Vesti/Najnovije
09.03.2022.
Autor: Milan Radosavljević

Rainbow Six Siege SE01 - Operacija Demon Veil

Čast nije jedina stvar koju treba braniti... ali nekada je sve šta nam je preostalo

Rainbow Six Siege polako postaje kultna igra u multiplayer krugovima. Iako izdata sada već daleke 2015 godine, tvrdoglavo odoleva brutalnoj konkurenciji i preživljava u ovim teškim vremenim. Šta više, poprilično cveta ukoliko kao reper pogledamo brojke poslednjeg velikog turnira na Twitch platformi. Upravo zbog toga, Ubisoft ne odustaje od ovog naslova, a podrška je jača nego ikada. Mart svake godine je rezervisan za početak nove godine u Rainbow Six Siege igri, a to znači, najava svega šta možemo očekivati u igri od ovog meseca pa sve do marta sledeće godine.

Sedma godina podrške, sezona jedan Operacija Demon Veil

Početak svake nove godine u Siegeu ne znači samo gomila novog sadržaja, već i nove fundametalne promene i novine u gameplay mehanici pa i u modovima igranja. Ova godina počinje poprilično bombastično, a to ne mislim iz ugla balansiranja svega i svačega u igri, već po novom modu koji nas očekuje odmah na početku sezone jedan u sedmoj godini pod imenom Operation Demon Veil.  Nego krenimo od novina, preko totalno novog moda koji igrači čekaju godinama, nove mape a onda i balansiranja operatera i postojećih mapa.

Azami - „Čast nije jedina stvar koju treba braniti... ali nekada je sve šta nam je preostalo“

Novi operater u Operaciji Demon Veil je Kana Fujivara pod šifrovanim imenom Azami. Rođena u gradu Kyoto, Japanu. Azami je mešavina tradicionalnog i modernog Japana u jednoj osobi. Posle teškog i okrutnog detinjstva gde nije imala previše slobode, svoju kreativnost je počela da ispoljava u borbenim veštinama i modi. Njena odlučnost joj je omogućila da brzo napreduje u Aikidu. Ova bitna osobina kao i odlučnost da uči druge jezike su joj omogućili preseljenje u Tokio, gde je uspela da upiše Metropolitan Policijsku Akademiju. Od običnog prašinara je brzo napredovala sve do pozicije bezbednosnih snaga u Tokio Metropolitan Policijskoj Stanici. Njeni problemi sa temperamentom koje vuče od malena počinju da joj komplikuju napredak u policiji i ona odlučuje da se oproba u privatnom sektoru. Ubrzo nakon toga obnavlja svoj kontakt sa Yumiko „Hibana“ Imagawa koja joj polako pomaže da se priključi Rainbow Six jedinici.

Odbrambeni operater sa jedinstvenim stilom oblačenja i mogućnosti

Azami je definitivno najlepše obučen operater. Uniformu je zamenila svojim prelepim odelom tako da se poprilično razlikuje od apsolutno svih operatera. Njen stil je ipak samo distrakcija kod drugih operatera, jer time krije sve mogućnosti i sposobnosti koje je krase. Ona je defanzivni operater sa setom mogućnosti koji će promeniti način igranja kako u odbrani tako i u napadu.

Njena jedinstvena sposobnost je takozvani Kiba Barrier, modifikovani kunai koji se lepi za apsolutno sve podloge i pušta materijal koji se širi, a ona i očvršćava. Time se kreira neprobojan sloj koji može ili da zakrpi sve rupe koji su napadači napravili ili jednostavno blokira prolaze i oteža suprotnom timu napredovanje i pozocioniranje na mapi. Barijera se može uništiti granatama ili prodornim gežetima operatera kao što su Ash, Hibana, Zofia ili Flores.

Kao primarno oružje, Azami može nositi 9X19SVN automatsku pušku ili ACS12 poluautomatsku pumparicu. Kao sekundarno oružje tu je ubojiti D-50 ili svima poznati Desert Eagle. Od gedžeta može nositi Impact Grenade kao i bodljikavu žicu. Ceo arsenal je upotpunjen njenim odličnim atributima. Azami je operater sa drugim nivoom zdravlja i drugim nivoom brzine. To znači da je poprilično agilna, sa 110 HP na samom startu meča.

Azami je jedan od onih operatera koji će sigurno naći svoje mesto na kompetitivnoj sceni. Njene mogućnosti su jednostavno isuviše korisne da bi bile ignorisane i jedva čekamo da vidimo kako će se igrači prilagoditi njoj, kao i kako će je koristiti u nadolazećem periodu.

Japanski operater na potpuno novoj mapi u Irskoj

Pored novog operatera, Operation Demon Veil nam donosi i još jednu novinu koju nismo videli u igri poslednjih tri godina! Emerald Plains je potpuno nova mapa koja se dešava u modifikovanom starom zamku u Irskoj. Zamak je pretvoren u moderni country club tako da ovaj miks će pružiti igračima kako vertikalnost na mapi tako i pomešani enterijer modernog i starog, jedinstvenog. Verujemo da će ovaj vizuelni stil odvojiti ovu mapu od ostalih na koje smo navikli do sada.

Team Deathmatch – mod koji smo svi čekali!

Posle šest godina, stiže nam mod koji su svi priželjkivali od samog izlaska igre, a to je Team Deathmatch! Kako je sam Ubisoft rekao, TDM mod će biti najkorisniji za one igrače koji žele da nauče da kontrolišu različite puške, navniknu se na operatere kao i podese svoje nišanjenje pre kompetitivnih mečeva. Ovo je sigurno jedan od modova koji će vratiti igrače koji su napustili igru svih ovih godina, a naravno i oduševiti one koji su uz nju od samog izlaska.

Pravila TDM-a:

 • Mečevi traju 5 minuta ili dok tim ne dostigne 75 eliminacija
 • Operateri ne smeju napuštati objekat, ukoliko to učine, umiru za 10 sekundi
 • Mogućnost zamene operatera u toku meča
 • Respawnovanje je dozvoljeno
 • In-game chat je onemogućen
 • Join in progres iliti pridruživanje meča koji je u toku je aktivno
 • Ukoliko neko odluči da napusti meč, neće biti penalizovan kao u drugim modovima

 

Gameplay detalji:

 • Igrači mogu birati sve operatere, nebitno da li su deo odbrane ili napada
 • Više igrača može birati istog operatera
 • Jedinstvene mogućnosti operatera nisu aktivne u ovom modu
 • Operateri sa štitovima nisu u opticaju (Blitz, Montagne i Clash)
 • Fuzeov Ballistic Shield je nemoguće koristiti
 • Oba tima imaju iste gedžete – obična, stun i impact granata
 • Barikade, ojačavanje zidova, dronovi i korišćenje kanapa za penjanje nisu dostupni
 • Mape na kojima se igra TDM: Theme Park, Favela i Villa

 

Mogućnost menjanja operatera u pripremnoj fazi

Igrači napokon mogu da promene operatera u fazi pripreme pre nego što počne runda. Ova promena najviše dolazi od toga da se igrači više forsiraju na korišćenje dronova u priprenoj fazi. Time mogu otkriti koje operatere koristi odbrambeni tim i u odnosu na njihovu postavku odabrati operatera koji odgovara njihovoj postavljenoj taktici na mapi.

Mogućnost menjanja operatera je dostupno u svim modovima igranja: Quick Match, Unranked, Ranked i Pro League playlistama.

Univerzalni nišani

Druga stvar koji svi čekaju od samog izlaska igre je mogućnost korišćenja svih nišana za dato oružje. Do sada, svako oružje je imalo svoj set nišana, bez ikakve logike i racionalnog objašnjenja za tu odluku. Sada je to napokon promenjeno kako i zdravorazumski dolikuje. Svi nišani koji nemaju mogućnost uveličavanja možete koristiti na svim oružjama kod svakog operatera!

Goyo i njegov verni prijatelj - „Volcan“ kanister

Jedna „sitnica“ značajno menja Goyo operatera. Svima je poznato da Goyo ima Volcan Canister koji je prikačen za Deployable Shield. Time ste mogli da pravite zamke igračima, ali mogućnosti su jednostavno bile ograničene, baš zbog toga što taj kanister niste mogli da odvojite od štita. U ovoj sezoni, Goyo kao specijalnu mogućnost sada ima samo kanister koji je delimično zaštićen i može biti postavljen apsolutno gde vi poželite. Njegov eksplozivni damage je smanjen, ali vatra koja se stvori njegovim uništenjem traje duže na mapi.

Zaštita igrača se podiže na viši nivo

Od ove sezone, svi igrači koji žele da igraju Ranked Mečeve, moraju imati verifikovani nalog preko svog mobilnog broja. Ova promena je možda upitna, ali sprečavaće igrače koji kupuju jeftine naloge i koriste cheatove u ranked modovima. Pored toga, ovo će drastično smanjiti „smurf“ naloge, ili takozvane nove naloge koji koriste igrači sa visokim skillom kako bi uništavali zabavu onima koji se tek uče kako da igraju R6 Siege.

Replay mečeva dolazi i na konzole

Replay Mečeva je do sada bio moguć samo na PC platformi, a već od sada, ova opcija je otvorena i za konzolne igrače. Match Replay će automatski sačuvati do dva sata vaših poslednjih partija ili do 12 poslednjih mečeva. Pored toga, kontrole kontrolisanja replaya su promenjene kako bi bile intuitivnije za igrače koji koriste kontrolere.

 

Balans Operatera

Kamere gube signal kada se zakače van građevine

 • Ukoliko odbrambeni tim postavi kamere van objekta koji brani, kamere će izgubiti kontakt posle deset sekundi. Ukoliko želite da ih ponovo aktivirate, morate ih pokupiti i postaviti u unutrašnjosti objekta

Valkyrie+Zero

 • Black Eye i ARGUS kamere sada mogu da se aktiviraju dok su u vazduhu, ali video neće biti vidljiv sve dok ne dodirnu čvrstu površinu

Echo+Mozzie

 • Echo i Mozzievi dronovi se sada mogu duže koristiti van objekta koji se brani, do 10 sekundi, kako bi se izjednačila aktivnost kamera pre gubljenja signala

Melusi

 • Banshee se sada otvara brže nego do sada, otkrivajući svoju slabu tačku dosta ranije

Kali

 • Njeno kretanje više nije penalizovano kada u rukama drži svoj snajper

Thunderbird

 • Kona Station će od sada lečiti samo igrače koji imaju ispod 100 HP-a

 

Za sam kraj, mala najava šta nas sve čeka u ovoj godini!

Ovo su samo novine koje nas čekaju u Operation Demon Veil koja nam stiže već sledeće nedelje. Svaka sledeća sezona će biti još uzbudljivija nego sada, a u nadolazećim mesecima nas čeka dosta promena, novina kao i novih operatera. U drugoj sezoni nas očekuje operator iz Belgije, nova TDM mapa, Shooting Range kao i specijalizovani Operator Tips koji će služiti kako starim tako i novim igračima. U trećoj nam dolazi operator iz Singapura, redizajn Ranked plejliste i nova mapa za kompetitivne playliste. Godinu završavamo sa operaterom iz Kolumbije, novi, za sada nepoznati Arcade Mode koji će ostati u igri zauvek kao i deljena progresija između svih platformi na kojima igrate igru!

Ubisoft ne odustaje, niti treba da odustane

Rainbow Six Siege je sjajna multiplayer pucačina, jedinstvena u svakom mogućem pogledu. Raduje me da Ubisoft ne odustaje od svog čeda koga apsolutno niko nije podržio nakon izlaska. Lepo je videti da Siege ostaje jedinstvena i unikatna multiplayer kompetitivna pucačina za sve igrače. Kompleksna i teška, ali jako dobra i apsolutno vredna vašeg vremena. Ukoliko niste do sada, probajte ovaj naslov, nećete zažaliti.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41206
Multiplejer pucačina u kojoj se borite protiv vanzemaljaca Broj igrača: 1-3 Svaka ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
999,00 RSD
Ušteda 67%
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999,00 RSD
999 ,00 RSD
Korišćena
799 ,00 RSD

Slični članci

20.
Feb.
2022.
Vesti/Najnovije
Na nedavnom Six Invitationalu predstavljena je nova sezona zvana Demon Veil kao i novi operativac.
07.
Jan.
2022.
Vesti/Najnovije
Generalno, počevši od 20. januara, u Extractionu vas očekuje dosta izazova, borbe protiv vanzemaljske rase koje zahtevaju visok nivo koordinacije i komunikac...