjajnim crnim slovima Pro X. Kutija je veća u odnosu na standarda pakovanja a u pakovanju se nalaze 

  • PRO X Gaming Slušalice
  • Jastučići od memorijske pene i kože
  • jastučići od memorijske pene i platna
  • USB Eksterna zvučna kartica
  • Odvojiv mikrofon
  • Kabl 2m kabla sa za jačinu zvuka i isključenje
  • Mobilni kabl sa dugmetom
  • Y spliter za odvojene portove za mikrofon i slušalice
  • Torbica za nošenje
  • Uputstvo

Osnovno što pomislite kada krenete sa testiranjem Logitech G Pro X slušalica je da su imali u vidu sve, od udobnosti do zvuka. Ukoliko ne volite osećaj koji imate kada koristite jastučiće od kože, jednostavno ih menjate sa onim od platna. Zvuk je odličan jer su drajveri od 50 mm a postoji čak i softver koji će vam omogućiti da vaš glas bude što oštriji i jasniji u strimovima ili u razgovoru. Ukoliko idete na put, tu je i torbica za čuvanje i nošenje ali i kablovi za korišćenje po izboru. Ono što je malo problematično je da ovo svakako nosu slušalice za one koji ne vole da troše vreme na softvere i prilagođavanje. Ponekada previše opcija i profesionalni program mogu odbiti korisnike. Ali, koliko god softver bio komlikovan za novajlije, ili neki filteri u početku malo čudni, zvuk je sjajan i vredi proveriti sve karakteristike.

Dizajn

Ovo nisu vaše tipičnegejmerske slušalice. Iako mnoge konkurentske slušalice imaju agresivan dizajn ili RGB, dizajn G Pro X je i sofisticiran. Traka za glavu je čelična i obložena materijalom od veštačke kože sa aluminijumskim viljuškama koje drže kapice. Sve je crne boje sa srebrnim krugom koji u sredini ima logotip Logitech G. Svetlost se od njega odbija u radijalnom dizajnu koji zaista upada u oči. Ovo je definitivno jedan od razloga jače cene.

U kutiji se nalaze dva kompleta jastučića za uši. Oni od veštačke kože se nalaze na slušalicama ali tu je i par od velura koji "diše" pa će mnogima oni biti prijatniji za nošenje. Iskreno, obe varijante su meni dobre ali se ovi od kože bolje čiste kada imate puder (ok, ima onih koji koriste gejmerske slušalice i šminkaju se) ili ukoliko se malo više znojite. Ako se pitate koje su prijatnije za nošenje u dugim sesijama, odgovor je velur. Iako smo iste slušalice koristili i Dule Axe i ja, ispostavilo se da lepo prijanjaju i na manjim i na većim ušima ili glavama. Njemu nisu bile pretesne dok ja nisam imala problem sa spadanjem. Slušalice definitivno nisu teške i ako ćeko konkretno, svako može da ponese 338 grama. Kondenzatorski mikrofon je odvojiv. Kada strimujete, imate sastanak ili igrate multiplayer igru, on se prikači za levu kapicu, ali možete ga skinuti ako samo slušate muziku ili uživate u gledanju filma, ili naravno sami igrate neku igru. 

 

Audio

Pro X se pokazao odličan u igrama, strimovanju ali i muzici i razgovoru. Čini se da je zvuk nekako bolji preko USB adaptera. Možda je to samo moj lični utisak jer nisam videla da ostali sa kojima sam razgovarala, a koji su ih testirali, imaju neke kritike po pitanju splitera. Surround zvuk je odličan koji god igru da igrate. Snažan je i na nižem nivou i to se naročito primeti kada fijuču meci. Možete da raspoznate pravac dolazeće pucnjave što vam pomaže da odaberete kuda da krenete ili nišanite. Različiti zvukovi oružja i drugi efekti prolaze jasno, sa dobrom ravnotežom. Za muziku, obično slušam Duran Duran i definitivno imaju jake vokale, a John Taylor-ov bass zvuči fenomenalno. Kada razgovarate, čak i bez Blue Vo!ce opcija, zvuk je jasan i samo povremeno se mogu primetiti pozadinski šumovi. Možda jastučići od kože imaju za nijansu bolji zvuk jer se čini da bolje sprečavaju spoljašnje zvukove. 

SOFTVER

Najzanimljivije opcije i karakteristike Pro X -a pokreće G hub softver kompanije Logitech. Ve' sam na po;etku teksta spomenula Blue Vo!ce koji koristi unapred podešene softverske postavke ali ga je naravno moguće prilagoditi svojim potrebama kako bi vaš glas bio čist i oštar koliko želite dok strimujete ili jednostavno samo igrate online. Navela sam i da u startu može da vas uplaši ukoliko ste početnik ali dosta brzo se naviknete i upoznate sa opcijama. malo vežbe i bićete Pro. Na levoj strani vidite nivoe mikrofona i niz unapred podešenih postavki. Možete da snimite svoj glas i on će se reprodukovati svaki put kada isprobate neku od unapred podešenih opcija.  Postoje i naprednije opcije, uključujući podesivi EQ, visokopropusni filter za uklanjanje niskofrekventnih zvukova, de-esser za sprečavanje šištanja i druge visokofrekventne smetnje i još mnogo toga. Da se razumemo, ovo svakako nije mikrofon koji treba da koristite kao namenski ali je jako dobar. Pri razgovoru se može čuti razlika a pojedini filteri vam možda neće odgovarati. Jednostavno, ukusi su različiti pa ukoliko već imate opciju da birate, birajte ono što vam najviše odgovara. Interesantno je da svoje profile pored toga što možete da sačuvate (bilo bi čudno da to nije moguće), možete i objaviti javno i mogu ih koristiti i drugi korisnici koji imaju pristup vašem računaru. Tu je i ekvilajzer za zvuk koji čujete u igri, sa unapred podešenim postavkama za FPS i MOBE, kao i nekoliko opcija koje su preuzete od profesionalnih igrača. Možete uključiti (ili isključiti) DTS X 2.0 prostorni surround zvuk.

 

Ukratko

Slušalice Logitech G Pro X imaju odličan zvuk, prilagodljiv softver i mnoštvo dodatne opreme. Proizvod možda nije premium ali celokupno pakovanje jeste sa dodatnom vrednošću softvera koji podržava rad svih funkcija. 

ZA

  • Odličan zvuk
  • Udoban
  • Kompaktni softver
  • Odvojivi mikrofon
  • Mnogo kablova i dodataka

 

PROTIV

  • Mikrofon zahteva podešavanja
  • Neki softverski filteri su nezgodni ili nepotrebni

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PC
Gaming Miševi HMI00358
Kao najlakši PRO miš do sada, PRO X Superlight je inženjerski vrhunac koj...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
18.999,00 RSD
Vrsta
Nova
18.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Slušalice HSL00274
Vreme je da zvučiš i čuješ kao profesionalac sa Logitech PRO X gejmerskim...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
17.999,00 RSD
Vrsta
Nova
17.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Slušalice HSL00273
Slušalice Logitech PRO su dizajnirane za gejming u saradnji sa esport profesiona...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
14.999,00 RSD
Vrsta
Nova
14.999 ,00 RSD

Slični članci

22.
Jun.
2023.
Vesti/Najnovije
Nebo je granica...
13.
Jan.
2021.
PC
Očekivali smo ga u oktobru a videćemo ga u januaru. Napokon je i na našem tržištu G923 Logitech volan.
22.
Dec.
2020.
PC
Trust nam donosi još jedne dobre slušalice.