Vesti/Najnovije
21.02.2022.
Autor: Adi Zeljković

THE CUPHEAD SHOW - Imamo li novi kultni crtać?

Netflix se ne plaši izazova

Kada je Studio MDHR objavio Cuphead 2017. godine, igrači širom sveta su bili zaprepašćeni hrabrim umetničkim stilom, zanimljivim mehanikama i fluidnim igranjem koje je ovaj naslov nudio. Kontrolišući Cupheada i njegovog brata Mugmana, igrači su postali opčinjeni svetom u kojem su mogli kontrolisati crtani film iz 1930-ih.

Borbe sa šefovima imaju bogatu istorijsku pozadinu ukorijenjenu u zabavnim i glupim trivijalnostima iz tog vremenskog perioda (Cuphead Wiki će vam dati neke neverovatne činjenice i sitnice o svakom liku u igri). Cuphead je tip kreativnog duha koji su AAA studiji, nažalost, izgubili. Indie timovi su priskločili u pomoć i spasili gaming. Njihovi napori su postali toliko cenjeni i mainstream da se streaming servisi poput Netflixa više ne plaše davanja zelenog svetla adaptaciji na ekranu za dragulje poput Cupheada.

Na svu sreću, Netflix je prepoznao rigoroznu emulaciju animacije od pre skoro jednog veka. Uzimanje igre i vraćanje u njen medij inspiracije čini se previše očiglednim.

Koliko blisko Netflix serijal održava istinski osjećaj uzbuđenja koji su igrači iskusili kada su ušli na Inkwell Isles prije nekih pet godina? Bio je to težak zadatak za producente serije, jer ipak treba ostati na istom nivou ili nadmašiti ono što igra nudi. Cuphead Show je urnebesni, nadrealni, haotični crtani film koji prilagođava video igru koju obožavaju obožavatelji mešajući klasične tehnike animacije s modernim tempom i humorom.

Prvobitni dojam koji će mnogi osetiti kada se uključe u prvih nekoliko epizoda (koje traju 12 minuta) je da adaptacija izgleda kao običan crtani film o prijateljima. Cuphead i Mugman služe kao vaš tipični bratski duo. Glavni lik je spreman da rizikuje, donosi ishitrene odluke i podstiče većinu humora u seriji. Brat Mugman je onaj fini brat koji pokušava da reši situacije koje Cuphead uvodi u njihove živote.

Ovo je potpuno nova teritorija ako znamo da u samoj igri nema toliko same karakterizacije likova. Protagonisti su dvosmisleniji i intimniji. Osoba koja igra igru može preneti bilo koju od svojih emocija i osobina ličnosti na likove, oblikujući Cupheada u bilo koji lik koji želi da bude. Serija oduzima neke od ovih sloboda, čineći ga više kreacijom u stilu Sunđer Boba.

ĐAVO JE STVARNI LIK!

Epizode su potpuno samostalne i fokusiraju se na kratke, otkačene nezgode u koje upadaju Cuphead i Mugman dok odgađaju svoje kućne poslove. Jedini izuzetak je dvodelna epizoda koja prati jednu sveobuhvatnu priču sezone: Cuphead je slučajno zadužio svoju dušu Đavolu (dobro ste pročitali, Đavo je ovde stvarni lik, a on je histeričan). Iako nema mnogo serijalizacije, a samim tim ni potrebe ili poticaja da se serija gleda u jednom dahu, zabavni scenariji i uverljiva i nezaboravna zezancija između braće olakšavaju nastavak gledanja sledeće epizode.

Iako The Cuphead Show ima estetiku crtanog filma iz doba depresije, budite sigurni da nije sve turobno. Naravno, postoje neke sablasne slike primerene eri, od toga ne možete pobeći kada je glavni negativac sam Đavo, ali humor i komično vreme animirane serije su mnogo moderniji. Preterani izrazi lica, šašavi humor i nadrealni likovi čine ovo više crtanim filmom nalik Tom i Jerry-ju, jedan s jednom nogom u sadašnjosti, a drugi čvrsto u prošlosti. Uzmimo, na primer, epizodu posvećenu Cupheadu i Mugmanu koji moraju brinuti o flašici za bebe koja im je ostavljena ispred kuće, prije nego što shvate da je beba manijak koja voli da im nanosi bol i uništenje.

DA LI ĆE BUDUĆI NARAŠTAJI ODRASTATI NA CUPHEADU?

Bilo da ste obožavatelj Fleischer crtanih filmova ili čak serija inspiriranih njima poput Ren & Stimpy, Animaniacs ili Sunđer Bob, Cuphead Show je ljubavno pismo animacijskom mediju, a ako ste potpuno novi u žanru, i dalje nudi obilje smeha, nezaboravnih likova i sjajnih vizuala, a i glasovna gluma Cupheada (Tru Valentino) i Mugmana (Frank Todaro) je prilično pohvalna. Odlično se slažu jedan sa drugim, a njihovi visoki i niski glasovi su estetski ugodni za uho.

The Cuphead Show verno prikazuje suštinu popularne igre, dajući starim ali i novim fanovima nadrealan, uzbudljiv, haotičan i svestrano zabavan crtani sa nezaboravni8m likovima i zadivljujućom animacijom.

Da li Cuphead Show može postati kultni crtani?

Da li će budući naraštaji odrastati na njemu?

Pišite nam u komentarima!

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Nakon maratonskih partija na tvojoj omiljenoj konzoli, ponesi sa sobom šolju osv...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.799,00 RSD
Vrsta
Nova
2.799 ,00 RSD

Slični članci

17.
Feb.
2022.
Vesti/Najnovije
Dying Light je igračima ponudio novi pogled na zombi igru, s otvorenim svetom za istraživanje i novim mogućnostima parkura za korišćenje koje zapravo nisu vi...
15.
Feb.
2022.
Vesti/Najnovije
Uvek će se naći kritičari ali ako smo iskreni, sa svim svojim vrlinama i malo mana, ovo je fenomenalna igra!
08.
Feb.
2022.
PC
Trust nam donosi kompaktnu I dugotrajnu novu Callaz TKL gejming tastaturu.