Vesti/Najnovije
30.04.2022.

Sećamo se... Kako su propali 3D Mascot Platformeri?

Možda ipak ima nade...

U prošlom tekstu smo naveli najbitnije naslove u usponu platformera. Ali, kada je krenuo kraj?

 

 

Super Mario Sunshine | Nintendo GameCube | Juegos | Nintendo

 

Super Mario Sunshine (2002)

Čak ni Mario nije bio iyuyet od onoga 'blajk', sa tim da je ovaj GameCube ulazak i dalje najrazličitiji u nizu igara koje su, uglavnom, neupitno hvaljene do bola. Teško je reći šta zaista nije u redu sa Sunshine igorm.  Naglasak na šaljivim dodacima, osećaj da je, što je šokantno za Nintendo, malo prenaglo, sve je doprinelo opštoj nelagodnosti u igri. Ali, svejedno, nešto lošija Mario igra je i dalje znatno bolja od većine drugih 3D platformera. Čini se da ovaj nije imao publiku za to u to vreme.

 

 

Análisis de Jak II: El Renegado para PS2 (Pag. 3) - uVeJuegos.com

 

Jak II (2003)

Verovatno najupečatljiviji primer onoga što se dogodilo sa 3D platformerima, Jak II, pošteno je reći, nije bila loša igra. Bila je to dobra igra. Neki bi mogli reći i odlična. Ali ono što je Naughtz Dog uradio nakon prethodnog ulaska u serijal,  hiroviti, bezbrižni, zabavni i čisti platformer, bilo je da ga pretvori u GTA III. Zaista: Jak Theft Auto bi po mnogim recenzijama bilo prikladnije ime. Zadržao je elemente platforme, naravno, ali mnogo više fokusa je stavljeno na stil igre: vožnja vozila, preuzimanje misija u otvorenom svetu i pucanje na horde neprijatelja. Ovo je definitivno trebalo da bude igra, ali nije trebalo da bude igra ova dva lika.

 

 

I-Ninja 2003 Trailer - YouTube

I-Ninja (2003)

Nije da nije bilo dobrih 3D platformera tokom perioda pada za ovaj žanr. Pre 'e biti da je interesovanje igrača bilo na nekoj drugoj strani, a veliki broj naslova je bio veoma zanemaren kao rezultat toga. I-Ninja, iz Argonaut Games-a, bila je samo jedna od tih igara. Imala je sva obeležja hita, pošteno je reći da je tu bio super simpatičan glavni lik, referenca na nindže, i bilo bi laž reći da ovo nije bila dobra zabava ali nije ni da je doprineo padu žanra.

Sly Cooper podría volver: un insider asegura el regreso del clásico de los  creadores de Infamous y Ghost of Tsushima - Cultura Geek

 

 

Sly 2: Band of Thieves (2004)

 

Na stranu original, Sucker Punch-ov miks noira, lopovluka i rakuna je jednostavno bio najbolji u ovoj četvorci koja se zanemaruje. Vizuelna poslastica od početka do kraja, elegantno šunjanje i mešavina stelta i klasičnog 3D skakanja funkcionisali su zajedno u savršenoj harmoniji, što je rezultiralo još jednim naslovom koji se mora igrati u ovom žanru na PS2. Posle Sly, Sucker Punch je prešao na Infamous, verovatno još jednu mešavinu GTA i 3D platformera, ali sa više superheroja a univerzum kriminalnih stvorenja izgleda da je bio završen.

 

 

Psychonauts (Video Game 2005) - IMDb

 

Psychonauts (2005)

Psychonauts su trebalo da budu sledeći veliki uspeh za 3D platformer: svet fantazije i divlje mašte, humora, koji je pažljivo gazio granicu između klasične, čvrste mehanike platforme i modernijeg osećaja stvari. Pogodio je svaku notu, zaista jeste, ali su zbirnobili krajnji neuspeh. Prodavši oko 100.000 primeraka pri prvom izdanju, nije ni izbliza dostigao ciljeve predviđene za njega. Borba psihonauta pomogla je, veoma javno i jasno, da se žanr "zaglavi". Utoliko je šokantnije kada se setite koliko je to bila dobra igra.

 

 

Super Mario Galaxy | Wii | Juegos | Nintendo

 

Super Mario Galaxy (2007)

I ova igra i njen nastavak su verovatno predstavljali vrhunac dosadašnjeg 3D platformera. Njihova mešavina sfernih nivoa, osećaja za eksperimentisanje i čista mašta učinili su ih zaista vrhunskim Super Mario igrama. Prva igra je prošla dobro, ali sa prodajom od oko šest miliona, Galaxy 2 je bio neprimetan uspeh u poređenju sa 2.5D Nev Super Mario Bros. na DS i New Super Mario Bros. Wii (oboje oko 30 miliona). 

 

A da li znate koje igre se navode kao "povratak" ovog žanra i da li mislite da još ima šanse za platformere?

 

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4462
PS4 Lego The Ninjago Movie
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD
Korišćena
1.799 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4349
PS4 Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm 4 - Road To Boruto
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Otkrijte tri najveće Mariove 3D avanture uz Super Mario 3D All-Stars na Nintendo Swi...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.999,00 RSD
Vrsta
Nova
9.999 ,00 RSD
Korišćena
8.999 ,00 RSD

Slični članci

29.
Apr.
2022.
Vesti/Najnovije
3D platformeri su nekada davno bile jedan od najpopularnijih žanrova video igara. Mi se čak razmišljamo da napišemo tekst i o nekih neopravdano...
09.
Dec.
2021.
Vesti/Najnovije
Ovu godinu su na iznenađenje mnogih obeležili platformeri! Neke od najbolje ocenjenih novih video igara u 2021. godini su predstavnici ovog žanra.