PC
28.07.2021.

Šta poseduje dobra gejming tastatura

Nije sve u ceni, ima nešto i u specifikacijama

Za posao ili gejming? Za gejmera početnika ili profesionalca? Mehanička ili membranska? Da svetli ili ne?

Ovo je samo mali broj pitanja na koja ćete morati da odgovorite kada poželite da kupite gejming tastaturu. To može biti frustrirajuće, naročito ako samo želite da nekome kupite poklon, i to za unapred isplanirani iznos. Ali da krenemo od početka. Bez obzira da li ste noob -početnik koji tek ulazi u svet gejminga ili stari pro-profesionalac sa nekoliko gejmerskih tastatura iza sebe, nekada je dobro imati pomoć pri odabiru. Naročito kada je ponuda šarolika kao u poslednjih par godina. 

Veličina

Tastature su različitih veličina, ali obično slede jedan od dva stila: u punoj veličini ili bez tenkeyless. Veličina je problem za igrače, u zavisnosti od toga šta je vaša igra i lični komfor. Ako su vam potrebni svi tasteri, poput numeričke tastature, želećete da kupite tastaturu pune veličine.  Međutim, tastatura bez tastera je najbolja ako želite da vam tastatura stane na sto ili dodatni sto. Korišćenje tenkeyless vam omogućava da držite miš bliže WASD tasterima, što je mnogim igračima ugodnije. Ipak, ako volite da koristite alt kodove, tenkeyless verovatno nije za vas.

Mehanička ili membranska

Računarske tastature koriste dve glavne tehnologije za rad: mehaničku ili membransku. Igrači favorizuju mehaničke tastature jer smanjuju ghosting i nude taj zadovoljavajući zvuk kliktanja kada se pritisnu. Mnogo igara uživa i u staroj školi estetike klika mehaničkih tastera. Sa druge strane, mehaničke gejming tastature obično imaju višu cenu, a ako želite nešto povoljnije, tu je membranska tastatura. Membranska tehnologija je manje precizna od mehaničke, ali možda će vam biti ugodnija pod prstima. Ako vam je navika da čvrsto pritiskate tastere, membranska tastatura će vam dobro doći. Mnogi igrači ih i dalje koriste i to vas neće sputavati.

Tasteri za prilagođavanje

Da li želite puno dodatnih tastera? Većina igara ima čitavo bogatstvo tastera, opcija i menija, a vaša gejming tastatura mora da se nosi sa svim onim što vaša omiljena igra može da joj nabaci. Makroi omogućavaju sami mapiranje ključeva za funkcije igara, na primer, programiranje dugmeta PrtSc da biste otvorili svoj inventar. Neke tastature omogućavaju ovu funkciju, a mnoge tastature vam omogućavaju da sačuvate nekoliko skupova makronaredbi, po jedan za svaku igru.  Ako igrate nekoliko igara, preporujemo da odaberete tastaturu ovog kapaciteta, tako da ne morate da podešavate makronaredbe svaki put kada menjate igre. Možda ćete želeti da promenite prekidače pod pojedinačnim tasterima, posebno ako vam određeni tasteri stvaraju probleme.

Key rollover

Broj zamene tastera obično je prilično nizak na standardnim tastaturama. Ne koristite često dva ili više tastera istovremeno kada računar koristite za posao ili u školi, ali istovremeno pritiskanje se često događa dok se igrate. Potražite opciju više od 5 key rollover-a kako biste bili sigurni da se nova tastatura može nositi sa svim tasterima koje pritiskate u gejming sesijama, posebno ako koristite makro tastere. Ako nemate pravi broj rollover tastera, računar će registrovati pogrešne tastere pritisnutim ili će umesto toga registrovati tastere u blizini. Ovo bi moglo uništiti celu vašu igru, zato obavezno mislite na ovo kada birate novu tastaturu!

Obavezan Anti-Ghosting

Najbolje gejming tastature imaju ugrađene funkcije za anti-ghosting. Ghosting je kada računar registruje netačne tastere umesto onih koje ste pritisnuli. Obično je to jedan od tastera koji ste pritisnuli ako istovremeno koristite više tastera, ali to mogu biti tasteri u blizini koje niste ni dodirnuli.  Ghosting je mnogo veći problem za igrače nego za redovne korisnike računara. Nije veliki problem ako vaš računar doda dodatnih nekoliko slova reči koju ste uneli i to je lako izbrisati. Međutim, šta ako igrate Rainbowv Six Siege, imate problem.

Osvetljenje

Svi smo videli one živopisno osvetljene gejming tastature sa tasterima koji svetle u duginim bojama. Nema ništa loše u tome što ste izabrali tastaturu zbog njenog zapanjujućeg pozadinskog osvetljenja. Posebno ako je prilagodljiva i ako možete da izaberete svoje omiljene boje. Takođe, možete odabrati boje koje odgovaraju igri koju igrate, poput narandžaste i bele za Overwatch. Tastatura sa pozadinskim osvetljenjem donosi sasvim drugi nivo vašim gwjming sesijama i predstavlja temu za razgovor sa vašim prijateljima. Ne morate čak ni tmnogo da potrošite, jer je tržište prepuno tastatura sa pozadinskim osvetljenjem po razumnoj ceni. Obavezno kupite model sa prilagođavanjem, osim ako niste zadovoljni ponuđenim bojama. Ne želite da kupite zapanjujuću novu igračku tastaturu samo da biste ustanovili da ste zapeli sa jarko ružičastom a to niste želeli. Uprkos svojoj estetskoj privlačnosti, pozadinsko osvetljenje tastatura ima još jednu funkciju za igrače. Prilagodljivo pozadinsko osvetljenje vam omogućava da istaknete tastere koje najčešće koristite, tako da im možete lakše pristupiti. Mnogi igrači uživaju igrati u mraku, ali ovo nije lako ako ne znate gde su tasteri.

Dugotrajnost i kvalitet

Igrači nisu poznati po svojoj otmenosti. Igre su brze i nasilne. Svi gejmeri su videli ili do\iveli razbijanje tastera ili neobičan napad „besa igrača“. Neke igre funkcionišu čak i pritiskanjem tastera, tako da će vaša gejming tastatura pretrpeti popriličnu količinu agresivnosti.  Što je bolji kvalitet izrade, tastatura će duže trajati i intenzivnije igranje može duže potrajati. Ako planirate da se istrošite na novoj gejming tastaturi, svakako ćete želeti da traje dugo, zato pažljivo pogledajte kvalitet izrade i ne štedite na svom budžetu. Treba imati na umu i to da li vaša tastatura dolazi sa garancijom ili opcijom kupovine rezervnih tastera kasnije kada se isti istroše. Zamena nekoliko tastera biće mnogo jeftinija od zamene cele tastature i dugoročno će vam štedi novac. Zbog toga dobro gledajte i čitajte komentare onih koji su već kupili ono što vas interesuje.

Brend

Svi imaju omiljene brendove, naročito kada su u pitanju tastature za gejming. Mnogi koriste ono što mogu da priušte sebi i sanjaju o tome da jednoga dana imaju najskuplje modele. U kojoj god grupi da se nalazite, savet je da se ne držite samo jednog brenda i da dobro proverite ponudu, cene i komentare. Nekada ćete dobiti mnogo bolji kvalitet za manje para.

Kalkulacija

Kao i za sve ostalo, za vrhunski model ćete morati da potrošite više novca. Srećom, cene nisu previše lude, a postoje i neke sjajne budžetske tastature. Ako tražite nešto premium ili najnovije, cene idu dosta gore. Međutim, po toj ceni ćete dobiti premium funkcije kao što su:  

  • Makroi
  • Prilagodljivo pozadinsko osvetljenje
  • Mehanički tasteri
  • Sposobnost promene prekidača na pojedinačnim tasterima
  • Izdržljivost

Međutim, svaka tastatura je drugačija, a neke su i precenjene.

Uvek budite sigurni da tačno znate šta dobijate pre nego što odlučite da ćete bilo šta kupiti. Ako niste sigurni, potražite proizvod na mreži i pogledajte recenzije. Takođe, predlažemo da pitate i prodavce u radnji da vam, ako mogu preporuče trenutno najbolju ponudu. 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PC
Tastature HTA00218
Razer BlackWidow V3 Mini HyperSpeed Wireless 65% mehanička tastatura sa Razer Chroma&nb...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
23.999,00 RSD
Vrsta
Nova
23.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Tastature HTA00195
  Full LED mehanička tastatura sa Outemu tasterima Full keys anti-ghosting Me...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.999,00 RSD
Vrsta
Nova
5.999 ,00 RSD

Slični članci

31.
May.
2021.
PC
Veoma je važno odabrati pravu tastaturu kada pravite svoj gaming setup. Mnogima je bitno da prvenstveno dobiju najbolje ya novac koji planiraju da ulože...
10.
May.
2021.
PC
Odlična, kvalitetna i inovativna tastatura ali... Nešto tu ipak sreću kvari.
26.
Apr.
2021.
PC
Trust smo kritikovali zbog malobrojnih tastatura u portofoliu i oni su izbacili ni manje, ni više nego pet novih modela tastatura. Ovo je, ne šali...