PC
16.08.2021.

Kako odabrati pravi TRUST mikrofon?

I ostvariti popust...

Nekada je bilo tako jednostavno kupiti mikrofon za PC i koristiti ga za sve što poželite. Sećate se onih jednostavnih modela sa postoljem kao što su A4Tech MI-10 ili Genius 01A? Srbija je potrošila hiljade komada istih. Sada su neka druga vremena i kada vam dete dođe sa molbom da mu kupite mikrofon (ili želite da ga kupite sebi) postavlja se više pitanja kao smernice ka pravom modelu.

 

Kao i kod bilo kog dela studijske opreme, prvo pitanje koje treba da postavite sebi je: „Kako ću ovo koristiti?” Ovo pitanje je ključno iz više razloga. Svaki od modela u našim radnjama i na listi pet najprodavanijih ima prirodno svoje dobre i loše strane.

Najbolji mikrofon za streaming i igre će vam osigurati da se uvek čujete glasno i jasno. Kao streamer, vaš glas se mora čuti tokom cele emisije, ali to se odnosi i na chat u igri. Dakle, da li planirate da budete sledeća velika zvezda na Twitchu, da li ćete samo ćaskati sa prijateljima na Discordu ili je u planu pokretanje sopstvenog podcasta – jedan od boljih mikrofona za striming bi trebalo sve to da pokrije. USB mikrofoni postaju sve rasprostranjeniji poslednjih godina, tako da postoji veliki broj modela za biranje. XLR mikrofoni i dalje nude najbolji kvalitet zvuka, imaju dosta povoljnu cenu i obično su teži za podešavanje (često im je potreban nekakav spoljni interfejs) u odnosu na njihove USB kolege. Kada je reč o izboru najboljeg mikrofona, poželećete malo i da razmislite kako i gde planirate da ga koristite.

Dosta je osoba koje nisu sigurne šta znače oznake u opisima modela tipa dvosmerni i sl. U pitanju su načini snimanja tj. polarni obrasci mikrofona i oni su:

  • Kardioidni: Snimanje ispred mikrofona. Savršeno za snimanje glasa, vokala i striminga.
  • Dvosmerni: snima zvuk ispred i iza mikrofona. Idealno za intervjue jedan na jedan.
  • Omnidikcioni: čuje se zvuk iz svih pravaca. Idealno za razgovore u panel diskusijama.
  • Stereo: Savršeno za ASMR snimanje i YouTube

Poenta je pronaći mikrofon koji će vam zvučati dobro ali je bitno i da bude prilagodljiv. Mikrofon mora da radi dobro u različitim uslovima. Da li je na stolu u okviru vašeg setupa ili ga nosite sa sobom da pravite vlogove? Da li je bitno i kako izgleda kada se snimate? OK, nije da ste na modnoj reviji ali je važno i kako izgleda, zar ne? U slučaju da odaberete stojeći mikrofon (sa postoljem), buljićete u njega svaki put kada budete sedeli za svojim stolom – a prenosivi mikrofoni moraju biti lepo dizajnirani. Faktor oblika mikrofona takođe može igrati ulogu u tome koliko je prilagodljiv jer će vam biti potrebno da napravite prostor za isti. Mikrofon mora dobro da radi u svim postavkama sa različitim računarima, tastaturama i monitorima ali mora i da dobro izgleda kada vas vide gledaoci na strimu ili vlogu.

I najbitnije – cena! Puste želje i snovi ukoliko nemate dovoljno da uzmete najbolje ali ima ona stara “Nikada nisam toliko bogat da kupujem jefine stvari“. I to je istina. Ne kupujte najjeftinije već birajte najbolje u odnosu na ono koliko ste planirali da potrošite. A evo modela koje ove nedelje možete da birate i ostvarite 15% popusta.

TRUST GXT 259 NEPA

Definitino najjeftiniji model na ovoj listi. Gejmerski višesmerni (omni-direcional) mikrofon sa postoljem koji je namenjen samo igranju. Savitljiv, sa postoljem koje ne kliza uz jednostavan plug&play i kabl dužine 1.7m. Ovo je mikrofon koji uzimate kada niste sigurni šta vam je baš potrebno a želite dobar kvalitet za malo para… dok ne rešite šta je to što vam je stvarno potrebno. Dobar je i za kancalarije.   

Maloprodajna cena NEPA mikrofona je   1.499 dinara

 

TRUST GXT 252 EMITA

Trust je odavno napravio svoju GXT liniju za gejmere. Tu imamo standardne periferije kao što su miševi, tastature i slušalice, ali se sve više poklanja pažnja torbama za nošenje gejming opreme i računara. Ipak, ništa manje pažnje se ne poklanja i i mikrofonima za strimovanje, podcast i snimanje. Ljudi iz kompanije Trust se definitivno prilagođavaju trendovima u svetu. A trend je, i sami znate, snimaj-pričaj-igraj za svojih par minuta slav ili od toga napravi svoj posao.

Strimovanje je nekima posao i trude se da ga obavljaju na najbolji mogući način. Trust proizvodi opremu za taj posao i ne ide im loše. Znate da sam ja veliki pristalica teorije da proizvođač koji se potrudi da ispoštuje kupca svojim pakovanjem neće u isto to pakovanje staviti proizvod koji je loš. U ovom slučaju, kapa dole na pakovanju. Oduševljena sam aluminijumskim koferčetom koje je namenjeno čuvanju mikrofona kada ga ne koristite. Imate osećaj kao da se u vašim rukama nalazi nešto izuzetno vredno i dragoceno. Unutrašnji deo je napravljen od penaste gume i polistirena i na taj način se proizvodi neće pomerati po kutiji već ćete ih čuvati na najbolji mogući način.

Šta je prvo što žena gleda? Izgled naravno. Emita izgleda kao oni stari, moderni profesionalni mikrofoni koje smo gledali u filmovima. Nije u pitanju samo ideja da se izgleda profesionalno već je ovaj dizajn svojom težinom i zahvaljujući materijalima od kojih je izrađen, skoro otporan na sve vidove neželjenih vibracija. Ja bolje da vam ne spominjem koliko nekada mogu biti trapava kada radim live i krenem da mašem rukama. Još ukoliko nisam skinula nakit.. Žene!

Instalacija nekada može biti noćna mora. Znam da moj drug Dule kaže RTFM (read that fu*ki#g manul) ali me to iskreno smara. I znam da nisam jedina. U ovom slučaju je sve maksimalno pojednostavljeno. Windows ga prepoznaje. Mikrofon jednostavno staje u nosač a kabovi i utičnice su kao 1, 2 i 3… Anti-pop filter mi je favorit i nema šanse da ga pomeram. Ono što je dodatni plus je i sunđer za mikrofon koji je windproof. Ovo nije proizvod koji je namenjen korišćenju u spoljnim uslovima pa sam malo razbijala glavu pitanjem zbog čega je tu. Možda duva vetar u prostoriji? Možda za korišćenje u nekom sudiju pored bazena, na planini… Poenta je da su i na to mislili a od viška glava ne boli.

Kako sam već rekla, instalacija je jednostavna i traje baš kratko. Nije vam potreban neki specifičan softver jer ga Windows automatski prepoznaje i smešta u urešaje za snimanje kao rust USB uređaj. Kada ga uključite on zasvetli plavom bojom kako bi pokazao aktivaciju. Ono što je primećeno tokom testiranja je da se ovo svetlo ne vidi kada se koristi sunđer i to je mali minus.

Nedostatak namenskog softvera za lakše upravljanje jačinom snimanja i drugim opcijama kao što su uključenje i deaktivacija mikrofona, kao i činjenica da na samom uređaju nema neke vrste uključivanja/isključivanja ili neko dugme za uključenje koje direktno može koristiti, tera vas da direktno uđete u meni konfiguracije Windows uređaja ili u program za striming koji koristite kako bi bio onemogućen kad vam više ne treba.

Samo pakovanje i pogled na uputstvo vam odmah govore da je Emita napravljena sa idejom da bude postavljena tačno ispred korisnika jer ima klasično kardioidno područje za hvatanje koje poboljšava snimanje prednjeg i bočnog zvuka, ali potpuno ignoriše zadnji. Emita je zbog toga neupotrebljiva u situacijama kao što su intervjui u kojima su dve osobe/glasa okrenuti jedan prema drugom, snimanje odvojenih izvora zvuka ili da bude deo seta za konferencije. Jednostavno, nije dizajniran za ove funcije. Mikrofon je testiran dosta. Od onih najjednostavnijih opcija kada imamo Skype razgovor , Team meeting ili Discord razgovor. Bez razlike je zvuk odličan. Mnogo bolji nego što j slučaj kada koristimo normalne mikrofone koji dolaze na slušalicama. Ovo se naročito primećuje kada neko kao ja, kako sam već objasnila, mlatara rukama, pomera se na stolici, zvecka nakitom… Zvuk je bio prirodan i bez smetnji. Ne postoji razlika zvuka na početku i kraju rečenice. Prijatelji su probali mikrofon uz sviranje gitare i zvuk je bio savršeno čist i jasan. Stavljali smo i sklanjali pop filter da vidimo razliku i kada je u pitanju govor i kada se svira. B i P smo u rečenicama naglašavali i ponavljali bezbroj puta, odlično zvuči. Jedan metar je neka savršena udaljenost od mikrofona za najbolje rezultate.

ZA

  • Jednostavna i brza instalacija bez softvera.
  • Odličan odnos cene i kvaliteta
  • Izrađen od kvalitetnih i dugotrajnih materijala

PROTIV

  • Plavo svetlo koje signalizira upotrebu se ne vidi ukoliko se koristi sunđer.
  • Nedostatak sofvera
  • Nije za jedan na jedan intervju zbog pozicije ispred korisnika.

ZAKLJUČAK

Nema nedoumica oko toga da je Emita mikrofon uređaj koji je napravljen da traje i ukoliko izuzmemo plastiku okruglog okvira koji drži središnji deo, na ostatak materijala od kojih je napravljena se ne žalim. Imala sam na testu jedan od najboljih uređaja iz Trust ponude, ali i ponude mirofona ovog cenovnog ranga. Topla preporuka. 

 

TRUST MANTIS

Mantis, kao i Nepa se nalaze na svim listama najprodavanijih kod naših retailera i ukupne količine su impresivne. Kupci u svojim komentarima navode kako je idealan za igranje ali se odlično pokazao i u podkastovima i pri pevanju.  A ko peva…           

Mantis mikrofon maloprodajna cena je 4.999 dinara.

 

TRUST EXXO

GXT 256 EXXO je novi USB mikrofon koji je dizajniran za ljude koji se bave strimingom, podcastom, voice-overima i akustičnom muzikom. Ima prilično upadljiv izgled i sistem osvetljenja koji liči na RGB. Kompatibilan je sa Windows 10, Windows 8, Windows 7, Mac OS 10.5 or higher, ChromeOS i Playstation 4 konzole.

Proizvod je upakovan u veliku i kvalitetnu Trust kutiju, crne boje i gejming oznake, kao i svi GXT proizvodi. Odmah na kutiji vidite najbitnije karakteristike. Svi delovi su sigurno upakovani u kutiji, tako da se mikrofon ne ošteti tokom transporta.

Kada sve otpakujete, pronaći ćete sledeće delove: mikrofon, nosač otporan na udarce, pop filter, metalno postolje, USB kabl dužine 1,8 metara, uputstvo i naravno GXT nalepnicu. Trust GXT 256 Exxo je mikrofon dizajniran uglavnom za strimere. Zbog toga ima samo kardioidni pick-up ili polarni obrazac pogodan za podkastove, strimovanje, vlog-ove, snimanje glasa i akustične instrumente. Ne sadrži sve Omnidikcione (čuje se zvuk iz svih pravaca., idealno za razgovore u panel diskusijama) ili Dvosmerne (snima zvuk ispred i iza mikrofona, idealno za intervjue jedan na jedan) načine snimanja. Trust GXT 256 Exxo ima sampling rate 48 kHz/16-bit, frekfencijski odziv između 30 Hz i 18 kHz, i osetljivost 130 dB, impedansa 32 Ohm i signal-zvuk odnos 86 dB.

Ima nosač koji redukuje vibracije, pop filter koji uklanja neželjene zvukove kao što su slova P ili F, i ima tehnologiju za redukciju šuma. Mikrofon se montirana na metalni nosač koji stoji na stolu a ugao mu se može prilagoditi vrlo jednostavno. Pozitivno je što mikrofon možete koristiti i na drugim nosačima koji korise univerzalni vijak 5/8. Trust GXT 256 Exxo je plug-and-play uređaj i ne zahteva neki specijalan softber ili drajvere. Windows 10 ga odmah prepoznaje i omogućava da ga koristite i kao uređaj za snimanje i kao playback ukoliko povežete i slušalice za monitoring i ostale namene.Ovo je seting koji vam je ponuđen.

Konfigurisanje Trust GXT 256 Exxo se završava sa dugmićima. Setujete mute, pojačavanje i jačinu zvuka u slušalicama. Dugme Gain može da se koristi i za smenjivanje boja između ponuđenih: crvena, plava, zelena, ljubičasa i žuta. Tu je i “RGB cycle” mod koji polako prelazi iz jedne boje u drugu. Nije u pitanju pravi RGB uređaj jer bi za to morao da ima dodatni sofver za prilagođavanje kao i LED koji može da svetli u bilo kojoj boji

Što se tiče korišćenja, snimala sam materijale kao za podcast ali i gameplay nekih od najnovijih igara i iskreno, pozadinska buka je bila savršeno rešena. Povremeno se nazirao zvuk kucanja na tastaturi (mehanička) ali daleko od toga da je smetalo ili pravilo probleme. Ono što možda malo može da iznenadi je da je zvuk koji se šalje na monitoring port mono a ne stereo kako je očekivano. Ipak, problem se da rešiti povezivanjem slušalica direktno na zvučnu karticu ili PC a ne na ovaj mikrofon. Sve ostalo je za svaku pohvalu. 

Sviđa mi se:

  • Dobro funkcioniše za strimovanje, podcasting i druge slične aktivnosti gde se snima samo jedan glas.
  • Odličan kvalitet izrade
  • Fenomenalan dizajn
  • Jednostavan za postavljanje i upotrebu

Možda bi mogli da unaprede:

  • Poništavanje šuma bi se moglo poboljšati
  • Zvuk koji se šalje na port za nadzor je mono a mislim oda bi morao biti stereo.
  • To nije uređaj sa RGB svetlima, već samo sa ciklusom od 5 boja.

Trust EXXO maloprodajna cena je 17.999 dinara

15% popusta uz kod indijankadankaacfn2c         15.299 dinara

 

TRUST BUZZ

Trenutno radi na svakom računaru digitalnom USB vezom i daje toplu, bogatu i jasnu reprodukciju. Kardioidni obrazac za visoko precizno snimanje i čist zvuk uz minimalnu pozadinsku buku. Pakovanje ima nosač amortizera, postolje za metalni stativ, univerzalni nosač sa vijkom 5/8 ” i USB kabl 1,8 m.

BUZZ maloprodajna cena iznosi 11.999 dinara

 

 

TRUST LANCE

  • USB veza radi na bilo kom računaru i laptopu
  • Topla, bogata i jasna reprodukcija zvuka
  • Paket uključuje vrhunski amortizer, pop filter i postolje za stativ  i 1,8 m USB kabl

LANCE maloprodajna cena iznosi 8.999 dinara ali uz kod indijankadankaacfn2c ostvarujete 15% popusta.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Mikrofoni GAD162
USB veza radi na bilo kom računaru i laptopu Topla, bogata i jasna reprodukcija zvuk...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.999,00 RSD
Vrsta
Nova
8.999 ,00 RSD

Slični članci

31.
May.
2021.
PC
Veoma je važno odabrati pravu tastaturu kada pravite svoj gaming setup. Mnogima je bitno da prvenstveno dobiju najbolje ya novac koji planiraju da ulože...
26.
Apr.
2021.
PC
Trust smo kritikovali zbog malobrojnih tastatura u portofoliu i oni su izbacili ni manje, ni više nego pet novih modela tastatura. Ovo je, ne šali...
21.
Dec.
2020.
PC
Slušalice dizajnirane za sve platforme ali definitivno model koji će biti idealan poklon svakom gejmeru. Definitivno izbor za muškarca.