Vesti/Najnovije
25.05.2022.

Sony na optuženičkoj klupi

Rodna diskriminacija u PlayStation-u

Sony je po drugi put optužen!

Kotaku izveštava da je tužiteljka Emma Majo pet godina radila za PlayStation kao poslovni analitičar. Majo je navela da u kompaniji postoji sistem diskriminacije na osnovu pola, uključujući niže plate za žene u poređenju sa muškarcima i manje unapređenja za žene. Majo tvrdi da je dobila otkaz kada je progovorila o ovim temama.  

U tužbi je detaljno opisana navodna diskriminatorna kultura u kompaniji, i navodi se da „Sony toleriše i neguje radno okruženje koje diskriminiše zaposlene žene, uključujući zaposlene i one koje se identifikuju kao žene." U tužbi se takođe tvrdi da su Majo i druge žene možda izgubile novac i pretrpele emocionalne povrede zbog toksične kulture. "Zbog Sony sistemskog obrasca i prakse rodne diskriminacije, tužilac i članovi predložene klase pretrpeli su štetu uključujući izgubljenu nadoknadu, zaostalu platu, beneficije pri zapošljavanju i emocionalne bolove," tvrdi se u tužbi.

Prvobitno je tražena odšteta za sve žene koje su radile u PlayStation-u u Sjedinjenim Državama. Nova tužba uključuje samo žene koje su radile u PlayStation Kalifornija i nisu bile potpredsednice ili više rangirane. Nakon što je Majo podnela prvobitnu tužbu, osam drugih žena progovorilo je o seksizmu za koji su rekli da su iskusili u kompaniji. U tužbe je tada uključeno i osam žena.

Jedna od novih žena, dugogodišnja radnica kompanije Sony koja je otišla 2019. godine, opisala je mejl koji je dobila od inženjera muškarcau kojem joj je rekao „da više ne treba da nosim suknju na posao jer mu to odvlači pažnju. " Ona je opisala rasprostranjeni seksizam i putem lista e-pošte i onlajn foruma. "Muškarci su rangirali svoje koleginice po stepenu zgodnosti. Postojale su liste distribucije e-pošte za prljave šale i slike žena a koji  je korišćen tokom celog radnog dana za dalje deljenje uvredljivih slika žena."

Sony tek treba da odgovori na ove tvrdnje. PlayStation nije jedini entitet na udaru zbog navodne diskriminacije po osnovu pola. I ptice na grani znaju da je Activision Blizzard prošle godine tužen zbog seksističkog ponašanja i kulture "momaka iz bratstva", pri čemu su opisani opijanje, seksualno uznemiravanje i neprikladne šale u kompaniji. Još jedna slična tužba protiv Activision-a usledila je u martu 2022. godine, a bivši zaposleni je prijavio slične incidente uznemiravanja i neprikladnog ponašanja. Pored toga, ove godine, bivši poslodavac kompanije za razvoj video igara Nintendo podneo je žalbu protiv nje zbog navodnog kršenja zakona o radu, iako je Nintendo negirao optužbe.

Trenutno nema komentara

Slični članci

02.
Aug.
2022.
Vesti/Najnovije
PlayStation gubi 3 ekskluzive!
02.
Aug.
2022.
Vesti/Najnovije
Očekujte Assassin tematske skinove, odeću i neke Abstergo tajne...
02.
Aug.
2022.
Vesti/Najnovije
Saints Raw su me]u favoritima za hit godine.
01.
Aug.
2022.
Vesti/Najnovije
Ovo je igra koja „nije vođena naracijom“ i želi da "kreirate sopstvene priče"
01.
Aug.
2022.
Vesti/Najnovije
Wonder Boy Collection je lep paketić igara od kojih nisu sve najsjajnije ostarile, ali čak i u današnje vreme predstavljaju impresivan pokazatelj razv...
31.
Jul.
2022.
Vesti/Najnovije
Bivši programeri CD Projekt Red, studio koji stoji iza igara Witcher i Cyberpunk 2077, razvijaju novu online akcionu igru nindža.
31.
Jul.
2022.
Vesti/Najnovije
Svi imaju svoje uspone i padove. Capcom, izdavač koji stoji iza igara kao što su Street Fighter, Resident Evil i Monster Hunter, uskoro će zabele...
30.
Jul.
2022.
Vesti/Najnovije
Xbox CEO u Microsoft Gaming delu, Phil Spencer tvrdi da je PlayStation-ov God of War Ragnarok igra koju jedva čeka da igra.
29.
Jul.
2022.
Vesti/Najnovije
Mnogi smatraju "Breaking Bad" jednom od najboljih serija svih vremena, a čini se da će igra funkcionisati iznenađujuće dobro ako se usvoji Gra...
29.
Jul.
2022.
Vesti/Najnovije
Kompanija je objavila ne samo da se fudbalski klub Juventus vraća u igru pod svojim pravim imenom, već i da će ambasador igre postati srpski fudbaler, Du&sca...