Vesti/Najnovije
24.04.2022.

SEĆAMO SE ... Ekstremni sportovi

Adrenalin, miris benzina i zvuk aviona....

Krajem 1990. i početkom 2000-ih, ekstremni sportovi su bili najveći fenomen na svetu.

Ime „Toni Hawk“ se održalo pored najvećih poznatih ličnosti tog vremena, a svako dete je želelo da stigne na X Games i šokira svet. Od skejtborda, BMX biciklizma, parkura, snouborda i ostalog, sa ekstremnim sportovima se nije trebalo šaliti.  Zbog izuzetne prirode ovih sportova, adaptacije video igrica bile su apsolutno neophodne. Toliko je igara pokušalo da se preokrene direktno u hype, a mnoge su došle i otišle, ali su neke zadržale svoje nasleđe dugo nakon što je trend izbačen iz mejnstrima.

 

 

1080° Snowboarding

Stvoren blizu početka ludila za ekstremnim sportovima, 1080° Snowboarding je bio omiljeni N64 naslov koji se hvalio realističnom grafikom (za to vreme) i uzbudljivom igrom, a i danas je prisutan. Snoubord je uvek bio na drugom mestu ispod skejtborda po popularnosti, ali igre kao što je 1080° Snowboarding dale su ovom sportu šansu za borbu. 

 

Freekstyle

Freekstyle je objavljen tokom GameCube/PS2/XBOX ere i bio je veoma zanemaren ulazak tokom pomame za ekstremnim motokros trkama. Freekstyle je imao izuzetno brzu igru, stav koji definiše žanr i ogromne poteškoće koje su igru učinile veoma privlačnom i apsolutnim izazovom za završetak. Freekstyle-ova glasovna gluma je čudna mnogim igračima, jer se nije plašila da kaže neke smešne stvari kako bi zacementirala osećaj uglađenog stava koji većina igara nije mogla da parira.

 

 

Nail’d

Veoma zanemaren i skoro zaboravljen naslov, Nail'd je neverovatno brza motokros igra koja vas tera da grizete nokte, sa ATV-ima i motociklima kao glavnim fokusom. Izdat za PS3/360 generaciju, Nail'd se nažalost izgubio u mraku iza mnogih drugih motokros igara visokog profila koje su dolazile na te konzole. To je dostojan skriveni dragulj, jer Nail'd pronalazi igrače kojima je potreban precizan fokus da bi prešli intenzivnim silažnim pejzažima i bezbedno sleteli nakon skokova sa drugog sveta.

 

 

Mirror’s Edge

Koliko god se činilo da ludost za parkurom dolazi i odlazi, njen uticaj je svakako ostao na nivou ekstremnih sportova. Nekoliko igara u tom vremenskom okviru pokušavalo je da shvati osećaj rizika i opasnosti, ali najuspešnija je svakako Mirror's Edge. Okruženi pričom o strogom distopijskom društvu, igrači su imali pogled iz prvog lica dok su se penjali na zidove, preskakali ograde i skakali između zgrada. Iako bi neke mehanike igre mogle biti pomalo nezgrapne, osnovno iskustvo je bilo nešto što je zaista izazvalo uzbuđenje. Nedostaješ svetu, parkour.

 

 

Jet Set Radio

 

Ekstremni sport koji nije bio toliko istaknut u gejming pejzažu bilo je klizanje u traci, ali se Jet Set Radio pobrinuo da bude dobro predstavljen i da mu daju tonu nezaboravnog stila i stava.

Grafički stil i dalje izgleda neverovatno, a igrači su uspeli da izvedu bolesne trikove, poprskaju zidove i pobegnu policiji. Bio je san svakog deteta da dovodi u pitanje autoritet kao kul deca u Jet Set radiju, i to je bila veoma dobro ostvarena fantazija.

 

 

Tony Hawk’s Underground

Ime koje je sve počelo, Tony Hawk je bio i ostao superheroj idol mnogim ambicioznim sportistima. Dok su mnoge od ranijih igara u seriji Pro Skater imale najveći uticaj, Tony Hawk's Underground je prihvatio stav koji je definisao mnoge ekstremne sportske igre tog doba. Ovo je bila prva igra u seriji u kojoj su klizači mogli da skaču sa svojih dasaka i slobodno šetaju okolo, što je otvorilo igru potpuno novom osećaju istraživanja, dok su i dalje nastavljeni revolucionarni kombinovani načini igre koji je seriju učinio tako velikom

 

 

Trials Fusion

Počevši kao serijal zasnovan na internet pretraživaču, Trials Fusion je objavljen na konzoli i usavršio je formulu preciznog kretanja preko veoma specifično dizajniranih kurseva koji su zadovoljavali igrače onoliko često koliko ih je i razbesnela igra. Ova igra je bila veoma dobro primljena i ponovo je podstakla uzbuđenje motokros igara tako što je promenila šta bi motokros igra mogla da bude, kao hibrid akcije i slagalice. Ne bi bilo teško poverovati da je to takođe podstaklo prodaju kontrolera, jer suse mnogi slomili od frustracije.

 

 

Kelly Slater's Pro Surfer

Možda nije bila najbolja igra ikada napravljena, naravno, ali imala je svojih trenutaka... zar ne? Mislim, ko nikada nije želeo da vidi kako je izgledao 900 Alley Op? Ako jeste, ovo je definitivno bila igra za vas.

 

 

 

Transworld Surf

TransWorld Surf vam omogućava da izvedete sve masivne zvukove i blistave klizave pokrete profesionalnih surfera, uključujući imena kao što su Taj Burrow, Andy Irons i Shane Dorian. Ovo je vaša šansa da uđete u više od 20 najizazovnijih mesta na svetu na lokacijama kao što su Todos Santos, Hossegor i Tavarua. Vi osvojite talase sa prijateljem, vozite se sa Reef Girls, pazite na gladne ajkule i nikako ne zaboravite da sačuvate svoje najbolje poteze za fotografe koji bi vas mogli staviti na naslovnicu u igrici.

 

 

 

Skate 2

Otprilike u vreme kada je moda skejtborda polako nestajala, skejt igre su mu dale ono [to bi se moglo nazvati "poslednji udah", a Skate 2 je bio naslov koji je imao fanove koji su se borili za njegov opstanak. Ogroman fokus igre je bio na simulaciji skejtborda: igrači nisu nužno izvodili nerealne vratolomije sa savijanjem kičme u visokom letu, već su se fokusirali na zamršenosti onoga što je potrebno da bi se izveo jedinstven trik. Ova pažnja posvećena detaljima, kao i jasna strast koju su kreatori imali prema skejtbording sceni, učinili su seriju apsolutnim klasikom.

 

 

SSX 3

U najboljim danima ekstremnih sportova, SSX 3 je došao i usavršio modernu igru snouborda sa maksimalnim uzbuđenjem, elegantnim stilom, trenutno prepoznatljivim likovima i igrom koja izaziva zavisnost. Jedna od najvažnijih karakteristika SSX 3 bila je mogućnost da se popenjete na svaki vrh u igri u jednom neprekidnom snimku, bez vremena učitavanja. Izazovi i atmosfera bili su bez premca u nivou zabave, a radi se o seriji za koju su fanovi željno očekuju i priželjkuju nastavak.

 

 

Tony Hawk’s Pro Skater 1-4

Nijedna druga ekstremna sportska igra nije mogla da se približi uticaju koji je imala serija Pro Skater Tony Hawk. Moglo bi se reći da je serija Pro Skater razlog zašto je skejtbord u stvarnom životu imao ogroman porast popularnosti koji je imao, i to sa dobrim razlogom. Revolucionarna i zarazna igra „još jedna kombinacija“ navela je igrače koji su se uvek takmičili za veće rezultate, uz rasporede staza koje su bile inteligentno dizajnirane i olakšale igračima da povežu trikove zajedno, a zvučni zapisi su bili apsolutno legendarni. Bez obzira da li bi preferencija navijača opala sa Pro Skaterom 1-4, svaka utakmica je pružila igračima vrlo slična iskustva igranja, što nije ni blizu toga da je loše. Sa objavljenim Toni Hawk's Pro Skater 1+2 Remastered, fanovi su se ponadajli da će se serija možda vratiti na veliki način, jer  i više nego zaslužuje priliku za to.

 

 

 

Riders Republic

Igra koja donosi nešto malo drugačije u sportski žanr, Riders Republic je Ubisoft igra otvorenog sveta sa  biciklizmom, skijanjem i paraglajdingom. Ogroman onlajn pmultiplayer pun i smešnih i ozbiljnih izazova. Ova igra je kolosalnih razmera, nešto što podupire svojim nečuvenim takmičenjima u masovnim trkama.

Ukoliko niste do sada pokrenuli ovu igru, pravo je vreme da to učinite!

 

 

STEEP

Da li je ova igra mogla bolje? Verovatno! Ovde se vozite se ogromnim otvorenim svetom Alpa i Aljaske, gde trčanje nikada ne prestaje. Prkosite i savla]ujete najepskije planine na svetu sa skijama, wingsuitom, snoubordom i paraglajderom. Igrate solo ili upadate rame uz rame sa drugim igračima. Ima opciju da snimite i podelite najluđe vratolomije sa drugima.

 

 

Shredders

U pitanju je nova igra. na vama je da provalite na snoubording događaj godine u nadi da ćete osvojiti džoker ulazak uz ekskluzivnu pozivnicu. Da biste dokazali da ste dorasli izazovu, ovladajte veštinom vožnje u parku, klizanjem šinama i masivnih lopti i zaradite svoje mesto u svetu snouborda.

Igra dobija odlične ocene i sve više igrača.

 

 

Mario & Sonic at the Winter Olympics

Možda ne toliko ekstremna ali svakako zabavna. Mada.... Wii skakanje u sobi je svakako ponekada i opasno. Kao i prethodni delovi, ova igra je saradnja između Sege i Nintenda sa likovima iz Mario franšize i serije Sonic the Hedgehog.  Iako je Sega vodila većinu razvoja za obe verzije ove igre, kao i za originalni Mario & Sonic at the Olympic Games, takođe su se bavili izdavaštvom/marketinškim obavezama za sve teritorije van Japana, Južne Koreje, Hong Konga i Tajvana, dok je Nintendo sam obavljao izdavačke/marketinške dužnosti za Japan, Južnu Koreju, Hong Kong i Tajvan. Igrali?

 

 

 

Slični članci

08.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Da se primetiti da je u poslednje vreme popularnost kolekcionarskih figura sve veća. To se desilo mahom zbog proboja otaku kulture po svetu i samim prihvatan...
07.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Loš kraj filma može da nam pokvari osećaj koji imamo dok ga gledamo. Loš kraj knjige će učiniti da smo uzaludno proveli vreme u čitanju iste. D...
03.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Više od bilo kog drugog oblika medija, video igre poseduju duboku moć da vas uvuku u svoju priču i nateraju vas da postavljate pitanja, prepitujete se...