Vesti/Najnovije
25.05.2022.

Sony na optuženičkoj klupi

Rodna diskriminacija u PlayStation-u

Sony je po drugi put optužen!

Kotaku izveštava da je tužiteljka Emma Majo pet godina radila za PlayStation kao poslovni analitičar. Majo je navela da u kompaniji postoji sistem diskriminacije na osnovu pola, uključujući niže plate za žene u poređenju sa muškarcima i manje unapređenja za žene. Majo tvrdi da je dobila otkaz kada je progovorila o ovim temama.  

U tužbi je detaljno opisana navodna diskriminatorna kultura u kompaniji, i navodi se da „Sony toleriše i neguje radno okruženje koje diskriminiše zaposlene žene, uključujući zaposlene i one koje se identifikuju kao žene." U tužbi se takođe tvrdi da su Majo i druge žene možda izgubile novac i pretrpele emocionalne povrede zbog toksične kulture. "Zbog Sony sistemskog obrasca i prakse rodne diskriminacije, tužilac i članovi predložene klase pretrpeli su štetu uključujući izgubljenu nadoknadu, zaostalu platu, beneficije pri zapošljavanju i emocionalne bolove," tvrdi se u tužbi.

Prvobitno je tražena odšteta za sve žene koje su radile u PlayStation-u u Sjedinjenim Državama. Nova tužba uključuje samo žene koje su radile u PlayStation Kalifornija i nisu bile potpredsednice ili više rangirane. Nakon što je Majo podnela prvobitnu tužbu, osam drugih žena progovorilo je o seksizmu za koji su rekli da su iskusili u kompaniji. U tužbe je tada uključeno i osam žena.

Jedna od novih žena, dugogodišnja radnica kompanije Sony koja je otišla 2019. godine, opisala je mejl koji je dobila od inženjera muškarcau kojem joj je rekao „da više ne treba da nosim suknju na posao jer mu to odvlači pažnju. " Ona je opisala rasprostranjeni seksizam i putem lista e-pošte i onlajn foruma. "Muškarci su rangirali svoje koleginice po stepenu zgodnosti. Postojale su liste distribucije e-pošte za prljave šale i slike žena a koji  je korišćen tokom celog radnog dana za dalje deljenje uvredljivih slika žena."

Sony tek treba da odgovori na ove tvrdnje. PlayStation nije jedini entitet na udaru zbog navodne diskriminacije po osnovu pola. I ptice na grani znaju da je Activision Blizzard prošle godine tužen zbog seksističkog ponašanja i kulture "momaka iz bratstva", pri čemu su opisani opijanje, seksualno uznemiravanje i neprikladne šale u kompaniji. Još jedna slična tužba protiv Activision-a usledila je u martu 2022. godine, a bivši zaposleni je prijavio slične incidente uznemiravanja i neprikladnog ponašanja. Pored toga, ove godine, bivši poslodavac kompanije za razvoj video igara Nintendo podneo je žalbu protiv nje zbog navodnog kršenja zakona o radu, iako je Nintendo negirao optužbe.

Slični članci

08.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Da se primetiti da je u poslednje vreme popularnost kolekcionarskih figura sve veća. To se desilo mahom zbog proboja otaku kulture po svetu i samim prihvatan...
07.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Loš kraj filma može da nam pokvari osećaj koji imamo dok ga gledamo. Loš kraj knjige će učiniti da smo uzaludno proveli vreme u čitanju iste. D...
03.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Više od bilo kog drugog oblika medija, video igre poseduju duboku moć da vas uvuku u svoju priču i nateraju vas da postavljate pitanja, prepitujete se...