Vesti/Najnovije
15.03.2022.
Autor: Dzoni Kvid

Februar 2022 čudan mesec gejminga

U februaru ove godine izdate su više AAA igara na različitim platformama. Tako sada imamo nove Pokemoone (Switch), Dying Light 2 Stay Human (Multiplatform), Horizon Forbidden West (Ps4 i PS5) i Elden Ring (Multiplatform).

 

Elden Ring  na Evropskom tržištu pobedjuje konkurente , tako da je ovaj naslov  najprodavaniji  evropski IP za nove igre još od The Division-a koji je izašao 2016. godine. FromSoftvarova igra se najbolje prodavala na PC-ju, predstavljajući 44% ukupne prodaje, zatim PS5 sa 27%, slede Xbox (16%) i na kraju PS4 (13%). Sa ovakvim rezultatima  igra je  komforno najprodavanija evropska igra u februaru i bila je broj 1 na većini velikih tržišta, sa izuzetkom Nemačke, koja je imala Pokemon Legends: Arceus na broju 1.

 

Drugoplasirana igra meseca bila je Horizon Forbidden West. Forbidden West je najbolje lansirana PS5 igra  van Call of Duty franšize do sada. 59% Horizon-ove prodaje bilo je na PS5, dok ostatak dolazi na PS4 - što samo naglašava zašto Sony nastavlja da objavljuje nove igre na svojoj prethodnoj mašini.

Vredi napomenuti da je PS4 verzija Horizon-a bila dostupna za nešto manje novca od PS5 izdanja, a igrači su mogli besplatno da nadograde sa PS4 na PS5, što će itekako uticati na broj prodatih primeraka za PS4 konzolu.

Diing Light 2: Stay Human. Nova zombi igra iz Techlanda se najbolje prodavala na PS5, koja je činila 44% prodaje, zatim PS4 (28%), zatim Xbox (16%) i na kraju PC (12%).

Nove igre koje su izašle u februaru zaokružuje I PC igra Total War: Warhammer 3, koja je dostigla 7. mesto na listi ukupne prodaje za mesec februar.

 

Ukupno, 13,56 miliona igara je prodato na evropskim tržištima, što je 8% više u odnosu na februar 2021. Na fizičkom tržištu prodato je 5,9 miliona igara (porast od 11%), a digitalno 7,66 miliona (porast od 6%).

 

Xbox prestiže PS5 dok se problemi sa zalihama nastavljaju

Što se tiče prodaje konzola u Evropi, Nintendo Switch je bila konzola broj 1. (Napomena: Velika Britanija i Nemačka su glavne evropske zemlje koje nisu uključene u ove podatke).

Prodaja Switch konzole  je pala za 14% u poređenju sa istim mesecom 2021. godine, ali je porasla za 52% u odnosu na februar 2020. godine, koji je bio pre pandemije.

Sa druge strane PS5 i Xbox Series X nastavljaju da se bore sa nestašicom. Kao rezultat toga, po prvi put je prodato više konzola Xbox series X/S širom Evrope nego PS5. Ovo je prvenstveno zbog dostupnosti modela Xbox series S.

Sve u svemu, prodaja hardvera je pala za 32% u odnosu na januar i 44% u poređenju sa februarom prošle godine.

 

DualShock 4 je vrhunska dodatna oprema

1,3 miliona dodatne opreme prodato je u februaru, pokazuju GSD podaci. To je pad od 27% u odnosu na januar i 11% u odnosu na februar prethodne godine.

Najprodavaniji dodatak bio je DualShock 4 kontroler za Playstation 4.  Novi PS5 DualSense kontroler je  na 2. mestu, dok su Nintendo Switch Joy-Cons na 3. mestu i bežičnom kontroleru Xbox serije X/S na 4. Mestu, a odmah posle kontorlera na 5. Mestu se nalaze PlayStation 5 Pulse 3D Wireless slušalice.

Slični članci

27.
Mar.
2024.
Vesti/Najnovije
Čovek je uvek imao želju da ide u svemir, a ako volite da igrate igre sa tom tematikom, evo par predloga.
25.
Mar.
2024.
Vesti/Najnovije
Nakon Assassin's Creed Mirage i Assassin's Creed Nexus igrači su nestrpljii i željni vesti o budućim igrama.
23.
Mar.
2024.
Vesti/Najnovije
Tekst koji smo preneli pre par dana Vas je kako vidimo zainteresovao, pa ćemo se malo više posvetiti igrama i horoskopskim znakovima. Danas se bavimo ...