Vesti/Najnovije
29.10.2021.

Razgovor sa Markom Tomićem, kreatorom igre SAINT KOTAR

Ekipa sa Respawn.ba je imala interesantna pitanja

Možda je najbolje da interview započnemo s onim osnovnim pitanjem kako bismo naše čitatelje upoznali s onim šta radite. Kako je nastao Red Martyr Entertainment i ko sve čini Vašu ekipu?

Marko TominićNastao je kao moj osobni cijeloživotni san. Kao dječak, davne 89’ godine dobio sam Commodore 64. Tada sam se zaljubio u svijet video igara i odlučio postati programer. Programer nisam, ali radim igre i uživam svake sekunde rada. Ekipa se sastoji od artista, programera, zvučnih inželjera i kreativaca te animatora. Sve pozicije potrebne da bi Saint Kotar postao video igra.

Gorski Kotar kao jedno prelepo mesto smešteno između Karlovca i Rijeke u Hrvatskoj mi je bila prva asocijacija na ime Vaše igre! Da li ima neka veza i da li Vam je to bila inspiracija za igru?

Marko TominićItekako. Radnja igre se odvija upravo tamo, na području Gorskog kotara. Sveti Kotar je naziv tog malog fiktivnog mjesta i sam svijet ima puno tipičnih lokacija iz gorskog kraja, ali i nemali broj pravih lokacija i građevina iz tog područja i okolice.

Saint Kotar pruža više od 10 sati gameplaya ispunjenog misterijom i vrhunskom atmosferom. Tu je i poseban sistem odlučivanja koji utiče na sam tok priče. U kojoj meri naši odabiri utiču na tok priče te razvoj likova u igri?

Marko TominićUtječu kratkoročno ali i dugoročno na svijet i likove s kojima se surećete u igri, ali i gameplay (neki puzzleovi postaju lakši ili teži, ovisno o vašim odlukama kao igrač). Neke su odluke bolne, neke su tužne na prvu da bi se kasnije otkrilo da su sretne.

Igru krasi rukom crtana grafika i unikatan dizajn. Koji su vam bili izazovi prilikom kreiranja vizualnih postavki igre?

Marko TominićPostavke, odnosno setup igre. Isti je 2.5D, gdje se kombiniraju 2D ilustrirane pozadine i 3D modeli karaktera. Plus je definitivno art, koji bi bio teško postizljiv na ovoj razini da smo se odlučili ići na full 3D, no s druge strane imamo dosta tehničkih ograničenja zbog čega smo se morali prilagoditi istima uskračujući određene ideje u scenariju.

U opcijama možemo uključiti “classic horor mode” koji nam pruža crno-belu verziju igre. Zašto ste se odlučili za baš tu opciju?

Marko TominićNekako nam se učinila kao fora mogućnost da igrači mogu igrati igru u nekom štihu starih crno-bijelih horror filmova. I zaista djeluje tako, ima nešto u tom crno-bijelom svijetu gdje horori izgledaju strašnije. Vjerojatno zbog igre svijetla i sjena.

  •  

Saint Kotar je finansiran zahvaljujući Crowdfunding kampanji na Kickstarteru. Da li je to najbolje rešenje za male studije, naročito sa naših prostora? Da li je teško pronaći potencijalne ulagače za indie projekte?

Marko TominićPa je i nije. Ima jako puno posla za definirati, organizirati pa onda i voditi Kickstarter kampanju. Treba dobro razmisliti. Ono što je dobro u našoj priči je to što smo zahvaljujući tom uspjehu uspjeli pronaći izdavača. Bez toga ne bi imali trenutnog izdavača s kojim smo zadovoljni. Teško je u početku i za one čije financije ne omogućuju ulazak u veće projekte zasigurno bih preporučio da krenu ali da krenu sa podjednako enzuzijastičnim prijateljima/poznanicima. S vremenom će imati nešto za pokazati ili početi sa prodajom istog na platformama. Ako ima talenta, a ponajviše uportnosti i mukotrpnog rada, uspjeh će doći.

Da li je pandemija korona virusa uticala na razvoj igre?

Marko TominićDjelomično jest zbog Kickstarter kampanje. Naime kampanja nam je krenula na ljeto 2020., u punom jeku pandemije. To je nažalost utjecalo na odeđeni postotak fanova koji nas je pratio već neko vrijeme, ali i novijih, koji su nas htjeli podržati ali to nisu mogli zbog gubitka poslova.

Gdje se vidite u budućnosti?

Marko TominićKratkoročno, odmah nakon izlaska pune igre krećemo raditi na DLC-u za Saint Kotar, zatim na portu za konzole, a odmah iza toga na razvoju novog projekta. Dugoročno, u razvoju video igara. To je moja cjeloživotna ljubav i ne vidim se drugdje.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41192
Pomozi Sredi, Pagsliju, Gomezu i Mortiši da spasu vilu porodice Adams u ovoj urnebe...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Najluđi period Saints Row sage na tvom dlanu. Borba kreće u Steelportu, gradu koji se d...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD

Slični članci

15.
Aug.
2021.
E Sport
Đorđe ”Djole95” Milićević je jedan od najboljih PES igrač u Srbiji, što je nedavno i uspeo da dokaže kada je slavio na kvalifikacijama za ...
17.
Mar.
2021.
E Sport
Kada igrači napune određen broj godina, kao i u tradicionalnom sportu, tako i u esportu, mnogi odluče da je vreme za penziju. Dok se neki posvete nekim drugi...