Vesti/Najnovije
23.12.2021.

Najveća iznenađenja u 2021

Kada je u pitanju industrija video igara

Sitno brojimo do kraja 2021. i do ulaska u novu godinu.

2022. već sada izgleda kao da će biti prepuna video igrica za uživanje, ali gledajući unazad na proteklih 365 dana, 2021. nije manjkalo iznenađenja. Bila je to naporna godina u pogledu interaktivne zabave, kako u vezi sa događajima u samoj industriji, tako i sa spoljnim okolnostima. Nakon lansiranja nove generacije krajem 2020. godine, PS5 i Xbox Series X su se polako prodavale, znamo svi zbog čega, i dokazale su se kao pouzdane.. Formalni video događaji kao što su E3 i TGA takođe su se vratili ove godine uprkos tekućoj pandemiji COVID-19. Iako su zabava i pozitivnost ono što igrači obično traže u ovoj oblasti, industrija igara je nažalost ugostila dosta kontroverzi i šokantnih vesti tokom prošle godine. Od srećnih uspona do razočaravajućih padova, sjajnih otkrića do užasnih skandala. A ovo su neke od najbitnijih vesti i iznenađenja iz 2021.

 

Activision-Blizzard tužbe i uznemiravanja

Nažalost, industrija igara nije, kako se ispostavilo, med i mleko. Ovih dana svi navode kao glavni momenat ovaj skandal i posvećuju mu  čitave sate. Videli smo da neki na komentare da toga ima i kod nas odgovaraju da je ovo interesantnije jer je u pitanju velika firma i amerika. Tužno ali istinito. Activision-Blizzard je 20. jula tužen zbog optužbi najgore moguće vrste. Rodna diskriminacija, seksualno uznemiravanje i još gori navodi oslikavaju ove tužbe, a kada se sada zagrebe i istraži unazad, to ide još dalje. Odgovor Activision-Blizzard-a je na startu ostao gluv na optužbe i, baš kada je izgledalo da AB shvata ozbiljno sve, novi izveštaji su otkrili da je izvršni direktor Bobbi Kotick znao više nego što je u početku rekao. Situacija se i dalje menja, ali označava neprihvatljiv preokret događaja koji, otvara prostor za inkluzivniju radnu kulturu. Activision-Blizzard je možda lice i fokus uznemiravanja u industriji video igara trenutno, ali je daleko od jedinog. Samo ove godine pojavili su se novi detalji o Ubisoftovom maltretiranju žena, Bungie-jeva prošlost je izašla na videlo, Twitch strimeri su napadnuti bez podrške, a igrači su bacali mizoginističke i rasističke komentare na God of War : Ragnarok i Horizon Forbidden West. Igre, možda više od svega, okupljaju ljude, naročito tokom pandemije, ali postoji i ona tamna strana koja se prečesto ignoriše, i od velikih do malih, to je nešto za šta industrija treba da ima nultu toleranciju. 

 

Epic Games vs. Apple suđenje

O ovom procesu smo dosta pisali. Tužba između Epic Gamesa i Apple bila je stalna tačka spora između obe kompanije nekoliko meseci ove godine. Ukratko, tužbu je pokrenuo Epic u vezi sa Apple poslovnom praksom u iOS prodavnici aplikacija. Epic Games je posebno osporio Apple ograničenja za aplikacije u pogledu drugih opcija kupovine u aplikaciji osim onih koje se nude u samoj prodavnici aplikacija. Osnivač Epic Games Tim Sweeney nije bio zadovoljan smanjenjem od 30 posto koje je Apple uzimao za svaku kupovinu, što je dovelo do promena u igri Fortnite kako bi se zaobišli ovi sistemi plaćanja. To je dovelo do toga da je Fortnite u potpunosti uklonjen iz prodavnice iOS aplikacija, a nakon toga su stvari brzo eskalirale. Apple je uzvratio sopstvenom tužbom, tvrdeći da je Epic prekršio ugovor sa njima kada je pokrenuo celu ovu tužbu. Do septembra 2021., sud je odlučio u korist Apple kompanije po devet od deset tačaka, ali je presudio protiv Apple na osnovu kompanijine politike upravljanja.

 

 

Halo Infinite Multiplayer iznenađenje

Halo franšiza je sinonim za Xbox brend, nešto što je trebalo da se proslavi lansiranjem Xbox serije X/S. Halo: Infinite je prvobitno trebalo da bude ekskluzivno izdanje, i trebalo je da bude odloženo za ovu godinu. Dok su fanovi iz dana u dan strpljivo čekali da najnovija Master Chief avantura postane dostupna, Microsoft je 15. novembra objavio iznenađujuće saopštenje da će se opcija za više igrača Halo: Infinite pokrenuti ranije. Ovo je pomoglo igračima da se olakša čekanje na kampanju i usrećilo je mnoge obožavatelje jer su se dočepali igre ranije nego što se očekivalo. Naravno, bilo je nekih problema sa napredovanjem Battle Pass-a i listama za reprodukciju, ali programeri su brzo reagovali uvodeći mnoge ispravke i ažuriranja od tada. Za mnoge igrače, samo faktor iznenađenja bio je veliki plus za franšizu.

 

Najava Alan Wake 2

Dok su neki igrači gledali TGA verujući da je Silent Hill najava neizbežna, shvatili su da se pojavio potpuno drugačiji horor IP. Iako je povratak franšizi Alan Wake bio tizovan i dosta se šuškalo nakon DLC-a za Control i Alan Wake Remastered, ništa nije potpuno potvrđeno.  Nakon kratkog, ali jezivog trejlera, Alan Wake 2 je potvrđen za objavljivanje 2023. godine kada je režiser Sem Lejk izašao na scenu da priča više o igri. Biće to potpuno iskustvo horora preživljavanja, a imajući u vidu da je prošlo više od decenije od originala, ovaj nastavak je očigledno dugo čekao da dođe njegovih pet minuta.

 

 

Lucasfilm Games se vraća

Lucasfilm Games je nekada bio glavni proizvod industrije video igara pre mnogo godina. Osnovan u svrhu razvoja video igara zasnovanih na franšizi Star Wars, kompanija je tokom godina postigla veliki uspeh sa mnogim proizvodima. Međutim, 2012. godine Dizni je kupio Lucasfilm i svu njegovu imovinu, a do 2013. je ugasio odeljenje za igre i prebacio odgovornost za video igre na EA. Posle nekoliko mukotrpnih godina pod vođstvom EA, ​​najavljeno je da će Lucasfilm Games biti ponovo osnovan kako bi nadgledao sve buduće razvoje video igara početkom 2021. Kasnije te iste nedelje, nova Indiana Jones igra i otvoreni svet Ratovi zvezda iz Ubisofta su najavljeni, što ukazuje na svetlu budućnost za Lucasfilm Games.

 

 

Nintendo Switch Online je napokon dodao Nintendo 64 igre

Ddatno povećanje cene za Nintendo Switch Online dočekano je sa neverovatno malo iznenađenja i komentara a vest da su N64 igre tu, nekako je zakasnila. Nintendo Switch Online polako stvara bazu zastarelog sadržaja za korisnike Switch-a u kojima će uživati u okviru troškova mesečne pretplate.  NES i SNES naslovi su već dodati u uslugu, ali je bilo potrebno dosta vremena da se biblioteka Nintendo 64 takođe pojavi na konzoli. Sada u klasičnim igrama kao što su StarFox 64 i Paper Mario mogu da uživaju mladi i stari igrači, bilo gde i bilo kada.

 

 

 

Sony akvizicija

 

Brend PlayStation je poznat po svojoj liniji ekskluzivnih first-party proizvoda kao što su Marvelov Spider-Man i The Last of Us. Tokom godina, Sony je to postigao tako što je uspostavio čvrste odnose sa dokazanim studijima i na kraju ih kupio da bi pravio igre isključivo za PlayStation platforme.  Kao da ova prva porodica nije bila dovoljno jaka, 2021. je sa sobom donela gomilu novih akvizicija iz kompanije Sony, dodajući nove talente tom timu. Ovo uključuje Housemarque (Returnal), Bluepoint (Demon's Souls) i Firesprite (The Persistence).. I ne samo to, već su se porodici pridružili i manji timovi fokusirani na PC portove i razvojnu podršku kao što su Nixxes Software i Valkyrie Entertainment.

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4889
Doživite post-apokaliptični svet opet! Intenzivna i emotivna avantura te očekuje. Poruč...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.799,00 RSD
Vrsta
Nova
4.799 ,00 RSD
Korišćena
3.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50117
Kozmetički predmeti za Fortnite Paket sadrži 3 skina za likove, 3 pijuka, 3 ranca, 1 sk...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50039
Nakon prinudnog sletanja na planetu koja menja oblik Selena mora da istraži opusto&scar...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Korišćena
3.999 ,00 RSD

Slični članci

17.
Dec.
2021.
Ova mama je gejmer
Vreme je raznih lista, pa zašto onda da jedna ne bude posvećena ženskim likovima u igrama 2021. godine, i to onim najboljim igrama.
15.
Dec.
2021.
Vesti/Najnovije
Nintendo je ove godine, čini se, bio aktivniji nego ranije i na neki način iskoristio prazninu koju je napravila nestašica PS5 konzola. Napominjemo da...
14.
Dec.
2021.
Vesti/Najnovije
Tata voli simulaciju letenja, mama zapeva tu i tamo, sin samo pucačine a sestra avanture. Negde su u pitanju stereotipi a negde malo drugačiji izbori. Metacr...